Poradíte pri výbere kúrenia?

Ideme stavat tento dom http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... -obvodova stena Ytong 37,5 na to pojde mineralna vlna 15 cm, strop 30 cm - nebude priehladny do krovu ako je v projekte cim sa znizi objem na vykurovanie. do podlahy planujem 15 cm polystyren. Okna trojsklo poradte ako by ste to riesili vy. samozrejme uvitam aj vsetky dalsie navrhy. Dakujem
Odpovedať
1
2
Ja mam ytong lambda 37.5cm a na tom 15cm eps. Kurenie mam iba plynove, podlahovku, kondenzacny kotol so 45L zasobnikom na TUV. Podlaha 15cm eps, strop 32cm vlna. Kurenie je usporne. Spotreba pri mojich 140m2 je do 700m3 plynu rocne. Ale dnes by som to uz postavil uplne inak. Mur maximalne 25cm. A na to minimalne 25cm eps. A mozno by som staval z betonovych tvarnic. Rozhodne by som uz z ytong 375 nestaval. 30cm v strope bude tiez malo. Menej ako 40cm by som nedaval.
Odpovedať
@pivec tak to sme viacerí, čo by už robili inak :-| @ luxus - dobre zatepli a vyber si rozumný kotol. Ten Tvoj @pivec je tiež dosť silný - myslím 26kW? Ja som na tom podobne. Dal by som podlahovku, to by som nemenil, externý zásobník a kotol niekde okolo 10- 12 kW
Odpovedať
@martin1212 Nejde o to aky ma max vykon. Ide o to aky ma min vykon. A ten mam 3.0kW. Mensie sa takmer vobec nerobia ...
Odpovedať
@luxus Dobrý den. Topení musíte řešit, až Vám bude naprosto jasné, jaké bude mít dům tepelné ztráty. Čili, když všechny kostrukce budou vykazovat součinitel prostupu tepla U jako čtyřiceti centimetrová vrstva EPS, tak máte jistotu, že postavíte dům s poměrně velmi malou tepelnou ztrátou. Pak Vám bude v podstatě jedno, jaký použijete topný zdroj a pravděpodobně půjdete do elektriky. Z toho jasně vyplývá, že byste měl stavět z nějakého sendviče, použít trojskla a pokud možno rekuperaci. Neboli minimalizovat spotřebu tepla. Z dlouhodobého pohledu je to jedinná možnost trvalé úspory energie a Vašich peněz. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@pivec jasné že ide o max. výkon. a kotle s podobným max výkonom som pod 3,2 - 3,5 kW nevidel. a to je pre dom tvojich parametrov dosť. necykluje ti kotol? ako sa správa? ako ho máš nastavený?
Odpovedať
Profilova fotka
Geminox robí kondenzačné kotly od 1-10 kW a 2,5-17 kW
Odpovedať
@sgt to je síce pravda ale sú aj dvojnásobne drahšie. Aj keď nerád podobné argumenty ale radšej lacnejší aj keby som ho o 3-4 roky skôr menil. Resp aj keby som menil skôr horák alebo výmenník z dôvodu častejšieho cyklovania. Inak mám možnosť porovnať svoj kotol a Geminox na približne rovnakých domoch a rozdiel v spotrebe plynu za rok je pár kubíkov. Osobne si myslím, že by mohlo byť zaujímavé porovnať spotreba plynu v porovnateľných nehnuteľnostiach ak máme kotol s výkonom 1-12 kw (Geminox) a napríklad ako my 2,4-16 kw prípadne aj vyššie výkony. Či naozaj je ten výkonový prebytok reálne tak nerentabilný ako prezentujú výrobcovia.
Odpovedať
@martin1212 V dobre izolovanom dome KK necykluje. Takže ak sa nedá za rozumnú cenu kúpiť KK so spodným výkonom 1 kW, tak je možné siahnuť po spodných 2 alebo 3 kW.
Odpovedať
@martin1212 Nejde o max vykon. Ide o min vykon. 3.0kW je snad to najnizsie co sa da za rozumnu cenu kupit. Ano pre moj dom to je vela. Geminox 1-10 by mi stacil, ale cenovo sa mi vobec neoplati. Navyse k nemu je potrebny minimalne 120L zasobnik TUV, pretoze nestiha doohrievat vodu. A pravdepodbne by bol problem napustit plnu vanu v tejto kombinacii. Kotol so spodnym vykonom 3.0kW sa sice sprava v mojom dome nestandartne, zapina, vypina, ma snahu zohrievat vykurovaciu vodu len o par stupnov vyssie ako ma vodu na pritoku a to vobec nezvlada. Idealne by bolo ak by sa s nim dalo zohriat vykurovaciu vodu na asi 26C, ale on potrebuje aspon 32C. A to by mi prekurovalo dom. Takze kotol mam obmedzeny casovym programom na kurenie iba rano a poobede. A vykurovacia voda je nastavena v rozsahu 34-40C podla ekvitermickej krivky. A v pohode mi to tak funguje. Kotol sa za zapne 1 alebo 2x denne a naakumuluje teplo do podlahy a to sa postupne uvolnuje do domu. Cyklovanie ma uz nezaujima.
