Poraďte aké kúrenie...

Dobry vecer, kedze ste tu mnohi prispievatelia z uzivatelskej praxe a tiez aj profesionali, chcela by som sa s Vami poradit, aky typ kurenia pouzit do nasho domu. S manzelom sa nevieme dohodnut na type kurenia a cas nas tlaci (resp. podana ziadost na stav.urade). Ide o novostavbu - dvojpodlazny rodinny dom, ciastocne svahovity, uzsi pozemok. Steny su navrhnute pre Ytong Lambda 450, bez zateplenia, strecha bude zrejme Bramac Classic. Na tzv. nultom poschodi je obyvacka s kuchynou, kupelna, nevykurovana garaz, cize na tomto poschodi okrem garaze chceme dat podlahove kurenie, v obyvacke bude krb s teplovodnym vymennikom. Na prvom poschodi - 4 rovnake izby a kupelna, budu radiatory. A teraz ta dilema - uvediem iba dve varianty, medzi ktorými sa ale naozaj nevieme rozhodnut (u oboch variant ocakavame aj ohrev vody): A) plynovy kotol (odradzuje nas uradnicka byrokracia s SPP a hlavne vysoke prevadzkove naklady na vykurovanie, snad jedine pozitívum je pohodlnost automatiky kurenia), B) kotol na tuhe palivo - iba drevo (mame zdroj), akumulacna nadoba vratane zabudovaného bojlera (odhad 1000+250) a prepojit cely system s teplovodnym výmenníkom od krbu. Ako doplnok na ohrev vody v letnom obdobi - aby sa nemuselo kurit, chceme dat na strechu 2-3 solarne panely na ohrev vody. Za vyhody povazujeme neskorsie nizke prevadzkove naklady a minimalny dopad na zivotne prostredie. Jedinou nevýhodou je mozno to prikladanie do kotla, ktore ale nie je az tak caste, kedze akumulacna nadoba udrzi energiu aj 3-4 dni... Prosim poradte, resp. vyjadrite sa, pre ktoru, z týchto moznosti by ste sa v nasej situacii rozhodli? Uz nechceme pocuvat rady starsich (maju zauzivany plyn) a ani susedov, ktori plyn nemaju, ale chceli by...Mame známych, ktori vyuzivaju akumumacne nadobu uz niekolko rokov a kedze sme aj my skor mladsia generacia, radsej by sme chceli vyuzit alternativne zdroje energie a pod. Vdaka za vsetky cenne rady, velmi si to vazime.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, keby si to tu trošku prezrela, zistila by si, že táto téma sa tu rieši denne. Ytong Lambda 450 bez zateplenia je riadna blbosť, radšej tenšie murivo a zatepliť, sám banujem, že som sa nechal odhovoriť od 30ky tehly a staval som z 38ky, no teraz je trend čo najtenšie a najlacnejšie murivo, aké sa dá zohnať a poriadne zatepliť. Garáž poriadne odizolovať od zbytku domu, riadne zvnútra zatepliť. Keďže idete dávať podlahové kúrenie, určite dať dostatok izolácie aj do podlahy, aspoň tých 15 až 20 cm. Kotol na tuhé palivo + krb s teplovodným výmenníkom a ešte aj solár? Zbytočne predražený systém, radšej investujte do zateplenia a môžete lacno kúriť plynom (kondenzačný kotol) alebo aj elektrinou. Skús pozrieť fotoblogy užívateľov mio23 a blacksr, obaja aj poradia.
Odpovedať
staviam treti dom takze viem porovnat . 1. dom z ytongu...pr osim nerobte to. Kumuluje vlhkost, nehnutelnost klesne na cene. Tehla je tehla. a ako vravi linear 34 30 tehla a zateplenie...mam takto postaveny bungalow...nema chybu 30 + 15 zateplenie. Mal som dom z ytongu...nikdy viac 2. Teplovodny krb a solar.???? ine nic? budes otrokom krbu musi kurit 4- denne aj v noci, a solar asi ti nikto nevravel o tom ze po 10 rokoch musis kupovat novy... Ak nechces tepelne cerpalo co je idealne na podlahove kurenie tak kondenzacny kotol...alebo elektrika a solar a krb obycajny !!!! teda ak nie si ako som pisal stale doma a kuris a kuris a kuris... sledujes teploty. In ak ak ti vypadne v lete elektrika system odstavi vyhrievanie a skvapalni plyn v trubiciach a 36 hodin neohrievas vodu. Az teraz citam ze nie teplovodny krb ale kotol...s tym nemam skusenosti takze neradim A prosim ta zateplite...neobanujes...ale nie ytong... ten splesnivie ak to nie je naratane na dane prostredie, teplotne krivky, sposob vedenia domacnoosti- pocet clenov, varenie, pranie etc... keby si chcela este nieco vediet napis....
