Prieduchy do izieb do 8 metrov od krbu

dobry den, planujem krb a rozmyslam nad prieduchmi do troch obytnych miestnosti. jedna izba je na druhej strane steny kde je umiestneny krb. druha izba je za tou prvou izbou a tretia izba je za tou druhou izbou, cize idu za sebou. do kazdej izby ma ist samostatny prieduch alebo staci jeden s odbockami? riesili by ste aj ventilator? vyvod z prieduchu v poslednej izbe je vzdialeny cca 8 metrov od krbu dakujem za rady
Odpovedať
Do bungalovu netreba prieduchy
Odpovedať
Ja mam jeden prieduch s odbockami do izieb. Dom je poschodovy. Krb je v podstate centralne umiestneny. Jeden z prieduchov ma cca 4 m dlhu odbocku s jednym kolenom. Prinos krbu pre tu izbu je nulovy, inde je citelny, nie vsak zazracne. Z dovodu malych deti mam prieduchy hore, co je samozrejme horsie. Po negativnych skusenostiach osobnych znamych nemam ventilator, subjektivne vzate som nakoniec rad. Ti co Ho maju, ho pre prasnost, hlucnost, celkovy prenos hluku neradi pouzivaju. Ale to je len moja skusenost. Majstri boli dva typy. Jedni postavit krb s prieduchmi bez ventilatora obrazne povedane Ani nechceli, inym to bolo jedno. Ti ventilatorovi boli drahsi AK zapocitam aj elektrikara o cca 250 E. Pre uplnost mam 12kw krb s nasavanim zvonka, pre mna zbytocne silny, avsak vybral som si ho kvoli velmi kompaktnym rozmerom.
Odpovedať
Profilova fotka
@oupi neničte zdravie sebe a svojim deťom... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@reward vy ste proti prieduchom v dome? kvoli prašnosti, suchemu vzduchu, alebo?
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 ano jednoznačne...aj keď teplovzdušných krbov som postavil zopár stoviek...:)
Odpovedať
@reward cez moje prieduchy smrad, alebo dym nejde. Mozno to bude tym, ze moje prieduchy nevychadzaju priamo z komina . :-) U Vas je to ako? Na Vasej stranke sa hovori, ze doba je zlá, kríza zúri naďalej a každý sa snaží prežiť a hlavne predať za každú cenu. Vsetci chceme prezit, tomu rozumiem. Ak Vam teda da clovek peniaze, postavite mu kvoli peniazom krb, o ktorom vedome viete, ze tento bude nicit zdravie jemu a jeho detom? Pre oupi ako laik ak nebude ventilator, do tretej miestnosti teplo nepride. Ak bude ventilator bude prach. Moja verzia krbu s prieduchmi ale bez ventilatora nevytvara suchy vzduch, merane cez profi pristroj, ktory som ma tri tyzdne doma k dispozicii, necitim prasnost a to som alergik s citlivym nosom. Rel. vlhkost mam cca 60% s klesajucou tendenciou (ale ucim sa efektivne vetrat), pred 1,5 rokmi ako novostavba to bolo 75%. Aby niekto nenadobudol dojem, ze sa znizuje vlhkost domu kvoli krbu, zvyraznujem, ze krb pouzivam pri teplotach pod -10, a teda tuto zimu to bolo na prstoch jednej ruky.
Odpovedať
Profilova fotka
@simplynever z komína predsa nemôžu žiadne prieduchy vychádzať :-) prieduchy sú napojené z komory teplovzdušného kozubu, prípadne z druhého plášťa dvojplášťovej vložky. Dym ani smrad nie je u vás, to je dobre ale prúdenie vzduchu máte a to nie je najzdravšie lebo kde je prúdenie, je aj prašnosť a vysušovanie vzduchu. Čítam, že u vás to neplatí, potom všetko je OK. Ak mi niekto chce dať peniaze, najprv sa ho opýtam, čo od toho očakáva, upozorním na výhody- nevýhody a až potom staviam. Z cca 750 stavieb, ktoré mám za sebou, boli väčšina teplovzdušné, no doba ide ďalej...
Odpovedať
@reward ok. Akceptujem. Ak vas to nezatazuje, napiste prosim o nevyhodach prieduchov.
Odpovedať
Profilova fotka
@simplynever nezaťažuje, toto je už pre mňa obohratá pesnička ;-) Kde je prúdenie vzduchu, je aj prašnosť (aj záclona nad radiátorom je po zime čierna), pokiaľ dýchame len prach, nič sa nedeje, dýchame ho stále, no ak ten prach zhorí na vložke, už sú z toho splodiny. Výsledok, hnedé až čierne mriežky a steny okolo. Na tomto fóre by som našiel aj 100 fotografií teplovzdušných krbov, ktoré nemajú absolútne žiadny vzduch privedený pod vložku na ohrev alebo majú privedeného veľmi málo vzduchu. A vtedy sa prach páli, lebo vložka je prehriata na plášti. Každá vložka má daný potrebný prierez privedeného vzduchu na ohrev. Nikto to nerieši... No ale k prieduchom. Prevŕtať si dom hadicami o priemere 150mm ako ementál veľmi nezvyšuje komfort bývania. Okrem tepla šírenie zvuku. A nakoniec samotný horúci vzduch je pod stropom, muche je teplo, človeka, ktorý sedí 40 cm od podlahy oziaba na nohy. Také je teplovzdušné kúrenie. Na trvalé bývanie a intenzívne kúrenie určite nie! A ešte ventilátor: ten všetky nevýhody len znásobuje....
Odpovedať
Profilova fotka
@reward my mame aj vzduch zospodu do ohniska, aj externy :) spokojnost :) Inak, kamoska ma ( uz som to tu kdesi spominala) kurenie prieduchmi a je spokojna, ale oni to maju tak, ze je to poschodovy dom, rodicia dole kuria v krbe od jesene do jari stale ( drevo maju zadara) a oni hore to maju pekne do kazdej izby ( krb a komin je v strede domu) rurami odvedene do kazdej izby.. jeden prieduch. Sama som prekvapena, ze cez jeden otvorm 15cm fakt vykuri kazdu izbu, ale je to tak.. je tam prijemne teplo, prach nemaju ziadny, ani nemusia casto malovat, ani okollo prieduchov nemaju cierne.. videla som na vlastne oci.. Proste to maju dobre spravene, lebo ocino jej je velmi sikovny....a povedala by som , ze pre poschodovy dom idealne riesenie, kedze teplo stupa hore :) Ale hold, nie kazdy ma to stastie a nie kazdy je ochotny zaplatit si dobreho odbornika..a potom to tak vyzera,ze cierne steny okolo mriezok apod.. ved viete ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 však za 22 rokov mi ešte žiadny pozostalý zákazníka neposlal parte :-D a teda žiadny môj teplovzduch nikoho nezabil... a robil som aj hadice aj ventilátory aj iné nezmysly.. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobry den.Mam taku otazku.Ake prieduchy pouzivate? Lebo co som zatial videl tak maju v nutri perforacfiu co si myslim nieje dost zdraviu prospesne kedze vata pouzita na izolaciu bude casom vhanana do izieb,alebo sa vyrabaju aj bez tych dierok vovnutri?Poprosim aj nejaku znacku aku ste pouzili. DAKUJEM..
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?