Pomoc - Ako vyregulovat podlahove kurenie - Peletovy kotol s akumulackou?

Ahojte, potreboval by som poradit ohladom vyregulovania systemu podlahoveho vykurovania - zdrojom je peletovy kotol s vykonom 22kW, akumulacna nadoba 500L, vykurovana plocha je cca 140m2, dom je poschodovy, novostavba z tehly, zatial nezatepleny, straty zatial nemame vyratane (ale vykon kotla by mal byt s prehladom postacujuci). Za kotlom je nainstalovana hned spiatocka (attack oventrop - voda je ohrievana na cca 80°C, spiatocka ma cca 76°C), odtial ide voda do akumulacky (horny vyvstup na AN). Druhym vystupom od vrchu ide voda do podlahoveho kurenia, kde najprv prechadza zmiesavacim ventilom (domiesava so spiatocky podlahoveho kurenia), za ventilom je cerpadlo, ktore pohana vodu do podlahy. Tretim vystupom od vrchu sa voda z podlahy vracia do AN (je tam este T-cko na odbocku do spominaneho zmiesavacieho ventilu). Poslednym stvrtym vystupom na AN (spodny) ide spiatocka do kotla. Horak na kotli je spustany izbovym termostatom a cerpadlo do podlahovky a zmiesavaci ventil riadi "inteligentny" termostat TC 11M. Cely system navrhovala, instalovala a vyregulovala certifikovana firma a je to nastavene takto: Na druhom vystupe AN je tepelne cidlo, ktore je nastavene na 52°C a to spusta cerpadlo do podlahovky (hysterezia tohto cidla je nastavena na 6°C, co znamena, ze cerpadlo sa spusti ked bude teplota 55°C a vypne ked klesne na 49°C), dalsie cidlo je hned za cerpadlom a to ovlada zmiesavaci ventil (tam je teplota nastavena na 36°C). A teraz v com je problem: Ked sa voda v AN nahreje na tych 55°C, sputi sa cerpadlo, zmiesavaci ventil postupne nastavuje pozadovanych cca 36°C a voda ide pekne do podlahy - toto vsak trva tak max 5min a potom sa voda v AN ochladi pod 49°C (vratnou chladnou vodou z podlahy) a cerpadlo sa vypne. Nasleduje zase dohrev vody v AN na 55°C a zase ten isty cyklus. Problem je v tom ze dohrev vody trva asi tak 5x dlhsie ako ide samotne cerpadlo a tymto stylom sa dom nevykuri ani za mesiac :( Uz som to 2x reklamoval a aj to boli znovu vyregulovat a zevraj je to takto v poriadku, ze ide este o nevykureny dom, ze mam len pockat. Lenze takto ide kotol vkuse a teplotu v dome si akurat tak len udrziavam na peknych 16,5°C... Prikladam aj foto zapojenia (je tam este aj bojler na TUV ale ten teraz neberme do uvahy). Budem vdacny za kazdy tip, ktory by mohol pomoct. Dakujem.
Odpovedať
@filips mam podobne spravene kurenie, akurat kotol je na kusove palivo a nadrz 1000l. V tvojom pripade bude problem s kotlovym okruhom, pri takom vykone by mal stihat ohrievat dom aj akumulacku sucasne. Nezda sa mi spiatocka na 76, ja mam spiatocku na 65... Z mojho laickeho pohladu, teplotny spad je to mnozstvo energie, ktora sa dostava do systemu, ak mas 80-76, tak automatika kotla sa tomu prisposobi, ale odovzdaneho tepla je malo... ja sa snazim kurit na 90-65 a nadrz mam aj pri zapnutom kureni nabitu za po dna...
