Poradite? Kombinovane kurenie plynovy kotol - spolocny bojler na teplu vodu - kotol na pevne palivo

Dobry den prajem, prerabame starsi rodinny dom. Je to kompletna rekonstrukcia a budem tam robit nove kurenie. Kurenie je tam kombinovane plynovy kotol + kotol na pevne palivo. To chceme zachovat. Aktualne sme to mali tak ze plynovy kotol ohrieval hlavne teplu vodu na sprchovanie, kupanie a kotol na pevne palivo hrial kurenie (vodu v radiatoroch). Aktualne kedze to ideme robit cele nanovo by sme chceli vyriesit to aby v pripade ze sa kuri pevnym palivom bola z toho kotla na pevne palivo vykurovana aj tepla voda v bojleri a len v pripade potreby by ju dokuroval plynovy kotol (ak by kotol na pevne palivo nestihal, pripadne nekuril). Kurenar mi to navrhol tak ze by bol plynovy kotol, bojler (s dvoma hadmi) a kotol na pevne palivo. Na bojler na jedneho hada by bol napojeny plynovy kotol a na druheho hada kotol na pevne palivo. Myslite ze by to takto bolo v poriadku? Mohlo by toto kurenie fungovat a kurit vodu bez toho aby sa jedne ci druhy pec musel vypinat? Proste aby hriali a bezalu sucasne? Ako tuto kombinaciu kurenia najlepsie kombinovat (plyn, bojler, pevne palivo) aby sa na maximum vyuzilo to ked sa v ustrednej peci na pevne palivo kuri (co je velmi casto). Jedna sa o trojposchodovy barak 3 poschodia cca 20 radiatorov vratane 4 rebrikovych v 4 kupelniach. Co by ste mi odporucali ako to vykurovat v kombinacii plyn/tuhe palivo? Aky kotol (kondenzacny) pripadne na pevne palivo odporucate a aky bojler by ste odporucili?
Odpovedať
@ppaallggoo Ja myslím, že ekonomickejšie je riešiť plynovú pec zo svojím bojlerom a pec na tuhé palivo so svojím bojlerom. Jedná sa tam o to, že pec na tuhé palivo by mala mať bojler cca 150 - 200 l, čo plynom je nie dobre nahrievať.
Odpovedať
chceme to mat vsak spojene, respektive ako zabezpecit bez vypinania zapinania a prepinania ventilov aby pec na tuhe palivo dokurovala vodu na sprchovanie... ked budem mat 2 bojlere tak to nedookazem jednoducho zabezpecit
Odpovedať
@ppaallggoo Ku kotlu na pevné palivo dať malý bojler nemá význam. Tak potom ako to budeš riešiť v lete, plynom hriať zbytočne 150 l vody?
Odpovedať
tak vodu na sprchovanie treba aj v lete cize aj v lete ju bude treba hriat no a bude to hriat plyn... preco k pevnemu palivu nemoze ist mensi bojler ved to co vykuri vykuri co nevykuri dokuri plyn... ci? vzdy je lepsie ked na tuhe palivo pecc vykuri aspon nieco ako nic ci?
Odpovedať
@ppaallggoo Snáď som ti dosť povedal, možno poradia iní.
Odpovedať
@ppaallggoo http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
@ppaallggoo A to chces ako spravit (ne-ovladanie kotolne)? Vzdy tam budu musiet byt ventily a packy, aby si jeden zdroj tepla mohol odstavit. Ked je to kompletna rekonstrukcia, tak tam nechaj len plyn, a dobre. Mozno sa mylim (nam vyhadzuje poistku plynovy kotol - je velmi vysoka teplota vody od kotla na drevo) a firma ktora ti to urobi tam da dake jednosmerne neviem co.. ventily, klapky so servom. Len potom uvidis ci sa ti to vyplati ked ti poslu cenovu ponuku :-D .
Odpovedať
@ppaallggoo ono najlepsie je asi nevymuslat a nechat len plyn ak potrebujes vela tuv mozno by som uvazoval o solare ale spekulovat s kombinivanim nema vyznam. Zlozite drahe zbytocne, iba ak mas horu alebo dakde lacne drevo a mas to kde skladovat a chce sa ti kurit.
Odpovedať
Profilova fotka
@ppaallggoo kúrenár radí dobre. Bivalentný zásobník, dolu kotol, hore plyn, pri takom dome 300l nie je veľa. ovládanie je jednoduché,plynový kotol zapne pri poklese teploty vody, zohrieva len 150l. Iný ako kondenzačný kotol nie je, ale aj ten má prevádzkovú teplotu 90°C
Odpovedať
pevne palivo by som tam za kazdu cenu netlacil ale mame moznost kurit lacno drevom (mame horu, lacne drevo). Cize nevymyslam si to tam len preto aby som to tam mal ale realne sa da velmi vela z kurenia usetrit ked sa takmer celu zimu vykuruje drevom. Byvame na Orave, cize sem tam treba kurit fakt poriadne a na plyne je to dost drahe.
Odpovedať
Prisla mi na druhoom fore takta odpoved: schvalujete to? Takéto zapojenie sa používa skor pre solárny ohrev, vo vašom prípade by bolo dobre teda napojiť kotol na klasický zásobník s jedným hadom, ktorý bude napojený v kotlovom okruhu pred trojcestným alebo štvorcestným ventilom. Regulácia prioritne bude chcieť nahriať teplú vodu a až potom pošle vodu do radiátorov. Ak kotol zhasne, automatický pustí plynový, ktorý vodu v zásobníku dohreje. Schéma tu http://www.atria.sk/soubory/19648/C12... na strane 5 napríklad. Regulátor sa nachádza tu http://www.atria.sk/regulacia-adex-co.... Každopádne aj zásobník budete mať lacnejší ako s dvoma hadmi a nemyslím si, že je dobre ohrievať vodu plynom a zároveň s drevom v jednom momente.
Odpovedať
treba to zapojit presne tak, ako napísal jan45. Do horneho hada plyn a do dolneho pevne palivo. Len nezabudnut dat na obidva hady spätne ventily, aby sa voda ohriata cez leto plynom nevychladzala do pece na pevne palivo
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ppaallggoo porovnajte si ceny zapojenia Videl so kotly na pevné palivo, kde ovládacie a prepojovacie ventily a čerpadlá stáli viac ako kotol. Ak nie ste kúrenár ani nemáte šancu prísť na to, ktorý ventil kedy otvoriť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?