Prievan z rekuperácie - cítite ho aj vy?

Ahojte, viem,je tu xy tem na rekuperáciu, co to mame naštudované, ale čítala som niekde,ze maju ludia v dome z rekuperacie prievan. Chceme si ju dat,ale toho prievanu sa desim. Čo je na tom pravdy?
Odpovedať
@akcul13 rekuperacie ma výstupy cez difuzery, tam nie je priamy prúd vzduchu. A pre dobre vyregulovanej rekuperacie nie je taký pohyb vzduchu aby vznikal prievan. Kto ho ma, nemá to dobre spravene
Odpovedať
Profilova fotka
Nepovedala by som že cítiť prievan, ale občas citim prúdenie vzduchu keď ležím bez ponožiek na sedacke a priamo nadomnou je vyduch 😁 Ale rekuperácia sa dá nastaviť aj slabšie, hlavne na noc ju mame len na 1-tke tuším, nech nás pri spánku nič neruší 🙂
Odpovedať
@weissrose takže to nie je take, že to vyslovene vadi a clovek by z toho aj zdravotné problémy chytil?
Odpovedať
@akcul13 chod na navstevu ku niekomu kto ju ma a sama uvidis.
Odpovedať
@akcul13 prievan nemáme ani keď ide naplno. A to môj chlap prievan neznesie takže by hneď registroval.
Odpovedať
@akcul13 ja prievan veru citim a nieje to moc prijemne. Mam ju na najslabsie. Na druhej strane neviem co je to pliesen v kupelni.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@modrak26 zmyslom je to, ze nemusis dnu pustat studeny vzduch... Ak si spokojny, tak fajn.
Odpovedať
@modrak26 teraz si nastuduj naco je dobra rekuperacia.
Odpovedať
@akcul13 taku blbost pocujem prvy krat, ani neviem ze rekuperaciu mame. Neviem co je otvaranie okien,nic nepocujem...len raz za 7-8 mesiacov vymenim filtre.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri dobre vyváženom systéme skutočne nie je. Dokonca minulý týždeň som inštaloval do vetrania automatický systém dezinfekcie a vetranie pri jeho fungovaní ide na 75% výkonu. Nie je žiaden prievan, len sa šíri vôňa po celom dome.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
@modrak26 zdravím, vy robíte servis týchto zariadení? ak ste na také niečo narazili môžete to doložiť fotkami? poznáte osobne niekoho, kto ochorel kvôli rekuperácii? o aké potrubia konkrétne išlo? čo bolo príčinou zanesenia a aké sa urobili opatrenia? vďaka za odpovede.
Odpovedať
@jozefsv no vidite a predsa pani pise,ze to citit. Tak chcem skúsenosti viacerých, chceme rekuperáciu, len sa bojim,ze budeme ľutovať,ked si ju dáme
Odpovedať
@akcul13 nebudem komentovat hovadiny,pri malom prietoku vzduchu aky bezne staci a tanier to roznasa na bok tak nemoze byt o prievane ani rec. Ked ma z rekuperacie prievan tak nech neotvara ani dvere na dome bo to je hotovy hurikan
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@modrak26 mam 15 metrovu,staci? Rozvody ciste, co keby si sa kukol ty a netvrdil blbosti z pocutia. Som alergik a urcite nepotrebujem pele vetranim. Zakladny poznatok ktory ti chyba je ze tam kde neustale prudi vzduch sa ziadne plesne nemaju z coho robit.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@modrak26 nato aby sa robili plesne v rozvodoch musia byt splnene ake podmienky.
Odpovedať
@modrak26 rozumiem vašej skúsenosti, avšak určite musíte uznať, že na základe jednej realizácie nemôžme hodnotiť systém rekuperácie ako takej...škoda, že sa vám nedá pozrieť viac týchto realizácii. zaujímali by ma zistenia. ja osobne som si rekuperáciu do domu kúpil, avšak investoval som značne viac do rozvodového systému práve z obavy, čo v tom nájdem po rokoch - pri pravidelnej kontrole by ma nemalo prekvapiť nič. základ je, aby rekuperácia bežala nonstop, v tom prípade by tie rozvody nemali mať taký vplyv na usadenie prachu a pod. náhodou tento váš známy bežné nevypínal túto rekuperáciu alebo nemáte takéto informácie? pýtam sa, lebo nejak som nepostrehol vo veľkom, žeby sa problém so zanesením potrubia nejak vyskytoval, avšak bežne človek doma asi nekontroluje potrubie kamerou. podarilo mu po nejakej úprave zvrátiť stav zaneseného potrubia alebo kašle na to a radšej to sem-tam vyčistí? vďaka za info.
Odpovedať
@akcul13 aby som sa vyjadril k vašej otázke: z mojich zistení prevádzku rekuperácie nie je bežné pocitovo zistiť. môže sa však stať, že máte napríklad príhod vzduchu v obývačke nad hlavou a keď budete sedieť priamo pod tým a rekuperacia zvýši výkon môžete to pocítiť. dá sa to však bez problémov vyriešiť napríklad výstupom od firmy haelix, kde prívod vzduchu je riadený. vzniká na výstupe tzv. Coanda efekt (vzduch je privádzaný cez špeciálne tvarované lopatky tak, aby bol rozvádzaný rovnomerne v miestnosti). o nejakom prievane za normálnych okolností sa nedá hovoriť.
