Podlahovka a elektrické odporové káble

Chcem sa opytat Vas,ktorí mate v dome elektr.podlahove kurenie -odporove kable,lutujete,ze ste si dali taketo kurenie???Víri to prach?...Dnes by ste si uz dali radsej ine??ak ano ake??...Alebo je to podla Vas super vec ,a dnes by ste isli opat do toho??
naco milionta tema na to iste? trosku citaj. aspon k prachu, co myslis, ze ho viri? Rozdiel teplot, resp. prudenie vzduchu, ktore ten rozdiel vyvola. Kde je mensi rozdiel teplot medzi vzduchom a kurenim? V radiatore alebo podlahovke? Spravne, v radiatore, ktory fici na 55 a viac. Podlahovka nebude mat viac ako 29, pretoze ti to ani prijemne nebude. Takze ano, aj z podlahy sa teply vzduch dviha a prach zviri, ale radovo menej ako pri radiatore. Spat k zaciatku, venuj trocha slusnosti aj ostatnym, ktori sem uz prispeli informaciami a stratili tym cas a precitaj si to. Ked prve co spravis, je hodis otazku, vyznie to arogantne a stavia nas to do role podriadenych, ktori dostanu ulohu od sefa. Mier s tebou.
Profilova fotka
@aldream zaliate kable pod dlazbou su fajn. Tomu s prachom nerozumiem, ked povysavam, prach nie je, ziadne virenie. Odporucam potom ale dvojtarifu u elektrarni. Musis pocitat samozrejme s dlhsim nabehom -cca 2 hodiny, kym citit podlahu teplu.
@keduska ... a máte odporové elektrické káble nebo teplovodní podlahovku s elektrokotlem? díky ;-)
@keduska Dobrý den. :-D :-D :-D zaliate kable pod dlazbou su fajn . Dodávám, že do té chvíle, než v největších mrazech vypadne elektrika. :-D :-D :-D PS Pro aldream Prach se víří tam, kde je. ČIli stačí uklízet. Třeba vysavač ? Nebo setřít podlahu ? S pozdravem Laďa
@ladajaskva ... a jak často např. u vás v zimě vypadává elektrika?
Profilova fotka
@lucijeje odporove kable.
@lucijeje :-D :-D :-D :-D Dobrý den. Naposledy v roce 1948, když komunisti znárodnili elektrárny. :-D :-D :-D :-D To byla stranda. Ono při výpadku elektriky netopí asi nic, kromě samotížných vodních systémů a kamen na pevná paliva. I když i takové nafťáky chodí bez elektriky. :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Profilova fotka
@ladajaskva mame to ako doplnkove kurenie. Ked vypadne elektrina, nebyva to nadlho, poprve, podruhe, ak je uz naakumulovane teplo, tak to chvilu drzi:) V najvacsich mrazoch mame stale krb a ked otvorim dvere do chodby a kupelky, je tam vcelku fajn aj bez podlahovky. Ta je skor na pocit.
@ladajaskva .... no právě :-D
@keduska ... dívala jsem se, že máte i topné folie .... co učínkuje dříve (nebo co cítíte dříve, že topí) - káble nebo folie? díky ;-)
@lucijeje Dobrý den. No právě, že jde o to znárodnění a nedostupnost elektriky abslutěně, nebo pouze pro její neakceptovatelně vysokou cenu :-p :-p . Potom je náhrada zabetonovaných odporných :-D :-D drátů složitá a vyžaduje to úplně nový topný systém. Proto je celkem dobré to teplo rozvádět vodou. S pozdravem Laďa
Profilova fotka
@lucijeje to je zaludna otazka, kedze folie maju vykon len 60 W/m2, tak to nie je prilis citit, inak by museli mat teplotu vyssiu ako 36,5 stupna. Folia nabieha hned, kable vyhreju az po 2-3 hodinach-ale atm uz je citit teplu podlahu. Mame folie len na temperovanie, nie na vykurovanie, inak by sme zvolili asi nieco ine.
Článok sa načítava...
@aldream My mame v koupelne a predsini elektricke rohoze a zrovna dnes nam instaluji elektricke kable - samoregulacni Raychem, takze zatim osobni zkusenosti nemam. Zatim ale vyber nelitujeme (mame zkusenosti s primotopy), ale na zhodnoceni je moc brzo. Jinak co nejmene viri prach je rozhodne podlahovka. Staci pravidelne uklizet, nejvice totiz viri prach pohyb a pokud se neuklizi:)
@keduska ... a ve kterých místnostech ty topné folie máte a máte teda k těm foliím ještě nějaké další přitápění? jsem přemýšlela, že bychom je dali pod vynil do ložnice a dětských pokojů a pod dlažbu odporné :-D dráty ...
Profilova fotka
@lucijeje folie su v obyvacke, spalni a kuchyni, samozrejme len na miestach, kde nie je nabytok a odporne:) kable mame v chodbe a kupelni pod dlazbou. Hlavny zdroj kurenia mame krb, ktory je obostavany samotkami, cize v obyvacke je salave teplo a do spalne a kuchyne su urobene prieduchy, tam ide teply vzduch. 10kW vlozka vykuri cca 80 m2.
