Pre aké kúrenie sa rozhodnúť?

Babo raď. Prosím vás o radu aké kúrenie dať do domu? Vôbec nevieme čo by bolo výhodnejšie. Dom bude celý podpivničený cca 100m2, pretože sme vo svahu, prízemie 100m2 kde budeme bývať a niekedy v budúcnosti ak bude treba bude aj vyvýšené podkrovie, ktoré budeme využívať zatiaľ ako odkladací priestor. V pivnici bude miesto na parkovanie auta, malého vozíka alebo minibágra, je tam dosť miesta na odloženie dreva a možno nejaká spoločenská miestnosť (ping pong, gulečník). V dome kde bývame sa nám zdá, že ak kúrime plynom alebo drevom v krbe tak nás to víde asi rovnako, len tá robota okolo prípravy dreva je väčšia a samozrejme aj neporiadok je z toho. Rozmýšľali sme že krb nedáme a dáme kotol na ohrev vody a do pivnice by sme predpripravili kotol na pelety alebo drevo. Neviem čo je finančne lepšie, chceme mať v izbách radiatory a v ostatných častiach podlahovku. Vôbec sa nevieme rozhodnúť, alebo dať len tepelné čerpadlo? Zatiaľ sme nenašli nikoho kto by nám to vedel porovnať a poradiť, tak sa obraciame na vás. Ďakujem a prajem krásne sviatky :)
Odpovedať
Takto cez forum ti nikto nedokaze optimalne poradit. Nevieme nic o dome ani o polohe . Tu sa to len rozkeca, a nic z toho. Zavolajte si 3 kurenarov a vypocujte si ic navrhy porovnajte a potom sa k tomu budeme moct vyjadrit.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanak89 pokial chces radiatory , TC nebude dobra volba, to skor ten peletkovy kotol, ten je podstatne samostatnejsi a vyzaduje menej obsluhy ako kotol na drevo.
Odpovedať
Profilova fotka
zaklad na vypotcet a porovnanie je vypocet tepelnej straty objektu (TS) + rozpis potreby tepla pre jedn. miestnosti. dalej treba spocitat, kolko vyjde privedenie jednotlivych medii, resp. ich obstaranie /fixne naklady/ a kolko dalsia prevadzka podla jednotlivych variantov /prev.naklady/. K dumania podlahovka vs radiatory - ide o rozdielne systemy s roznym tepelnym spadom, kombinuju a hlavne reguluju sa dost hlupo. Do noveho domu je podla mna lepsie monovalentne nizkoteplove podlahove kurenie,, ktore ti potom dava moznosti vyuzit viac medii (ci uz kondenzacny kotol, TC, elektrokotol , kotol na pevne palivo resp.peletky s akum.nadrzou.
Odpovedať
@majkoj Zatiaľ sme sa zhodli, že dáme na prízemie len podlahovku, manžel zisťuje ako by to bolo s tepelným čerpadlom alebo tým kotlom v pivnici na pelety alebo drevo. Dalo by sa predpripraviť horné poschodie na podlahovku do budúcna?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanak89 neviem presne co tym myslis, ale minimalne trubky na privod k hornemu rozdelovacu by sa spravit dali.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?