Prečo mi černie sklo na krbovej vložke a ako ho čistiť?

Ahojte, hladam odpoved preco mi sklo na krbovej vlozke pri kureni hned zcernie. Vytvori sa hnedkasty povlak na celom skle a ak sa hned nevycisti na druhy den, je stale hrubsi akoby prihoreny. Myslela som, ze sa sice bude zanasat ale nie tak velmi a tak casto. i v rodine maju krby ale sklo maju ciste. Je to drevom? Mam taky luhovy pripravok ale ten to nevycisti. poradite?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@zuzlina1 dovod, nespravne horenie, malo vzduchu na dane mnozstvo a kvalitu dreva. Vycistis to tak, ze zoberies namocenu handricku na ktoru naberies trosku popola a tym to vycistis. Znie to dovne funguje ale vynikajuco :D
Odpovedať
Profilova fotka
Spatne navrhnuty krb,nekvalitna,krbova vlozka,ale vacsinou nespravne kurenie s nedostatocnym mnozstvom vzduchu a nedostatocne suche drevo.
Odpovedať
Problém bude v dreve - vlhké. Nám to síce robilo aj pri suchom mäkkom dreve - popílené hrady, ale odkedy kúrime tvrdým bukovým (2 roky), tento problém nemáme. Zabudni na drahé čistiace prípravky. Čistenie popolom naozaj funguje - efektívne, lacné, ekologické :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pricin moze byt viac. Skus ci ti neprechadza falosny vzduch. Privri medzi dvierka cisty kanc. papier. Ak su dvere zavrete uplne skus papier vytiahnut. Ak ho vytiahnes je to zle. Momentalne takyto problem riesime my.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzlina1 vlhké drevo, nesprávne dimenzovaný krb, nesprávne kúrenie, netesnosť dvierok a celková nekvalita konštrukcie ohniska.... Toto všetko môže byť dôvod. A s tým lúhovým čističom pozor, aby okrem dechtu nespapal aj tesnenie na dvierkach! Naozaj jemný popol je bezkonkurenčný.
Odpovedať
My mame bud blbe sklo,alebo drevo a z neho popol-mne sa popolom nedari sklo vycistit. Ale zas cistic mam na roky, nepouzivam ho casto.
Odpovedať
skus par dni kurit drevenymi briketami, tie su suche. ak ti to bude robit aj s nimi hladaj problem v krbe. inak ja cistim sklo ocelovou vatou, ide to vyborne.
Odpovedať
@zuzlina1 Je veľmi pravdepodobné, že to spôsobuje vlhké drevo. My kúrime najmenej dvojročným bukovým a každé 3-4 dni sa muselo sklo očistiť tak bolo zakadené. Krbár ktorý nám krb robil mi poradil aby som ukladala drevo do krbu inak. Predtým sme vždy dávali na spodok kálaničky, pepo, menšie drevo a na vrch hrubé. On povedal, aby sme ukladali drevo pri zakurovaní opačne, takže na spodok dávame hrubé, potom o niečo tenšie a na vrch kálaničky s pepom. Mal 100% pravdu, sklo sa špiní oveľa menej, čistíme ho tak raz za 10 dní.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 Presne tak... V krbe sa zakuruje zhora.
Odpovedať
@reward Učíme sa celý život a treba si dať od skúsenejších poradiť. Chlapík čo nám robil krb je ozajstný odborník, žiadny šuplikant, takže sme si jeho rady vždy vzali k srdcu. Krb s prieduchmi do celého domu máme ako hlavné vykurovanie v dome, je super navrhnutý, odborne vyhotovený a slúži neskutočne skvele, podlahovka vyhrievaná plynom ide minimálne. Bola to vynikajúca investícia. Veľa ľudí rieši krb svojpomocne, čo je neskutočná hlúposť. Návratnosť investície máme po 5 rokoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 Tak to gratulujem :-) Nie vždy je to tak a o to sú ozajstní majstri svojho remesla vzácnejší ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@bubulka722 vitaj v klube, ja ked rozpravam, ze zapalujem drevo z hora tak si kazdy robi zo mna prdel , ze to som len skocil na "svajciarskych" vyskumnikov. :)
Odpovedať
@majkoj Tiež som najskôr kukala jak puk, skúsila som a už inak nezakurujem. Nech si robia prdel a pucujú sklá jak besní. ;-)
Odpovedať
najlepší spôsob kúrenia v krbe, jedno naloženie horí i 10hod, treba si ale dopredu pripraviť vhodnú skladbu dreva, prehorieva postupne z hora, musí byť ale privedený vzduch z vrchu aby sa spaľovali plyny pri vysokej teplote a nie pod rošt, studený vzduch len na rýchle zohriatie vložky ,potom sa zavrie
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 ja som to nasiel na tytrube https://www.youtube.com/watch?v=nJenx... tak som to vyskusal. @duzu no ja teda krb bez dozoru nenecham :), ja viem, ze by sa "nemalo" nic stat, ale aj tak. Po 10h horenia by som mal v baraku finsku saunu :P.
Odpovedať
@duzu 10 hodín??? My kúrime pri tých najväčších mrazoch max. 8 hodín. Ak by boli na poschodí otvorené prieduchy, tak pokapeme od horka. Ináč to jej pekne naložíš... Na akú hodnotu vystúpa teplota, teda ak máš elektronickú reguláciu.
