Odpoveď na príspevok od viktorbeniak:
@toky1 ano, jasne, je to dom na trvale byvanie, t… @viktorbeniak Ja mam tepelko Ventum 1 a mozem povedat, ze v kombinacii s nizkoteplotnymi radiatormi to funguje fajn, k tomu TC su fakt idealne. Co sa tyka reakcie, tak jasne, nie je to ako horuci klasicky plynovy radiator, ale rozhodne to nie je nijako pomale. Ked trochu vyvetram alebo sa vratime po par dnoch, tak do hodinky–dvoch je to zase v pohode. A hlavne, co som si vsimol, kedze to drzi stabilne teploty, nie su tie vykyvy take citelne.Odpoveď na príspevok od moravsky:
@viktorbeniak Ja mam tepelko Ventum 1 a mozem pov… @moravsky Ešte kúriš? Mne sa kotol nezapol už taký týždeň určite.Odpoveď na príspevok od toky1:
@moravsky Ešte kúriš? Mne sa kotol nezapol už tak… @toky1 Momentalne uz nie 😃 Uz to nie je potrebne. Ale do toho maja urcite ano, nakolko su vsetci clenovia nasej domacnosti absolutne zimomravi (ja nie som).Odpoveď na príspevok od moravsky:
@toky1 Momentalne uz nie 😃 Uz to nie je potrebne.… @moravsky tak myslim, ze to nie je len o tej zimomravosti, ale celkovo ako je v dome pocitovo. asi by mi nezalezalo na tom, aky je prave mesiac, ale ako chladno doma mam.Odpoveď na príspevok od hnco:
my sme napríklad zistili, ze ked mame stabilne aj… @hnco no s tou podlahou máš pravdu, to je take prijemné luxusné teplučko, ale zas nie všade sa to dá dorobiť bez toho, aby človek nerozbil pol domu. každopádne komfort je fakt o zvyku. raz si zvyknem na 21–22 a už aj mne potom príde 20 dosť chladno 😅Odpoveď na príspevok od nora7:
Podlahovka je síce príjemne rovnomerná, ale je po… @nora7 to je super asi v pasive alebo dobre zateplenom dome, ale ak ma niekto starsi dom, kde to rychlo vychladne a nie vyslovene novostavbu, tak je fakt asi praktickejsi nejaky ten hybrid, no nie?Odpoveď na príspevok od fruko5:
@nora7 to je super asi v pasive alebo dobre zatep… @fruko5 Starší nezateplený dom môže mať aj problém s tým, že z podlahovky ani nedostaneš výkon dostatočný na vykúrenie miestností. Typicky povedzme v nejakej kúpelni v rohu domu a podobne . malá podlahová plocha ale pomerne veľké ochladzované plochy - exteriérové steny s oknom na vetračku. Na pár dní v roku budeš možno musieť chodiť vo vnútri v svetri alebo budeš potrebovať dodatočné vykurovacie teleso. Netvrdím že to tak musí byť ale stať sa to môže.Odpoveď na príspevok od toky1:
@fruko5 Starší nezateplený dom môže mať aj problé… @toky1 hej a mna by zaujimalo, ci sa da nejako rozumne navrhnut ta podlahovka aj do starsieho domu tak, aby to fakt vykurilo bez doplnkov. ze ci su na to nejake finty, napriklad hustejsie sietovanie, lepsia izolacia pod tym, alebo co vlastne rozhoduje o tom, ci to da dost vykonu. lebo vacsina ludi riesi len komfort, ale vykon podlahovky sa asi casto podceni, nie?Odpoveď na príspevok od fruko5:
@toky1 hej a mna by zaujimalo, ci sa da nejako ro… @fruko5 Tak podľa mňa je najrozumnejšie v prvom rade zatepliť a až potom riešiť nejakú úpravu vykurovacieho systému. Najlacnejšia energia je tá, ktorú vôbec potrebovať nebudeš.Odpoveď na príspevok od toky1:
@fruko5 Tak podľa mňa je najrozumnejšie v prvom r… uplny suhlas, zateplenie spravi obrovsky rozdiel. ale ked to nejde hned, ci uz financne alebo z ineho dovodu, tak sa aspon oplati poriadne si dat zalezat na navrhu tej podlahovky.Odpoveď na príspevok od hnco:
uplny suhlas, zateplenie spravi obrovsky rozdiel.… @hnco niekedy pomôže aj kombinácia, napríklad podlahovka ako základ a doplnkový rebrík v kúpeľni alebo konvektor pri veľkých oknách, môže to vyvážiť komfort a výkon. lebo keď si niekto dá podlahovku na celú plochu, ale so štandardným rozostupom a pod tým 2 cm izolácie, tak potom sa nečudujme, že v rohoch ťahá a v kúpeľni mrznú prsty. 😅Odpoveď na príspevok od moravsky:
