Poradíte s Viessmann Vitodens 200W a ekvitermickým riadením?

Profilova fotka
Mam kotol Viessmann Vitodens 200W s ekvitermickym riadenim. Kurenarovi, ktory mi to nastavoval moc neverim (mal som pocit, ze to robi prvy krat) a rad by som sa poradil so skusenejsimi. Krivku mam nastavenu kurenarom na 1.4 a podla nej by mal kotol vodu zohrievat pri vonkajsiej teplote cca 0C na cca 53C. Mne vsak zohrieva aj na 70C a kolise to medzi 55C az 70C co sa samozrejme negativne prejavuje aj na spotrebe plynu. Druha vec je, ze ked si nastavim teplotu v referencnej miestnosti na 22C, tak mi ju kotol ohrieva az na 25C a potom sa vypne, co mi pride nenormalne :( Ked nastavim napr. 21C vypne sa kotol cca pri 22C. Je to normalne? Viessmann som povazoval za super kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
Trebalo by viac rozpísať o celkovej koncepcii. Ak máte nastavenú ekvitermiku kotol sa neriadi teplotou referenčnej miestnosti a zase naopak. Čiže ak vypnete ekvitermickú reguláciu a zadáte aby sa kotol riadil teplotným snímačom v izbovom termostate bude nahrievať vodné médium aj nad teplotu 53 st.C nezávisle na krivke, pretože bude hriať až do maximálnej povolenej teploty výstupnej vody zadanej na kotli, a bude využívať svoj plný potenciál pre čo najrýchlejšie zakúrenie. Pokiaľ však zapnete ekvitermiku a nemáte v miestnosti s izbovým termostatom hlavice, len plastové krytky, ktoré máte naplno otvorené miestnosť sa Vám zohreje aj nad 25 st.C. kedže sníma teplotu výstupnej vody z kotla. V ostatných miestnostiach to necítité kedže tam máte termostatické hlavice. Záleží to tiež aj od typu kúrenia. Pokiaľ máte podlahovku a izbový termostat nie je to veľmi dobré riešenie, kedže reakčný čas je veľmi dlhý, vzhľadom k samoregulačnému efektu. Určite to nebude kotlom, ani reguláciou len nedobrým nastavením.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahoj, ako si prosim vyriesil svoj problem? Mam zamer kupit Vitodens 200W 25KW tak zbieram dostupne referencie. Dakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
U rodicov mame ten isty kotol. Sme s nim velmi spokojni. Tiez sme mali nastavenu krivku na 1.4 a po zatepleni sme ju museli znizit, kedze dom bol sustavne prekurovany. V podstate som to urobil tak, ze som kazdy den znizil krivku o jeden bod a sledoval teploty v izbach, kym som nedosiahol pozadovanu teplotu. Momentalne sme na krivke 0.9. A to mame klasicke 30-rocne radiatory, dom kocka 10x10m. Spotreba plynu za minulu zimu 1200 kubikov, za rok 2012 to bolo 1500 kubikov. Cize asi najlepsim riesenim pre teba by bolo najst si tu spravnu krivku posunom smerom dole. Vies ako sa ide do servisneho menu a meni sa krivka?
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim s @maros_kollar. Co viem urcite je, ze to nebude kotlom alebo regulaciou, ale zlym nastavenim alebo konstrukciou vykurovacieho systemu. Vsetko to musi byt zosuladene. Pri ekviterme a podlahovke to jednoducho treba nastavit (cely system) a netreba cakat ze prve nastavenie bude aj tym poslednym. To totiz nespravi ziadne zazraky. Kym sa vychytaju vsetky muchy, nieco to trva, treba nastavovat, skusat, zistovat ako to reaguje pre dany charakter stavby.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?