Priestorový termostat zapína aj pri dosiahnutí teploty

Ahojte Rad by som sa spýtal ci je normálne ak termostat zapína čerpadlo od podlahoveho kúrenia aj po dosiahnutí teploty. Napr. Mam termostat nastavený na 22°C v miestnosti je 20°C termostat zapne čerpadlo po čase sa teplota v miestnosti dostane na 22°C a čerpadlo sa vypne to by bolo v poriadku ale po tom ho termostat ešte zapne zo par krát cca každých 10-20 min na par minút. Ako keby dokurovalo alebo co. Ale nechápem prečo keď tu teplotu už dosiahol. Termostat je Honeywell CM707. Ďakujem za každú odpoveď :)
Odpovedať
1
2
Je to v poriadku, je pouzita PID regulacia. Termostat tesne pred dosiahnutim pozadovanej teploty vypne, zapne, vypne, zapne. To iste sa deje pri poklese teploty kedy zacne kurit jemne v predstihu. Je to kvoli tomu, aby sa neprekurovalo. Cize ak by iba vypol napr pri 22C, tak by teplota sa vysplhala vyssie. Tak isto pri poklese teploty v miestnosti napr pri 21.5C by zaplo, pokial by sa to prejavilo, teplota by este trochu klesla. Pri pouziti PID regulacie sa vypina a zapina akokeby v predstihu aby sa minimalizovali prekmity a zvysil komfort.
Odpovedať
@epto by ma zauijimalo, ako moze PID regulacia fungovat, ked ten termostat nema spatnu vazbu od kotla.... 8-( @glorellen aku hodnotu ma parameter v menu termostatu 1:Ot, 2:Cr a 4:PE?
Odpovedať
je to uplne v poriadku. mam honeywell termostat uz velmi dlho a je to super. dodrzuje teplotu v miestnosti kontinualne an ie ze hreje dosiahne 22°C a vypne. ak by si si vsimol. vypne skor mozno pri 21,5°C a caka ci teplota povedane dojde. potom necaka kedy teplota klesne pod 22°C ale priebezne pretoci cerpadlo v systeme aby udrzoval teplotu tesne okolo 22°C . je tam urcity rozpyl ale nie taky ako keby si tam mal termostat za 15€ co ti len zopne a vypne. tento aj rozmysla
Odpovedať
Tak vám všetkym pekne ďakujem :-) Niečo také som potreboval počuj aj keď len tak mimochodom teraz mam nastavene na 22,5 a mam tu 23,5 takže ten môj asi nieje až tak inteligentný. Ale aspoň viem ze sa v dome dobre drží teplo :-D
Odpovedať
@glorellen este otazka kao ho mas dlho ten termostat. moj sa nastavoval asi dva mesiace aby spravne zistil dobeh teploty. teraz funguje presne
Odpovedať
@andrejh0 aha on si ešte nastavuje dobeh tak to potom v poriadku mam ho asi týždeň cca
Odpovedať
Profilova fotka
@glorellen ten termostat sa v podstate ,,učí". Sníma a priemeruje si teploty z predchádzjúcich dní a na základe výpočtov reaguje. Istý čas mu to bude trvať.
Odpovedať
@poliacik321 Honeywell CM707 sa nevie urcite nic ucit. Mal som ho v byte 8 rokov. Je to obycajny on/off termostat, ktory je z vyroby prednastaveny na plynovy kotol, co v preklade znamena, ze ked sa priblizi nastavenej teplote, tak kazdu hodinu zapne 6x kotol na 1 minutu. Ked sa prepne do rezimu na elektrokotol, tak cykluje 12x zahodinu. Najmenej cykluje, ked sa prepne do rezimu pre olejove kurenie, vtedy cykluje 3x za hodinu. Cas, na ako dlho ma spinat sa da menit. Ma celkom dost hlucne rele a v noci to moze dost rusit. Najhorsie je, ze sa to cyklovanie neda uplne vypnut. Ak prekuruje, tak odporucam pohrat sa s casom na ktory spusta kotol, pripadne si pozri v nastaveni ci nemas zapnutu korekciu teploty. Dalo sa tam toho nastavit celkom dost. Manual najdes v pohode na webe, aj v SK jazyku.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd ok máš pravdu :-) zmýlil som si 707 s 907
Odpovedať
No ťažko sa pohram s kotlom lebo je to v byte kotolňa je centrálna plynová pre celý dom mne ide v podstate len rúrka do bytu. A je vôbec tento termostat vhodný na takéto kúrenie?