@fruko5 Tiez som chcel kedysi vsade len podlahovk… @moravsky čo radiš ako "čo najlepšiu izoláciu pod tým"?Odpoveď na príspevok od matko291:
@moravsky čo radiš ako "čo najlepšiu izoláciu pod… @matko291 Zalezi od toho, co ti tam vojde, ale ideal je fakt co najviac izolacie pod rurky, lebo to teplo ide vzdy tam, kde ma mensi odpor. A ak mas pod tym len 2 cm eps, tak ti to uteka dole namiesto hore do miestnosti. Ideal je pod podlahovku dat aspon 10–15 cm tvrdeho eps (napr. eps 100 alebo xps ak je vlhko), v dvoch vrstvach krizom, aby si nemal tepelne mosty. Do toho este foliova reflexna vrstva (alebo doska s foliou) ako rozdelovac a drziak potrubia a potom uz len poter a hotovo.Odpoveď na príspevok od moravsky:
@matko291 Zalezi od toho, co ti tam vojde, ale id… @moravsky a ak je skladba nizka a nevojde sa ti tam tolko? 😉Odpoveď na príspevok od jaros55:
@moravsky a ak je skladba nizka a nevojde sa ti t… @jaros55 tak v takom prípade aspoň čo najviac, fakt sa to oplatí. každý centimeter navyše znamená menej strát smerom dole a viac efektivity hore. hlavne v starších domoch alebo nevykurovanom suteréne je to rozdiel jak den a noc.Odpoveď na príspevok od moravsky:
@matko291 Zalezi od toho, co ti tam vojde, ale id… @moravsky dosku systémovú myslíš?Odpoveď na príspevok od matko291:
@moravsky dosku systémovú myslíš? @matko291 Presne tak, tu s vystupkami, kde sa rurky pekne zacvaknu. Niekto na to nadava, ze je to drahsie ako klasicka folia s prichytkami, ale ked si vezmes, ze to zrychli montaz a drzi to poriadne na mieste aj pri chodzi potom, tak to za tie peniaze istotne stoji. Hlavne ked si to clovek robi svojpomocne a nechce sa s tym mordovat vecnost.Odpoveď na príspevok od katat2:
@jaros55 tak v takom prípade aspoň čo najviac, fa… @katat2 No mas uplnu pravdu s tym, ze kazdy centimeter izolacie navyse sa pocita. My sme to podcenili v jednej miestnosti, kde sme mali nizsi strop a dali len 4 cm XPS a dnes by som to najradsej vysekal a predal na bazosi 😅 Proste to citit, ked tam clovek chodi bosy. Inde, kde je 12–14 cm EPS, uplne iny komfort.Odpoveď na príspevok od moravsky:
@matko291 Presne tak, tu s vystupkami, kde sa rur… @moravsky nenašiel som dosku z odrazovou fóliou, máš typ?Odpoveď na príspevok od matko291:
@moravsky nenašiel som dosku z odrazovou fóliou, … @matko291 skús pozrieť napríklad tie od Isoveru, reflexthermu alebo top heating, niektoré systémové dosky už majú tú fóliu rovno na sebe. síce nie zrkadlovú, ale stále to trochu pomáha s odrazom tepla. ale inak sa dá kúpiť aj samostatná reflexná fólia, napr. alu pet, čo sa dá dať pod klasickú dosku alebo polystyrén. my sme to tak doma dávali pod EPS, lebo tie kombo dosky som už nevedel zohnať v správnej hrúbke. a drží to super, len treba pekne rovno podkladať 😉Odpoveď na príspevok od mgx:
reflexna folia ma rovnaku ucinnost, ako snehuliak… @mgx ty teda odporúčaš podlahové bez systémovej dosky?Odpoveď na príspevok od matko291:
@mgx ty teda odporúčaš podlahové bez systémovej d… @matko291 on neodporúča reflexnú fóliu. Odporúča obyčajnú. Pretože reflexná je drahšia ako obyčajná a s rovnakým účinkom. Nevraví nič o systémovej doske.Odpoveď na príspevok od toky1:
@matko291 on neodporúča reflexnú fóliu. Odporúča … @toky1 preto som sa pýtal lebo pod podlahové trubky ide fólia z rastom a just reflexná tak som chcel vedieť jeho názorOdpoveď na príspevok od mgx:
Systemova doska vs tacker je tazsia debata. Syste… @mgx ďakujem tak dáme systémovú doskuOdpoveď na príspevok od mgx:
Systemova doska vs tacker je tazsia debata. Syste… @mgx z akou máš najlepšie skúsenosti? Po ktorej doske pozerať? Výrobca, typ...