Presah susedovho komínu na môj pozemok

Dobrý deň zaujímalo by ma ako riešiť presah susedovho komínu, ktorý je vyvedený cez stenu domu, ktorý je postavený na hranici pozemku. Komín je vyvedený smerom na môj pozemok a zo steny vytŕča 56cm. (Je mi jasné že pri týchto starých domoch je ešte 30cm susedových takže z tej rúry je asi 26cm u mňa.) Sused sa ma nepýtal na nič len jedného dňa som zbadal cez stenu trčať rúru plynového kotla. Následne po mne chce aby som mu podpísal, že s tým súhlasím. Zatiaľ som mu nič nepodpísal. Pripájam aj fotku situácie. Zaujímali by ma vaše názory.
Odpovedať
Ak tam predtym nebol turbo komin cez fasadu, tak uz sa to takto nemoze robit. To poprve, a aj podla starych predpisov to ma prilis blizko okna.
Odpovedať
sused nech si skrati ruru a na koniec namontuje toto https://dom.bazos.sk/inzerat/76120582... alebo nieco podobne civilizovane a bude to mat celou dlzkou "u seba" Na aku r*t mu treba pol metra rury trciacej z domu? :-S
Odpovedať
@stanislavtvr tu rúru mali skrátiť.To že má byť 40cm od okna pomlčím,je to jeho dom. Skrátiť sa rúra dá,aby ťa nepresvedčil že nie.Ak to má kondenzačný kotol má je aj zle vyspádovanú.
Odpovedať
trošku som sa popýtal a aj pogooglil a podľa Vyhl. MZP SR410/2012, príloha č.9 ods. 4 písm. a) by mal byť komín alebo výduch vyvedený min. 4m nad okolitý terén aby boli splnené požiadavky na rozptyl emisií. V tomto prípade by asi bolo vhodnejšie keby môj sused urobí vyústenie komínu nad strechu teda cez presah strechy alebo rovno cez strechu. Predsa idú s toho spaliny a na dvore sa budú pohybovať aj deti a cca 4m od toho bude vchod do domu. Privítam čo naviac názorov a rád. Zatiaľ ďakujem.
Odpovedať
Tvoj pozemok, tvoje pravidla! Byt tebou ide cez strechu, ako si pisal a nijak inac!
Odpovedať
Toto byt moj sused uz by to prerabal. Na vlastnom dvore dychat jeho bordel...
Odpovedať
@stanislavtvr presne tak to je http://www.vkp-tzb.eu/products/prikla... Na stavbu MZO je potrebné mať projekt, ktorý orgán ochrany ŽP musí povoliť..Odporúčam ísť na MsÚ, resp. OcÚ miesta stavby opýtať sa, či ako prísl. orgán životného prostr. povolili stavbu malého zdroja znečisťovania ovzdušia a tiež jeho užívanie v zmysle zákona o ochrane ovzdušia.. Ako prísl. orgán by v tomto prípade mal nariadiť uvedenie MZO do súladu s platným zákonom a platnými predpismi.
Odpovedať
@stanislavtvr horizontálne vyústenie je už zakázané, musí byť podľa spôsobu č. 6 http://www.geminox.sk/produkty/ostatn...
Odpovedať
Dobrý večer, dnes som bol na pozemku kde som sa stretol aj so svojím susedom. Oboznámil som ho s tým, že vyústenie jeho kondenzačného kotla v rámci dobrých susedských vzťahov by mal prerobiť a vyústiť na strechu. Hneď začal chytať nervy, že toto nech mu ani nehovorím, a o tom že by tom mal vyviesť cez strop na strechu nechcel ani počuť, ale ja som stále trval na svojom. Asi po hodine mu prišiel spustiť kotol nejaký servisák zo Šale, ktorý ma tiež presviedčal, že toto prevedenie je úplne v poriadku a nejdu z toho žiadne škodliviny. Tiež som sa ho opýtal či by sa to vyústenie dalo urobiť aj inak na čo uviedol, že na existujúcu rúru by sa namontovalo Téčko a vedľa odkvapového žľabu by sa to dalo vyviesť na strechu a stálo by to 100e. Inak stále trval na tom, že toto vyústenie je pri starých domoch bežné a môže to tak byť a nepomôžem si. Sused naďalej o akejkoľvek prerábke nechcel ani počuť len odvrkol, že on to nechá tak ako to je. Takže sme sa nijako nedohodli. Cez obecný úrad som to zatiaľ neriešil.
Odpovedať
@stanislavtvr Sused je dobry ko... Sprav pod jeho oknom tam kde je ten komin zahradny krb a kazdy den v nom zakur nech ho krasne vydymuje, potom pride nato co je to obtazovanie suseda dymom a smradom.
