Preco kupit peletove kachle a ake?

Viete mi poradit ake peletove kachle by som si mal vybrat a preco? chcel by som to ako alternativu.
Odpovedať
@dario19 Aktualne sa to riesi tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/voln... Najdes tam ceny energie (pelety, drevo, plyn, elektrina), rozne prepocty atd. Ale uz teraz ti mozem povedat, ze ako alternativa je to nezmysel. Mozno este ako hlavne kurenie budis, ak nemas plyn.
Odpovedať
@matorado tak domec bude cca 115 m2 niekde medzi nizko a pasivnym domom,cital som ze to dokaze vykurit aj same,ale netusim ci verit,rozhodujem sa elektricke (co je asi drahe) alebo plyn,a nechcem sa spolahnut na jeden zdroj tak preto nieco taketo,
Odpovedať
@dario19 čo si predstavuješ pod pojmom pasívny dom, že riešiš takéto nezmysly?
Odpovedať
@slavoslav nie pasivny ale vraj na hrane nizkoenergeticky a pasivny ,tepelne straty uvadzane na 6 kW...preco to vidis ako nezmyslel?
Odpovedať
@dario19 Dokopni to k pasivu, daj si elektricky priamoohrev za tisicku a za par drobnych v baumarkte kachle na efekt/pohodu/istotu. Akurat o komin sa ti to predrazi.. Prevadzka na pelety stoji tolko, co na plyn. Akurat ze plynom aspon zohrejes TUV (co nie je malo!). 6kW pri 112 m2 ma od pasivu teda ale riadne daleko!!!!
Odpovedať
@matorado vsak netvrdim ze je pasivny,a nemyslim ze az tak daleko ,alebo? len trocha som postudoval a nechcem investovat do niecoho co bude len tak akoze" co myslis elektrina ma rocne kolko bude stat? nie su pelety lacnejsie ?aspon teda co som sa docital ze ano,priamoohrev znamena co?
Odpovedať
@dario19 lebo ak sa priblížim k pasívu tak kúrenie len elektrikou je skoro rovnako nákladné ako plynom, len vstupná investícia do plynu je niekoľko násobne vyššia. Ak vypadne elektrina tak si kúp 20 sviečok alebo ohnisko na bioetanol :-)
Odpovedať
@dario19 pelety sú drahé a kotol na ne ešte drahší. Ale ak sa bavíme o dobre izolovanom dome tak tieto technológie sú úplne vedľa.
Odpovedať
@dario19 ked uvazujes ,uvazuj elektrina ako alternativa a pri vybere pelet.pece ti poradim, alebo ak mas rad drevo je moznost kombinacie a pri urcitom systeme kurenia (pelety) a drevo sa pri TS 6kW dostanes na velmi velmi nizke naklady. netrufam si ti napisat na ake lebo mam malo info.
Odpovedať
@slavoslav ale nechcem kotol,chcem nieco namiesto krbu,ale automatizovane,ako myslis ze su tie techologie vedla,aj ked zateplim musim kurit,
Odpovedať
@rikaskcz ake su nizke naklady od -do? videl som tieto pece u kamarat v rakusku ked som bol jeho dom pozerat lebo taky som si vybral, no nekuril este, ale tvrdil ze mu to staci...a toto ja neviem zatial nejako predychat,i ked zas na druhej strane by mi neklamal,
Odpovedať
@dario19 existujú domy v ktorých kúriť netreba (pomáhajú si slnkom) preto sa volajú pasívne a pre prípad, že slnko týždeň nezasvieti potrebuješ nejakú malú zálohu, alebo vtedy musíte veľa vypekať v rúre :-) Ja by som na to skôr zneužil rekuperáciu. Keď si uvedomíš že sú tu ľudia, ktorí elektrikou v tak kvalitných domoch kúria do 15-20 eur mesačne peletami by to mohlo byť aj menej, len koľko stojí taký automat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slavoslav no ano ved to ze to trocha stoji, takze hovoris ze pelety su lacnejsie na prevadzku? ale je draha pec
Odpovedať
@dario19 momentálnu cenu peliet nepoznám, ber to ako odhad, ale zaradil by som to niekde mierne pod úroveň ceny plynu. Mňa by ale skôr odradila cena systému (komín, kotol, zásobník so šnekom, miestnosť na pelety...)
Odpovedať
@slavoslav@dario19 to potrebuje pivnicne prevedenie peletoveho kotla,interierova peletova pec nie,vsetko co potrebuje je komin DN 120,130 max.140,zasobnik ja sucastou pece,a skladovanie peliet nieje narocne kedze v dnekdesnych stavbach clovek pri nasich peciach minie max.1tonu peliet (ked prezeniem) pri stavbe cca 115m2 ...tj.euro paleta 120x80 cm a vyska 1.9 m.to sa da uskladnit kdekolvek.
