Prietoky do podlahovky

Poradi mi niekto z vypoctom prietokov do podlahovky? Projekt vykurovania sice mam, kde su prepocitane prietoky, avsak skutocne vyhotovenie nie je podla projektu (regulator podlahovky je na inom mieste a tiez iny kotol). Stav je taky, ze mam kotol Protherm Panther 12 KKO s externym zasobnikom vody, vonkajsie cidlo teploty a jeden vnutorny termostat Thermolink P2. V celom dome (bungalov) je podlahove kurenie. Vetiev je celkovo 8. Na termostate mam nastaveny denny a nocny rezim, denny na 24C (do 22:00) a nocny na 22C (do 06:00). Pripadne vie niekto poradit, ako si tie prietoky prepocitam podla neaktualneho projektu vykurovania, ak pouzijem parametre sucasneho kotla, skutocne dlzky trubiek priblizne odhadnem atd? Detaily mozem aj na mail poslat, ak sa budete zaujimat Velka vdaka
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@jefrey zadaj údaje ako to je spravené projektantovi nech Ti to prepočíta
Odpovedať
Profilova fotka
@jefrey buď si to dať prepočítať ale začať s okruhom čo je najvzdialenejši. Ten otvoriť na plný prietok a ostatné okruhy postupne pridávať aby pasovala teplota v jednotlivých izbách. Treba to odsledovať-odskúšať. Pochopiteľne sistem poriadne odvzdušnený. Inak počítajte aj s nábehovym časom. Napr. ak chceš mať ráno o 6:00 už 24C tak kúrenie ti musí zapnúť skôr....Cca o 4:00.
Odpovedať
@logo22 A cim mam skrtit prietoky? Na spiatocke alebo na privode? Totizto prietokomery mam na privode a s nimi krutit je tazsie ako na spiatocke. Takze variant A: na plno otvorene spiatocky a prietoky "stelovat" na prietokomeroch, t.j. na privode alebo variant B: naplno otvorit prietokomery a "stelovat" spiatocku. Inac na spiatocke to je zalezitost jemnocitu, lebo pol otacky je rozsah cca 0-2 l, takto jemne to na privode nie je. Inak, niekde som cital, ze z fyzikalneho hladiska je to jedno, ci na privode alebo spiatocke. Je to tak? Dik
Odpovedať
@poliacik321 Vdaka, tiez ma to napadlo. Vies aj niekoho odporucit? Dik
Odpovedať
Este by ma zaujimala jedna vec. Ak chcem nastavit vsetkych 8 vetiev povedzme na 1l/min a az potom postupne len niektore vetvy znizovat/zvysovat podla potreby, asi by som mal poznat celkovy prietok z kotla von, vsak? Viem si ho vypocitat? Resp. je to hodnota nemenna, alebo dynamicka podla logiky kotla? Myslim, ze cerpadlo mam nastavene (jeho rychlost) na automatiku. Ak je celkovy prietok dynamicky, ma potom zmysel nastavovat jednotlive prietoky?
Odpovedať
Profilova fotka
@jefrey na spiatočke. Na privode by mali byť prietokomery. Áno je to jemné....pootačaj po milimetroch. Čo sa týka toho čerpadlá je dobré ho mať nastavené na automatiku.
Odpovedať
na spiatočke to robím aj ja. to nadstavenie je jemné a plynulé. Nevie mi niekto poradiť ako je to s elektrokotlom Raja 12 kw? Myslím regulácia čerpadla. Nadstavil som ho o niečo slabšie na pravej strane nadstavovania. V tejto polohe je omnoho tichšie. Rozdelovač mám 8 okruhový. 1 okruh zastavený- radiator v kúpeľni(je tam el špirála s ktorou je regulácia komfortnejšia(. 2 okruhy nadstavené na 0,5l/min. ostatné na 2l/min. Nenamáha sa to čerpadlo? Dám foto čerpadla. Neviem načo je nadstavovanie na ľavej strane
Odpovedať
@jefrey prietoky sa nastavujú na prietokomeroch! A nie na spiatocke. Spiatocky úplne otvoriť a nastaviť prietoky. Ventil na spiatocke slúži potom na on a off 😉
Odpovedať
@gkrivanek Aký je v tom rozdiel. Prietokomer dám na maximum a so spiatočkou nadstavím potrebný prietok. ide to nadstaviť jemnejšie. Alebo?
