Prečo odvlhčovač ohrieva vzduch?

Odvlhčovač funguje tak že ochladí vzduch ,ten sa potom vyzráža a potom sa naspäť ohrieva. Prečo sa to naspäť ohrieva ved tá energia je v tej miestnosti ,je to zbytočné prikurovanie a zvyšovanie nákladov spotreby navyše, keby sa to dalo aspoň vypnúť ale nedá sa je to automatické,. Klimatizácia-mobilná má aj funkciu odvlhčovania a tam je ten vzduch neohrievaný ,prečo to tak nie je aj u odvlhčovačov. Vie niekto či u klimatizácie ide to odvlhčovanie aj samostatne bez chladenia a kúrenia a kolko to má potom spotrebu elektriny.
Odpovedať
1
2
@jean2 Asi preto, že teplý vzduch má nižšiu relatívnu vlhkosť a intenzívnejšie vysušuje mokré miesta.
Odpovedať
@jean2 Totiž ten ochladený vzduch by už (bez zohriatia) nevysušil nič.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 inak by to nefungovalo poriadne :). Princip odvlhcovaca je v tom, ze zohreje vzduch, tym zvysis mnozstvo vodnej pary , ktoru ten vzduch moze obsahovat. Vzduch absorbuje vodnu paru a naslednym ochladenim sa znizi rosny bod a vodna para sa vyzraza. Ak by si ten vzduch znova nezohrial, ziadnu novu vodnu paru do toho vzduchu nedostanes. Rozdiel voci klime je v tom, ze pri klime je odvlhcenie len dosledok (casto nezelany a nevadi ked sa dalej neodvlhci), pri odvlhcovaci je to ciel.
Odpovedať
Lenže tá energia sa nestratí .Ked budem odvlhčovať v miestnosti ten odvlhčovač vzduch ochladí tak to teplo sa nestratí ostane v tom prístroji a znovu sa vylúči do miestnosti ,skrátka teplota v miestnosti sa kvôli tomu nezmení ale ked ten prístroj ten chladný vzduch ohrieva tak ešte pridáva teplo do miestnosti.
Odpovedať
@majkoj Akože nie ved ten prístroj to teplo uvolní čo zobral z toho vzduchu ,teplota v miestnosti sa nemôže zmeniť, to je podobné ako keby si zapol chladničku s otvorenými dverami ,jedna strana by chladila ale na druhej strane by to teplo vyšlo von ,v miestnosti by sa teplota nezmenila , podobne aj ten odvlhčovač ,síce chladí vzduch ale to teplo má v sebe a postupne ho musí uvolniť inak by zhorel,či nie.
Odpovedať
@jean2 Najprv vzduch ochladi a nasledne ho ohreje, lenze ta energia pouzita na kurenie je vyssia, ako energia odobrata na chladenie. Vo vysledku odvlhcovac kuri tepelnym vykonom, ktory je takmer totozny jeho el. prikonu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 teplo nema ulozene v sebe, teplo je "ulozene" v premene vodnej pary na vodu, vola sa to skupenske teplo :). Ale v principe je to presne otvorena chladnicka, aj ta predsa ohrieva vzadu vzduch a sam tvrdis, ze sa teplota v miestnosti nezmeni. Ten teply vzduch je tam proste potrebny. Rovnako funguje aj susicka pradla.
Odpovedať
@jean2 Tak skus ovorit chladnicku v miestnosti a nechaj bezat a uvidis ci teplota nestupne - jasne ze stupne. Chladnicka vyrobi menej chladu ako tepla, neviem podrobnosti, zabudol som to ak ta zaujima teoria termomechaniky mozes studovat chladiaci obeh a pod. Susicka ak je kondenzacna, je presne ako otvorena chladnica, na chladnom mieste sa zraza vlhkost zo vzduchu. Chladne miesto sa ale vyraba pomocou chladiva konpresora a pod. Ohriate chladivo sa musi niekde ochladit a tym ze sa chladi ohrieva okolity vzduch.
Odpovedať
Takže vy tvrdíte že keby sa tne vzduch neohrieval bola by v miestnosti kvôli tomu zima,neuveritelné . Aj tak by tam mala byť možnosť to ohrievanie vypnúť, v lete by to chladilo ako klimatizácia.
Odpovedať
@sysel Tak všetka energia sa nepremení u chladničky na chlad je tam nejaká účinnost časť sa premení na teplo ,podobne aj u odvlhčovača aj keby sa ten vzduch neohrieval samotný prístroj sa zahrieva a dáva teplo tým že pracuje.
