Prevádza bojlera

Rád by som sa opýtal na názor ľudí, ktorí ohrievajú vodu elektrickým bojlerom. Mám jednotarif, v malom byte nemám takú spotrebu aby sa mi oplatil dvojtarif (hoci po zmene platieb za ističe od začiatku tohto roka sa to zmení...). Je hospodárnejšie v mojom prípade mať bojler stále zapnutý - a teda bude dohrievať zakaždým, ako sa z neho čo i len trocha vody odčerpá, alebo je lepšie bojler vypínať, a zapnúť ho až pred veľkým odberom (sprchovaním) a zvyšok dňa sa využije už ohriata voda? Ďakujem
Odpovedať
@paetto Toto nema cenu riesit, ak naozaj nemas nejaky "nocny prud". Skor usetris spravnym vyberom bojlera (velkost, izolacia), nastavenim najnizsej moznej teploty (aby ti stacila) a ak je cirkulacne cerpadlo, tak aby neslo furt a hlavne nie v noci.
Odpovedať
@matorado okrem znizenia teploty asi tazko nieco ine urobi, kedze bojler uz ma, a cirkulacku zrejme nema
Odpovedať
@matorado Veď práve o to mi ide, či to vôbec treba riešiť alebo je to jedno :). Obehové čerpadlo nemám, pre dve osoby mám 80l, teplotu 40 stupňov a úplne stačí. Akurát straty sú vyššie - ale bolo to na úkor hĺbky bojlera, klasický by sa mi na stenu nezmestil.
Odpovedať
@paetto To znie fajn. A aka je teda ta velka spotreba?
Odpovedať
@matorado nerozumiem. Koľko kwh denne mi ide neviem odhadnúť, lebo bojler mám napojený priamo, nie cez zásuvku (nemôžem použiť zásuvkový merač spotreby). V týchto januárových mrazoch mi priemerná denná spotreba robila 20kwh, no je v tom aj kúrenie. Ak sa pýtate koľko litrov vody znamená veľká spotreba tak 2 sprchy - 2x40 litrov denne.
Odpovedať
@paetto Ak mas jednotarif, nic neusetris na tom, ze by si ho vypinal. Ja ked som meral spotrebu pre 2 dospele osoby, nameral som cca. 4,2kWh priemerne na den. Vanu nemam, takze 2 sprchy plus bezna spotreba. Pri aktualnej cene to je cca. 13€ na mesiac. Bojler drazice 125L.
Odpovedať
@jarosujo to je dobrá spotreba. V lete bude spŕch viac, no do 5kwh sa snáď zmestím.
Odpovedať
@paetto pre 2 osoby by stačilo aj 50l objem. Má menšie straty plášťom. Ak by si chcel niečo ušetriť, tak jedine ho vyčistiť, ak sa predtým ohrievala voda na viac ako 60 ´C, tak tam môže byť aj niekoľko kg vodného kameňa, a to zbytočne zvyšuje spotrebu. Prípadne aj špirála ak je vo vode, môže vypadať hrozne. Vaše sprchovanie korenšponduje s hygienickým minimom, čo je 30-40l vody o teplote 40´C pre sprchu/ osoba/deň. Takže žiadna veľká spotreba teplej vody. Píšete že bojler je napojený priamo, čiže to je asi veľmi starý bojler. Lebo také spotrebiče nemôžu byť pripojené na pevno, ale na zásuvku prípadne vypínač, aby sa dal bezpečne odpojiť od elektriny. Ak sa tam klasický nezmestil, tak predpokladám že je tam nejaký zázrak menom Ariston? ;-)
Odpovedať
@stastnyjim Tie litre sú odhadom, možno je to viac, môžem dnes presne zmerať :) Bojler je nový takže špirála je čistá a snáď aj ostane. A áno, Ariston, viem že nemá veľa fanúšikov ale ja sa zatiaľ sťažovať nemôžem. Proste bol jediný čo sa mi tam zmestil, no funguje v pohode. A ak je pravda, že nesmú byť napojené priamo tak sa asi rovno spýtam elektrikára ktorý ho zapájal že prečo tak spravil... :) Má vlastnú poistku hneď vedľa, to nestačí?
Odpovedať
@stastnyjim Nedavno tu bola diskusia, ci vodny kamen naozaj sposobuje vyssiu spotrebu. Ja sa priklanam k verzii, ze nie. Iba ze to trochu dlhsie trva, kym to zacne zohrievat, lebo ten kamen posobi ako akumulator tepla.
Odpovedať
@paetto pozri príručku / manuál k tomu Aristonu, tam by to malo byť uvedené ako to má byť napojené. Ak nebudeš ohrievať vodu na viac ako 55´C. Len kvôli legionele a baktériam by si mal raz za čas zohrievať vodu na väčšiu teplotu. Však uvidíš koľko vydrží. A keď nie, tak aj Dražice alebo Tatramat robia hranaté ohrievače. Napríklad my máme niekoľkoročný Dražice a tam je v manuáli napísané toto:
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?