Poraďte v spôsobe vykurovania domu

Kúpili sme starší rodinný jednopodlažný domček. Má caa 70m2 plochu je tam iba elektrické kúrenie konvektormi a malý krb, ktorý vykúri len jednu izbu.V kúpelni je bojler na teplú vodu. Vlete by sme chceli urobiť kúrenie a preto sa na vás obraciam s prosbou o vaše rady a skúsenosti čo by bolo najvhodnejšie.Ďakujem.
Odpovedať
@aflou Elektrina iste nie. Je plyn v dosahu? Najlepšie bude plyn, samozrejme, aj poriadne zateplite. Piecku ponechajte. Na TUV tiež plyn.
Odpovedať
@aflou napíš aj čo plánujete spraviť s domom, lebo je rozdiel navrhovať kúrenie do nezatepleného domu (tam iné ako drevo a plyn je ekonomická samovražda) do zatepleného už je vhodné aj el. kúrenie. Potom či je požiadavka na podlahovku. Lebo v takom stave ako to máte teraz je najlacnejšie kúriť drevom. Či už kotol+rozvody s radiátormi (asi najlacnejšie čo sa dá), alebo sofistikovanejšie kotol+akumulačka +podlahovka. Namiesto kotla sa v takom riešení dá použiť teplovodný krb (ak je požiadavka na priamy oheň) Možností je strašne veľa skús rozviesť.
Odpovedať
Plyn je v dosahu pár metrov od domu. Do konca zimy ale musí byť tá elektrika nič sa nedá robiť.Určite domček chceme zatepliť a urobiť verandu. Podkrovie prerábať nebudeme.Môžete mi viac rozviesť slavoslav spôsob kotol+akumulačka a ten teplovodný krb?
Odpovedať
@aflou Bavíme sa o kúrení drevom teda? aby som to rozviedol, neviem ako sa v kúrení vyznáte, zdroj tepla je kotol na drevo z ktorého sa teplo horúcou vodou ukladá v akumulačnej nádobe a odtial voda o nižšej teplote ide do podlahovky, alebo radiátorov (podľ toho ako si zvolíte). Tá akumulačka sa dá zo systému vypustiť, ale prídete o komfortnú reguláciu teploty, lebo bez nej keď v kotli horí tak sa topí, keď vyhasne, dom začne chladnúť. kotol sa dá nahradiť teplovodnou vložkou v obývacej izbe, napr.. výhoda je že máte krb s ohňom v dome, nevýhoda, že nosíte drevo do obývačky. - zjednodušene
Odpovedať
Ďakujem za vysvetlenie sme úplní začiatočníci.
Odpovedať
ešte doplním, ak uvažujete o zateplení, potom má význam rozmýšľať aj o kúrení elektrinou, ale to by chcelo trošku rozanalyzovať a dať prepočítať straty. Osobne nie som zástancom kúrenia plynom, aj kvôli cene prípojky, ale ak sa viete lacno dopracovať k prípojke, tak kúrenie plynom je druhý najlacnejší zdroj aj pri slabšie izolovanom dome.
Odpovedať
@slavoslav Obávam sa, že vzhľadom na rekonštrukciu, kde je mnoho obmedzení na hrúbky izolácií - tento domček nebude vhodný na kúrenie elektrinou. Takže buď komfortný plyn alebo menej komfortné drevo.
Odpovedať
@blacksr Je to relatívne jednoduchá stavba, takže aj takéto niečo sa dá prerobiť na veľmi slušné parametre, keby bolo podkrovie aj pasívu by sa dalo priblížiť. Je to samozrejme vecou investičného nadšenia (podložené reálnymi možnosťami investora :-) )
Odpovedať
Profilova fotka
A co tak cierne uhlie a eko kotol zo zasobnikom?? Skuste pouvazovat o tejto variante. Ja mam novostavbu a mali sme ju 2r.nezateplenu. Je to dom s ob.pod. a kurime tak do 600e za rok....Nasypete uhlie do zasobnika a vydrzi od 3-7 dni podla toho aka je zima.Je to automat,takze super. Ziadna starost ako s drevom a to som pod lesom))) Skuste si kuk. Ekokarbon vo vyhladavaci....su to kotly z Lokce
Odpovedať
@35janina je zmysluplné použiť v jednej vete slová čierne uhlie a eko ? :-D :-D :-D to len tak na odľahčenie.
Odpovedať
Ja idem riešiť vykurovanie takto: http://dom.bazos.sk/inzerat/34423808/... http://www.youtube.com/watch?v=U4I4hG... plus 90 tribicový solár s 500l bojlerom a 1000l aku nádrž
Odpovedať
Profilova fotka
Kristepane, vševedkova, čo za technológie to tu odporúčate...?! Aké zásobníky, aké špeciálne horáky s dúchadlami....? Veď ten dom má cca 70 m2! Veď tam treba kúriť 3 miestnosti + kúpeľňu, nie okresný úrad. Alfa - omega: ZATEPLIŤ. A potom môžeš (trebárs aj na striedačku s krbom) komfortne kúriť elektrinou s lacnou tarifou. A môžeš si vybrať: konvektory, infrapanely, odporové káble v podlahe... A môžeš aj lacno vyrábať TUV, žehliť, variť, prať, píliť drevo... Pozri si túto tabuľku, ale prehraj si aj video, kde sa hovorí o tom, ako nastaviť parametre k tabuľke. A uvidíš, že elektrina nemusí byť vôbec drahá, ak dobre zateplíš. http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ďakujem za rady. Tak už v ňom aj bývame. Určite by sme si dali podlahové kúrenie(podlaha je veľmi chladná) aj keď máme teplo. Máte predstavu koľko by stálo podlahové kúrenie a zateplenie domu orientačne?Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@aflou Zateplenie dumu Ti nepoviem, lebo všetko záleží od toho čím to budeš zateplovať, akú hrúbku zateplenia dáš a kto Ti to bude robiť. Podlahovka tým 70m2 cca 1500 eur so všetkým čo k tomu patrí.
Odpovedať
Ďakujem zbierame stále po troške informácie.
Odpovedať
Lacné riešenie s plynom: Kondenzačný kotol a radiátory dosahujú 90+ % účinnosť pre vykurovanie aj TUV. Netreba komín, stačí rúrka cez strechu. Spodný výkon kotla nerieš, nastavíš cyklovanie, dom je asi z plnej tehly a tá akumuluje. Eko zateplenie: Základy, podlaha, steny strecha, všetko polystyrén. Krb: Nechaj ho tam ako zálohu. Prípadne dá sa spraviť teplovzduné kúrenie, obstavba a pár kovových rúr.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?