Pomale vykurovanie

Dnes sme prespali prvykrat na stavbe s tym, ze sme si zakurili. Ked sme o 21:30 prisli, bolo tu 17 stupnov, co sice vpohode staci, ked tu clovek maka, ale na spanie to nie je zrovna idealne. Tak som zapol kotol aj s vyhrievanim vody v zasobniku, nastavil ho na 28 stupnov, ze nech sa to tu rychlo vyhreje. No o este o 4:00 rano tu bolo stale len 19 stupnov, teraz je tu 20. Je to normalne, ze sa to vykuruje tak pomaly, ci je niekde problem? Kotol je kondenzacny Buderus GB172 14kW, kurenie podlahove v celom dome, dom je dvojpodlazny s podlahovou plochou cca 140m2. Dom je z Veloxu (beton + drevocementove dosky), zatepleny 25cm EPS, v streche zatial len 36cm vlny, v podlahe 15cm EPS, okna trojsklo Rehau Geneo. Ospravedlnujem sa, ked mam hlupe otazky, ale cely zivot som prezil v panelaku :)
Odpovedať
Profilova fotka
pomaly nabeh je pri danom vykone a podlahovom kureni v poriadku. otazkou je, ako je nastavena regulacia a ci kotol teraz kuri na 100% nominalneho vykonu, co mozes zistit v regulacii alebo na display.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan je to v poriadku...podlahovka má iné teplotné nábehy ako radiátor v paneláku :-)
Odpovedať
@mgx kotol isiel na 100% len ked zohrieval vodu v zasobniku, potom uz sa flakal, aj ked bol s teplotou tak pozadu :/ myslim, ze isiel na 23% ked som sa naposledy pozeral...
Odpovedať
@gashtaan Kúrenie teraz prekonáva nielen tepelnú stratu konštrukciami, ale zároveň aj nabíja, akumuluje - nielen do poteru, ale do všetkých stien, priečok, stropu. To je obrovské množstvo energie. Bude trvať niekoľko dní, kým budete mať teplo. Takže kľud, nejde o chybu.
Odpovedať
ano podlahovka ma pomalsi nabeh, ale asi najprv ti zohrieval vodu v zasobniku (apson vacsinou byva takto nastavena prioria). skus teda sledovat dalej teplotu. otazne je ako mas nastaavenu ekvitermicku krivku resp. prietoky. a nerozmyslal si nastavit program 'susenie podlahy'?
Odpovedať
@gashtaan zvýšte výkon podlahovky: nastavte teplejšiu vykurovaciu vodu, otvorte okruhy na rozdeľovači kotol si výkon prispôsobí
Odpovedať
Mam rovnaky kotol a ked zapnem kurenie vecer okolo 18:00 pri 17 stupnoch tak rano okolo 9:00 je tam okolo 22 a kotol uz nekuri. To ze uz kuri citit po 2-3 hodinach, ale teplota sa dviha pomaly. Podla mna to je vcelku ok, ak dosiahne vyslednu teplotu. Druha vec je nastavenie (cisty ekviterm, alebo aj vplyv vnutorneho prostredia, aky velky ?). Mne kuri na 100 % mozno len 1-2 hodiny po zapnuti (maximalna teplota vody 40 stupnov) a potom klesa na minimalny vykon a zacne cyklovat, cerpadlo potom bezi skoro stale na minimalny vykon (10%).
Odpovedať
no toto je najvacsia nevýhoda podlahoveho kúrenia :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ak by si chcel rýchlejší nábeh tak určite musíš pustiť do podlahovky teplejšiu vodu ako je 28C. Nemôžeš od toho očakávať zázraky, pretože ako ti píše @blacksr tak máš všetko vnútri v dome vychladené na tých 17C - obvodové múry, vnútorné priečky, podlahu, ak máš aj strop atď a to je kvantum materiálu, ktoré si "potiahne" tú energiu ktorú si tam začal púšťať tým kúrením, takže potrvá kým sa všetko nahreje na požadovaných 20-22C...
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek aká nevýhoda? že prvýkrát musíš vykúriť dom dlhšie? raz ho predsa vykúriš na požadovanú teplotu a následne už len prikuruješ podľa tepelných strát aby si udržiaval požadovanú hodnotu. Nechápem ľudí čo majú taký názor ako ty... koľko krát v živote si necháš vychladiť dom na 17C a potom ho naspäť vykuruješ na 22C?
Odpovedať
@puxo na 28 stupnov som nastavil teplotu miestnosti, max teplotu do podlahovky som mal nastavenu na 40. Tak hadam mate pravdu a bude to lepsie, ked tych 100 m3 betonu naakumuluje nejake to teplo :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan aha, tak to som zle pochopil... keď ti tam ide 40C voda, tak to je v poriadku - už len čakať kým sa všetko naakumuluje, lebo všetko ten studený materiál si tú teplotu ťahá do seba...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj. Je to přesně o dodání teplené energie. Pokud je dům studený ( 17 °C ) tak se musí dodat tolik tepla, aby se nejen vzduch, ale i všechny materiály, které mají teplotní deficit ohřály na požadovanou teplotu vzduchu. To určitou dobu trvá ( u Veloxu to bude určitě mnohem delší, jak u Ytongu ). Čili, až se všechny materiály nabijí na požadovanou teplotu, tak následně budete po celou zimu pouze dodávat teplo, které bude doplňovat vypočítané teplené ztráty domu. Mohlo by se zdát, že toto neplatí pro radiátorové topení. Zde je mylná představa, že když v baráku honím skoro horký vzduch, že mám teplo. Mám pouze teplý vzduch a ze stěn na mě útočí zima. Pak se asi nedá hovořit o komfortu. Zde hraje velkou roli povrchová teplota všech stěn, podlahy i stropu.