Odpovedať
@dario19 Pozor na to, ze peletova pec nie je alternativa. Bez elektriny to nefunguje. Ako alternativu to chce nieco bez automatiky. Pelety su lacnejsie ako elektrina, ale drahsie ako plyn. Radsej viac zatepli a ber iba tu elektrinu. Bude ti to stacit.
Odpovedať
@pivec @dario19 Daj prosim ta aspon jeden graf kde je vypocitane ze pelety su drahsie ako plyn, aspon jeden ;-) Zaujimave tvrdenie ze Bez elektriny nefunguje a odporucas mu elektrinu ako primar, co ked vypadne elektrin???:-D Len pre tvoju informaciu nase pece maju odber 16-20W za hodinu takze fungovat bude pri obycajnom zaloznom zdroji s PC alebo to potiahne obycajna auto bateria.
Odpovedať
@rikaskcz @dario19 Chces dokaz? Tu je :-D Aktualne cislo Urob si sam, vypocet pre stary dom s obrovskou spotrebou 22.300 kWh Pelety (240€/tona) 1259€, plyn - kondenzacny kotol - 1269€, drevo - splynovaci kotol - 742€. Obstaravacie naklady zhruba rovnake. Cenovo plati: Pelety = plyn!!!!! Plus minus par drobnych... Kvalitne pelety mozu byt drahsie ako plyn.. Rastlinne pelety su zase o nieco lacnejsie. Pred dom bez plynu sa najviac oplati drevo, potom tepelne cerpadlo, potom pelety. Okrem toho este raz pripominam link, kde sme to vcera detailne riesili: http://www.modrastrecha.sk/forum/voln... a nasledovne..
Odpovedať
@matorado spotrebu pri peletach si pocital ako prosim ta, aka ucinnost pece ?kolko kW s 1 kg peliet????
Odpovedať
@matorado ak podla obrazku tak 85% ucinnost medzi pecami RIKA budes hladat marne...
Odpovedať
@rikaskcz Peletove pece su velmi drahe riesenie. Drahe investicne aj prevadzkovo. Ved to tu pisu vsetci, jedine ty ako predajca tvrdis opak. Snad si nemyslis, ze ti tu bude niekto este verit. Tento marketingovy pokus na klamanie zakaznikov ti vobec nevysiel. Pelety stoja presne tolko co plyn. Ale ovela viac ako bezne drevo. Kto chce setrit kuri drevom, kto chce komfort kuri plynom alebo elektrinou. Kto plyn nemoze mat a nevadi mu bordel okolo peliet, ten to moze skusit. Ale cena peliet za posledne roky stupla najviac, viac ako elektrina a viac ako plyn. Takze ja by som sa urcite peletam vyhol. A co sa tyka tej autobaterie, ta ma energiu tak 480Wh (12V*40Ah), musis z nej vyrobit 230V, ucinnost menica mas tak 80%, takze ta autobateria dokaze potiahnut tu peletovu pec tak 24hodin, potom uz nic, len tma. Ako zalozne a alternativne riesenie to vobec nie je vhodne. Kto sa boji vypadku plynu a elektriny, potrebuje klasicky krb alebo kacle na drevo ...
Odpovedať
@pivec uz by si si mohol uvedomit ze toto nieje o marketingu....ale nevadi,ja mam na marketing o dost silnejsie nastroje.ja to vidim presne naopak mas pravdu a ty ked sa preberies zo spanku totality pochopis...kto kuri plynom okrada nie len seba ale aj kazdeho slovaka,miliardy e uteka do ruska!!!! Si mimo reality ked tvrdis ze klamem zakaznikov ...keby si bol trocha v obraze tak nepises toto ale prepocitas spotrebu peliet napr.pri 94%ucinnosti a dostanes sa na 2,7 tony rocnej spotreby s pripravou tuv. je kazdemu jasne ze kurit drevom je najlacnesie...ked si vsak pozries statistiku zistis ze je lacnejsia este stiepka a potom su pelety.keby si bol mimo sk zistis ze v kazdej krajine od plynu odchadzaju co myslis preco napr.svajciari nemaju ani jeden meter plyn.rury?skus sa len zmysliet ci aj nadalej budes odporucat plyn ktory je tzv.bombou v dome... Vies som rad a som hrdy na to ze som predajca Top peletovych peci..... A co sa tyka autobaterie fajn ze si to ludom vypocital....lebo vedia ze maju nie 24 hodin este teplo ale 24 hodin prevadzky pece co mozu byt klude 3 dni. A ako bude za 3 dni bez plynu a elektr.kurenia? A este nieco...za posledne 3 roky pribudlo o 128% viac pelet.vyrobni napr.len za r.2014 v CR je 8 novych prevadzok takze nemyslim ze cena pri zdravej konkurenci bude stupat...to skor cena plynu kedze udrzba okolo nieco stoji a odber bude cim dalej mensi a mensi. A myslim ze toto su moje posledne pismena k tebe a k tejto teme...nie som tu pre vojnu s plynom ale pre ludi ktory zacali premyslat.dakujem za pochopenie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
máme pelet teplovodné kachle Ecoidro, fungujú fajn, pekné sú, ale žerú dosť veľa peliet, skoro 1 vrecko denne. Mali sme dať nejeké kachle na drevo, ale čo už...Jediný rozumný argument bol ten, že v tom dome nie je priestor na uskladnenie dreva, a čistá prevádzka. Mimochodom sú zapojené v okruhu s elektrokotlom.