@keduska ... .děkuju, takže když to shrnu, dá se říci, že odporné :-) káble jsou účinější než ty folie? a obojí se musí umisťovat volně do prostoru, tj. ne pod nábytek? i odporné káble? (vím, akorát, že nábytek musí být na nožičkách) ... díky
Profilova fotka
@lucijeje u nas su ucinnejsie kable, lebo maju vyssi vykon. Ale aj folie robia 100-200W, len tam uz treba mat aj teplotnu sondu a mne sa to nechcelo davat. Pokial mas na nozickach, je to Ok, mozes dat aj pod nabytok. Ale ked je na zemi, tak aby sa ta cast zbytocne neprehrievala-a nema to vyznam v podstate mat teplo pod nabytkom:)
@lucijeje odporovy kabel ma vykon napriklad 10W na 1 meter dlzky. Takze ak Ti daju na 1m2 10m odporoveho kabla,, bude to mat vykon 100W/m2. Bezne sa pri kabloch dava vykon 150 W/m2 ale to uz je dost. Folie nie su len s vykonom 60 W/m2, ale su aj 40 alebo 80 W/m2 urcene na montaz do podlahy a 100, 140 a 200 na montaz do stropu. Ak je dobre zaizolovany dom, tak v staci do podlahy dokonca len tych 40 W/m2 (urcene pre NED a EPD domy) - tam dokonca netreba podlahovu sondu, lebo to neprekroci teplotu tusim 25 stupnov - takze nehrozi riziko prehriatia. Ja osobne budem davat folie s vykonom 40 a 60 W/m2 podla potreby a len do kupelne pojde odporovy drat tesne pod dlazbu. @linee - ten Raychem je dost drahy a hrozi tam riziko ze to nevyhreje dostatocne. Funguje to tam ze je to samoregulacny kabel, teda so zvysenou teplotou znizuje vykon a tym padom netreba riesit nabytok na nozickach a pod... lebo pod nim to teoreticky skoro nebude hriat. Je to vhodne ak by vsade bola dlazba. Problem ale nastava ked finalna vrstava podlahy ma vacsi tepelny odpor (drevo, lamino) takze chvilu by malo trvat pokial sa to rpehreje, ale kedze pod tou vrstvou bude teplota vyssia, tak uz kabel prestava topit a moze sa stat ze nebude mat vykon na zabezpecenie tepelnej pohody v miestnosti.
@mr79 Cena, za kterou to budeme mit je stejna jako kotel + teplovodni topeni. Konzultovala jsem to i s vyrobce, nezavislym stavebnim dozorem a take vyrobcem podlahy. Vyhodou ale je, ze se to nezaliva do betonu, ale je to skoro pod tou podlahou, takze by to melo byt zahrate okamzite. K prehreti nedojde, protoze by se kabel vyplnul. Krome toho mame NED na hranici s EPD, takze by nam to mohlo stacit. Ale uvidime v realite. Krazdopadne pocitame primarne topit krbem, pak pritapet podlahovkou...
@linee ak mate NED an hranici EPD.. tak Raychem je dost drahe investicne riesenie. Ak to nie je tajne, mozes hodit sumu a na aku plochu to je? Mozes aj to IP ak to nechces davat do temy. Ja viem ze je to rovno pod finalnou vrstvou podlahy - instaluje sa to na take platne (tiez pekne drahe). Ide ale o to, ze pokial prehrejes napr. drevenu podlahu, tak ten kabel je uz tak zahriaty ze skoro netopi, pretoze to teplo pod drevom bude naakumulovane a drevo sa prehriava pomalsie. Nehovorim ze to musi robit problemy, ale moze. Napriklad s takymi kablami experimentovali cca 20 rokov naspat v skandinavii, a proste am to zrusili. Vtedy sa pouzivali dost drevene podlahy (maju tam velke lesy, tak drevena podlaha musi byt) a mali s tym problem, ze to nedokazalo vykurovat dostatocne, pretoze pokial sa prejriala drevena podlaha, tak ten kabel uz skoro netopil. Napr. folia o vykone 40 W/m2 neprekroci teplotu 27 stupnov, takze netreba ani podlahovu sondu, ale ani bat sa prehriatia pri zakrytej podlahe.
@mr79 vyslo to na 1200 na m2, na kolik presne nevim, nedavame to totiz vsude. Ta folie ma teda postupny nabeh? Co se tyce prehrati, jde o funkci folie nebo laminatove podlahy?