Odpovedať
Je tu niekto kto ma podobny dom, pripadne rovnaku plochu domu a ma vylucne elektricke kurenie? Ak ano s coho mate postaveny dom? Ake hrubky zateplenia? Aky kotol? Pocet clenov v domacnosti? Aku mate el. tarifu a to najdolezitejsie: mesacne naklady? Nezabudnite napisat ci mate el. rohoze, podlahovku, salave vykurovanie... Dik
Odpovedať
@blacksr práve v dobre izolovanom dome musí cyklovať. vodu ohreje o pár desatín a stačí to. vypne a o chvílu zase zapína.
Odpovedať
@pivec znamená to, že mu natvrdo naprogramuješ, že bude kúriť napr. od 4:00 do 5:00 a potom až o dajme tomu 15:00 do 16:00 bez ohladu na to, čo mu káže ekvitermika, alebo bytový termostat? toto som už počul u NED domov a kotlov vyšším spodným výkonom "ako by sa patrilo". nie je potom potrebné nastaviť vykurovaciu vodu - krivku na teplotu o cca 2-3 stupne vyššie ako štandardne?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pivec preco by si nestaval z ytong 375??
Odpovedať
@martin1212 Práveže O CHVÍĽU zase nezapne, lebo v dobre izolovanom dome teplota klesá pomaly. V EPD Popice spína kotol asi 3 razy denne. Je rozdiel, ak dám spodný výkon 4 kW do veľkého EPD 200 m2 s TS 4 kW a keď dám ten istý kotol do 2i. domčeka 30 m2 s TS 4 kW. V druhom prípade cyklovať bude.
Odpovedať
Viete co je najhorsie, uz dnes stoji vela ludi pred volbou, disponuje velkym a obsiahlym balikom informacii o trendoch (smerom k dobrym NED ci PD) a just postavia klasiku (nad 35 cm murovane steny a do 15 cm izolacie) + klasicke kurenie (vyzadovane vyssimi tep. stratami). A ci pojdete tym smerom alebo nie, kazdopadne snazte sa dizajn a natocenie domu prisposobit tak aby ste na strechu vedeli dat fotovoltaiku, ktora Vam bude vo velkej miere kompenzovat spotrebu. Nic za to nedate ale aby ste si nemuseli buchat hlavu o par rokov a nestavali na zahrade ocelove konstrukcie na ktore nedostatnete dotaciu oproti FT na streche. U vacsich striech Vam FT dokonca vie nielen pokryt spotrebu ale uz aj zarabat aj ked to vyzaduje vyssie pociatocne naklady.
Odpovedať
@oscipovsky dotacie na FV smrdia socializmom, dnesny akoze rozvoj FV stylom tahania sanok v lete po betone vo velkom nie je nic ine, ako obycajna zlodejina. Takymto stylom to nema buducnost. Ja som proti.
Odpovedať
dotacie na cokolvek su svinstvo
Odpovedať
@kanvor Aha takze z principu by si clovek nemal dat na dom FT? Alebo este lepsie kto s tym ma problem nemusi ziadat o prispevok...Aspon nieco clovek vytiahne od toho statu kde len treba nalievat a aj ked FT nema "krasnu" navratnost je to lepsie ako brat energiu od elektrarni, ktore su vybudovane za dane ludi, predane za almuznu, almuzna sa rozkradla a teraz platit k tomu nabalene poplatky. To co sa udialo s FT elektrarnami s dotovanou cenou bol biznis pre vyvolenych ale to je vizitka naroda ked si nevie urobit poriadok s politikmi a ich maniermi. Darmo ked si date FT na strechu 4/5 ludi na ulici by Vam najradsej porozbijalo okna (v tom lepsom pripade) lebo budu zavidiet ale nadalej budu prezierat svoje mzdy a minat na cigarety aj keby na chleba nebolo. V takej spolocnosti je socializmus s FT banalna hlupost.
