Potrubie do podlahovky

Nevie niekto, ako vypocitat, kolko metrov potrubia potrebujeme do podlahoveho kurenia na plochu 160m2 ? A ko sa to vypocita? Ako husto sa uklada hadica, ked nepouzijeme systemove dosky? Dakujeeem.
Odpovedať
@lena1117 to veru netusim.. nam to pocital nas vodar, ktory nam aj kurenie bude robit
Odpovedať
Dajte si urobit projekt profesionalovi, toto nerobte systemom pokus-omyl.
Odpovedať
@lena1117 na 160 m2 ti pôjde asi 1600 m, ak ich dáš od seba každých 10 cm, nikdy to netrafíš presne a neviem či to nepredávajú po 50 alebo 100 m baleniach, takže radšej kúp troška menej a potom dokúpiš. Na viac ako 12 -15 cm by som nešiel, potom budeš mať problém s vykúrením podlahy.
Odpovedať
Dakujem, takze na kazdych 1 m2 sa pocita 10 metrov potrubia a odstup asi 10 centimetrov? Nezalezi to od TS alebo od toho s cim sa bude vykurovat? Podlahovku planujeme vykurovat s elektrokotlom s max vykonom 4,5 kw. Tu napriklad pisu ze odstup 30 centimetrov, co sa mi zda dost. http://www.atria.sk/potrubie-pex-al-p...
Odpovedať
Profilova fotka
no, do 160m2 napchať 1600m je dosť namáhavé, najmä ak jeden okruh má mať okolo 100m, to by ale museli byť rozdelovače so šesnástimi okruhmi. ˇOproti skutočnej potrebe kúpite asi o 700m rúrok viac, to je pri najlacnejšej 400€. Čo tak dať si spraviť projekt za 300€ A to som nepočítal rozdelovače, ktoré by bolo treba.
Odpovedať
@jan45 Takze potrebujeme len 900 metrov s 9 okruhmi?to vazne musim platit 300 eur za projekt? :-. Co je natom take zlozite?
Odpovedať
Profilova fotka
@lena1117 Pekna diskusia :) Niekto je ochotny risknut, ze vyhodi zbytocne peniaze za naviac rurky do podlahovky namiesto toho aby si zaplatil projekt kurenia? Naco projektanti vlastne studuju, ked na to staci len diskusia na internete? Drzim palce, a mozte dufat, ze sem nezabludi nejaky kurenar, ktory Vam uz z principu zaklame len aby vam to kurenie nefungovalo a umyselne ho predimenzoval alebo podhodnotil. Ked to bude hotove a zaliate betonom uz bude neskoro lamentovat. Ale ved kazdy sme si strojcom svojho stastia..... :-o :-o :-o Ved na to nie je nic zlozite....
Odpovedať
Profilova fotka
lena1117@ zozen si dobreho kurenara ktory to kurenie bude robit a on ti presne povie kolko a coho mas kupit. martin85@ trochu si to prehnal.mne na dom islo cca 800bm a mam plochu 125m2.kurenar vie kde ma dat trubku 10cm od seba a kde 20cm.vsade sa to na rovnako nedava.a niekde nejde kurenie vobec.napr: pod krb,do spajze,atd.takze tvoj prepocet slusne povedane je velmi zavadzajuci.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin85 balenia predavaju po 100 a po 240bm.okruch ma mat cca 100bm.spoje sa do betonu nedavaju.teda nemaju sa davat.
Odpovedať
Profilova fotka
Mám katalogový dom, s projektom ústredného kúrenia s vykurovacími telesami (radiatormi)...chceli sme ale podlahovku a drevennú podlahu...tiež sa pridali hrúbky izolácii.... Mal som na obhliadke domu 4 kúrenárov a traja z toho typovali kolko bude čoho treba, no iba jeden počítal ( no každý úplne odlišné čísla)... Tak som si dal urobiť projekt...stál ma síce 150€, ale myslím že za 5 rôčkov sa ten projektant hádam v škole viac naučil, ako kúrenari za tri roky na učňovke... Nechcem tým nijakých kúrenárov ponižiť, no cena 150€ nieje taka horybilná, oproti tým cenám za materiál, ktoré sa dajú ušetriť...
Odpovedať
Profilova fotka
@ojmajster ja len s vlastnej skusenosti.moj vodar a kurenar a revizak na kotle v jednej osobe mi to aj vyratal a aj urobil vsetko na jednotku.
Odpovedať
Profilova fotka
@dano101 Moj projektant vypočítal a spočítal a moj vodár, kurenár a riaditel mojej ženy to urobil možno na jedna mínus, ale za vatikansku menu :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ojmajster no niekto vie to a niekto ono.ked budeme vsetci vsetko vediet,tak nebudeme zit,ale len robit. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Tak čeť práci a robote pokoj :-D @dano101 Inak v poslednom čase nemam na robotu čas...sledujem iba dianie na nete =-)
Odpovedať
Necitam celu diskusiu, ale poviem, ako to mam ja - na izbu 13.5m2 miniem 90m - tj. od rozdelovaca spat po rozdelovac. Rozostup rurok 15cm. O rozostupe by sa dalo vela napisat. Zalezi ake mas tepelne straty, ako velmi chces tu miestnost kurit, atd ... 15cm je taky priemer podla toho co som videl ze sa robi. V kupelke mozes dat rozostup mensi (kuris na 24stupnov), v predsieni kuris na 15 (rozostup das vacsi). Nezabudni na pravidlo, ze jeden okruh ma mat maximalne 100metrov. Uz je vela hodin, tak ak pisem bludy upozornite ma :-D Inac, nemalo dnes vonku snezit ? Zatial len poriadne leje...