Odpovedať
dakujem vsetkym, dvierka som skusila, papier vytiahnut neviem, takze to by bolo fajn, drevo je urcite mokre, to viem a ten popol dámy a páni :) všetkým ďakujem, sklo je krásne čisté, už budem čistiť len takto. všetkým naozaj ďakujem
Odpovedať
@majkoj bez dozoru by to bol risk aspon prvú hod, no ja nemám zateplený ako ty a zas nešlahajú metrové plamene horí pomaly aj ked je pravda , že pri terajšej zime veľa nekúrim stačí kotol s 2kW
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 ak to nieje tajne chcela by som sa spytat na meno alebo nejaky kontakt na toho pana majstra, co vam to robil, najblizsi cas to budeme aj my riesit a radi by sme si nechali poradit, dakujem
Odpovedať
@raduska88 Je to pán Pavlech z Kálnice pri Novom Meste nad Váhom. Je to neskutočný pedant a nikomu inému by som to určite nezverila. Máme sálavú obstavbu s výmenníkom, elektr. reguláciou a priduchmi v celom dome. Pred 5-timi rokmi sme zaň dali 130 000,- Sk, ale táto investícia stála za to, za 5 rokov je späť a to sme dom z Ytongu 375 ani nezateplovali. Ak chceš pošlem ti aj tel. číslo.
Odpovedať
@bubulka722 no keby ste ho zateplili poriadne tak ten krb nepotrebuješ a investícia do zateplenia by stála menej, dnes sa už nestavia ako pred 50r vtedy sa nemuselo zatepľovať ,lebo náklady na kúrenie boli za babku
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Dnes sa už nekúri v krbe ako pred 50r :-) Viď foto hore... Chudák poliak sa ti roztaví ...
Odpovedať
@reward to by si nebol ty, pred 50r takéto krby neboli a kúrilo sa ináč do otvoreného, len ja nemám poliaka, je to BEF a vidíš že liatina stále kúri dobre už 10r ,nehrozí roztavenie ak sa dá hrubé drevo to nezdudlá rýchlo ,horí pomaly a postupne ako prehorieva uvoľňuje teplo pomaly, nesmie sa zapáliť všetko naraz ,musí byť uložené natesno, vzduchom sa musí dať stále regulovať horenie, vložka nesmie nikde nasávať falošný vzduch
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu do "svojej "témy budem vždy mať čo povedať, lebo občas rozum zastáva nad tým, čo sa tu píše... Teraz nič osobné voči tebe. Ale naopak nemontujem sa do vodovodu, elektriky, muriva, strechy či kuchyne, lebo sa nevyznám. Iba chrobák Truhlík všade bol a všetko videl a všetko vie ;-) V časoch, keď si tvoj BEF kupoval, bol to ešte Blanzek. Ospravedlňujem za za poliaka, aj keď pre mňa je to jeden čert...
Odpovedať
@reward no vieš ked je človek nútený stavať svojpomocne, čo iné mu ostáva, učiť sa na chybách druhých,ani prof. firmy pri stavbe na kľúč neodvedú všetko kvalitne
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ale veď ja to chápem... dnes stačí ísť na úrad a už si firma, nikto nezisťuje, či to vieš robiť :-| V roku 1992 som dostal živnost. list na stavbu kachlí a krbov a mal som dopravnú priemyslovku :-D Chvalabohu dnes už kachliarstvo nie je voľné, Aspoň niečo náš cech dosiahol. Na druhej strane ani cech nezaručuje kvalitu... Len sám za seba viem ručiť ;-)
Odpovedať
@duzu Začali sme stavať pred 8 rokmi. Vtedy sa húfne zateplovalo 5 cm polystirénom, čo je podľa mňa horšie ako nezatepliť vôbec, pretože neviem čo by v Ytongu narobil rosný bod. Teraz by som stavbu riešila úplne inak... murivo 25 cm a zateplenie aspoň 20 cm s rekuperáciou, ale krb by som riešila aj v tomto prípade. Neverím totiž že si pasívny dom zachová rovnaké vlastnosti po celú dobu životnosti, takže tláchačky typu, že komín na dome je dnes prežitok mi nič nehovoria. Okrem toho stačí si dať termokamerou odmerať izolačné vlastnosti nových okien a potom po 10 rokoch... Nič nie je čierno-biele a pravda je vždy niekde v strede. ;-)
Odpovedať
@reward Je to tak aspoň vás zastrešuje cech, ale človeka, ktorý robí svoju prácu kvalitne aj tak treba hľadať s lupou. My sme mali pri stavbe aj majstrov ktorým by som ruky dolámala čo dokázali pos...ť. Človek čo nám robil krb má zlaté ruky a nikdy som neoľutovala tú dosť vysokú investíciu. Takúto rýchlu návratnosť ťažko očakávať od zateplenia a už vôbec nie od solárnych panelov, tep. čerpadiel alebo iných alternatív klasického plynu. Pri dome je naukladaných cca 15m3 dreva čo schne už 3-tí rok, ďalších cca 8 m3 je v prístrešku na drevo, takže sa zimy nebojíme. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 Aj p. Pavlech je "náš" :-) to som rád, že pozitívna reakcia na člena CK ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?