Priemery potrubia od kotla a jednotlivé vetvy

Dobrý deň Chcel by som sa poradiť ohladne priemerov potrubia (meď) od kotla k jednotlivým radiatorom. V dome, bolo klasicky samotiažové kúrenie na tuhé palivo, neskôr prerábka na plyn a doplnené obehové čerpadlo, časom namontované panelové radiatory na starých rozvodoch. Práve tieto rozvody by som chcel skryť do steny, čo je ale možné iba ich výmenou. Staré rozvody vyzerujú ako v ponorke, všade samá rúra, obrovské priemery striedané krížom krážom... Rozhodol som sa že toto potrubie chcem nahradiť medeným, medeným s dovodu že som skúsený zvárač viecerými technikami a veškeré práce na dome si robím sám, touto technikou som si istý že všetky spoje budú také ako majú byť. Elektrika, voda, plyn, kanalizácia je už hotová. Moja jediná otázka je, ako zvoliť ideálny priemer potrubia. Jedná sa asi o 12 radiatorov typu DK (spodný 90° H ventil). Rozmery 3x 600x1200, 3x 600*1400, 2x DK33 600x1800, 2x 600x600 1x 400x400 a 1x 1800x600. Môj pôvodný plán bol rozdeliť to na 2 Vetvy 6 a 6 a od kotla Protherm Panther 12 KOO 25KW viesť potrubie 22x1 až po predposledný radiator. Posledný dotiahnuť 18x1 a pripojiť ako všetky ostatné 15x1. ˇViem že by bolo najlepšie dať to vyrátať, ale to pôvodné určite nikto zložito neprerátaval a tie rozvody boli funkčné aj s pouťitím relátivne ,,moderného,, kotla... Za každú skorú rado vpored ďakujem.
Odpovedať
Použí sedliacky rozum výstup z kotla máš,alebo si pozri.taky daj po rozbocku vetiev ,vetvy o dimenziu nižšie a radiátory pripojiť 15mm.A bude to fungovať na100%ale to nemáš radiátory,ale divane...prečo také obludy,spočítal si si ich výkon?nebude väčší ako 12kw?
Odpovedať
@sayllo absolutne zbytocne pchate medene rury do stien.
Odpovedať
@daralbajda Ďakujem veľmi za odpoveď. Ano, výkon je tam veľký. Podľa prepočtu na miestnosti podľa objemu to však sedí. Na miestnosť kde je 2x dk33 600x1800 bol podľa vzorca pre dom cca 20 ročný bez zateplenia, iba s novými oknami vyrátaný potrebný výkon 8968W. jeden dk33 600x1800 dá cca výkon 4390w pri tepl. spáde 75/65°. Zatiaľ čo sa limitu kotla týka, do 25kw je tam ešte dosť rezerva. Len informačne, niestnosť má 5,3m strop, š.7,9m d.5,8m. V miestnosti je ešte mazanín a celé je to priamo pod strechou. Aby som ale vrátil k tomu potrubiu, tak od kotla zatial nejde nič, ale má prípoj 3/4 čo teda zodpovedá CU 22x1. Vetvy sa už rozdelujú priamo pri kotly, takže dať od kotla aspoň po strop 28x1 (cca 2m) rozdeliť na vetvy 22x1?
Odpovedať
@gkrivanek Ďakujem za vašu odpoveď, ale skôr ako sa táto diskusia zmení s AKO použiť material na AKÝ, by som rád upozornil že o tej medi som presvedčený a neustúpim. Stačí si pozrieť rozťažnost pex alpex a CU. Navyše, cena nie je až tak závažne rozdielna. Pri cene 9,76€ za 2,5m CU tyč 22x1 je to OK. Trubky pôjdu v podlahe, nie v stenách, zle som sa vyjadril.
Odpovedať
@sayllo písal si výkon kotla 12kw, od kotla daj 22, na vetvy 18mm 12koo znamená výkon kotla 12kw..a kotol len na vykurovanie a ohrev vody v externom zásobníku..