Odpovedať
@glorellen nenastavujes náhodou teplotu celému bytovemu domu? :-D
Odpovedať
@pistikus Snáď nie :D iba ze by bol cely dom napojený na termostat v mojom byte :-D co by bola celkom zábava. Ale k tomu teda je vôbec vhodný tento termostat na podlahové kúrenie keď máme centrálnu kotolňu alebo mam hľadať lepší? Ešte k tomu termostatu bol dodaný k bytu takže som nemohol vyberať iný.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@glorellen Nemyslel som "hrat" sa s kotlom ale s termostatom. Predpokladam, ze termostat riadi len ventil na tvojej stupacke a kotol sa riadi podla teploty spiatocky. Ale funkcne to byt musi, ja som s nim bol spokojny (teda az na to hlucnejsie rele).
Odpovedať
@danculd ou ľudkovia pardon termostat je CM727 nie 707 :-S =-) :-N no každopádne kuknem sa na to a pohram sa s tým a uvidíme
Odpovedať
@glorellen To je jedno, 727 je akurat bezdrotovy.
Odpovedať
@danculd áno máš pravdu. Každopádne som pozeral do toho návodu a síce pri nastavený olej cykluje 3x za hodinu ale s dobou 4 minúty a pri plyne cykluje síce 6x za hodinu ale len po jednej minúte co je asi úspornejšie tak ti nechám tak a bude pokoj. :-)
Odpovedať
@glorellen Ale ta doba sa da menit. Takze ja som to mal nastavene 3x za hodinu na jednu minutu aby som co najmenej minimalizoval starty kotla. Neviem, ktory idiot to vymyslel, lebo takto "vyrobil" kazdy den minimalne 72 zbytocnych startov kotla. Aj ked tebe to moze byt asi jedno.
Odpovedať
@megdesign PID termostat nepotrebuje spatnu vazbu od kotla. Regulovana velicina je teplota v miestnosti a to aj staci ako spatna vazba pre jednoduchy PID regulator. Termostat reguluje teplotu v miestnosti, nie kotol samotny. Inteligentnejsie regulacie mozno komunikuju s kotlom a upravuju mu priamo vykon, ale jednoduchy PID regulator (pripadne PI regulator) s on/off rele toto nevie a v zasade ani nepotrebuje.
Odpovedať
@supiiik P/PI/PID regulacia funguje na principe odchylky medzi setpoint a present value a rychlosti integracie/derivacie tejto odchylky v case. Podla toho v % povoluje vystup /dalej si to prevedie napr. na analog, PWM, atp.../ Cize ak termostat nema spatnu vazbu z kotla a nevie termostat ten kotol linearne riadit, zmeni sa PID regulator na on/of regulaciu s hystereziou a bude priebeh regulacie vyzerat nasledovne: http://valter.byl.cz/sites/default/fi... Toto je uregulovana 74kW plynova pec pri nabehu, kde je setpoint, present a tlak /vykon horaka/ ako vstupna velicina pre PID regulator u mna v praci:
Odpovedať
@megdesign Vacsina regulovaqnych sustav ma urcite opozdenie, to sa da vyuzit pri kureni, pokial napr. zdroj tepla dovoluje caste zapinanie. Nastavi sa casove okno, napr. 30min a regulator v ramci tohoto okna spusta zdroj on/off, podla regulacnej odchylky. Cize ak napr. na vystupe regulatora mam informaciu, ze potrebujem zdroj tepla na 40%, tak pusti kotol na 12min a 18min je off. Pokial teplota stale klesa, tak v dalsom okne je napr. 13min on a 17min off (v zavyslosti od nastavenia zosilnenia regulatora). Casove okno sa da upravovat podla moznosti zdroja a akumulacnych schopnosti vykurovacej sustavy. Vysledok je skoro taky, ako popisujes ty pri spojitej regulacii a zaroven to nie je klasicka hystereza :-) http://www.eob.sk/de/pi-regulacia/tex...
Odpovedať
@supiiik no hej, da sa spravit aj to, co pises ty, ale to s tymi minutami je taka regulacia... Idealne by bolo, keby mas na vystupe pozadovanych 40%, aby kotol/ventil bezal nie ON, ale ON a na pozadovany vykon. Tym padom eliminujes prekmity na casovej osi PID uplne a priebeh po ustaleni je hladky. Preto som pisal, ze taka PID regulacia, kde je vykon plny a je to regulovane nejakym timerom je taka.... kostrbata a pre mna to nieje PID :) Casove okno 30 min je dost vela, nie? Ja chystam na kurenie casove okno v dlzke scan time programu, cize radovo v ms, cize online. Samozrejme, Gain treba float, aby sa nestalo, ze bude nastavene napevno 5 a bude to malo. Serva mam 60 sekundove analogove, co by malo na pruznost sustavy postacovat.