Odpovedať
@oscipovsky ale to nie,, ved nech si da. Kazdy. Aj nech zaziada o prispevok. Ved sa poskladame vsetci. Chudobina na tom i tak nezarobi, zmenil sa nejako zakon, zvyhodnili velkovyrobcov, su tam myslim ze ine vykupne ceny pre velke vykony ako pre malovyrobcov. Ludkovia pozbieraju iba omrvinky z tohto biznisu, naozaj sa na tom nabalia len velke ryby. Ozaj mi nevadi kolko kohutov sa bije na tomto smetisku, kazdemu financnemu zralokovi prajem nech ma .. zavist voci niekomu kto ma 2-5 panelov na dome nie je na mieste, lebo vsetci sme v tychto srackach ci je to po bradu, alebo len po krk to uz je jedno,, je to rovnaka zumpa, tych 5 panelov ho z biedy nevytiahne a na 90% ten domaci FV system bude nenavratny, technologia je este dost draha, ked sa to vezme v cashflow retazi tieto prijmy domacnosti i tak zozere hypoteka,, bez dotacii je to takto v malom cele blud, -- len jedna jedina vec na tom mi vadi - ze mne to vytahuju z kesene skrz ceny za elektrinu a nazyvaju to pokrokom. Filozofia, ze mam moralne pravo si ukradnut, lebo vsetci kradnu je mi tiez nejako proti srsti. Mozno aj preto nie som milionar :-)
Odpovedať
@kanvor Ja Vam to neberiem a da sa povedat ze aj suhlasim, ale tak je to vsade - zdravotnictvo, hospodarstvo,.....stat je vzdy o prerozdelovani a bojkotom sa nic neriesi. FT na rodinnom dome za sucasnych podmienok (cena FT a vykupna cena cca 0.2 Eur za kWh+ podmienka dotacie iba za panely na strechach) je nastavena tak, ze pri vacsom instalovanom vykone na streche viete kryt svoju spotrebu a prebytok da do siete co z casti vykompenzuje odber v noci. T.j. namiesto platieb elektrarnam a rozvodnym firmam, splacate vlastny "zdroj", ktori ma min. raz taku zivotnost ako je navratnost nakladov. Tych "par" Eur vo forme dotacii nikoho nevytrhne z biedy. Otazne je ako sa budu spravat ceny PHM o 5-10 rokov a potom clovek ak bude elektromobil lacnejsie riesenie tak mozno oblepi cely FT. Nikto nemusi dnes instalovat FT ale treba byt pripraveny (natocenie domu + riesenie strechy) o tom som pisal. Potom je tazko natocit dom spravnym smerom.
Odpovedať
Chcela by som sa s vami poradiť - plánujeme stavať prízemný domček (cca.105m2), pravdepodobne z ekopanelov alebo drevodom a nevieme sa rozhodnúť, akou formou budeme kúriť. Boli sme aj na výstave, ale nič nám to nepomohlo, pretože každý si chváli len to svoje. Plyn určite nechceme, máme ďaleko prípojku, možno aj 100m, takže by zapojenie bolo strašne drahé. Privítam akúkoľvek radu. Mne sa celkom pozdáva kúrenie krbom (pecou) v kombinácii so solárom. Tiež by sa mi celkom páčila podlahovka, ale všetci nás odhovárajú, vraj je to predražené, pretože sa musí vykúriť aj vrstva pod parketami (chceli by sme drevené parkety).
Odpovedať
@molka Dobrý deň, poriadne to treba izolovať. Potom Vám to vykúria len kachle za 800 €. Alebo elektrické konvektory za 200 €. Odporúčam urobiť vetranie so spätným získavaním tepla. Taktiež podlahovka je možná - nás celý systém v poschodovom dome 120 m2 vyšiel do 1300 € vrátane zdroja. Podlahovku je možné dať aj pod drevené parkety. Všetko je otázka správneho návrhu. http://pasivnydom.blog.cz/1002/podlah...
Odpovedať
@blacksr ďakujem za názor. To vetranie je ďalšia otázka. Niekde nám to odporúčajú, inde nie. Vraj tam nie je návratnosť. Ale ja osobne by som ho chcela, páči sa mi predstava, že nemusím spať celé leto pri otvorených oknách. Je rozdiel v izolácii minerálnou vlnou a konope? Alebo ide len o to, že pri konope sa cena zvyšuje iba preto, že je to ekologické?
Odpovedať
@molka Hej, väčšinou to návratné nie je. Ale ak to spravíte celé za 700 € svojpomocne, dá sa o návratnosti hovoriť - pri kúrení elektrinou. Ono to dokáže usporiť ročne asi 1000 kWh, čo asi 130 € ročne. Čiže návratnosť je 5-6 rokov. Ak sa kúri drevom = lacné, tak návratné to nie je. Ide o komfort. Iste, dá sa aj drahšie - už som videla vetracie systémy na kľúč za 10-15.000 €. My máme svojpomocne celý systém vrátane zemného registra do 2000 €. To je ešte suma, ktorá "nebolí". Okrem toho, do kúrenia sme investovali málo, takže sme si to vetranie akože mohli "dovoliť". Dokopy nás vyšlo kúrenie s vetraním cca 3300 €. V klasických domoch za to nie je ani krb. Min. vlna vs. konope ........... iste, ekologické hľadisko a násobne vyššia cena konope. Konope trochu horšie izoluje a je horľavejšie.
