Predpríprava na klímu

Idem robit predpripravu na klimu, a odbornici mi povedali, ze mam vyviest von trubky na vonkajsiu jednotku cez pomurnicu a nie cez veniec. Co je lepsie riesenie?
Odpovedať
@originalx to mas jedno daj tak aby si mal najlahsiu robotu, tie rurky su v izolacii, su dost velke, neviem ci by som robit take velke driery do dreva..
Odpovedať
Súhlasím ...
Odpovedať
@sysell no ved aj ja by som radsej cez veniec robil dieru. Aky priemer maju tie rurky? Aby som vedel aku dieru mam vyvrtat.
Odpovedať
@originalx hmm ja ze ich rovno natiahnes... neviem co mas za dom, kde budes co kde ako mat a ako pojdu vedenia, neviem ci bude stacit len rovna diera... to treba fakt asi vyriesit na mieste. Rurka samotna je mala cca 10mm ale izolacia moze mat aj 30-40mm priemer
Odpovedať
@sysell predpripravu budu robit klimari, ale drazky a dieru urobim ja, lebo co som tu mal majstrov, tak sami amater... Trubky pojdu v strope vo vyske venca v zatepleni, dlzka asi 15m.
Odpovedať
@originalx prepojenie jednej vnútornej a jednej vonkajšej jednotky vojde do diery s priemerom 5 cm. Jedná sa o jeden päťžilový kábel a dve jednocentimetrové rúrky s tepelnou izoláciou. Kondenz bude odvedený kam?
Odpovedať
@jakino eletrikari mi vyviedli len von kabel na napajanie vonkajsej jednotky. Prepojovaci kabel zatial nemam osadeny, kondenz z vnutornej jednotky vraj daju cez stenu von k zakladom, kde je strk, to bude pod zateplenim. Klima bude gree vraj 5,5kw, ze 3,5kw by bola slaba. Neviem, chcel som daikin.
Odpovedať
@originalx budeš ju mať hlavne na chladenie, či hlavne na kúrenie?
Odpovedať
@jakino no tazko teraz povedat, asi viac na chladenie. Prikurit mozem aj krbom.
Odpovedať
@originalx Neviem si predstavit ten priestor, ak sa bavime o RD, kde by bolo 3,5kW malo. My mame 3,5kW pre obyvacko-jedalen-kuchynu, co je dokopy vyse 50 stvorcov, velke 4m portalove okno na JZ, varenie, pecenie, secko slape a vykon nam staci s prstom v nose. V najhorucejsich dnoch, ked moja draha este aj vypekala (na 260°C rura, kvaskovy chlieb domaci) isla tak na 1/3 vykonu... A ked mame pootvarane dvere, vychladi cely dom, druhu jednotku v zasade ani nepustame. A inak je to Daikin, asi najnizsia rada... Je zasadne tichsia, ako cinske.
Odpovedať
@matorado priestor je 11x6m JZ strana, ale ak budu pootvarane dvere pojde aj do izieb a to bude vacsi priestor. Klimar povedal, ze 3,5kw je na to slaba. Chcel som daikin koli tichosti a povedal, ze je tam horsi servis, tak montuje gree. Este som sa pytal na samsung, tie su dizajnovo pekne aj cena je velmi mala, ale su strasne poruchove. Vraj. Toto je znamy, tak nebudem spekulovat a este aj cenu mi da super a servis urobi hocikedy.
Odpovedať
@originalx klímár sa môže vyjadrovať k servisu, ale nemal by sa vyjadrovať k výkonu, keď nepozná tepelné zisky a straty objektu...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@originalx Ja vravim, ze je to zbytocne velke, drahe a ako bonus este aj s vyssou spotrebou elektriny. Neviem, aky ma na mysli servis, ale Daikin je tu jak doma, vyraba sa v CR dokonca a za 3 roky, co mame klimu, som ho nepotreboval. Samsung mam v kancli, rovnako nizku radu, huci a smrdi. Myslim tak chemicky, nie od plesni. Des. Ale pekne na modro svieti :-D
Odpovedať
@jakino Presne tak, ale nebudem sa s nim hadat, ked niesom na to odbornik a za cenu 3,5kw mi da 5,5kw , tak mi to je jedno.
Odpovedať
@matorado hovoril, ze Rakusania dodavaju diely a su s tym problemy a dlho to trva. No sak ked je nizka cena, tak pouzili lacne plasty co vuluchuju chemicke latky a clovek to potom dycha.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?