Podlahovka do tepelne neizolovaného poteru?

Zdravím majstri, prerábame si obývačku (dom 70-te roky) máme tam vykurovanie radiátormi ale podlaha je na dotyk chladná, premýšlam nad podlahovkou. Viackrát som videl že sa robí systém drážkovania do jestvujúceho poteru a následná inštalácia rúrky 17x2, zaliatie nivelačkou. Tento poter však nie je nijak tepelne izolovaný. Je priamo na betónovej platni a pod ňou je navážka cca 1,2m nakoľko dom je čiastočne podpivničený (vyhodiť poter a inštalovať tepelnú izoláciu nie je možné v našom prípade). Kamarát (kúrenár) mi tvrdí že už taký systém inštalovali a celá skladba podlahy bude mať akumulačný princíp a teda nie je to ekonomická a energetická katastrofa. Teplú podlahu by sme chceli kvoli deťom. Čo vy na to? Ďakujem za odpovede 😊
Odpovedať
Kopa bordelu s neistým výsledkom. Ak by nevadilo zdvihnúť podlahu o dva centimetre, tak existujú systémy s malou výškou, napr. Uponor minitec https://www.uponor.com/sk-sk/produkty... Overený funkčný systém...
Odpovedať
Profilova fotka
suhlas s @dedo758. Tam kde je podpivnicenie zateplit zospodu, tam kde nie je, nevymyslat a urobit to ako sa ma, tzn. vyburat a urobit novu skladbu so zateplenim (projekt alebo aspon vypocet).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

suhlas s @dedo758. Tam kde je podpivnicenie zatep…
@mgx nemôžem spraviť novú skladbu, mali by sme v tejto miestnosti schod a plus nízko zárubňu, je to nosná stena takže betónový preklad nezdvihnem
Odpovedať
Profilova fotka
@holka_pro_vsechno aktualna vyska v miestnosti je kolko? Aj preklad nad dverami sa da zdvihnut, nie je to raketova veda. Horsie je to z oknami atd. Podlahovka bez izolacie bude viac-menej neucinna, ale ak chcete frezovat a skusit, skusajte. Su aj dalsie moznosti, predimenzovanie radiatorov na spad 40/30, stenove vykurovanie, pripadne na jednu miestnost dat elektrofolie, ale necakajte zazraky. 25C bez zateplenia mat nebudete, pripadne sa bude elektromer tocit ako sialeny...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od holka_pro_vsechno:

Zdravím majstri, prerábame si obývačku (dom 70-te…
@holka_pro_vsechno neviem ako iní, ale ja mám pocit studenej podlahy aj pri podlahovke. Všade papuče a aj u susedov, ktorí majú podlahovku. Skôr mi príde rozdiel v povrchu a napríklad vinyl mi príde najteplejší na dotyk, potom drevo. Teda koberec nerátam. Lebo podlahovka ani nejde stále a keď ide, tak nie na vysokú teplotu. Tí čo chodia bosí, tak väčšinou chodili bosí aj keď boli bez podlahovky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@holka_pro_vsechno neviem ako iní, ale ja mám poc…
@marsdm tak, tak. Tepla podlaha pri dobre zaizolovanom dome a podlahovom kureni je mytus. Nakolko takyto priestor ohreje voda s teplotou do 30 stupnou. Ak chce mat clovek pocitovo teplejsiu podlahu tak nech zvoli aj take materialy ako koberce ci drevo. V zivote som nemal a ani deti papuce v dome. Zadavatelke, ci zadavatelovi by som odporucil ponechat radiatory a zvolit drevenu podlahu alebo celoplosny koberec alebo kusovy aj na drevo.
Odpovedať
Profilova fotka
násyp pod podlahou účinkuje rovnako ako izolácia, kvalitu nahrádza hrúbkou. Tepelná strata sa počíta na vonkajšiu teplotu od -12 do -18°C, tu je to +10°C, takže strata bude minimálna. A pre pocit teplej podlahy treba zvýšiť teplotu média, urýchli s anábeh a . Krital kúri na 105°C a po podlahe sa chodí.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od holka_pro_vsechno:

Zdravím majstri, prerábame si obývačku (dom 70-te…
@holka_pro_vsechno bez izolacie pod podlahou ti bude to teplo unikat do zeme, cize to vyzaduje viac energie a budete mat vyssie naklady na kurenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@holka_pro_vsechno neviem ako iní, ale ja mám poc…
@marsdm ak kuris na dakych 21° tak verim... Tolko aj nadychas... Zdvyhni teplotu na 25° (v miestnosti) a aj s 30° vodou v podlahe budes citit, ze je tepla...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@marsdm ak kuris na dakych 21° tak verim... Tolko…
@minoo kúrime na 23°C, ale ja som s týmto v pohode. Nikto iný si nedáva papuče. Ale neviem či niekedy nefunguje aj placebo efekt, lebo často povedia, že je teplá podlaha aj keď sa ešte nekúrilo na jeseň. Ale je pravda, že môžeme mať teplejšiu podlahu než niekto kto kúri na 20°C a teda aj povrchy (steny a podlahy) majú nižšiu teplotu u nich.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?