Odpovedať
@sayllo med pouzivame ked je rozvod priznany alebo ked sa nesmie skrtit prietok. Napojenie rozdelovacov a pod. Ked sa rury zasekavaju alebo zalievaju do podlahy vzdy pex al pex. Samozrejme ze je med top rozvod pre vykurovanie no cenovo o nieco drahsi najme tvarovky ,pretoze tam ich treba omnoho viac ako pri pexe.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek veď ho nechajte, je presvedčený. Ušetrí 100(50)€ za návrh, dá viac o 200 za fitingy. Ale na druhej strene predimenzované radiatory mu umožnia kúriť s využitím kondenzu.
Odpovedať
Dobrý deň, ďakujem všetkým za odpovede. Kotol by mal byť 25 kw a neumožnuje TUV. Bola moja chyba že som pozrel knižku od kotla ktorá ma spoločný návod a začína verziou 12 KOO hneď v titulke. Kotol je skutočne 25 KOO. Do 1-2 rokov naozaj zvažujem kondenzačný kotol. Čo sa teda toho rozvodu týka, chcem iba upozorniť že vetvy idú naozaj už cca 45 cm za kotlom. Pokial už v tejto vzdialenosti začnem deliť na 18mm, znamená to, že už aj na poschodie a na prízemí podlahou pôjdem na 18mm. Nebude rozumnejšie potiahnuť aspoň na koniec prízemia a začiatok poschodia 22mm trubkou? Pokúsim sa sem pridať aj pár fotiek, je mi jasné že toto vôbec neni jednoduché povedať len tak a za okolností že nevídíte ani stručný nákres, ešte horšie. Idem teda spraviť malú dokumentáciu miest, kde bude lepšie veci radšej vidieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@sayllo vidím, že sa nedáte . Vychádzajme z premisy, že cena trubiek nie je rozhodujúca, máte obehové čerpadlo, neviete straty miestností ale máte jestvujúce radiatory. Takže len princípy. Ak dáte tenšiu trubku, môže sa stať, že budete počuť šušťanie, lebo čerpadlo priemer nahradí rýchlosťou. Nemyslím si, že hneď ísť do 18 mm (3/4")je dobré aspoň polovicu ležatého potrubia 1", ostatné postupne za každým druhým radiatorom zredukovať. Prietoky a teplotu si ustrážia ventily na radiatoroch.
Odpovedať
Pridávam fotky.
Odpovedať
Medená rúrka 22-ka je 3/4" rúra (DN20). Menšou by som nezačínal. Ja, keď si pri prerábkach kreslím na papier rozvody, začínam od konca. 15 na jeden radiátor (22k 600x1200), 18 na dva-tri, 22 na 6 radiátorov. Zatiaľ som s nedostatočným teplom v miestnostiach problém nemal...
Odpovedať
@dedo758 Ďakujem, veľmi užitočná rada pre mňa 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak len pre príklad, podľa vás 6ks radiatorov : 1,2,3 - 22mm 4-5 - 18mm 6 - 15mm Takže na kotol by som prišiel 22mm trubkou
Odpovedať
@sayllo zájdite za projektantom, on ti presne vyráta koľko je aká trúbka prenesie a nemusíš sa tu trápiť..
Odpovedať
@daralbajda Je mi to jasné, ale už naozaj celkom dosť ľudí mi potvrdilo, že 6 radiatorov rúra 22 potiahne bez problémov. Pokial sa dá aplikovať metóda ako uviedol @dedo758 (ktorá je logická a naozaj to dáva zmysel...) tak pokial nemám 4 poschový dom 30m x 30m myslím že to fungovať musí a neni to technicky ani nejak veľmi zložité.
Odpovedať
@dedo758 Ako by ste volili túto postupku pri použití pex al pex? Viem že sú tam trošku iné priemery... Mohli by ste prosím aj napísať v akých priemeroch je alpex dostupný..... zatial som zbežne našiel 16, 20, potom som si všimol iba 26... Mimochodom, tak moje presvedcenie od medi teda upadlo, pôjdem do toho plasto hliníku... Jednine čo musím, prenajať lis teda... Koniec koncom, asi ma ten material hravo prežije, pravdepodobne ani deti s tým nebudú mať opletačky. Porobim večšie dilatácie kôli vyžšej rozťažnosti, navýšim izoláciu, použijem tú čiernu butimelovú, zafixujem rohové H spodné ventily najprv do peny a potom to omietnem.. Potrubie v podlahe prípadne podložím a preložím polystyrénom a zalejem to.