Odpovedať
@megdesign @supiiik A viete poradit aka je regulacia PI a ako ju nastavit? Totiz kupil som termostat OT BPT57 a nefunguje mi ekvitermika na autokorekciu /orientacia vnutornu teplotu/, preto som ho dal reklamovat ale neviem ci uspejem. Ak ho vratia je OK, neche sa mi ho vyhodit. Druhu regulaciu ma teda PI. Da sa vyuzit v dobre zateplenom dome? Akoju spravne nastavit?
Odpovedať
@lubomird PI regulacia berie v uvahu len integraciu/narast meranej veliciny. Dobry link dal @supiik, je to tam presne popisane ;-) : Princíp činnosti PI regulácie: Pri zvyšovaní teploty je vykurovacia sústava zapnutá naplno. Po dosiahnutí teploty pásma proporcionality (nastavuje se v rozmedzí 1,5 až 3,0°C) začne termostat v určených cykloch zapínať a vypínať kotol, čím dosiahne pozvolného nárastu teploty na presne stanovenú úroveň. Priklad: Cize aktualna teplota v miestnosti 20°C. Setpoint nadstaveny na 22°C. Pasmo proporcionality nadstavene na 1,5°C. Cas OFF - 15 min Cas ON - 15 min Kotol bude kurit po zapnuti regulacie neustale, kym nedosiahne 20,5°C /22°C - 1,5°C = 20,5°C/. Dosiahne pasmo proporcionality, nasleduje nadstavena pauza OFF, po pauze ocekuje present value - aktualnu hodnotu teploty, zapne kurenie na definovany cas ON a tak dokola, kym nedosiahne pozadovany setpoint 22°C. Ak je dobre nadstaveny PI regulator, tak neprekuri. ;-) Cize priebeh bude nejaky takyto: https://www.martrade.sk/Images/Ekoreg...
Odpovedať
@megdesign je teda lepsia PI regulacia ako on/of klasicka?
Odpovedať
@lubomird zalezi kedy. Ak mas plynovy kotol a ma ti cyklovat na dosiahnutie pozadovanej teploty, tak ani nie. Ak mas elektrokotol, tak ano.
Odpovedať
No ďakujem skoro niečo som pochopil.. A ešte jedna otázočka ak je tam ten cyklus teda povedzme 6x za hodinu 1 min aj po dosiahnutí navolenej teploty nebude ten termostat zbytočne prekurovat?
Odpovedať
@megdesign Tak samozrejme, pokial dokazes regulovat vykon zdroja, tak je to takmer idealne, chcel som tym len poukazat na to, ze to nie je potrebne a PID regulator dokaze fungovat aj bez komunikacie s kotlom. Par rokov dozadu som programoval PID regulator pre svoj dom, ale zostal som pri hystereze 0,1°C. Teplota kolise v rozmedzi 0,3°C, co je absolutne zanedbatelne. Aj tak pri slnecnych dnoch stupne teplota aj o 1°C a cely PID regulator je hned rozhadzany. Kurenie nie je uzavreta sustava, posobi na nu mnoho rusivych vplyvov a preto ani PID regulator nemusi byt lepsi ako ON/OFF regulator. Okrem toho aj pre TC je lepsie, ked zapne raz/dva krat za den, akoby malo spinat 48x denne. Nemam akumulacnu nadrz. 30 minut moze byt pre podlahovku tak akurat, pre radiatory je to mozno uz moc. Ale kazdy dom je iny, jeden ma menej akumulacnej hmoty, iny ma silnejsi zdroj tepla, atd. Ten cas sa neda zovseobecnit, iba nastavit pocas prevadzky, podla skutocne nameranych hodnot.
Odpovedať
A kontaktný termostat na trubku máte na akú teplotu nastavený pri tom podlahovom kúrení? :-|
Odpovedať
@glorellen nebude, ak je spravne nadstaveny. ;-)
Odpovedať
@megdesign tak nastavený ako mi ho namontoval tak je tam ja som len nastavil manuál na 22 a ide si...pytam sa na to všetko lebo akurát táto téma je mne osobne úplne neznáma kúrenie a spol.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?