Poradíte ohľadom čistenia popolníka krbovej vložky?

Mozno sa tym nikto nezaoberal...len sa chcem spytat ako cistite popolnik od krbu? Ja mam system, ze popol z krbu lopatkou vyberiem do vedra a s popolnikom vezmem vonku (zvysok co ostane v krbe povysavam), len niekedy pri otvarani vonkajsich dveri mi sem tam z popolnika nieco sfukne.....teda ako riesite cistenie popolnika? vysavate to priiamo pri vlozke?? Alebo dat pri prenasani na vrch karton? Len mne sa zda vela popola v nom na vysavanie Vdaka
Odpovedať
1
2
Vysavam s extraktorom popola. Ziadna lopatka, ziadny bordel. :-)
Odpovedať
@compra vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
teraz bol v Lidli vysávač na popol je super netreba žiadne lopatky metličky nič
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica ved to vsetko povysavaj v krbe naco to nosit von, po izbe, prasit a podobne... ja tam strcim hadicu od vysavaca , filter na popol ci ako sa vola ta nadoba a vsetko vysajem v krbe, ziadna spina nikde... vsetok popol zoberie, aj z popolnika a popolnik iba nadvihnem a vysajem aj pod nim... vynasat by ma to asi nenapadlo 8-)
Odpovedať
tiez vysavac na popol,alebo separator.mame oboje odskusane.
Odpovedať
Profilova fotka
Vysávač z lidla môžem odporučiť. Mám ho už asi 2 sezóny a super vec. Ked mám troška bordelu tak zapnem povysávam a je čisto. Čistenie robím veľké nečistoty lopatkou do popolníka /ten má dosť veľký obsah tak vydrží týždeň kúrenia/ a ostatné spomínaný vysávač. A už iba nachystať nové drevo na podpálenie :-)
Odpovedať
S tym sa musi pocitat ked si niekto spravi z obytnej plochy kotolnu. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Z obytnej plochy kotolňa je len v prípade, že ohnisko nemá žiadnu účinnosť a teda každú hodinu ho treba "kŕmiť" drevom. No sú aj ohniská, ktorým stačí 5 kg dreva raz za 12 hodín a to už o kotolni nemôže byť reč... 8-)
Odpovedať
alebo ak má niekto možnosť púšťať popol dole,na vložke pod popolníkom je kruhový otvor tam mám lievik a popol sa sype do neho 1x za 14 dní ho vyberiem zo spodu, 5 kg dreva stačí pre dobre zateplený dom, je z neho 20 kW energie ale minimálne 20% ide do komína, efektívne spaľovanie prebieha max tretinu času horenia,pri takej zime ako teraz spotrebujem na el kotli asi 20 kWh za 24 hod ma stojí 2,64 Eur,pri -20 ,čo bolo veľmi dávno som spálil za deň aj viac ako 100 kW, vtedy kúrim krbom
Odpovedať
@duzu do komina Vam ide viac ako 20% ;-) 80% ucinnost dosiahnente tak max. na plny vykon a pri najidealnejsich podmienkach. :-) Krbova vlozka neni splynovaci kotol ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@reward 5kg hori 12h, alebo hori 2h a akumulacia zabezpeci 12h tepla ?
Odpovedať
@ludo65 i pri krbovej vložke je účinnosť až 80% ak má spaľovanie plynov,dobrá vložka to má,no ide to max jednu tretinu času kúrenia pokiaľ je horúca vložka, splynovací kotol má i 90% účinnosť, ale tiež len ked je horúci a ide na plný výkon. @majkoj 5 kg ti zhorí i za hod, ak máš akumuláciu v obstavbe, alebo lepšie v hypo peci tak i 12h.teplo sála pomaly, akumuluje sa i do múrov, podláh, stropov ak sú ťažké, to teplo sa len tak nevyparí ani s montovaného domu, ktorý nemá akumuláciu ale má dobrú izoláciu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@duzu s akmulaciou mi to je jasne, ale par ludi z okolia mi tvrdi, ze im naozaj par kilo dreva hori aj 8-12h. Ja som laik, ale neviem si predstavit ako by dokazalo par kg dreva 8-12h udrzat v ohnisku 500C aby bolo spalovanie "ciste". S ciernym sklom a kominom si to predstavit viem :)
Odpovedať
@duzu to mate odkial ze splynovaci kotol ma tu ucinnost len pri plnom vykone? :-) Je to prave velky omyl. Splynovak ma tu ucinnost po celu dobu horenia pokial ma PID, riadene otacky ventilatora a vykonu. ;-) U krbovej vlozky sa da povedat ze ma priemernu ucinnost 65-70% nic viac! ;-)
Odpovedať
@majkoj samozrejme ze 5kg dreva bude horiet 8-12 hod. ked budete zdroj dusit a budete kurit tak na 2 kW vykonu. :-D
Odpovedať
ja som kupil vysavac z hornbachu a pouzivam ho len na docistenie, ma na konci zplastenu hadicu a velke veci nevojdu
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj horí plameňom ako si povedal, cca 2 hod, potom pahreba cca 10 hod... Môj rekord - 27 hod po predchádzajúcom priložení, ale s elektronikou...
