Podlahovka v kombinácií s radiátormi

Mame navrhnute "kombinovane" kurenie podlahovka + radiatory. Pol domu (hala, kuchyna, kupelna a chodba) podlahovka a ostatne izby ako spalna, detska a mala pracovna radiatory. Jedna sa o bungalov a kurenie bude elektrocke v kombinacii s kotlom na pevne palivo. Nakolko som precital plno diskusii som na pochybach ci to enchat alebo ist do podlahovky v celom dome. Dakujem
Odpovedať
1
2
@rmu podlahovku chces na elektriku a radiatory na kotol na tuhe palivo? plyn nemas na pozemku?
Odpovedať
Podlahovka aj radiatory budu napojene na elektriku ako aj kotol na pevne palivo. Cize kotlom budeme kurit aj podlahovku aj radiatory a detto elektrikou. Plyn nemame Ked bduem doma budem "klast" do kotla a v noci resp cez den nastavim elektriku ...
Odpovedať
Ja by som uz radiatory doma nechcel. U rodicov su, ale u nas doma je to s podlahovkou uplne ,,ine,, teplo. Max. mame rebrikove radiatory v kupelni a wc.
Odpovedať
@rmu mame podlahovku a radiatory, ale kurime plynovym kondenzacnym kotlom, nevidim v tom ziaden problem.. Neviem, ake mas dovody to riesit takto a co ta odradilo po precitani si diskusii, takze v prvom rade by som si vyriesila tuto otazku.. Neviem, aky kotol na pevne palivo mas na mysli, ja len jednu skusenost od nasich - oni maju drevosplynovaci plus elektricky a problem toho drevosplynovacieho je ten, ze ma velky vykon (mensi sa nedal kupit tedy) a voda do radiatorov ide horuca, co v pripade podlahovky by bol problem, resp. ak ten kotol dusis, tak ho po dvoch rokoch mozes vyhodit..
Odpovedať
@rmu akvi trafila pekne klinec po hlave. Ak máš aj vysokoteplotný zdroj a k tomu ešte predimenzovaný výkonom - teda kotol na drevo a za tým podlahovku, tak sa bez akumulačnej nádrže nezaobídeš, aby si mal kde ukladať prebytkové teplo. Takže otázka, či do bungalovu s tepelnou stratou tak do 4-5kW/-15st.C (odhad) potrebuješ ešte aj kotol na drevo (najmenší výkon cca 15kW)?
Odpovedať
Kotol davame kvoli tomu ze kurit len elektrikou je trosku "drahy spas". Uvedomujem si ze bez nadrze to nebude take efektivne .... Kurenie drevom je vsak stale lacnejsia zalezitost ako elektrikou. Kotol davame splynovaci znacky ATMOS, ktory umoznuje aj regulaciu do podlahovky chladnesjiu vodu ako do radiatorov. Pravdu povedat mam v tom momentalne zmatok ...
Odpovedať
@rmu Tepelnu stratu domu mas aku? mas uz postavene?
Odpovedať
Profilova fotka
Pri podlahovke treba vždy počítať s alternatívou kúrenia pre prechodne obdobia...čiže nepotrebujes krb ani nič podobne postačia radiátory... A záleží na tebe či nedať iba radiátory ako lacnejsiu alternatívu, či drahsiu alternatívu s podlahovku + radiátory... Hoci mám plynový kotol, stale viac mi chodí po rozume , že som mohol radšej kúpiť tepelné čerpadlo...
Odpovedať
@ojmajster aku alternativu na prechodne obdobia? @rmu povedz si preco radiatori k podlahovke, alebo preco podlahovku k radiatorom - vyhodnejsie pre teba si vyber-bud len radiatori,alebo len podlahovku - kombinacia nedava zmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Čo ti je nejasné? Hádam kúriš vždy iba solo podlahovkou? jeseň-zima-jar...
