Poradíte ohľadom obstavby krbovej vložky pred potermi?

Dobrý deň, Mám hotovú hrubú stavbu(okná+hydroizolácia daná celoplošne). Omietky nechám radšej už na rok, nestihol som priptaviť. Prišla mi teraz krbová vložka. Váži okolo 230kg, je obojstranná(teda z jednej strany sa bude prikladať a druhá strana pevná presklenná). Mal som v pláne zatiaľ len provizórne osadiť a používať cez zimu aby sa dalo v nútry robiť, robím momentálne elektriku. Potery ešte nemám hotové. Chlapík čo mi ju bude osadzať vravel, že obstavbu zo superizolu možem spraviť aj pred potermi, že sa len potom dá od spodu okolo dilatácia. Podlahy budem mať 12cm polystyrén+8cm podlahovka s poterom. Otázka je:spraviť betónové kocky aby som vyvýšil vložku do budúcej výšky, dať superizol aj od spodu aby nad hydriizoláciou nebola priamo vložka a obostavať to celé. Alebo osadiť len aby sa dalo kúriť, spravil by som hneď aj kocky na vyvýšenie, aby som sa nemusel potom naťahovať a obstavať až keď budú hotové potery. Vadilo by ak nebude pod vložkou poter s polystyrénom, alebo to tam nevadí. Hľadal som ale nič som nenašiel. Ďakujem ak si niekto nájdete čas na odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka
osadiť, zaústiť do komína, kúriť. Obmurovka má len estetický účinok, resp. usmerňuje prúdenie vzduchu. Pod základ vložky ak má pár cm, stačí PS200 hr 6cm. Superizol je izolácia, ktorá nepotrebuje ochranu pred priamym žiarom.
Odpovedať
Profilova fotka
pod vložku nedavaj polystyren len čisty poter a okolo musí maťdiletáciu .Potom stačí len osadiť obmurovať s izolom kde aj urobiš otvor na mriežku a môžeš kuriť celú zimu.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme dali pod krb cisty beton -skaly, zelezo, asi tak pol metra, predsa je to tarcha. Iste by som ho nepolozila len na polystyren a par centi poteru. Naspodok naco superizol? Ved vlozka bude na nejakom podstavci, no nie?
Odpovedať
My sme v mieste budúcej pece normálne urobili vodorovné hydroizolácie, na to tep. izoláciu v projektovanej , nie EPS ale výške zo styroduru a poter, všetko s presahom voči pôdorysu uvažovanej obstavby, pec je postavená, zatiaľ bez obloženia, už druhú zimu dom pomocou nej temperujeme, nie je dimenzovaná na vykúrenie celého domu. Potery a podlahovky sa budú robiť asi až na jar, dá sa okolo dilatačný pás a normálne sa v miestnosti spravia potery. Pec má vložku, normálne stojí na tom potere, ten je vystužený kari sieťou.
Odpovedať
Profilova fotka
Nechapem, preco by pod vlozkou nemohol byt EPS. predsa vlozka nestoji priamo na nom, vzdy je tu nejaka betonova roznosna vrstva a navyse pod dobre navrhnutou vlozkou nie je teplota vacsia ako 30st. Takze, celu izbu normalne zaizoluj EPS. Comu treba venovat pozornost su 2 konstrukcne prvky: nasavanie vzduchu z exterieru -> vhodne izolovat. Ak je to priamo z vonku, riesit odvod kondenzatu. Druha vec je hmotnost vlozky a obostavby, takze vrstva betonu nad EPS musi byt spravne dimenzovana [kuk technicky list EPS a vypocet hmotnosti vlozka+ obostavba].
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobry den.prosim vas vie mi niekdo poradit.Chcel by som obmurovat krbovu vlozku ale chcel by som spravit sadrokartonovu konstrukciu okolo krbovej vlozky a oblizit ju s vonkajsej strany so super isolom 4centimetrovim.mozem to tak spravit??
Odpovedať
Profilova fotka
Nie
Odpovedať
@tomascomas - vraj nie, pise @reward vyssie, len ta zabudol oznacit.. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?