Odpovedať
Profilova fotka
@dano101 Neboj nič, nikdy nebudeš vedieť všetko (a ani ja nie! :-| a myslím, že taký sa asi tak lahko ani nenarodí)....
Odpovedať
Profilova fotka
v nitre len trochu prsi,ale v b.b az po n.banu lialo.
Odpovedať
Profilova fotka
@drift506 Tak bacha!!! aby si nebol prešlachtený :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@drift506 Ja sa nebojím, ja mam iba strach :-D
Odpovedať
Uz tu boli vselijake otazky, ale toto? ved kazdy dom potrebuje inak naprojektovat kurenie, ine zteplenie, ina poloha, ine okna................ No ale tak za 2 roky tu budemem mat dalsiu temu od lena1117 a preco mame v izbe ledva 20st a v spalni 28? to si fakt niekto nataha podahovku podla rady na amaterskom fore???
Odpovedať
Profilova fotka
@lena1117 300 nie, schválne som to prehnal, cena je ako píšu hore, seriózny projektant na tom pracuje min. dva dni, zložité to nie je, ak to ovládate, ale keď je to jednoduché, prečo sa na to pýtate? Stiahnete si free program Univenta , tam Vám to spočíta úplne presne a zadarmo.
Odpovedať
Profilova fotka
Modra strecha je velmi zaujimavy a pekny portal. Je tu vela zaujimavych tem. Ak to takto pojde dalej, od septembra 2013 zrusia ucnovky a studenti sa budu ucit z domu cez diskusie na modrej streche. Nie je nic lepsie ako prispevky od skusenych odbornikov na internete. Od roku 2014 sa postupne presunu na Modru strechu aj studenti stavebnych priemysloviek. Predpokladam, ze este asi 3 roky a uz bude modra strecha namiesto vysokej skoly stavebnej. Namiesto prednasok sem budu anonymne prispievat VS profesory a vyucovat tak dialkovo svojich studentov. ;-) Rad si tu niektore prispevky precitam, ale riesit cez Modru strechu projekty kurenia, statiku a pod. mi nejako nesedi.
Odpovedať
@montazsadrokartonu :-D takze som zbytocne chodila na skolu... ja tiez nejdem vrtat niekomu zuby ked to neviem :-p
Odpovedať
@montazsadrokartonu Nevem, ci som pisala akcentom, ale prave sa snazim dozvediet, ako sa robi podlahove kurenie a to spravne bez toho, aby sme nieco ,,riskli,, Pod fotkou mate napisane PRO, to znamena, ze ste profesional a ako taky ste sa uz iste stretli s laikmi (to su ludia, ktori sa nevyznaju ;-) ) - nevedia o tychto veciach az tak vela. Ja som jedna z nich a rada by som sa dozvedela ako postupovat dalej v stavbe domu. Neviem ci sa nas projektan vobec nieco ucil , dva roky o nom nic nevieme, ale to s temou nema nic spolocne. Uplne by mi stacila odpoved ako napriklad - ano je to zlozite a potrebujete projekt, alebo ako jedna ochotna osoba napisala do sukromnej spravy, ze kazda izba ma inu TS a treba to prepocitat. Hned by som bola o nieco mudrejsia a mohla by som sa pohnut o nieco dalej. Z vasej odpovede som sa dozvedela len dva veci, ze mate rad smajlikov a ze mate dost zvlastny sposob komunikovania s potencionalnimi zakaznikmi..... Ale ved kazdy sme si strojcom svojho stastia.....
Odpovedať
@atlaska Na tomto ,,amaterskom,, fore som sa dost naucila od ludi, ktori su ochotni, ja by som ich neurazala, dost sa vyznaju. Moja skusenost je taka, ze niektori amateri, ktori su na MS, vedia viac ako niektori takpovediac profesionali. . Kazdopadne tu su taki, ktori to maju zasebou, uz robili podlhovku vo svojom dome a vedia mi poradit, ze na co si mam davat pozor, ako to robili, ako sa to vypopocita, atd. Od ochotnejsich amaterov som tu dostala dost odpovedi a velmi vela mi pomohli. Teraz uz viem ako sa pohnut dalej. Dakujeeeeeeemmmmmmm.
Odpovedať
Profilova fotka
@lena1117 mozno takpovediac amateri ti sice poradia,ale nemusi to dobre dopadnut. ty pro ked nepomozu,tak ti aspon ukazu spravny smer.radit si treba,ale treba aj selektovat.co je dobre a co blbost,alebo neodbornost.
Odpovedať
@lena1117 robit kurenie lebo ti niekto-amater povie ze do SVOJHO domu dal XY bm trubiek a XY rozdelovacov a ze si to mas aj ty tak dat do SVOJHO uplne ineho domu je hlupost na entu. Navyse ako tu niekto pisal, ak ti niekto poradi "z brucha" a ty si vezmes jeho radu k srdcu mozes o rok burat poldomu. Ale ved ako chces. Toto nieje otazka aku farbu dresu si mam dat, ale odborne prepocty podla projektu domu.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?