Odpovedať
@jean2 chapes ze zima sa neda vytvorit bez toho aby niekde inde vznikalo teplo. Neni to tak ze vyhrievanie vypnes. Bez toho aby sa nieco nikede ohrievalo ti zima nevznikne. Chladnica vzadu preco hreje - lebo vnutri vytvara zimu, jedno bez druheho neexistuje, taky stroj este nikto nevymyslel. Preco maju klimatizacie vonnku tie vymeniky s ventilatormi - lebvo ked dnu robia zimu vonku robia zase teplo, inak to nejde.
Odpovedať
"Vie niekto či u klimatizácie ide to odvlhčovanie aj samostatne bez chladenia a kúrenia a kolko to má potom spotrebu elektriny. " Nie, veľmi zjednodušene je klimatizácia, odvlhčovač, chladnička, tepelné čerpadlo to isté. Rozdiel je v účele použitia. Všetky menované z jedného bodu teplo odoberajú a v druhom bode uvoľňujú. Klimatizácia chladí/kúri a pri chladení je vedľajším efektom kondenzácia vodných pár. Bez chladenia ten efekt nedosiahneš. Ide to aj inak. Pomocou silikagélu - to sú presne tie guličky v sáčiku pribalené k elektronike, topánkam a pod. Ale to je čisto scifi...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jean2 klima ma samostatny odvlhcovaci program, skusal som iba v lete, za hodinu vlhkost klesla o 10. Pri odvlhcovani pocitovo chladi, ale teplota klesne iba mierne.
Odpovedať
@sysell To hovorím od začiatku tiež,aj u odvlhčovača vzduch sa ochladí ,prístroj sa zahreje a na koniec sa to v tej miestnosti stretne a teplota je rovnaká tak načo ten vzduch ešte prihrievajú lebo je to všetko v tej miestnosti.Podobne aj mobilná klimatizácia keby nemala potrubie von na odvod tepla tak by bola teplota v miestnosti rovnaká lebo z jednej strany prístroja by išiel studený vzduch a z druhej strany teplý a nakoniec by sa to spolu zmiešalo a teplota by bola rovnaká a to isté je aj u odvlhčovača kedže nemá žiadny vývod tepla von tak to teplo zostáva v miestnosti aj bez prihrievania je teplota rovnaká.
Odpovedať
@jean2 nie nebola ,bolo by teplejsie, ak neveris otvor chladnicku v majej miestnosti alebo studuj 2. Termodinamicky zakon, carnotov obeh chladiaci obeh a pod.
Odpovedať
@sysell Tak to je o to väčší dôvod prečo neprihrievať ten vzduch v odvlhčovači ked sa teplota aj tak v miestnosti zvýši.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 nerozumiem o co ti ide, BEZ ZOHRIATIA VZDUCHU ten odvhlcovac fungovat nebude, pretoze ten ochladeny vzduch uz nebude schopny viazat vlhkost. Ano odvhlcovac vyrobi o nieco viac tepla ako odoberie, ale s tym sa neda nic spravit. A nie, ak pustis mobilnu klimatizaciu s vyvodom v miestnosti, teplota bude stupat. Je to tepelne cerpadlo, cize ak ma prikon 1kW zoberie zo vzduchu 4kWh tepla a na druhej strane vyrobi 5kWh tepla. Cize efekt by bol taky ako keby si 1kW kuril. Pri ladnicke je to v podstate to iste, ale vzhladom na jej prikon je to zanedbatelne.
Odpovedať
@majkoj Ochladený vzduch nebude viazať vlhkosť,, ale on sa ohreje naspäť aj bez prihrievania lebo z odvlhčovača sa to odobrané teplo vysála naspäť do miestnosti,to je ako keby som dal sto litrov ladovej vody a sto litrov horúcej vody teplota v miestnosti bude rovnaká -priemerná teplota.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 NEOHREJE, od coho sa ma ohriat ? Pri TC mas vyparnik a kondenzator. Vyparnik odobera teplo zo vzduchu, kondenzator vzduch ohrieva. Jedno bez druheho nefunguje. Ak ten vzuch nechces ohrievat musis, kondenzator umiestnit von a mas klimu, ktora cely barak vychladi.
Odpovedať
@jean2 ešte nám napíš aký konkrétny odvlhčovač máš, aby sme tu neboli za debilov, lebo je veľký rozdiel medzi adsorbčnými a kondenzačnými odvlhčovačmi.