Odpovedať
@stanislavtvr Pri rekonstrukcii hlavne v starych domoch je moznost napojenia kominu cez stenu von,ale na obrazku je to cele zle,nakolko rura je príliž dlha,dá sa skrátit a spád má smerovat do kotla,ak sa jedná o kondenzačný kotol.Spaliny stupaju nahor,nemalo by ti to nejako zneprijemnovat život,samozrejme ak je komin v dostačujucej výške a podla foto ho mohol dat vyššie,existuju nadstavce priame na kotol atd :-)
Odpovedať
Je to vo výške max 2,5m. Podľa môjho projektu mi toto spomínané vyústenie vychádza priamo oproti vchodovým dverám a vzdialenosť od toho po dvere bude asi tak 4m.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stanislavtvr uvidiš cez zimu pri kurení ,ale nemalo by ti to vadit,lebo 4 m vzdialenost je postacujuca.Mohol tu ruru ale skratit. :-)
Odpovedať
@stanislavtvr vyústenie má byť vo výške min. 4,0 m, čiže by mali tam mať vložené koleno, rúru predĺžiť a nadstaviť koncovku
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Znovu som sa snažil uvedený problém riešiť so susedmi. Avšak odpovedali mi, že pán ktorý im robil revíziu im povedal že neexistuje aby ten výfuk išiel smerom dohora, vraj by to ovplyvnilo činnosť alebo ťah kotla. Je možné aby to malo vplyv na ich kondenzačný kotol? Videl som aj na iných starých domoch vývody cez stenu a boli vytiahnuté vedľa odkvapu hore.
Odpovedať
@stanislavtvr Ja som take videl u nas na ulici, tak som hladal a googel ponukol fotku rovno tu z modrej strechy.. Jasne ze sa to da a robi sa to.. https://static.4nets.sk/photo/38/5038...
Odpovedať
@stanislavtvr Cinnost kotla by to urcite ovplyvnit nemalo, je to nuteny odtah. Inac je to vasa vec, ale osobne by som z toho taku tragediu nerobil. Jeho odmietavy postoj sice nie je na mieste a mal by sa snazit vyhoviet, ale na druhej strane, ta trocha pary co z toho komine ide by vam nemala nijak vadit :-) Maximalne to skratit koly vizualnej stranke. Len moj nazor...
Odpovedať
Spalovanim plynu vznika vodna para/kondenz, a oxid uhlicity. Prekazalo by aj mne keby mi niekto do dvora vrazi hentaku ohavu, ale nie zo zdravotneho hladiska. Ine by to bolo keby palil uhlie :-D horenie plynu je ciste, tak ako ti v dome hori plynovy sporak, nemas zaudene steny a niesi otraveny
Odpovedať
@stanislavtvr A ten komin tam ma uz ako postavil dom alebo to teras niekedy robil lebo viem ze prv sa to takto robilo aj elektricke hodiny mohli byt v dome a aj voda.Lebo viem sme prerabali a hodiny boli na dome elektriky a vody boli v kuchyni.Ale plyn tam nebol a podla noveho som musela si dat vsetko do plotu teda hodiny a komin na strechu.Tak preto neviem kedy to robil ale prv sa plyn daval von cez mur.ale podla mna to ma uz aso dlho este za komanca.
Odpovedať
srlinka nie pôvodne tam nebolo nič len nad soklom výfuk pre gamatky ešte z čias socíku. Výfuk na kotol sa dorábal tento rok.
Odpovedať
@stanislavtvr Tal to uz mal dat na strechu ked robil novy komin na plyn.A ten co mal nad soklom ten zrusil a dal tam taky velky vyfuk.Jemu to nevadi lebo on to kazdy den nevidi ale ty to mas stale na ociach ale skoc na obec sa ich spytat ci sa to moze takto robit.
Odpovedať
verím v dohodu :-)
Odpovedať
Pravo je na tvojej strane, ak chces susedovi narobit problemy ries to z obcou. Moj nazor je, ze to sused urobil na cierno a obec mu to prikaze zrusit, nakolko dnes musi komin/vyfuk ist nad strechu. Ale z vlastnej skusenosti viem, ze nieje nic horsie ako znepriateleny sused. Je na tebe ako to vyriesis, kazdopadne to tam nema co hladat a ako kompromis by som prijal skratenie rury, nadpojenie t- kusu a potiahnut to vyssie. Bolo by to vzhladnejsie a nezasahovalo by to tolko do dvora. Vyber je na tebe, komin prec a znepriateleny sused/rozumna dohoda
Odpovedať
@dzamino tiež som toho názoru, ale ako som písal vyššie sused sa drží rady revízneho technika že kotol bude mať slabý ťah
Odpovedať
Obec neurobi nic. Tak ako to uz tradicne na Slovensku byva Obec mu to nariadi, ale to este neznamena ,ze on zjedna napravu. Jediny kto mu to moze prikazat je iba sud. Alebo dohoda (kompromis) A dovod preco to obisiel je prozaicky, cena. Servisak je cu.ak, pretoze tento sposob sa moze pouzivat iba v pripade samostatne stojacich domov na pozemku a nie ak ide o domy stojace na sumedzi. Paradoxne ta rura na tom hnusnom dome je asi to najkrajsie. :-D A ak je ta rura ozaj do protispadu tak ten kto to montoval a spustil nie je odbornik ale fuser. Navyse sam mam kotol ktory usti do komina na strechu a nikdy nepadla zmienka o tom ,ze by to nemalo mat spravny tah. Tam si skor myslim ,ze toto by bol problem ak by komin bol paradoxne prilis dlhy. Takze tento argument kurenara je preto taky, aby zblbol toho kto sa stazuje Strana 14 https://www.atria.sk/soubory/113/nvod... A pokial sa nemylim tak z komina by mali odchadzat iba vodne pary. Kondenz sice obsahuje dake agresivne latky no zas az taka tragedia ako sused kuriaci lignitom to rozhodne nebude. Ja mam kondenz z kotla vyvedeny do nadrzky splachovaca.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?