Odpovedať
@paloleky Ahoj, diky. Takze laicky povedane, strasne vela tepla sa mi vracia cez ten Attack Oventrop naspat do kotla? Skusal som ten ventil nastavovat uz na rozne polohy ale vzdy som mal rozdiel na tej spiatocke 4 az 5°C. Na aku hodnotu to mas nastavene ked mas hodnoty 90-65? Dik
Odpovedať
Ja mám nainštalovaná systém attack a spatočka je zatial na 75° ale kurenár povedal len pri zábehu takže, pozábehu aj ja znížim na 65 a bude stačiť.. Kurim v peci na 80° a akumuláčná ma 1000L
Odpovedať
@2action Ahoj, na aku hodnotu nastavis ten ventil aby bola teplota 65°? Dik
Odpovedať
1. preco izb. termostat spina horak? Ja by som to reguloval tak, ze kotol by nabijal aku nadrz stale (vypol by ho termostat, ked by bola nabita nadrz na 90 st.) Izb. termostat by spinal cerpadlo,ktore tlaci vodu do podlahovky. Tak to mam ja, s tym ze mam kotol na kusove drevo a 1000l nadrz.
Odpovedať
Nastavíš to tým kde sa ti vracia spiatočka tam by si mal mať na čerpadle budík a hneď si dotavíš
Odpovedať
@quako2 Ahoj, dik za tip. Presne takto by som si to predstavoval, dava to logiku. Neviem preco mi to nenastavili takto..
Odpovedať
Profilova fotka
@filips Presne ako vraví @quako2 : izbový termostat by mal spínať čerpadlo za AN. Kotol v spojení s AN by si mal "bafkať" svojim vlastným životom a vykurovací okruh za AN takisto svojim vlastným. Inak pri poschodovom dome by sa uživila aj viac, ako 500 l AN, najmä ak kúriš peletkovým kotlom, ktorý podľa mňa - nedokážeš tak komfortne uregulovať, ako plynový či elektrický.
Odpovedať
@quako2 Neviem do akej miery máš v tom skúsenosť, ale ovládanie čerpadla izbovým termostatom sa mi už niekoľko krát nevyplatilo a to z toho dôvodu, že pri odstavení čerpadla sa náhle preruší odber podstatnej časti tepla z kotla. Kotol v tomto prípade nestačí reagovať a dôjde k jeho prehriatiu (stáva sa to v čase, keď je všetko zohriaté). Preto už mám na termostate nastavených nedosiahnuteľných 25 st. a teplotu regulujem v podstate len trojcestným ventilom a časovaním.
Odpovedať
@filips Ja si myslím, že nevyužívaš kapacitu celej nádrže, ale len je časti ohraničenej druhým vývodom a zaústením spiatočky. Ale k tomu by sa zišla schéma.
Odpovedať
ešte jedna vec čo som si všimol nebolo by lepšie čerpadlo do podlahovky dať z vrchnej časti kde využiješ úplne všetkú teplú vodu?
Odpovedať
@viktor811 Ako som pisal, mam 1000L nadrz a 24Kw kotol. Nabijam ju cca 4hod. Ci si podlahovka pyta teplo, alebo nie, nejak neriesim. Nabijem ju tak ze v kazdej casti nadrze (hore aj dole) ma 80-90st. Kotol ma taky vykon ze stiha nabijat nadrz a zroven kurit do podlahy. Co sa tyka napojenia: Kotol je do nadrze pripojeny cez vrchnu prirubu 5/4ku. Rozdelovac je z nadrze napojeny cez najvrchnejsi vyvod 1" , na ktory je zaroven aj odvzdusnovak (cez T-cko). Spiatocky ci uz z kotla akebo z rozdelovaca su napojene na spodnych prirubach 5/4. Takze po rozpaleni v kotly v celkom vychladnutom stave mam na kotly za 10-15min cca 30st. a hned ju mozem pustat do podlahy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@quako2 Jednu vec by som potreboval poradiť. Ako dokážeš nabiť AN po výške a šírke tak aby tam bola všade skoro rovnaká teplota, aké čerpadlo používaš. Ja mám rozdiel vrchu a spodku vždy cca 15 st (hore 90 , dole 75 st. C) a zatiaľ (hoci sa snažím) som to nedokázal lepšie urobiť.