Odpovedať
@modrak26 ak nevidis rozdiel medzi vetranim a chladenim, medzi vyparnikom a vymennikom, alebo hladas plesne v privodnych potrubiach vetracich systemov, asi by si sa v podobnych temach ako je tato nemal vyjadrovat. Pretoze kazdemu co len trochu studovanemu, alebo znalemu cloveku musis byt na smiech.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Ja som si rekuperáciu dal. Veru som sa tiež bál podobného problému, lebo priateľka je viac na takéto veci citlivá. Zatiaľ síce nebývame, ale zdá sa, že žiaden prievan sa nekoná. Dokonca ma prekvapila aj hlučnosť - pozitívne. Je to menej hlučné, než som čakal. Aktuálne vetrám na 30% (čo je dostatočné na bežnú prevádzku) a ani neviem, že mám rekuperáciu. Keď dám prevetrať dom, napr. po použití WC (na 80%), tak keď priblížim ruku k výustkom, tak je to trochu cítiť. Ale nič nepríjemné. A keďže to nevadí priateľke, tak by som povedal, že je to všetko OK.
Odpovedať
@modrak26 V lete minulý rok som pozeral rekuperačné rozvody a nič hrozne som tam nenašiel. Ešte jedna otázka na teba a to o čo zdravší vzduch je v dome bez rekuperacie s vysokými hodnotami CO2, vysokou vlhkosťou alebo naopak príliš suchym vzduchom a s bežným vetraním kde sa do domu dostaba samý bordel. Videl si aj filtre?
Odpovedať
Profilova fotka
@akcul13 určite nie, záleží na nastavení a to dám bude robiť niekto kto sa tým živý, takze sa nieje čoho báť 🙂 Podľa mna bajleosia investícia v dome. Predtým sne bývali na 4 poschodí v bytovke, v podstate sme mali okna z oboch strán bytovky a pri vetraní sme mali extrémny prievan, vždy pri silnejšom vetre som myslela že okna vysadí a vypadnú na ulicu... A teraz? Nikdy som nemala pocit že potrebujem vyvetrať otvorením okna 🙂
Odpovedať
@modrak26 a ostatni, odporucam precitat temu Rekuperacia po roku - postrehy. https://www.modrastrecha.sk/forum/kur... ma sice uz 47 stran ale su tam aj fotografie rozvodov po roku (ci viac) pouzivania. Z principu, ak v rozvodoch stale prudi vzduch, plesne maju iba minimalnu, takmer ziadnu sancu na tvorbu. Plesne sa tvoria tam, kde maju vhodne podmienky. Prudenie vzduchu nie je vhodne. Pri klimatizacii je to ine. Plesen vznika po tom, co sa klima vypne, prestane prudit vzduch a vtedy sa zacnu tvorit plesne, pretoze sa podmienky zlepsili (ustalo prudenie vzduchu). Zakladom rekuperacie je nepretrzita prevadzka (obcasne odstavenie napriklad pri servise, vymene filtrov nevadi). To, ze ma niekto plesne v rozvodoch rekuperacie znaci to, ze ju pravidelne na dlhsiu dobu vypina. Jedine tak sa mozu tvorit plesne v rozvodoch. Ak sa k tomu pripocita, ze su aj nevhodne tahane a vznika v nich kondenz, tak je pohroma na svete. Pri dnesnych materialoch sa daju kupit antibakterialne rozvody (sam mam take) kde je vznik neziaducich bakterii/plesni este znizeny. @akcul13 co sa tyka prievanu, treba pouzit vhodne vyustenie - taniere, ktore smeruju vzduch do stran. Tym padom nemate sancu citit prievan pri beznej prevadzke. Ak sa to tyka hlavne obyvacej izby, treba dat dva privody vzduchu aby neslo vsetko cez jeden. System rekuperacie a aj klimatizacie nema preco byt miestom pre tvorbu plesni za predpokladu spravneho prevedenia a pouzivania. Pri reku je to nepretrzita prevadzka, pri klime pravidelny servis a udrzba. AK sa nieco z toho zanedba, nastavaju problemy (a hadky na fore 🙂 )
Odpovedať
Videl som rozvody u nas vo firme co su trosku inak dlhe a ide cez ne uplne ine množstvo vzduchu. Navyse v lete aj dochladzovaneho. A uplna pohodicka
Odpovedať
Profilova fotka
@epto to, čo popisujete sú už následky, prvotne určuje podmienky projekt, potom realizácia . Videl som projekty renomovaných značiek a divil som sa. Dôvod je hlavne vyhovieť dodávateľovi cenou, nekvalitné potrubie(antibakteriálne), nesprávne vedené trasy (čistenie), nesprávne umiestnené vývody a odsávanie. Splnenie všetkých požiadaviek vedie k zvýšeniu ceny a investori si dajú radšej inteligentnú inštaláciu ktorá im sťahuje žalúzie ako kvalitnú rekuperáciu, ktorú nikto nevidí.
Odpovedať
@akcul13 my teda rekupraciu mame ale ze by sme mali prievan, tak to som vobec nepostrehol. To si myslim, ze nie je az taka pravda, ze vznika z toho prievan.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?