Odpovedať
@ojmajster jasne a cim by som si mala prikurovat? to mam mat podlahovku aj radiatori po izbach? Ci piecky este v izbach?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Tak potom si capo di tutti capo...ked sa ti oplatí, aby hriala podlaha večer a cez deň ti sálala zbytkové teplo, vychladla a večer znova poterový betón nabiť teplom, aby začal kúriť...tak pohoda...existuj tak... No neviem ako teba, ale mňa každý kúrenár upozorňoval na to, aby som alternatívú kúrenia pre jar- jeseň mal... A to z dôvodov, ktoré som spomínal...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ojmajster no ved napis aku alternativu lacnejsiu mas? nenabijam teplom nic, neoplati sa to. slnecne dni vyreje slnko cez sklenene steny.
Odpovedať
@atlaska alternatíva pre každé ročné obdobie je dobrá akurát pre toho kurenára čo to montuje
Odpovedať
@lacoj vidis a mozno aj pre majitela nehnutelnosti - moze sa pochvalit dvoma systemami kurenia,to nema kazdy!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Ja mám krb... a nemám ho v každej izbe...(netvrdím, že je najlacnejšia) Ale možnosťou môžu byť aj spomínané radiátory...alebo aj niečo, čo rýchlo dokáže vydať aj malé množstvo tepla... Ale nedá mi reagovať, že ty nič teplom nenabíjaš... ...keď nekúriš cez deň v podlahovke - beton kde sú rúrky vychladá, či chceš, či nie, či si to uvedomuješ, alebo nie. No a predtým, ako začne podlaha večer vydávať teplo, najprv sa musí rozohriať poterový beton....inak povedané musí sa nabiť teplom... Čo sa týka ziskov cez sklené steny... tak večer a v noci teplo cez ne nezískaš...a oknami viac tepla strácaš ako získavaš! ... každý nech si urobí, ako myslí a ty obzvlášť...
Odpovedať
@rmu ahoj zase raz trosku zopakujem, je len na tebe ci chces mat vsade podlahovku ( my mame a nic ine by som nechcel ) , alebo kombinaciu podlahovky a radiatorov ( radiatory v miestnostiach kde sa spi ), co sa tyka realizácie, pri kombinacii podlahovky a radiatorov potrebujes vyssi teplotny spad 75 až 85 stupnov ( pre podlahovku staci 35-40 ) preto musis v kotli vyrobiť vacsiu teplotu, ak by si radiatory zvacsil respektive dal vassiu hrubku mozes pouzit ten isty spad ako na podlahovke ( setris - hlavne v case prikurovania elektrikou ). co sa tyka zdroja tepla, ak mas dostatok dreva tak kotol na drevo v kombinacii s peletami, k tou akumulacna nadoba na teplo pripadne ako doplnkove teplovodny krb ( vecer pekne kuris a nabijas si zasobnik ), bivalentna akumulacka ti pekne podrzi teplo cely den ( ak nie budes tam mat el. spiralu ktora dokuruje vodu ) v case tvojej nepritomosti alebo si dokupis automaticky podavac peliet, popripade splynovaci kotol. nevidel by som v tvojom kureni problem. v pripeda otazok posli postu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lacoj No však mu nemusíš dať zarobiť...urobíš si to sám...jaký problém??
Odpovedať
@ojmajster v zivote by som nenapratala dom aj radiatormi aj podlahovkou-to uz je len uzasny vynalez. A krb v jednej izbe ma nevytrhne ani v prechodnom obdobi - co je to prechodne obdobie? Bud je mi zima a kurim,alebo nieje a kotol vypnem. Decka su velke, su vo vojich izbach, niekto v obyvke, niekto cely den v pracovni. Do radiatrora ide teplejsia voda ako do podlahovky a to o ivac ako 100%, kolko @drift506 usetris? a kedy mas navratnost tych radiatorov? ake virenie prachu? vdaka tym radiatorom,to mas pravdu to sa deckam super dycha.
