Pouzitie jedneho termostatu pre styri okruhy (miestnosti)

Ahojte, mam v rodinnom dome naplanovany kotol Buderus Logamax Plus GB162. V dome bude pouzite len podlahove kurenie. Chcel by som si riadit regulaciu teploty pre 4 rozne miestnosti (2x detska izba, spalna a obyvacka s jedalnou). Moja otazka je, ci dokaze termostat Buderus RC35 riadit 4 rozne okruhy. Podla popisu na stranke by to mal vediet, ale neviem ako dokaze jeden centralny termostat umiestneny v obyvacke s jedalnou zistit teplotu povedzme v spalni ktora je na poschodi. Riesi sa to nejakymi tepelnymi cidlami ? Pripadne, aka zostava by bola potrebna pre taketo moznosti nastavenia ? Povodne sme rozmyslali o rieseni, kde by sme zapojili na rozvody vykurovania servomotorceky ktore mali byt ovladane cez termostaty v jednotlivych miestostiach. Ak by to vsak slo ovladat vsetko centralne s tou jednotkou RC35, bolo by to fajn. Dakujem !
Odpovedať
Profilova fotka
Kladiem si otazku, co tym chces dosiahnut. AK chces mat rozdelne teploty medzi jednotlivymi izbami, tak jediny sposob akym to dosiahnut je obmedzit prisun vykurovacieho media -> zmenou prietoku jednotlivych vetiev v rozdelovaci, pretoze teplotu kotlovej vody mas stale rovnaku. Tym sme u riesenia, ktore si spomenul (riadenie skrtenia servom). RC35 vie podla papierov riadit 3VO so zmiesavacom a 1 bez http://www.buderus.sk/obrazky/dokumen... Teplotu z dalsej izby zisti jedine cez poddruzny senzor (napr. RC20), ale co dalej? Ciste riesenie by bolo -> v kazdej izbe umiestnit baterkovy teplotny senzor -> s odosielanim signalov do centralnej jednotky, ktora by spocitala aku maju jednotlive vetvy potrebu "tepla" a prislusne nastavila serva a poslala info kotlu+cerpadlu. dalsie riesenie je mat len RC35 a izby vystelovat nastavenim rozdelovaca. Bez dalsich zmien.
Odpovedať
"dalsie riesenie je mat len RC35 a izby vystelovat nastavenim rozdelovaca. Bez dalsich zmien. " ako by som nastavil v takomto pripade jednotlive okruhy na Rc35 ? Alebo, toto nebude potrebne, kedze "priskrtim" jednotlive vetvy ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@petrrr -ano, presne tak. skrtenie je najjednoduchsi ale zaroven aj tazko regulovatelny sposob - funguje to hlavne v pripadoch, ked sa staticko-dynamicke tepelne parametre domu nemenia :). skus a postupne iteruj, doporucujem maximalne 1 zmenu za 1-2 dni aby sa system ustabilizoval. Nezabudni, ze skrtenim jedneho okruhu zvysis prietok do dalsich, radsej si pozri na internete vseobecne pravidla.
Odpovedať
Keby som vsetky podlahove kurenia riesil tak , ze si to zakaznik bude vyregulovavat sam tak ine nerobim len beham po domoch . Maju problem dotlakovat system nieto sa este hrabat v rozdelovaci a prave preto uz ani nerobim domy bez zonovej regulacie do izieb termostaty a su stastny ako to krasne dokazu regulovat. Takze doporucujem sa toho nevzdavat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?