Odpovedať
@jean2 Toto je jediny odvlhcovac, ktory ti vzduch neohreje a dokonca jeho prevadzka nespotrebovava el. energiu http://odvlhcovace-vzduchu.heureka.sk... :-)
Odpovedať
@jean2 daj link na susic, mozno ma tvoj nauzaj spiralu kotora ho ohrieva v tom pripade by som ju odpojil a hotovo
Odpovedať
Chcel som kúpiť odvlhčovač kvôli vysokej vlhkosti po zateplení ale už nechcem lebo vela žere elektriny aj keby nevyhrieval .Prepočítal som že lacnejšie má vyjde vetranie ,to teplo čo unikne vetraním nahradím ovela lacnejšie ako používať odvlhčovač. Ale za debatu to stálo.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 tak ten prepocet by ma zaujimal :)
Odpovedať
@majkoj Učinnosť odvlhčovača pri20°C je asi 45% ,našiel som takú tabulku, takže pri 80% vlhkosti by išiel asi 3hodiny krát tri za deň aby dosiahol aspoň 60%vlhkosť, obsah miestnosti 100kubíkov,spotreba asi 300Wza hodinu keby išiel len sto dní do roka tak spotrebuje 300kwza 60eur a ked vymením ten vzduch vetraním tak na sto kubíkov potrebujem na ohriatie len 0,5kw -za sto dni je to len 50kw čo je asi desať kubíkov plynu za päť eur. rozdiel je 55eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 Neviem co ta tvoj tabulka s ucinostou ma znamenat, hlavne ked v nej su ucinnosti nad 100 percent :). Ale podme na to inak Ak chces chces 100m3 20C vzduchu s RV 80 % vysusit na 50 %potrebujes ho zbavit cca 0.5l vody. Odvlhcovac ma povedzme vykon 20l/24h. Cize tych 0.5l by mal odvlhcit za 36minut co pri prikone 400W je 0.24kWh cize orientacne 2.4c. Vetranim mozes susit v zasade vtedy ked je von vlhkost nizsia ako dnu, co je v podstate len v zime. Povedzme ze je priemerna teplota von 0C cize potrebujes ohriat 100m3 vzduchu o 20K, pricom tepelna kapacita vzduchu je 0,00033kwh/m3/K, cize potrebujes 0,66kWh co je pri plyne 2,6c.
Odpovedať
@jean2 neviem, vonku aspon u nas je casto hmla, sychravo a vlhkost vonku je vyssia ako vnutri. Ked tam mas vlhko musel by si vetrat vela, vlhko je u mna problem hlavne v noci ked sa vydycha vzduch vtedy nevetras, aj ked sa snazim vetrat neni to ono, treba bud rekuperaciu alebo fakt skusit ten odvlhcovac.
Odpovedať
Najlepšie asi bude si ten odvlhčovač na 1 – 2 dni požičať a otestovať ho v reálnej prevádzke. Možno to nakoniec s tými nákladmi na prevádzku nebude také zlé. Neviem, koľko vody máš ešte v konštrukcii, ale treba to jednoducho skúsiť, a možno budeš prekvapený.
Odpovedať
@majkoj Vy ste tu asi niektorí predajcovia odvlhčovačov alebo málo informovaní. 1.Hodnoty na odvlhčovači sú udávané 100% pri teplote vzduchu 30°C a vlhkosti 80%, kde má odvlhčovač napr. výkon 12l za 24h tak to je toto, ale pri teplote 20°C a vlhkosti 60% má výkon len 5l za hodinu, čím nižšia teplota tým nižšia účinnosť 2.V zime ked bude vonku 0°C a hmla, vlhko,dážd hocijaké velké ,tak ked ten vzduch pustíš do bytu a ohreješ na 20°C tak budeš mať zázračne vlhkosť v byte len okolo 25% možno menej , pretože taký studený vzduch pojme len asi štvrtinu vody oproti tomu teplému ,ten studený pojme asi 5g vody na kubík pri 100% vlhkosti a ked sa ten istý vzduch ohreje na 20°C tak taký pojme aj 20g na kubík aby mal vlhkosť 100% ale kedže má len 5g na kubík tak jeho vlkosť v byte bude len 25%. Požičať odvlhčovač to by bolo ale kde.
Odpovedať
Profilova fotka
@jean2 nie nie sme predajcovia, len tebe sa niektore veci proste tazko vysvetlujut :). Ked sme ti tu vysvetlovali, ze odvlhcovac musi ohriat vzduch nechapal si preco. Teraz tu zrazu pises, ako klesa vykon odvlhcovania s teplotou :). Ide prave o to, ze ten odvlhcovac si tu teplotu udrziava aby odvlhcoval :). A nova vlhkost sa do toho vzduch zaroven dostava. K tvojemu vetraniu, ano sedi, ze von je absolutna vlhkost mensia ako vnutri. Lenze ty nikdy nevymenis cely obsah miestnost a zaroven ho nahradis novym vzduchom. Cize ked vetras a vymenis 100m3 nebudes mat nikdy 30 percentnu vlhkost. Okrem toho tym vetranim znizujes povrchovu teplotu stien cim si koledujes o kondenzaciu. Aby bolo jasne mne je totalne u prdele ci si kupis, pozicias odvlhcovac, alebo budes vetrat, ja som sa len snazil ozrejmit suvislosti. Tymto je pre mna tato tema vycerpana :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?