Odpovedať
atlaska ak krb tak s teplovodnym vymenikom do akumulacky :) , oj majster vsetci si vieme sami spravit kurenie :) a potom to chodim po takychto ,, majstroch co si sami vsetko vedia spravit ,, davat dokopy , kazdy chce setrit na prevadzku ale zaplatit 150 e za schemu ci projekt a posudenie navratnosti zdroja tepla :) to uz je vela, a to uz nehovorim zaplatit ,,poriadneho kurenara nie casnika co si kupil lisovacku na plasthlinik :) alebo zvaracku na PPR,, a uz je odbornik. :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Urob si jednu otázku a zaves je na forum MS, nech ti ludia vysvetlia, čo je to, alebo aké je to prechodné obdobie...považoval som ťa za viac gramotnú... No mne stačí do krbu v tomto období rozkúriť a raz priložiť a vystarané ma celý dom (bohato a rovnomerne)... Do radiátorov nemusí isť teplejšia voda ako do podlahovky, stačí väčšie výhrevné teleso - radiátor... ale to je o inom... Ale pokial ide o kondenzačný kotol, tak aj pri ohreve vody na 50či 60° nestráca na účinnosti. Neviem či ti deti chodia vôbec do školy, lebo tam poväčšine bývajú radiátory... alebo ich krmiš zodacom alebo inými protialergickými liekmi?
Odpovedať
Profilova fotka
@cervig To nech si to urobí sám som myslel sarkasticky....
Odpovedať
Profilova fotka
A ešte doplním čo píše @drift506 o tých objemoch, pretože nejde len o ohrev vody, ale aj o zohriatie betonu...a toho pri 100m2 vykurovacej plochy a cca 6cm výšky robí objem 6m3 betónu...inak prepočítané 6000 litrov...
Odpovedať
No diskusia sa nam trosiiicku vykolajila. Ci? Kazdopadne nametov je plno uz "len" zajst za spravnym projektantom kurenia a prejst s nim vsetky moznosti resp alternativy... Kazdopadne po realizacii kurenia otvaram sampus :)
Odpovedať
@drift506 dostuduj si fyziku 7r. ZS. Naco si valil prachy za podlahovku ked viri prach a mas radiatori? Mohol si kurit nimi v zime, aj v prechodnom obdobi a kolko by si usetril. Ale ok, ved kazdy ma ako mu vyhovuje. Ja mam podlahove kurenie 18 rokov, montovane uz druhykrat, projektovane ludmi ktori to aj studovali. Kurenar ho len montoval, neprojektoval.
Odpovedať
Profilova fotka
My mám v dome navrhnuté presne také kúrenie ako tu opisujete. Podlahovka všade okrem izieb.V izbách radiátory. Zdroj tepla peletový kotol plus akumulačka s el. dohrevom ( do budúcna solár). Inak momentálne bývame u rodičov máme celé jedno poschodie , kúrime plynom . Ale máme aj krb s výmenníkom . Ak zakúrim v krbe plyn mi automaticky elektronika odstaví a teplo v radiátoroch mám z krbu . Je to náročnejšie na prikladanie oproti plynu , ale teplota je trenková :-). A niekedy aj beztrenková pretože krbové teplo to Vám je romantika :-) Majte pekný deň.
Odpovedať
@atlaska ak mas kombinaciu podlahovka a radiatory, tak do radiatorov nejde teplejsia voda, ide taka ista, ako do podlahovky. Treba zabudnut na to, na co sme zvyknuti z panelakov, ze radiator horuci jak slak.. Inak nechapem, preco debtau vyostrujete, vsak kazdy ma svoje dovody, preco to, ci ono. My mame kombinaciau podlahovky a radiatorov a mame na to svoje dovody a nepotrebujeme ich obhajovat pre ostatnymi.. Kazdy nech si da co chce..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?