Primar elektricke- nahradne : nie krb, nie plyn..existuje aj ine ? a treba ho ?

Ahojte ludia! Prosim, presla som si viacero diskusii ale asi som slepa alebo to naozaj nejde. Situacia: Ideme stavat nizkoenergeticky dreveny dom, kde mame primarne na kurenie elektriku. Mala by byt rekuperacia a chceme solarne panely ( na ohrev vody). Mna ale desi predstava vypadnutia elektriky ( preseknuty kabel, klaisky vypadok..) v zime a ze zrazu nebudeme mat ako kurit. Drahy je vsak radikalne proti krbu a na pozemku nie je plyn. Teraz neviem, ci existuje este nejaka ina alternativa kurenia ( neviem...prechodne kachle alebno co :-D ) a je vobec nutne panikarit ? ( niekde som citala ze v pripade ultranizkoenergetickych neni treba nejake radikalne kurenie, ze teda par dni to teplo vydrzi ? Dakujem Vam velmi velmi pekne za akukolvek radu a pomoc !
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 pokial postavis naozaj slusny NED , vykuris ho v najhorsom elektrocentralou a konvektorom. Plyn a krb len ako zaloha je naozaj nezmsel :)
Odpovedať
@november30 zalozna elektrocentrala a klima, ktora pri nizkom odbere 1500 W vykuri cely dom 6000 W. Ale nudzovo utiahne aj podlahovku. Krb by som takisto nestaval, lacne kachle ako rezervu mozno, ale treba mat komin.
Odpovedať
@majkoj Nooo, verim ze sme sa rozhodli dobre, stravili sme vela casu hladanim, vyberanim a citanim referencii :-D Super, myslite teda taka ta masinka co ide na benzin ? a napaja nejaky ten "radiator" ? Parada ! @peto99 : Dakujem Vam naozaj ! ste ma ukludnili, komin nemame, drahy nechce nic "horiace" doma proste ( zle skusenosti z minulosti :D )
Odpovedať
@november30 aby som nezabudol, solar na ohrev vody je nenavratny a narocny na udrzbu. Zvazte tepelne cerpadlo na kurenie a ohrev TUV, do maleho NED bude stat cca 5000. A to tepelne cerpadlo elektrocentrala utiahne na kurenie aj na ohrev TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 na kyho andela klimu radove za 1000€ , ked konvektor je radovo v 10kach € a vyuzije to 2x za 10rokov ? @november30 ano presne tak, elektrocentrala na benzin a elektricky "radiator"
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 Ale este jedna vec, treba si davat velkyyyyy pozor na to co si projektant predstavuje pod pojmom nizkoenergeticky dom (ten pojem u nas nie je nikde definovany), lebo sa s tym elektrickym kurenim mozes dost obabrat. Pozri sa do projektu a najdi tam hodnotu potreba tepla na vykurovanie v kWh/m2/rok.
Odpovedať
@peto99 a neznamenalo by to potom tu podlahovku "vodovu " ? ale teda v pripade vypadku elektriky by bolo mozne vsetko tahat na tu benzinovu elektrocentralu...spravne to chapem ? A je mozne proste mat v projekte jedno ( koli stavebku) a pocas "vyroby" domu sa rozhodnut inak ?
Odpovedať
@majkoj Fuuuha, to este nemam tak, zatial sa na nom este len pracuje...kolko by to malo byt ? citala som ze nejako do 50, resp 50-15, pod 15 uz je pasivny...ci som to poplietla ?
Odpovedať
@november30 ano, podla mna je najlepsie riesenie tepelne cerpadlo vzduch voda a vodna podlahovka. Vtedy neboli ani to, ked dom nema spickove NED parametre. Solar stoji 3000 a prebytok v lete niet kam dat. Tepelne cerpadlo AKU nadobu nepotrebuje, ked zrusis solar ohrev vody lacno vyriesis cez TC. Elektrocentrala to nudzovo utiahne vsetko. Kurenie sa da zmenit pocas vystavby, navyse stale ide iba o plne elektricky dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@november30 ano pod 50 sa oznacuje ako NED. Treba si uvedomit, ze pri 100m2 domu znamena tych 50kWh/m2/rok 5MWh rocne na kurenie co je cca 500€ (pre niekho nic, pre niekoho vela). Pokial bude kurenie kablami, uz s tym nic neurobis. Pri vodne podlahovke mas casom stale sancu dat iny, lacnejsi zdroj tepla. Ale v prvom rade si treba naozaj ustrazit to cislo u projektanta, lebo aj v dnesnej dobe su niektori schopni navrhovat domy s 80 :)
Odpovedať
Dakujem Vam velmi pekne, ja som si to ale veselo predstavovala. Zatial jedine cislo co mam je nejaky unik tepla,ze 4 kw... Len neviem ci sa to pocita na rok ci jak ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
Kiež by aj reálny svet bol dokonalý, ako toto fórum :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?