Odpovedať
@gkrivanek samozrejme!!! nezakážeme ho teda ? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pzad podlahové kúrenie sa nevypína, to je ako ke´d niekto pred križovatkou pridá a potom pri semafore brzdí.
Odpovedať
@jan45 Ja tam este nebyvam a zatial sa mi to neoplati temperovat. Ked tam budem byvat, pojde kurenie cez zimu v kuse.
Odpovedať
ma vobec zmysel pri podlahovke denny a nocny rezim? Ja to tiez neviem poriadne nastavit. Dam 22 a niekedy je aj 24. Znizim na 21 je 20. Nejako sa mi to nechce studovat :). Ale mam pocit, ze by som to mal nastavit na jednu teplotu a nechat tak aj v noci.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe povedzme to tak, tym nocnym rezimom urcite viacej energie nespotrebujes. Osobne mam nastavene cez den 21C a v noci 19C. Je jasne, ze pri poklese z 21 na 19C usetrim rovnako energie ako spotrebujem pri ohreve z 19C na 21C. Lenze s vnutornou teplotou klesaju aj tepelne straty domu.
Odpovedať
@puxo nevzrusuj sa ! Som velkym zastancom podlahoveho vykurovania ktore osobne navrhujem a realizujem vo viacerych objektoch za rok😆 Napisal som snat klamstvo????!!!! Ze je to najvacsia nevyhoda, tym ze ma dlhsi nabeh??!!! A kolkokrat nechas vychladit na 17 C?? Aj viac krat za zimu ked som tyzden na lyzovani napr
Odpovedať
@majkoj problem je ale ten, ze ked klesne teplota v noci, tak efekt je taky, ze rano nam je zima. Ked dam rano vyssiu teplotu, tak sa to zohreje o 2 hodiny :). Mozno mame len zle nastavene tie casy, kedy sa to prepina, ale robit vlastny spinaci program sa mi nechce. Na tom regulatore je to dost komplikovane na moje gusto :)
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe no moj regulator vie z casovej konstanty budovy, vonkajsej teploty s par inych nastaveni, o kolko skor ma zacat kurit :)
Odpovedať
@majkoj no dobre, ja nebyvam v jadrovej elektrarni. Ten regulator sice snima teplotu, zrejme by vedel urobit aj nejaky trend, ale nevie predpovedat pocasie :D. Myslim, ze keby som to zacal pocitat, tak by som sa dostal na mozno 1 stupen rozdielu medzi dennou a nocnou teplotou. Kedze ta zotrvacnost sa zda byt dost velka. Casova konstanta budovy je co presne? Vypocital to ten regulator, alebo sa mu to zada ako parameter?
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe v podstate to zahrna akumulaciu a zateplenie domu, udava sa v hodinach a u mna sa zadava rucne. Ale viem si predstavit, ze si to regulator vie zistit sam.
Odpovedať
fuuha, kym som tu nebol, rozprudila sa tu zuriva debata :) Tak ale co sa mna tyka, samozrejme, ze si uvedomujem, ze zohriat vychladeny dom nieco potrva, len som necakal, ze az tak dlho... ok, tymto konci moje obcasne prespatie v dome, kurit sa bude az ked sa budeme realne stahovat. Diky vam vsetky za vysvetlenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan podlahové sa dá použíať aj v inom režime, pustí sa teplota 50-60 st a miestnosti sa vykúria za hodinu ako radiatorom, ale to je vhodné len nárazovo a pri trvalom režime nie je potrebné.
Odpovedať
@jan45 @gashtaan len by som doplnil, ze je to mozne v zavislosti od polozenej podlahy napr. pri drevenej sa to neodporuca...
Odpovedať
@gkrivanek Táto, podľa teba nevýhoda, je dosť eliminovaná v tenkovrstvových poteroch, www.bekotec-therm.cz
Odpovedať
@joxe Je dobré na izb. termostate nastaviť tie vyššie teploty na kratší čas - načo udržovať kúrením 22°C napr. do 21. hodiny? Nastavte nižšiu teplotu už skôr, lebo podlahovka má dlhú zotrvačnosť + večerné tepelné zisky. Každý dom je iný, treba si všimnúť, kedy netreba dodávať teplo kúrením. My máme vyššiu teplotu nastavenú na 13-16. hodinu a potom po polnoci, aby ráno bola teplá podlaha. Samozrejme, kúrenie sa nie vždy zapne, lebo 2x denne potrebuje dom prikúriť len vtedy, keď je okolo nuly a bez slnka. Keď je mráz, väčšinou býva vo dne slnečno, takže tiež sa nekúri vždy. No a keď je 5-15°C, bez ohľadu na to, či slnko svieti alebo nie, nemusí sa kúriť vôbec.
Odpovedať
@gashtaan bolo by fajn dom temperovať, nenechať v ňom klesnúť teplotu, tých 17-8°C si tam držte a 3 dni pred nasťahovaním tomu vytnete - proste sa pridá na termostate
Odpovedať
@43jarko ta nevyhoda nie je podla mna ale vseobecne je cely system uplne odlisny od priamovyhrevneho na co si ludia z panelakov musia navyknut. Je takmer jedno ci anhydrid alebo 5 cm betonu stale je a vzdy aj bude reakcne oneskorenie a nemam na mysli 1. Zakurenie v dome . Preto sa doporucuje zapnut podlahove na jesen a vypnut na jar.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?