Poraďte mi pri výbere tepelného čerpadla pre bungalov 159 m2

Zobraz úvodný príspevok
Novostavba bungalov 159m2, 30cm tehla + 20cm polistyren strop bude fukana celulozova izolacia 45cm okna 3 sklo 4 ludia podlahove kurenie. TC bude na kurenie a uzitkovu teplu vodu na stranke tools.refsite cz. som vypocital orientacnu tepelnu stratu domu do 6,3kw rozhodujem sa medzi monoblokmi - IVT Air X 90 - AirModul E9 alebo IVT Air X 70 - AirModul E9 - NIBE F2120-8 alebo NIBE F2040-8 - Vaillant aroTHERM plus VWL 75/6 - Stiebel HPA -O 8 CS plus kazda rada, postreh, odporucanie velmi rad uvitam vopred dakujem
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od viktorbeniak:

@toky1 ano, jasne, je to dom na trvale byvanie, t…
@viktorbeniak Ja mam tepelko Ventum 1 a mozem povedat, ze v kombinacii s nizkoteplotnymi radiatormi to funguje fajn, k tomu TC su fakt idealne. Co sa tyka reakcie, tak jasne, nie je to ako horuci klasicky plynovy radiator, ale rozhodne to nie je nijako pomale. Ked trochu vyvetram alebo sa vratime po par dnoch, tak do hodinky–dvoch je to zase v pohode. A hlavne, co som si vsimol, kedze to drzi stabilne teploty, nie su tie vykyvy take citelne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od moravsky:

@viktorbeniak Ja mam tepelko Ventum 1 a mozem pov…
@moravsky Ešte kúriš? Mne sa kotol nezapol už taký týždeň určite.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@moravsky Ešte kúriš? Mne sa kotol nezapol už tak…
@toky1 Momentalne uz nie 😃 Uz to nie je potrebne. Ale do toho maja urcite ano, nakolko su vsetci clenovia nasej domacnosti absolutne zimomravi (ja nie som).
Odpovedať

@toky1 Momentalne uz nie 😃 Uz to nie je potrebne.…
@moravsky tak myslim, ze to nie je len o tej zimomravosti, ale celkovo ako je v dome pocitovo. asi by mi nezalezalo na tom, aky je prave mesiac, ale ako chladno doma mam.
Odpovedať
my sme napríklad zistili, ze ked mame stabilne aj ked len napriklad 21 °C, tak to posobi ovela prijemnejsie nez ked sa to meni hore-dolu. to tepelko to vie pekne drzat bez vykyvov, najma s tymi nizkoteplotnymi radiatorami. a myslim, ze clovek si rychlo zvykne na ten komfort... ziadne prikladanie ani studene steny ani nic podobne. ja som isiel sice do radiatorov kvoli rekonstrukcii, aj ked len ciastocnej, ale niekedy rozmyslam, ci by podlaha este viac to teplo "nepodrzala".
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hnco:

my sme napríklad zistili, ze ked mame stabilne aj…
@hnco no s tou podlahou máš pravdu, to je take prijemné luxusné teplučko, ale zas nie všade sa to dá dorobiť bez toho, aby človek nerozbil pol domu. každopádne komfort je fakt o zvyku. raz si zvyknem na 21–22 a už aj mne potom príde 20 dosť chladno 😅
Odpovedať
Profilova fotka
Podlahovka je síce príjemne rovnomerná, ale je pomalšia na nabehnutie, o to viac, keď ju chceš len občas zapnúť/vypnúť. Tie nízkoteplotné radiátory sú v tomto taký zlatý stred. A keď ich dobre rozložíš po miestnosti, tak máš pohodu. Za mňa sa toho netreba báť, funguje to dobre.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od nora7:

Podlahovka je síce príjemne rovnomerná, ale je po…
@nora7 to je super asi v pasive alebo dobre zateplenom dome, ale ak ma niekto starsi dom, kde to rychlo vychladne a nie vyslovene novostavbu, tak je fakt asi praktickejsi nejaky ten hybrid, no nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fruko5:

@nora7 to je super asi v pasive alebo dobre zatep…
@fruko5 Starší nezateplený dom môže mať aj problém s tým, že z podlahovky ani nedostaneš výkon dostatočný na vykúrenie miestností. Typicky povedzme v nejakej kúpelni v rohu domu a podobne . malá podlahová plocha ale pomerne veľké ochladzované plochy - exteriérové steny s oknom na vetračku. Na pár dní v roku budeš možno musieť chodiť vo vnútri v svetri alebo budeš potrebovať dodatočné vykurovacie teleso. Netvrdím že to tak musí byť ale stať sa to môže.
Odpovedať
Profilova fotka

@fruko5 Starší nezateplený dom môže mať aj problé…
@toky1 hej a mna by zaujimalo, ci sa da nejako rozumne navrhnut ta podlahovka aj do starsieho domu tak, aby to fakt vykurilo bez doplnkov. ze ci su na to nejake finty, napriklad hustejsie sietovanie, lepsia izolacia pod tym, alebo co vlastne rozhoduje o tom, ci to da dost vykonu. lebo vacsina ludi riesi len komfort, ale vykon podlahovky sa asi casto podceni, nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fruko5:

@toky1 hej a mna by zaujimalo, ci sa da nejako ro…
@fruko5 Tak podľa mňa je najrozumnejšie v prvom rade zatepliť a až potom riešiť nejakú úpravu vykurovacieho systému. Najlacnejšia energia je tá, ktorú vôbec potrebovať nebudeš.
Odpovedať

@fruko5 Tak podľa mňa je najrozumnejšie v prvom r…
uplny suhlas, zateplenie spravi obrovsky rozdiel. ale ked to nejde hned, ci uz financne alebo z ineho dovodu, tak sa aspon oplati poriadne si dat zalezat na navrhu tej podlahovky.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hnco:

uplny suhlas, zateplenie spravi obrovsky rozdiel.…
@hnco niekedy pomôže aj kombinácia, napríklad podlahovka ako základ a doplnkový rebrík v kúpeľni alebo konvektor pri veľkých oknách, môže to vyvážiť komfort a výkon. lebo keď si niekto dá podlahovku na celú plochu, ale so štandardným rozostupom a pod tým 2 cm izolácie, tak potom sa nečudujme, že v rohoch ťahá a v kúpeľni mrznú prsty. 😅
Odpovedať
Profilova fotka
@fruko5 Tiez som chcel kedysi vsade len podlahovku, ale az pri detailnejsom navrhu mi doslo, ze to nie je len o hadici do poteru a hotovo. 😅 Najviac zavazi kombinacia veci ako pises, rozostup potrubia, hrubka a kvalita izolacie podtym, nizka podlahova skladba a hlavne tepelne straty miestnosti. Ak ti v rohu unika teplo cez dve nezateplene steny a okno, tak tam ani 10 cm medzi rurkami nepomoze, ked tam mas len 2 cm EPSka a vonku minus desat. Mne vtedy projektant odporucil presne to, co E spomina – doplnkovy rebrik do kupelne (napojeny na ten isty okruh) a pri velkych preskleniach nizky konvektor. Tie veci sa nezapnu 300 dni v roku, ale ked pridu tie fakt studene dni, tak to spravi rozdiel medzi "ok" a "mrznem pri zemi". A inak – v starsom nezateplenom dome je fakt lepsie mat mensi rozostup (napr. 10 cm) a co najlepsiu izolaciu pod tym. Neda sa to vsade, ale ak hej, oplati sa do toho investovat. Lebo potom len riesis, preco to "nekuri ako malo" a uz s tym vela nespravis.
Odpovedať
Profilova fotka

@fruko5 Tiez som chcel kedysi vsade len podlahovk…
@moravsky čo radiš ako "čo najlepšiu izoláciu pod tým"?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od matko291:

@moravsky čo radiš ako "čo najlepšiu izoláciu pod…
@matko291 Zalezi od toho, co ti tam vojde, ale ideal je fakt co najviac izolacie pod rurky, lebo to teplo ide vzdy tam, kde ma mensi odpor. A ak mas pod tym len 2 cm eps, tak ti to uteka dole namiesto hore do miestnosti. Ideal je pod podlahovku dat aspon 10–15 cm tvrdeho eps (napr. eps 100 alebo xps ak je vlhko), v dvoch vrstvach krizom, aby si nemal tepelne mosty. Do toho este foliova reflexna vrstva (alebo doska s foliou) ako rozdelovac a drziak potrubia a potom uz len poter a hotovo.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@matko291 Zalezi od toho, co ti tam vojde, ale id…
@moravsky a ak je skladba nizka a nevojde sa ti tam tolko? 😉
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jaros55:

