Podlahovka alebo radiátory v novostavbe?

Dobrý deň, Poprosil by som o radu s manželkou sa rozhodujeme, či ísť do podlahového kúrenia, alebo do radiátorov. Ide o novostavbu a s podlahovým kúrením nemám praktické skúsenosti a tak sa trocha toho obávame. Hlavne mi ide o to, ako dosiahnem na noc nižšiu teplotu na spanie v detských izbách (keďže viem že podlahovka má určitý dobeh), keď ale do takej 19.00 hodiny potrebujem, aby mali v izbách teplo, či už kvôli učeniu alebo iným aktivitám. Nechcem v noci nižšiu teplotu, pretože chcem šetriť ( to mi je úplne jedno) ale chcem v noci nižšiu teplotu kvôli spánku, tzn. Ide mi len o praktičnosť. Má stým niekto skúsenosti? Ďakujem Palo
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Právě to řešíme vedle ve vláknu http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... Jednoduše vyplníte rozměry domu, použité stavební materiály a pohrajete si s termostatem dle Vašich přání. Soubor Vám ukáže, jak moc tyto požadavky jde splnit. Kdyby něco nebylo zřejmé, obratem pomohu vyřešit.
Odpovedať
Ono nemôžeš čakať že pri novostavbe ti bude dáko extrémne klesať teplota aj pri radiátoroch. Jedine že budeš dlho vetrať a potom máš asi zbytočné vôbec v izbách kúriť.
Odpovedať
Ak ti mozem poradit, tak by som siel do podlahoveho kurenia. Tiez som s nim nemal ziadne skusenosti, az pokial sme nezacali stavat dom a tak ti poviem, velmi rychlo som si zvykol na teplu podlalu a v celku nepotrebujem tym padom ani tolko kurit..
Odpovedať
Mám skúsenosti aj s radiátormi aj s podlahovým kúrením. Radiátory by som už nechcel. Objekt vykúria pomerne rýchlo, ale pre nás to nebolo ono... Príliš suchý - prepálený vzduch, aj napriek vetraniu zatuchnutý objekt. Radiátory boli Korado. Teraz máme už 7 rokov podlahovku a je to super. Pri správnom nastavení nie je problém udržiavať v dome 21,5°C v obývačke a v spálni 19,5 - 20°C. Ja mám podlahovku teplovodnú a reaguje pružne. Dá sa nastaviť nočný, denný režim a deti sa nikdy nesťažovali na to, že im je zima. Pozor však na nekvalitne urobenú podlahovku - dlažba alebo aj iná podlahová krytina nesmie byť horúca na dotyk. podlahové kúrenie je sálanie tepla - teplo stúpa nahor a preto je dlažba len mierne teplá. Tak ako píše Josef Vávra - všetko je to o nastavení termostatu a použitých stavebných materiálov. Čo sa týka nákladov na prevádzku - závisí to od tepelných strát domu, ale ja mám pri rozlohe 120m2 spotrebu plynu 30€ mesačne a to plynom nielen kúrim, ale aj ho používam na ohrev vody.
Odpovedať
Profilova fotka
Suhlasim s chalanmi. Nastavenie a regulacia je velmi dolezite. Ci uz z hladiska komfortu alebo uspory
Odpovedať
Podlahovka nie je zlym riesenim a v tvojom pripade by som skor asi riesil tuto variantu.
Odpovedať
My mame elektrickú podlahovku Fénix a veľmi rýchlo sme si na ten pocit teplých nôh zvykli. Stačí si všetko správne ponadstavovať a potom je všetko ok
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ďakujem pekne za všetky rady, ešte som chcel doplniť, že budeme kúriť plynom a že na podlahu uvažujeme plávajúcu podlahu. Viem, že najlepšia je dlažba, ale to mi nechceme(osobné dôvody). Má niekto plávajúcu podlahu na podlahovke?
