Pridavne cerpadlo ku kotlu

Profilova fotka
Zdravim. Akurat riesime plynovy kondenzacny kotol s kurenarom. Mame 2 podlazny RD, vykurovacia plocha 160 m,vsade podlahove kurenie. Tvrdi,ze takuto plochu kotlove cerpadlo neutiahne,ze je potrebne este nejake pomocne...nejaka cerpadlova skupina =-) vobec tomu nerozumiem,ci to je naozaj potrebne. Kotol davame Buderus logamax GB 172/14. Obavam sa ze cim viac cerpadiel,tym sa viac ma co pokazit, nehovorim o drahsej prevadzke...
Odpovedať
@anica Nie som kúrenár, ale si myslím, že keď to kúrenár hovoril ak /nie je nejaký zelenáč/ a rozumie sa tomu,tak ver tomu že len kotlové čerpadlo bude mať problém s obehom vody a je ozaj potrebné pomocné čerpadlo,akého výkonu to musí posúdiť kúrenár. Píšem Ti to z dôvodu že som v kontakte s kúrením nakoľko zapájam aj kotolne /meranie,signal./ a ku každému sa zapája podľa potreby viac čerpadiel s rozličným výkonom-poprípade s reguláciou výkonu čerpadla.Dúfam, že som pomohol trošku k téme. :-) :-)
Odpovedať
@anica ano,kurenar ma pravdu,kotlove to neutiahne,je to velka plocha.
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w @technik007 dakujem za reakciu
Odpovedať
@anica Ani ja nie som kúrenár, ale tiež budem mať poschodový dom a ku tomu TČ ktorého čerpadlo to tiež neutiahne. Musím mať čerpadlovú skupinu niečo takéto http://www.kotol-kotly.sk/plynovy-kot... A hlavne tam treba mať aj tzv "anuloid" alebo tak nejak to nazvali. Do neho tlačí vodu obehové čerpadlo kotla ktoré je slabšie a z neho ťahá vodu čerpadlo čerpadlovej skupiny ktoré je silnejšie s väčším prietokom.
Odpovedať
@anica pokec o anuloide http://www.klimainfo.sk/faq/co-je-anu...
Odpovedať
Ja som projektant UK a doma mam aj presne tento typ kotla. Na 99,9% je tam potrebne dalsie, resp. silnejsie cerpadlo. Na 100% by ti to mal povedat projektant, ktory si navrhol podlahovku.
Odpovedať
@anica Nám navrhli v projekte rovnaký kotol, akurát s výkonom 20 kW (máme 170 m2). Myslím, že aj prídavné čerpadlo tam bolo zaznačené.
Odpovedať
@anica naco je vam kurenar ktoremu nedoverujete😐
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ale doverujem, len preverujem ;-) aby sme tam nedali zbytocnosti, ktore ani nie su potrebne...On to nechal na nas,nech sa rozhodneme, ci to dame hned alebo sa to doplni casom / ked to nebude zvladat kotlove cerpadlo /
Odpovedať
@anica ked je dom s poschodim tak to kotlove neutiahne. Keby bol prizemny tak v pohode utiahne ale nieje to ono naprd sa reguluje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň, mám podobný dilemu máme podpivničený bungalov a v obytných miestnostiach bude podlahovka o rozlohe 120m2 a v pivnici 3 až 4 radiátory. Kúrenár mi radil, že tam bude treba ešte jeden čerpalo okrem čerpadla na kondenzačnom kotly. Radiátormi v pivnici, chcem len temperovať dve miestnosti aby tam teplota neklesla pod cca 10°C. Je to potrebné riešiť na dva tepelné spády, keď chcem v pivnici len temperovať? Ďakujem
Odpovedať
Nemusíš to riešiť na dva tepelné spady , ale prídavné čerpadlo áno. Daj si to na dva rozdelovace, jeden pivnica a druhý podlahovka, aby si to vedel regulovať. Pred rozdelovac na radiatory dať vyvazovaci ventil :-) .
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?