Odpovedať
@montreal Videl som veľa pórobetónových domov a boli suché. Pórobetón neplesnivie, pretože neobsahuje organické látky. Možno tam boli tepelné mosty a plesnivela maľovka. Ale to môže aj v tehlovom dome. Treba dom navrhnúť a postaviť dobre.
Odpovedať
Vdaka za rady, volala som s nasou architektkou a priklonila sa k rieseniu zacat uplne opacne. Cize obvodovym murivom. Volba na Ytong padla z dovodu ceny, architektka navrhla nasledovnu moznost ako variantu s minimálnou zmenou - Ytong 250 a zateplenie 250, v takomto pripade uz by nam skutocne bolo jedno, cim budeme kurit. @Montreal preco si taky presvedceny, ze Ytong splesnivie? Co ovplyvni jeho zivotnost? Mozno sa vyjadrujem ako blbec, ospravedlnte ma prosim, nemozme byt vsetci profici :)
Odpovedať
@bobicek5 Napíš v akom je štádiu dom alebo projekt. Projekt môžeš zverejniť. Ak máte možnosť, dajte si zaviesť plyn. Je to lacné, komfortné a ekologické kúrenie. Aké sú úradnícke problémy s SPP? Nechápem. Drevo môže byť tiež lacné a ekologické, navyše ste nezávislí od sietí, ale je s tým práca, chce to určitý životný štýl. Elektrina je najdrahšie kúrenie. Dá sa to vyriešiť hrubším zateplením, ale polystyrén vám nevyrobí teplú vodu a budete platiť aj tak veľa. Navrhujem aby v dome bola technická miestnosť, v nej môžu byť kotle na plyn aj drevo, medzisklad dreva, všelijakých vecí a potravín. Projektant vie toho o domoch viac než my, má vyštudovanú školu. Súhlasím s ním že sa oplatí stavať hrubú pórobetónovú stenu. Zateplenie stien ušetrí len pár eur mesačne, a nestojí to za problémy: mravce, ďatle, vlhnutie stien, odpadávanie izolácie, obmedzená životnosť izolácie. Neviem čo myslíš pod slovom alternatívne. Ľudia používajú to čo je najvýhodnejšie. Naši predkovia neboli hlúpi, treba si ich ctiť. Za socializmu bol novým alternatívnym palivom plyn. Predtým sa kúrilo drevom. Dnes lacnejšia alternatíva k plynu prakticky neexistuje, s výnimkou ľudí čo majú vlastný les alebo lacné drevo. Obvykle ľudia bez plynu musia kúriť drahou elektrinou priamo, alebo cez drahé tepelné čerpadlo.