Odpovedať
no mne 3 klasicke polienka dreva vydrzia 4 hodiny, keby som nalozil 3x tolko - co sa v pohode zmesti - tak cca 10 hodin udrzi teplo, len sa bojim ze pri tom vykone rozpali vlozku :)
Odpovedať
@ludo65 asi si poriadne neprečítal,len el. kotol má ihned po zapnutí takmer 100% účinnosť,lebo nemá komín, všetke ostatné spotrebiče na pevné palivo majú účinnosť podstatne nižšiu pokiaľ sú studené, mne aj v udiarni tlie 3kg klátik celý deň ale vtedy je účinnosť tak 10%. tam ale o to ide aby dlho dymilo, najvyššia úšinnosť je len vtedy ked je spotrebič horúci aby sa zapálili i plyny a horúci nie je ihned ani splynovací, podľa toho koľko plynov sa dokáže zapáliť je spotrebič účinnejší, tá najvyššia účinnosť je u vložky tak tretinu času,len vtedy má vyššiu účinnosť ak je tak konštruovaná,obyčajné vložky ktoré majú len studený vzduch pod rošt majú nízku účinnosť tak 50%,ale nie počas zhorenia všetkého dreva, u splynovania sa pomáha odťahovým ventilátorom tak sa zohreje rýchlejšie no pokiaľ je studený tiež je nízka účinnosť a ked chladne tak má tiež nížšiu účinnosť nie sú už plyny ktoré by sa zapálili @miloslica nerozpáli sa ani ked ju naplníš do plna ,ale veľmi hrubím drevom a opačne zapáliť aby prehorievalo pomaly @revard to si dobrý mne sa podarilo najdlhšie udržať uhlíky tak aby sa znovu zapálilo hrubé drevo tak po 20h a istotne viac ako 5 kg
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu To máš dobré, 20 h v krbe. Ja píšem o bezroštovom horení v kachľovej peci, dokonale tesné ohnisko a elektronicky regulovaná... Tam garantujem 12 h a tých 27, to mi sám zákazník s radosťou oznámil :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@reward tak tie hodiny to je jasné, že pri peciach čo nemajú "spodný vzduch" tam to horí z hora, ale treba rátať aj to koľko dreva treba spáliť, aby sa dosiahlo to "dokonalé spaľovanie". Viete ono to nieje o tom, že mám 5kg dreva a kúrim 12hodín. Tento údaj veľmi zavádza ľudí čo do toho nevidia. Spaľovanie plynov je proces pri 550C a viac a to 5kg dreva pri rozkúrení a naakumulovaní krbu,piecky,kachlovej pece nikdy nedosiahnete. A ďalšia vec je tá je po x hodinách klesá výkon danej pece dole a zrazu máte v piecke,krbe,peci len uhlíky, ktoré sú zahrabané v popole a tie vydávajú tak 10% energie čo môže byť pri tuhej zime mizivo málo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro ešte raz zopakujem... 12 hod. interval prikladania, plus mínus 5 kg na jedno priloženie, podľa typu ohniska, samozrejme akumulačná masa za ohniskom, tesné ohnisko a elektronika... Po dvoch hodinách cca 1000° C na vstupe do ťahov a cca 150°C na vstupe do komína. Tieto hodnoty BRUNNER dosahuje úplne bežne. To, že som nevidel zadymené sklo a po dohorení takmer žiadny popol, je u týchto pecí samozrejmosť.