Odpovedať
@sayllo Al/pex máš dimenziu dn 16,20,26,32,atd.Pri navrhu pozor,každý fiting má väčší odpor prúdenia ako pri Cu.Izolaciu možeš dat MIRELON sivý,je lacnejší.Vyrábaju sa taktiež rôzne hrúbky.Do podlahy daj aspon hrubku 13mm,do stien 10mm.Od kotla začni min 26,ale zaleží aj ake dlžky potrubí budeš tahat,napr.ako daleko od kotla je prví radiator atd.My sme teraz menili rozvody v jednom staršom dome a pán má 6 radiatorov liatinových a dali sme od kotla 32 a prípojky 20.Použitie 32 je aj preto ,že tam je vela kolien ,odskokov ale este podotýkam vedenie je priznané po stene. :-)
Odpovedať
Vsetko popisane nadomnou este doplnim Poriadne zaizolujte tvarovky. Tie plechove lisovane kruzky v betone mozu reagovat a skorodovat. Treba ich poriadne zabalit ale az po tlakovej skuske.
Odpovedať
@robo28w Jejha, Priznané? No v tom prípade by som moje staré rozvody natrel tou najkrajšou farbou a bolo by vystarané, skutočne nemôžem povedať že pôvodný rozvod nekúry!... Inak od kotla po vetvenie pôjdem aj ja 26/32, ohybov neni zas nejak veľa, ale budú 2 vetvy po cca 6 radiatorov. Pri priemeroch al-pex pôjdem teda asi spôsobom, 32 kotol, rozvetvím na 2x 26 (cez podlahu a strop pivnice) ohyb 90° už budem ťahať na poschodie po prvé dk33 600*1800 20 a posledný 16.
Odpovedať
Dobrý deň, pridávam sem prvý návrh. Doplním aj dĺžky. Viete k tomu dať váš názor?
Odpovedať
Samozrejme všetky rozmerú sú len v jednom smere pre urýchlené rátanie.
Odpovedať
Nooo, takto by to mohlo fungovať. Len poopravím - DN je vnútorný rozmer - priemer potrubia, tu (na obrázku )stačí písať malé d, alebo po starom fí Malá prevodová tabuľka... Al-pex, HDPE d32 - DN 25 - 1" - meď 28 Al-pex, HDPE d26(25) - DN 20 - 3/4" - meď 22 Al-pex, HDPE d20 - DN 15 - 1/2" - meď 18 Al-pex d16 - DN 10 - 3/8" - meď 15 (12)
Odpovedať
@dedo758 Opravené, ešte pár zmiev v DK33 radiatoroch.
Odpovedať
Profilova fotka
@sayllo Vaše zapojení je na obrázku. Nedosáhnete sice doporučených průtoků ani při rychlostech až 0,6m/s, ale zásadní problém to není. Topit můžete výkonem 32,5 kW s teplotním spádem 80°C / 58°C. Rozepište, co není jasné. Do 20 kPa byste se měl vejít i s navýšením o místní odpory. Plný výkon všude do 10 minut. http://kondenzace.kvalitne.cz/vypocet...
Odpovedať
@josef_vavra Dobrý deň. Tak toto je už celkom že výpočet :) Chvíľku mi potrvá kým sa v tej tabuľke zorientujem... Dokončím ešte 2 trasy (kuchyňa/wc) a preštudujem tú taľku. Každopádne, pokial by som použil môj nákres, viete s toho odvodiť dôsledky? Hovoríte, že nie ,,zásadný,, problém, síce to rád počujem, ale môžte popísať aspoň ten ,,problém,,? Riziko, čo s použitím návrhu vyplýva?
Odpovedať
Dobrý deň... Tak musel som to ešte raz pozmeniť. V pravej časti sa vyskytol problém s trasou, hrozilo by že pôjde popod neizolovanú časť strechy (hluchý pristor v podkrový) Takže, na pravej vetve sa počet radiatorov znížil na 4ks a na vetve 3 sa navýšil na 4ks.
Odpovedať
Dobrý večer, nikto zatial žiadny postreh? :-|
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?