Odpovedať
@dufus6 máš servomotor a si v prdeli. Chceš zatvoriť jednu vetvu zavres a rozladis to😉. Prietokomer je na nastavenie prietokov ma to aj v názve.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravím. Chcem sa spýtať ze na prietokomeroch rozdelovaca mam rozsah od 0 do 5 l/s ale ide mi nastaviť max 1,5l/s. Je to problém či to tak má byť?
Odpovedať
@cveno ide ti preto 1,5 lebo je bud slabe cerpadlk alebo je nastavene na mensi vykon. 1.5 je v poriadku Bezne je mat aj 0,5L a dom vykuri.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gkrivanek vďaka
Odpovedať
Potrebujem v pračovni nastaviť vedši prietok. Viete mi poradiť ako nato? Kde sa nastavujú prietoky? Rozdeľovač univenta
Odpovedať

Odpovedať
@dufus6 ja som nastavoval na prietokomery. Ak náhodou potrebuješ vypnúť okruh, budeš štelovať znovu ? veľký ventil - vypnuť/zapnúť okruh. Ak by si nal motorické vypínanie, tiež by bolo na spiatočke.
Odpovedať
@dominik98 ako vidim mas okolo 0,5L/m to znamena ze ides na kotlove cerpadlo a nieje dostatocne silne aby si otvorenim zvysil. Musis ostatne priskrtit aby si sem dostal viac, alebo pridaj na teplote vykurovacej vody.
Odpovedať
@gkrivanek Ano cele kúrenie mi ide len na kotlovom čerpadle. Tak skúsim tak spraviť ako hovoríš.
Odpovedať
Aký prietok je optimum ja mám nastavené horné poschodie na 2l/min ako aj spodné.Ale ide mi aj viac len neviem či je lepšie mať viac alebo menej v dome je príjemné aj pri 2l/min.Čerpadlo čisto od TC Samsung
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Čaute. Vie mi niekto poradiť ? Mám studenú podlahu a na prietokomeroch je nula. Ako to viem povoliť ? Dal som dole červenú kritku a krútim čiernu maticu aj s priezorníkom, ale nič sa nemení. Vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter8609 tie spiatockove ventile dole mate otvorene? ked nie tak ich otvorte naplno.
Odpovedať
@rusty727 Áno všetko mám otvorené ale ajtak nič. A pozerám že v prietokomeroch nieje voda. Čo to znamená ?
Odpovedať
@peter8609 čerpadlo ide a tlak tam je?
Odpovedať
@peter8609 zapni kotol nech spustí kúrenie. Pokiaľ sa nekuri nevidno aky mas prietok nastaveny
Odpovedať
@martinak15 kotol je zapnutý
Odpovedať
@jumt aj čerpadlo ide na plno
Odpovedať
@jumt čerpadlo či ide či nie nieje žiadna zmena v prietokomeroch. Ale hučí
Odpovedať
@peter8609 nemas niekde zabudnuty zavrety ventil?
Odpovedať
@cukrik25 nie. Ale teraz som všetky spiatočky zavrel a otváram po jednom. Keď otvorím 1 okruh tak je prietok 1 lit. Keď otvorím ďalší tak sa zníži a keď tretí tak už skoro nič. Nebude to slabé obehové čerpadlo ? Aké ny som mal mať na 10 okruhov ? Podlahovka má cca 200 m2.
Odpovedať
@martinak15 @peter8609 @rusty727 @cukrik25 nie. Ale teraz som všetky spiatočky zavrel a otváram po jednom. Keď otvorím 1 okruh tak je prietok 1 lit. Keď otvorím ďalší tak sa zníži a keď tretí tak už skoro nič. Nebude to slabé obehové čerpadlo ? Aké ny som mal mať na 10 okruhov ? Podlahovka má cca 200 m2
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?