Potrebujem anuloid?

Zdravim, porovnavam cenove ponuky na podlahovku do RD a niektore ponuky obsahuju anuloid s cerpadlovou skupinou a niektore nie. Firmy ktore dali do ponuky aj anuloid tvrdia, ze obehove cerpadlo v kotli nemusi stacit. Rad by som si nejak overil, ci to naozaj potrebujem, vie mi prosim niekto poradit? Uvediem parametre RD - novostavba 2NP 2x70m2 - podlahovka rehautherm S 17mm, dokopy cca 900-1000m a 7+8 okruhov. zvazujem kotol Buderus GB072, ktory ma v sebe tusim Grundfos UPS 15-60 HU1 - to je naozaj o tolko slabsie ako cerpadlo ktore navrhuju za anuloidom Buderus HS25/6 ? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@matus_pt anuloid je dobrá ochrana kotla napr. pri pevnom palive bez nádrže, čerpadlo za anuloidom zabezpečuje obeh v systéme. Buderus má čerpadlo zabudované, ak sa za anuloid dá čerpadlo, je väčšinou naviac. Je to riešenie, keby ste potrebovali rôzne spôsoby a teploty na rôznych podlažiach, ale to by už bola iná otázka. A utiahnuť ti utiahne určite, pretože poschodie sa ťahá samo.
Odpovedať
@matus_pt Mam podobnu situaciu a kotlove cerpadlo to v pohode taha uz stvrty rok. Kotol mam ale protherm (nestal ani 1000€). Anuloid sa da dorobit, ak bude nutne. Neplatil by som zan vopred, ak sa neukaze, ze je nutny.
Odpovedať
@jan45 dakujem za odpoved. kotol bude urcite plynovy kondenzacny - bude umiestneny na poschodi, vsade bude podlahovka, poziadavku na rozne teploty neplanujem (ak nahodou hej, tak priskrtim okruhy v rozdelovaci manualne, alebo nejakym terpomohonom) @kejsix dakujem za osobnu skusenost, moznost neskor dorobit sa mi pozdava
Odpovedať
@matus_pt zle tí doporučili....kurenari..
Odpovedať
@daralbajda no ale ktori mi zle poradili? 🙂 Ti co radia anuloid a extra cerpadlo, alebo ti co radia ze staci cerpadlo ktore ma kotol bez anuloidu?
Odpovedať
@matus_pt ak to urobia tak ako navrhli, tak to čerpadlo v kotli odíde do 2rokov.nedavaj anuloid... Nemôže byť čerpadlo za anuloidom silnejšie ako v kotli a 25/60 je >ako15/60 "to druhe čerpadlo bude pretacat kotlove a potom ti pusti to v kotli..
Odpovedať
@matus_pt kotol wolf cgb 2 - 20, vykurovane 2 NP po 100 m2, 3 rozdelovace a vsetko bezi na kotlove cerpadlo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
jajaj lebo anuloid je vlastne poiska proti blbosti. v podstate slúži na to aby kotlové čerpadlo netlačilo do zavretých okruhov. riešenie je jednoduché vyhodiť anuloid a ked sa bavíme o trvale priechodzom systéme stačí mať vo velkej mistnosti (obyvačka) namiesto jedného radiatora dva jeden bez hlavice ktorý zabezpečí že okruh je trvale otvorený a druhý radiator bude mať normalne hlavicu a bude regulovať výkon kurenia v danej miestnosti na požadovanu teplotu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?