Odpovedať
@viktor811 mam klasicke (nie ekektronicke) cerpadlo wilo zapnute na 1 stupen. Takmer 100 % nabitie je asi sposobene prave tym prvym rychlostnym stupnom. Voda v nadrzi sa postupne vrstvi.
Odpovedať
@quako2 presne ako píšeš aj mne to funguje rovnako. ešte sa musím naučiť na akú teplotu kúriť v dome ale keď som skúšal tak aku nádoba vydržala 2 dni bez kúrenia potom.
Odpovedať
@2action Ahoj, ano, aj toto je vec, ktoru podla mna velmi nestastne osadili. Aj v navode pre AN je uvedene ze najvrchnejsi vyvod ma byt pre odber tepla do vykurovacej sustavy..
Odpovedať
@filips tam ti potom ostáva ešte nejaká časť tepla, ktorú vôbec nevyužiješ alebo keď vyčerpáš teplo po uroveň kde máš napojenie automaticky ti potom vypne čerpadlo a to je škoda zoho zostatku
Odpovedať
@quako2 Ak môžeš napíš mi presný typ
Odpovedať
Profilova fotka
@quako2 @filips aj ja to mám tak ako quako, peletkový kotol mi dohrieva akumulačku a nezáleží či je v dome 15 alebo 25 stupňov a do podlahy som si pustil nastálo 25 C. V celom dome je pekných 24-25 stupňov. (okrem spálne -tam je o dva tri menej)
Odpovedať
@viktor811 Mam tam tuto cerpadlovu skupinu, s cerpadlom Wilo ST 25/7 http://www.regulus.sk/sk/13-cerpadlov...
Odpovedať
Profilova fotka
Mame podobny system, ale s kotlom Attack Pelet, aj oventrop a regulus. Mozete ten oventrop odfotit detajlnejsie ? Respektive mate tu kapilaru co ide z hlavice zasunutu a zasrobovanu vo ventile ? Na foto mi pride ze je tam zamotana v tom klbku .
Odpovedať
Quako to napisal v 1.prispevku spravne. Uz pri citani otazky som stratil prehlad v tej instalacii a na tej foto je ta kotolna zgrcana s prepacenim. Akumulacku treba nabit na 80-90C a tak z neho vytahovat potrebnu teplotu cez zmiesavaci ventil riadeny bud manualne alebo servomotorom cez ekvitermiku. V obyvacke na hodbe na spravne miesto instalovat termostat ktory ovlada cerpadlo podlahovky za zmiesavacom (podla tipu) cidlo umiestnit do hornej casti An ktore spusta toto cerpadlo a prepojit tym termostatom. Dalsie cidlo do spodnej casti An ktore ovlada kotol. Jednoduche a ucinne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Fuj , ako hnusne zmontovaná kotolňa
Odpovedať
@quako2 tu kotolnu robil elektrikar asi,nakrutil hady..cerpadlo nesmie mat svorkovnicu dolu kvoli elektrike.. Nu
Odpovedať
@filips a kotol ti necykluje ?mne sa zda strasne tenka ta rura na vystupe z kotla ,podla mna je kotlovy okruh poddimenzovany a nedokaze preniest dostatocne mnozstvo tepla z kotla do akumulacky to znamena ze ju celu nenahreje a nestiha dohrievat ,ale ak to robila firma nech pride projektant a navrhne riesenie...kotol ide na plne gule ale akumulacku nenahreje tak?podla mna neprepravi tou tenkou rurou dostatocne mnozstvo tepla.a nechodi kotol do poruchy?
Odpovedať
Profilova fotka
Niesom certifikovaná firma ale myslím že táto kotolňa čo som robil ja minimálne vyzerá lepšie... (a to na fotke ešte niesú dolištované káble) podľa všetkého treba len prestaviť aby sa voda v AN hriala vkuse na 90°C , ventil si to už namieša...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?