Odpovedať
@bobicek5 Ak vam architektka navrhla Ytong 250 + 250 zateplenie, tak vam urcite poradi aj kurenie. Urcite to netreba prekombinovat. Aj krb, aj kotol na pevne palivo aj solar je prilis prekombinovane a hlavne drahe. Dajte plyn a mate pokoj. Nedavno riesil kamarat pripojku, cena 1200 € + vykopove prace
Odpovedať
@bobicek5 staval som dom vo vlhkejsom prostedi, po 10 rokoch som daval kvoli pristavbe dolu polystyren a bola tam plieseň Ale opakujem. zateplenie nenavrhoval akrchitekt na dane podmienky o ktorych som pisal ale katalogovy projekt ktory riesi veci takpovediac vseobecne.. Novodoby trend je jednoznacne uzke nosne murivo-25-30 cm a zateplenie. A teaz byvam v tehlovom neviem si to vynachvalit ale mam sadrove omietky ktore su dost efektivnym regulatorom mikroklimy.... Inak tehla nie je draha...mal som protherm 30 presne tvarnice myslim 0.95 za kus...nie je co riesiť.. Ak mas problen s postavenim nie je problem postavim ti to..:O). Nie som ani sa nehram na obdornika, pisem asi 20 rocne skusenosti. Ako som spomenul byvam uz v tretom dome takze aj porovnat viem objektivne. Texn nepresiel jazykovou upravou :o)
Odpovedať
Projekt je nahotovo, ziadost o stavebne povolenie je podana s tym, ze dolozim este niekolko projektov na vnutorne! riesenia - elektrika, kurenie, voda atd. Momentalne sme v stave - na jesen vyliate zaklady, bez zakladovej dosky. SPP-to je jeden velky omyl, komunikacia s nimi otrasna, cakacie lehoty este viac. Maximalne ma poburila ich politika - ja vybudujem pripojku, nasledne im ju darujem a potom mi ju daju do prenajmu?! Preboha, kde to zijeme?! Ale toto uz je o inom tema... Ide o naklady v buducnosti a pri raste cien plynu... V dome mame naprojektovanu kotolnu a dve pivnice, cize o priestor absolutne nejde. Toho je dost pre kazde riesenie. No a tou alternatívou je pre nas drevo, kedze les vlastnime. Lenze drevo treba aj spracovat, doviezt, uskladnit. Samozrejme nim pravidelne podkurovat atd. Uvedomujeme si vsetky aspekty. Stavba tohto domu je nasa prva a posledna zaroven, mame financie na jeho vybudovanie a nechceme ist do dodatocnych uverov, preto je opodstatnene rozmysliet si, co coho a kolko investovat...V buducnosti chceme dosiahnut nizkonakladovy dom (samozrejme ziadny pasivny to nebude).
Odpovedať
@bobicek5 ponkuam kurenie ktore sa radi k najlacnesim ,kombinacia interieru vyuzitelnosti kombinacia alternativ....overene vo vyspelom svete....viac info v prekliku...
Odpovedať
@radopp jasne ze nie yton ale pory v ktorych ja po case organicky material...
Odpovedať
@montreal A ako sa tam ten organický materiál dostane cez omietku?
Odpovedať
@rikaskcz Pelety sú v princípe drahšie ako drevo, lebo na ich výrobu treba vynaložiť prácu. Cena peliet sa prispôsobí konkurencii. Ale drevo z vlastného lesa bude lacné stále.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Do zmeny materialu obvodového muriva by som uz v tomto stadiu nesla, minimalne kvôli opätovnému prepoctu statikom. V pripade, ze sa rozhodneme pre zmenu z Ytong 450 na napr. 250+polystyren, nebude potreba vela zmien. Architektka sa k tejto variante priklana. Dom navrhovala presne podla nasich predstav a potrieb, pozna podnebie i teren a predovsetkym nase poziadavky na dom a rodinnu situaciu.. Este by ma zaujimalo, v pripade, ze dosiahneme minimalny stupen uniku tepla a bude mi sumafuk aky typ kurenia dame, oplati sa este investovat do solárneho ohrevu vody? Da sa tym vôbec nieco usetrit, kedze plyn uz mi to vsetko utiahne za relativne slusne naklady?
Odpovedať
@rikaskcz dakujem za ponuku, ale pelety pre nas nebudu vhodnym riesenim.
Odpovedať
@bobicek5 Projektantka sa vám prispôsobila preto, lebo sa s vami nechce hádať a skôr dostane peniaze za projekt.
Odpovedať
@radopp to urcite nie, peniaze dostala este skor, ako projekt dokoncila. Je to nasa osobna znama, viac-menej na nas nema skoro ziaden prospech a to nehovorim o tom, ako ju s kazdou kravinou bombardujeme :D je to uzasna trpezliva osoba, ale vie povedat aj svoj nazor.
Odpovedať
@bobicek5 ja mam bungalov 108m2 a podla vypoctu mam spotrebu plynu rocne na vykurovanie vypocitanu na 40kWh/m2.
Odpovedať
@radopp a prach je co? ci sa da stavat bezprasne?