Odpovedať
@zuzkarybka a maju tie kachle mozmost sa same vypnut uplne pri vyhriati a znovu sa same zapnut pri povele z akumulacnej nadrze?alebo si pocas celej prevadzky udrzuju tzv.VECNY OHEN a minaju pelety aj ked nie je treba? ak teda existuje ta moznost ze je akumulacna nadrz.... lebo kurit pelet.kachlami prijamo do okruhu je urcite cista strata k penazenke a jednoznacne k zivotnosti stroja
Odpovedať
@rikaskcz Ceny peliet: http://www.tzb-info.cz/ceny-paliv-a-e... 2011: "...nejvíce zdražily pelety..." http://www.ceska-peleta.cz/wp-content... - zdroj: tvoje "zaujmove" zdruzenie (obrazok v prilohe) Pelety za 2008-2014 zdrazeli takmer dvojnasobne. Zdrazel plyn ci elektrina dvojnasobne? Apropo rusky plyn.. A co tvoje ceske a rakuske pelety? :-N ->>>>> :-x :-x :-x
Odpovedať
@matorado a co si chcel povedat...ze 233e je za tonu peliet vela? Pockajme si na vyvoj cien plynu do r.2016 min. neodvratitelnych min.20% smerom hore hore...myslis ze ako dlho bude zvladat SPP kazdorocne straty???a teraz ked tomu vladnu financ.zraloci. zdroj nasi rakus.parneri...od ktorych som mal info rok do predu ze sa na sk budu predavat plynarne...a splnilo sa takze aj dalsie veci co sa deju nesmeruju k tomu ze plyn bude lacnejsi""
Odpovedať
Profilova fotka
@rikaskcz spp straty bude znasat dovtedy, kym to my ostani co plyn nemaju budeme platit. A platit to budeme dovtedy, kym nepoucitelni jedinci budu volit sudruha priemera. Ale kedze pri peletkach nikto nereguluje ceny, tak sanca ze zdrazeju je velka. Dufam, ze nie si taki naivny, ze si myslis, ze ked zdrazie plyn, dodavatelia peletiek budu taki laskyplni, ze nebudu predavat za max cenu, teda tesne pod plynom :)
Odpovedať
@rikaskcz Ze SPP preraba na plyne pre domacnosti zacalo byt jasne kazdemu, kto zistil, ze v roku 2011 isli ceny pripojok hore asi tak 5nasobne. A nie je to financnymi rybami. Takze si objavil Ameriku. Zase.. ;-) Nikto netvrdi, ze plyn bude lacny. Co s tym plynom vobec stale mas??? Plyn nie je obnovitelny, nemoze ist dole. Ale ceny peliet isli od zavedenia vyroby na uzemi "Ceskoslovenska" hore RAKETOVO, vdaka dvom veciam - masivnemu exportu na zapadne trhy a hlavne korelaciou s cenami plynu. Dnes je cena peliet umelo "zafixovana" a nie je jediny dovod, aby sa to zmenilo. Pelety su ODPAD. Nemaju realnu cenu. Iba cenu trhovu. Tu urcuje trh. Na trhu su obchodnici, nie dobre vily, ani samaritani. Ziadna energia nepojde nikdy DOLE. Preco by mala? Pocul si uz o inflacii?
Odpovedať
@majkoj asi tak...nie nie som,vidim a citam europske planovane prepocty do r. 2050 vsetko kazda jedna energia bude stupat cca o 48.3%...ale pelety ostavaju po dreve a hnedom uhli 3 najlacnejsia komodita
Odpovedať
Profilova fotka
@rikaskcz 2050? to mas trosku blbe prepocty, pretoze po roku 2020 sa smu stavat len pasivne domy. Kto uz len potom bude investovat do peletiek ? A k tomu nastup alternativnych energii...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?