@moravsky a ak je skladba nizka a nevojde sa ti t…
@jaros55 tak v takom prípade aspoň čo najviac, fakt sa to oplatí. každý centimeter navyše znamená menej strát smerom dole a viac efektivity hore. hlavne v starších domoch alebo nevykurovanom suteréne je to rozdiel jak den a noc.
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 Zalezi od toho, co ti tam vojde, ale id…
@moravsky dosku systémovú myslíš?
Odpovedať
Profilova fotka

@moravsky dosku systémovú myslíš?
@matko291 Presne tak, tu s vystupkami, kde sa rurky pekne zacvaknu. Niekto na to nadava, ze je to drahsie ako klasicka folia s prichytkami, ale ked si vezmes, ze to zrychli montaz a drzi to poriadne na mieste aj pri chodzi potom, tak to za tie peniaze istotne stoji. Hlavne ked si to clovek robi svojpomocne a nechce sa s tym mordovat vecnost.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od katat2:

@jaros55 tak v takom prípade aspoň čo najviac, fa…
@katat2 No mas uplnu pravdu s tym, ze kazdy centimeter izolacie navyse sa pocita. My sme to podcenili v jednej miestnosti, kde sme mali nizsi strop a dali len 4 cm XPS a dnes by som to najradsej vysekal a predal na bazosi 😅 Proste to citit, ked tam clovek chodi bosy. Inde, kde je 12–14 cm EPS, uplne iny komfort.
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 Presne tak, tu s vystupkami, kde sa rur…
@moravsky nenašiel som dosku z odrazovou fóliou, máš typ?
Odpovedať
Profilova fotka

@moravsky nenašiel som dosku z odrazovou fóliou, …
@matko291 skús pozrieť napríklad tie od Isoveru, reflexthermu alebo top heating, niektoré systémové dosky už majú tú fóliu rovno na sebe. síce nie zrkadlovú, ale stále to trochu pomáha s odrazom tepla. ale inak sa dá kúpiť aj samostatná reflexná fólia, napr. alu pet, čo sa dá dať pod klasickú dosku alebo polystyrén. my sme to tak doma dávali pod EPS, lebo tie kombo dosky som už nevedel zohnať v správnej hrúbke. a drží to super, len treba pekne rovno podkladať 😉
Odpovedať
Profilova fotka
reflexna folia ma rovnaku ucinnost, ako snehuliakovi v lete obliest sveter. Vyhodene peniaze. ak chcete separacnu foliu, kupte si hocijaku za par centov na m2. pre istotu pridam dokaz na vedecky clanok s meranim https://vytapeni.tzb-info.cz/podlahov...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

reflexna folia ma rovnaku ucinnost, ako snehuliak…
@mgx ty teda odporúčaš podlahové bez systémovej dosky?
Odpovedať

@mgx ty teda odporúčaš podlahové bez systémovej d…
@matko291 on neodporúča reflexnú fóliu. Odporúča obyčajnú. Pretože reflexná je drahšia ako obyčajná a s rovnakým účinkom. Nevraví nič o systémovej doske.
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 on neodporúča reflexnú fóliu. Odporúča …
@toky1 preto som sa pýtal lebo pod podlahové trubky ide fólia z rastom a just reflexná tak som chcel vedieť jeho názor
Odpovedať
Profilova fotka
Systemova doska vs tacker je tazsia debata. Systemova doska je jednoznacne rychlejsia na pokladku, ak je robena dobre a z tvrdeho EPS urceneho na to na co ma. Nevyhoda je, ze sa zle robia rozne rozostupy, co pri novostavbach nevadi, pri rekonstrukciach moze byt problem. Systemovu dosku si musis kupit taku, ktora je urcena na dany rozostup. Pri novostavbe by som vzdy pouzil systemovu dosku, pri rekonstrukcii a ak setrim, je lacnejsi tacker.
Odpovedať
Profilova fotka

Systemova doska vs tacker je tazsia debata. Syste…
@mgx ďakujem tak dáme systémovú dosku
Odpovedať
Profilova fotka

Systemova doska vs tacker je tazsia debata. Syste…
@mgx z akou máš najlepšie skúsenosti? Po ktorej doske pozerať? Výrobca, typ...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?