Odpovedať
@nadro je podstatný rozdiel medzi krbovou vložkou a pecou, i v tej naj vložke sa vytvorí teplota najviac 600-750 st niektoré i viac,neviem či 5 kg stačí na dos takej teploty, takže sa nespália všetke plyny v ohnisku ,ale idú do komína, ďalšia vec je koľko tepla dokáže vložka dostať do miestnosti a koľko ujde do komína, vložka má takmer otvorenú cestu do komína, majú max 2 deflektory,plamene nejdú rovno do dymovodu,ale sa odrážajú a smerujú mimo neho do vložky, tie slúžia na to aby sa vykúrilo aspoň na 750st teplo sa dostáva do miestnosti jednak sálaním , vedením a pri teplovzdušných i konvekciou, do komína ide ešte i 200st,ked drevo dohorí ostanú žeravé uhlíky, vtedy sa už nespaľujú plyny a postupne teplota klesá.ak sa zavrie klapka uhlíky vydržia dlho.pri peci vzniká vyššia teplota a do dymovodu má prekážku v podobe ťahov ,mnoho tepla sa naakumuluje do obrovskej masy i 4 tony a len časť tepla ide do komína, naakumulované teplo sa postupne dostane sálaním do okolitého priestoru aj ked už dávno nehorí
Odpovedať
@duzu tak si precitajte ze co ste napisal Včera o 18:46. Tam tvrdite ze: splynovací kotol má i 90% účinnosť, ale tiež len ked je horúci a ide na plný výkon. A to je nezmysel! V splynovacom kotli mate za 5 min. po rozkureni teplotu plamena 1000-1100°C.a to po celu dobu horenia!! ;-) Tak neviem co to pisete a odkial beriete taketo dezinformacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 však ja sa tiež čudujem čo tu ten pán píše. :-)
Odpovedať
@duzu no jasne, ze spynovaci kotol je lepsi ako vlozka, ale to je ako porovnavat mercedes s Daewoom Ticom, podla mna krbova vlozka je podla mna rozumne riesenie za malo penazi, splynovaci kotol + rozvody stoja od 3000 Eur a vyssie (pritom po istom case musis vymenit vnutro kotla co tiez nie je lacna zalezitost - viem to, moji rodicia maju splynovak). Ak my vlozka vydrzi len 4-5 sezon, co by mala viac....tak to je uspora cca 4 x 1000 Eur (suma za kurenie). Po 5 sezonach kupim vlozku za 1 000 Eur a opat pokracujem 5 rokov...... zda sa mi to efektivne riesenie bez nejakej dalsej potreby samostatnej mietnosti a podobne.... a kurim si len vtedy ked som doma.....na ostatne mam infrapanely....co postacuje.
Odpovedať
@miloslica a mozete napisat ze aky splynovak - aku znacku maju vasi rodicia? V splynovaku sa meni max. tryska (stoji do 80 €) a dopalovacia keramika.(Stoji okolo 130-150 €). Popripade tesniaca snura na dvierkach. (Cena 8 €). A ta sa musi menit aj pri krbovej vlozke.:-D Co to tu pisete, ze ake vnutro kotla sa musi vymenit?:-D Pokial spaluju vasi rodicia suche drevo tak taka keramika a tryska vydrzi 5 rokov!! Co pocitate , tak pocitate zle. :-) V krbovej vlozke spalite o 30% viacej paliva ako v splynovaku. Na kusove drevo a brikety, neexistuje efizientnejsie a uspornejsie kurenie ako splynovaci kotol.!! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica Od roku 1992 realizujem krby, cca 750 zatiaľ a žiadny som ešte nevymieňal :-) @ludo65 Nie je vložka ako vložka a ešte existuje aj kachľová pec... ;-)
Odpovedať
@reward suhlasim ze nie je vlozka ako vlozka, ale ta kvalitna vlozka stoji viac nez splynovaci kotol ;-) Nehovoriac o kachlovej peci. Za cenu kachlovej peci si poriadite splynovaci kotol a kompletne kurenie do domu.
Odpovedať
@ludo65 no tak k tvojim otazkam...ze vraj trepem....tak trosku vas slova, nasi maju Vimar slovenska lupca a vnutrajsok je dvojplastovy a medzitym je voda a prvy plast po 6 rokoch prehorel a menil sa za hrubsi nerez a to sa palilo 4 a viac rocne drevo.... vies kazdy sme specificky, a kazdemu vyhovuje nieco ine.....kedze ma ine podmienky...napr, mne nevadi ze mam o 30 percent vysiu spotrebu, kedze mame les a ci za rok spalim 20 metrov alebo len 15 metrov, nie je az take dolezite Opat porovnavame mercedes a daewoo.... kazdemu daco ine @reward aku dlhu zivotnost podla Vas ma vlozka Invicta pri dennodennom kurenii cca 8 hodin denne?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?