Odpovedať
Profilova fotka
@paloj ja mam aj to aj to skor je tam dlhsi nabeh a pocitis to napr 37 st. Na dlazbe a na plavajuvej podlozka na podlahove vykurovanie a uz len vybrat podlahu spravnu na to laminat ma mensi prestup tepla
Odpovedať
Neverím ja tým podlahovkam...radiátor všetko teplo odovzdá do miestností,je to pružné kúrenie aj na utlmy aj zamedzuje salániu zimy. od okien.podlahovka má obmedzený výkonná plochu ,proste z určitej plochy viac tepla nedostanes.,je to zvlášť citeľné vo wc, kúpeľni,treba dorábat radiátory....podlahovkam má problém reagovať na zvýšenie teploty od slnka.podla mňa je podlahovkam vhodná do izieb kde je malo slnka....ja osobne som za kombinovanie radiátory,podlahovkam. Ten pocit keď raňajkujes,či vecerias a od chrbta ti hreje radiátor nenahradis ničím...
Odpovedať
- pri kondenzačnom jednoznačne podlahovka maximálny efekt a úspora - raz sa žena sťažovala od bratislavy že výmena radiatora 400eur (radiator plus práca) - úpora miesta v dome ...všetky radiátory zoberú aj 2 m2 ..............stavebníci vedia že 1m2 užitkovej plochy 1000eur - bezúdržbový systém , žiadne odvzdušnovanie radiátorov - žiadna výmena zhrdzavených radiátorov po 20 rokoch - pri radiatoroch je podlaha, poter asi 17 stupoňový - pri podlahovke je vždy podlaha - teplota poteru 21-25 stupňov atd atd. Sťažnosti na podlahovku sú len v prípade ak je zle spravená , alebo nekvalitne a zle vyhotovený dom, zlé - staré okná. Malé zateplenie , tepelné mosty atď.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@singi84 Máte prosím nějaké osvědčené termostaty na zónové řízení podlahového topení?
Odpovedať
@leilak1 ked predimenzujes radiatory aj tam mozes pustat chladnejsiu vodu. Aj 40C. To s vymenou radiatora za 400€ by som nebral ako argument pretoze je to premrstene a dotycny nevedel co pytat. Niekto kupi TV za 400 v kamennom obchode a na webe ho najdem za 300. Radiatory su podla mna jednoduchsi system. A aj mensi problem s regulaciou. Ak niekto chce silou mocou teplo na nohy tak len podlahovka.
Odpovedať
@zigibb kúrenie nie je o nákladoch , ale o tepelnej pohode, a tú máš istotne väčšiu od teplej podlahy, rozdiel teploty v miestnosti dole hore je zanedbateľný, pri radiátoroch sa teplo prevažne šíri prúdením vzduchu, hore najteplejšie dole najchladnejšie, pri radiátore najteplejšie v najväčšej vzdialenosti najchladnejšie, regulovať sa dá všetko, i spotreba môže byť rovnaká ,len nie tepelná pohoda
Odpovedať
@duzu nevravim ze sa neda vyregulovat ale uz len tu kolko ludi pisalo ze s tym ma problem. Podlahovku som nikdy nemal. Urcite by bola prijemna tepla podlaha. Som stara skola, koberce, cize ja by som aj tak nepochodil :) Niesom proti podlahovke len radiatory mi pridu jednoduchsie ako system proti podlahovke.
Odpovedať
Ja mam kombinované kúrenie radiátory, podlahovku od r.1989 tak viem to porovnať, na dolniaky kde je slabá zima asi podlahovku, no na sever Slovenska už treba dobrý príkon na podlahovku a od okien to môže dobre ťahať.. Sólo podlahovku by som si nikde nedal..
Odpovedať
@daralbajda sever svk. Podlahovka v celom dome a cuduj sa svete vsetko stiha. A aj okien je dost. A m2 tiez nie je malo. @zigibb a netreba sa bat aj kobercov na podlahovku
Odpovedať
neverím , bol som v domoch kde ma pri -20 pálili nohy , ináč nevykurili....a čo je to dost okien?ja mám celosklenu zimnu záhradu 3x4,2m so sklenným stropom 1,4x4,2m otvorenu do obývačky , +otvory 90x240 +210x150 +70x270 okna ,a keby swom nemal klasiku tak zamrznem a to kurim na 48-60st..čiže celková výmera skla v obývačke 23,3 m2 ...