Odpovedať
@montreal Aký prach? Z výrobnej linky ide pórobetón zabalený na sklad, a po rozbalení sa zamuruje do múru.
Odpovedať
@bobicek5 V cene návrhu dispozície domu je komunikácia. Tisíce eur nie je iba za nakreslenie domu.
Odpovedať
@radopp netvrdim ze su lacnejsie...ale ze patria k najlacnejsiemu palivu...a ok ked je hora...ale nie je to menej komfortne,,, ;-)
Odpovedať
@bobicek5 je to vase rozhodnutie....a smiem poznat dovod...len zo zvedavosti a pre moj prieskum nazoru....dakujem
Odpovedať
@rikaskcz No áno, pelety sú asi komfortne porovnateľné s plynom. Ako často treba čistiť kotol?
Odpovedať
@radopp no dobre,,,nechcel som ale vidim ze musim... ak chytis tehlu do ruky prenasas organicky material do porov- ad jedna cesta. Druha..prach su aj vytrusy rastlin s vylucky zvierat a ked fuka tak ti to do porov tehly zanesie..alebo postavis dom za sekundu a v tej druhej das omietku?. po tretie dazd ti donesie prach z celej oblohy, slimaky a chrobaky ani nehovorim co ti tam donesu.....a daj si ytong pod mikroskop a potom povedz co tam vidis... ale uz to nechcem rozoberat...asi si odbornik.. a tym nemyslim stavbar ale nejake prirodne vedy so zameranim na mikroorganizmy preto asi mas pravdu....sorry
Odpovedať
@radopp nase podla toho kedy sa spali urcite mnozstvo peliet....sama pec upozorni na servis....maly po700 kg stredny po 1500 a dalsi po 3000kg....priemerne sezone a rocne cisla...no ked sa pouzije kvalitna peleta servis je o 8 sroubach a z vysavacom v ruke....sikovna baba dokaze ;-) ....musim aby plynari zas nekomentovali.....plyn je vacssi komfort... :-D nuz ale aj pre penazenku
Odpovedať
Profilova fotka
My máme Ytong 30+ na jar zateplíme. Už teraz je to s kúrením v pohode. Kúrime peltkami do akumulačky plus je do nej napojený solár , ktorý teraz jasnačka nefunguje :-) V obyvke máme ešte jednoduchú plechovú piecku. @montreal Ytong- žiaden problém , jednoduchá práca , presný výsledok. Skôr vidím problém v betónovom venci, už by som ho nešaloval ale spravil z účkových ytongových tvárnic.
Odpovedať
@mirooslav ytong samotny nie je problem Problem vidim ytong a zateplenie...do toho by som uz nikdy nesiel bez toho aby architekt mi spocital ake zateplenie na dane podmienky... Aku hrubku zateplenia das...ak smiem vediet...spocital ti to niekto aby si nedostal rosny bod do tehly?
Odpovedať
@rikaskcz dovod preco radsej drevo ako pelety? V uvodnom prispevku som pisala, ze vlastnime les. V principe, ak by sme nemali les, nevylucovala by som ani pelety. Nemam proti tomuto sposobu vykurovania absolutne ziadne námietky, skor islo o zhodnotenie nasej situacie..
Odpovedať
@radopp ano isteze, ale pochybujem, ze by mi bezny architekt zdvihol telefon o desiatej vecer, spolu so mnou hladal nove a nove riesenia, prerabal projekt podla nasich predstav a nakoniec sa vratil k pôvodnému stavu. Tu teraz nepotrebujem obhajovat sluzby architekta ako takého, ale ja som rada, ze mame tu nasu. A o tisicoch nebola vôbec rec ;-)
Odpovedať
@bobicek5 ono nik neberie do uvahy ze vykurovanie drevom je najsilnejsi zrdoj znecistenia aky vyprodukujes pri uzivani tvojho domu ( nepocitam ak neseparujes odpad....ale to sa tu asi neriesi) Predaj les, rob z neho nabytok aleho ho prenajmi polovnikom a za peniazky si urob komfort pri uzivani domu a nie ze sa stanes otrokom povinnosti ktore su s tym spojene..Nik nemladne, a ako si pislala ...staviate prvy aj posledny...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?