Odpovedať
@blacksr takže máme zase nad čím uvažovať. Idem si ešte prečítať ten článok vyššie. :-)
Odpovedať
@blacksr vo stvrtok ma na vystave v nitre zastupca jednej renomovanej firmy (a tusim aj najlepsej) presviedcal o navratnosti rekuperacie ... a to sme sa bavili o investicii cca 7000e ... no nechal som ho v tom, nemal som cas ani chut ... :-)
Odpovedať
@martin1212 Ano tak nejak. Ale vsetko funguje normalne, aj ekvitermika aj bytovy termostat. Cez den je len 3-4 hodiny v dennom rezime, inak je v nocnom. Denny rezim mam nastaveny napriklad na 22C, nocny na 20C. Ak by mimo denneho rezimu klesla vyraznejsie teplota, tak to dokuri. Ale zvycajne sa zapne iba rano, za 2 hodiny nahreje podlahu a teplo v dome zostane az do vecera, poobede obvykle nekuri. Najma, ked svieti slnko a su nejake solarne zisky. Mam takto niekedy iba jeden cyklus za den na kotli pri kureni. Ekvitermika normalne funguje, akurat je potrebne nastavit o stupen vyssiu krivku, aby dokazal za ten kratsi intervat dodat potrebne mnozstvo energie. Pre moj dom staci vykurovacia voda asi 33-37C a tomu je prisposobena ekvitermicka krivka. Pri nizsej teplote vykurovacej vody mi uz kotol blaznivo spina a cykluje. Nedokaze kontinualne kurit napriklad na 28-30C. Aj preto som zvolil taky rezim kurenia ako popisujem. Ale podotykam, mam podlahovku na oboch podlaziach, nemam ziadne radiatory a navyse mam podlahovku zaliatu anhydritom. Dokazem za kratky cas naakumulovat vela tepelnej energie do domu. A mam pomerne dobre zatepleny dom (lambda 375 + 15cm eps), s tepelnym odporom steny viac ako R>7. Teplota v dome mi neklesala rychlejsie ako 1C za den. Co je dost velky rozdiel oproti beznym domom. Napriklad u rodicov, ked vecer o 21:00 vypnu kurenie, tak za noc klesne teplota z 22C na 17C. Je to 5x vacsi tepelny pokles. Ale oni aj naozaj spotrebuju za zimu 5x viac plynu ako ja.
Odpovedať
@blueroof Je to zbytocne drahy material. A ma dost slaby tepelny odpor na tu hrubku muru. Si zober, ze ked som nan nalepil 15cm EPS, tak som tepelny odpor zdvojnasobil. Jeden material ma 37cm a druhy len 15cm a pritom izoluju uplne rovnako. A pozri si ceny, ze kolko stoji ten ytong a kolko stoji EPS. Z druhej strany, pre tych co nepotrebuju tolko setrit, maju dost penazi, tak preco nie. Je to taky luxusnejsi material. Nemozem si byt 100% isty, ci ten EPS na mure vydrzi naozaj 15-20rokov. Mozno nie. Ale ytong vydrzi. Bude mat aj 50rokov prakticky stale tie iste parametre. A mozes do neho bez problemov sekat. Hrube kanalizacne rury mu nerobia najmensi problem, ved su ulozene max v 1/3 tretine muru. Mozes si zasekat rozne niky a police, do sprchoveho kuta, pri vani, natahat LED pasiky, atd. bez toho, aby si nejako vyrazne narusil jeho izolacne vlastnosti. To si jarka pri velox doskach nemoze dovolit. A pravdepodobne toto nemoze robit ani mio s jeho betonovymi murmi. Kazdy material ma vo vysledku aj nejake + aj - ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec ak by si dnes riesil stavbu tak ako pises, dal by si si stale plyn. kurenie?
Odpovedať
@yaninca Asi ano. Myslim, ze plynova pripojka navysuje celkovu hodnotu domu. Pasiv by som asi nestaval, rekuperacia je prilis komplikovane zariadenie s otaznou navratnostou, solarne kolektory na TUV maju tiez spornu navratnost. Okrem toho plynoveho kotla nemam doma ziadnu dalsiu technologiu a tak by to asi aj zostalo. Ani krb. Akurat by som to viac zateplil. Elektrine az tak nedoverujem, myslim, ze jej cena bude stupat ovela rychlejsie ako plynu. Plynu je nadbytok, najblizsich 200rokov nebude ziaden problem plynom. Stavaju sa dalsie plynovody, ukrajina uz nebude robit problemy, pretoze ju vsetci obidu. Naproti tomu vsetky tie vymysly okolo ekologie pri vyrobe elektrinu, zvysuju jej ceny do extremnych vysok. Aj nadalej budu ...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?