Odpovedať
@daralbajda ale to nie je chyba podlahovky, ale starého/nezaizolovaného domu, ktorý má veľké straty. V dnešných novostavbách ani pri najväčších mrazoch nejde do podlahy viac ako cca 35 stupňov. To nebude páliť na nohy nikdy.
Odpovedať
@daralbajda podlahovku a radiátory máte ako dva samostatné okruhy, alebo máte falošnú podlahovku. Máte zateplený dom, podlahu? Okná máte aké? Z vašeho príspevku mi vychádza, že min. 50% stavebníkov robí chybu, keď si dáva podlahovku, čo je dosť trúchalé a ak to nepodložíte nejakými faktami, tak potom je to len subjektívny pocit, čo je dosť málo.
Odpovedať
@ josef_vavra, ďakujem p. Vávra pozeral som tú kalkuláciu a priznám sa, že na prvý pohľad je troška komplikované, ale všimol som si, že je tam návod, tak sa trocha potrápim :-)
Odpovedať
@koenzim boli to novostavby....
Odpovedať
@paloj okna trojsklo , dom je sice z r 1989 , ale je zateplený primerane na tu dobu + naviac , v miestnostiach kde nesvieti slnko je podlahovka , normálne nezávislý okruh ktorý ide non stop od oktobra do maja , v noci má akurát utlmy , teplota vody do podlahy max 33 st , ale do radiátorov ked je -20 pustím aj 75 , obidva okruhy su ekvitermicky regulované , podlahovku čerpadlo nevypínam , radiátory je priestorový co vypína čerpadlo a zatvára mix tak , že ide len kotol a podlahovka , deva nezávislé okruhy...
Odpovedať
@koenzim ako zaizoluješ okno , čo tam dáš viac ako trojsklo , kde je potom odpor max 0,7 , tam ti nepomože nič a odtial ide zima , skus sediet pri takom okne pri -20.....možeš , ale v kabáte..
Odpovedať
@daralbajda pozri si vykon podlahovky na m2 a pozri sa ake straty maju dnesne domy - nie je o com polemizobat nusi to stacit
Odpovedať
@paloj V novostavbe v dnešnej dobe by som nad inším ani neuvažoval. Staval som a od "odborníkov" z môjho okolia som počul samé negatíva, pritom ju ani nemajú. Je to parádne riešenie kúrenia, človeku je zima od nôh nie od hlavy. Keď teraz idem na návštevu svokrovcom kde nemajú podlahovku tak mi je od nôh zima, zvykol som si na to mať nohy v teple ;-) Jediná nevýhoda je že nemáš v miestnosti "objekt" na ktorý sa môžeš nacapiť keď prídeš uzimený z vonku. Keď správne vyreguluješ prietoky, nastavíš si správne ekvitermiku a plány je to paráda.
Odpovedať
@daralbajda bývam v starom dome (postavený 1932), pred 4 rokmi som ho prerobil a mám všade podlahovku, okná obyčajné 2-sklo, dom zatiaľ nezateplený (iba strop 16cm vaty). A aj pri -20 normálne sedím na gauči pod oknom a nohy ma od podlahy nepália. Takže tí tvoji známi musia mať niečo zle, ale nie je to chyba podlahovky ako systému kúrenia (všeobecne).
Odpovedať
Ze palili nohy :) ty kokos :) ked telo ma 37 priblizne , tak ked ta palia nohy tak to musi byt aspon 50 stupnou podlaha , pre laminat je max 27,a dlazba 35 tusim :)
Odpovedať
@vader100 nie je pravda , aj ked má 25 podlaha cítiš teplo a s tým pálením noh to je pravda..
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?