@linee folia topi okamzite... lebo je to pod finalnou vrstvou podlahy... teda nastup je citit za par minut.(2-3) Inak cena na 1m2 je cca 25 Eur. Pricom ten Raycem ako pises je 1200 KC za m2 = cca 48 Eur. takze dvojnasobok... co mi pride do EPD zbytocna investicia. Ohladom prehriatia sa asi nerozumieme. Ide o to, ze pri vyssich vykonoch sa dava do podlahy tepelna sonda, ktora monitroruje teplotu, aby neprekrocila 29 stupnov. Ta je dana najakymi hygienickymi normami. Taktiez aby to zbaranilo pripadnemu poskodeniu podlahy. Ak som pisal o prehriatui podlahy... tak som myslel.. dostatocne zvysenie teloty podlahy. Priklad: Zapnes topenie - podlaha ma 20 stupnov aj miestnost). Kable Raychem sa zacnu nahrievat, takze pod drevenou podlahou bude velmi rychlo 26 a viac stupnov, ale drevane podlaha ma vecsi tepelny odpor, takze chvilu trva pokial aj na vrchu by bola teplota 26 stupnov, takze ak bude pod podlahou 26, na vrchu moze byt len 21, ale kabel uz topi mensim vykonom, lebo on je zahriaty dostatocne - moze sa stat ze sa skoro vypne, a tym padom teplota vrchnej casti podlahy sa nezvysi dostatocne, takze nebude dost zohrievat ani vzduch a bude Ti kosa.
@mr79 Dekuji za informaci. Bohuzel to uz ale nezmenime, jelikoz je podlaha polozena... Ale pak by nemela vyznam tepolovodni podlahovka - tam musis cekat az se zahreje voda, beton a az pak podlaha...Krome toho tam voda koluje take kolem 50 nebo 70 stupnu, takze take trva, nez to mas zahrate, ne? Nejsem odbornik, nejak mi to ale vychazi z logiky:)
@linee - samozrejme vodna podlahovka ma velmi dlhy nabeh, ako aj zotrvacnost, horsiu regulovatelnost. Voda v nej ale nema 70 ani 50 stupnov, je to nizkoteplotny system, takze voda ma tak cca 28 - 30 stupnov. Vyhoda je ze mozes vodu zohrievat ako chces - elektrikou (kotol alebo tepelne cerpadlo), plynom, drevom, slnkom ..... Mne velmi vadi ta regulovatelnost a vyssia cena. Takze folie :).
@mr79 Ja tam ale tak velky rozdil nevidim. Jak folie, tak ty Raychemy (my mame teda T2Reflecta) se instaluji primo pod finalni podlahu, na ni davas jeste penu a pak hned finalni podlahy. Stejny system je take u folii. Navic u Raychemu nemusis resit nabytek a nozicky, coz je docela vyhoda. Ja treba nevim kde presne bude nabytek. Tu cenu, co jsem psala je vc. pokladky a finalni peny + samostanenho cidla do kazde mistnosti, takze samotna porizovaci cena bude urcite nizsi. Mas u folii take cidlo k regulaci v kazde mistnosti? Jdes do Ecofilmu nebo jake folie?
@linee Ano idem do Fenixu, Do kazdej izby ide regulacia s cidlom. Ale ako som pisal pri folii s vykonom 40W/m2 ti podlahove cidlo netreba... Rozdiel medzi foliou a Raychem T2Red ( T2Reflecta je ta podlozka do ktorej sa chytaju kable) je ze folia dava stale rovnaky vykon az pokial ju nevypne termostat. Takze podlahu zohreje rychlejsie ako Raychem. Kedze tomu so zvysujucou teplotou klesa vykon - kedze teplo sa akumuluje pod finalnou vrstvou podahy a tu podlahu zohrieva pomalsie ( ma velky tepeleny odpor) Pri vykone 40W/m2 nemusis tiez riesit rozmietnenie nabytku... ta folia ma max. teplotu cca 27 stupnov. Nechaval som si robit rozpocet na ten raychem - a chceli po mne 16 tis Eur + DPH. Ponukali mi na to zlavu 37%. Takze po zlave ako bratovi: cca 12 tis. Eur. A to este bez privodnych kablov, prechodiek a montaze. Takze cca 85 Eur na m2. Folie ma vyjsu ani nie 1/3 s regulaciou a pokladkou. Este jedno vysvetlenie. T2Red kabel je kabel ktory vie regulovat svoj vykon na 5-15 W/m. Teda nevypne sa celkom. Podlozka T2Reflecta ma drazky - tusim ze sa vyrabaju s roznou vzdialenostou drazok. Ak by to instalovali na cca klasickych 10 cm od seba... tak podlaha bude mat vykon pri maxime 150 W/m2 a pri minime 50W/m2 co je dost. Ak by to davali na 20 cm - co uz by som sa obaval striedania tepelnych zon... tak by to malo vykon on 25 do 75 W/m2. Optimalne to mozno davat asi na 15 cm od seba - a to robi vykon cca 33 - 99 W/m2. Takze ten kabel stale topi a minimalne dava vykon cca 25 - 33 W/m2 - podla rozozstupu. Je to cca podobne ako folia s vykonom 40W/m2 - v skutocnoti ma vykon 39 W, kedze su tam este okrajove pruzky, ktore netopia. Takze zbytocne riesit neskutocne drahy Raychem s podlozkou T2Reflecta - ake foliu o vykone 40W/m2- bohate staci do NED a EPD a netreba sa bat prehrievania pod nabytkom. @linee aky rozostup medzi kablami Vam montuju?
Profilova fotka
O tejto téme bolo napísaného už veľa, preto ju uzamykám. Do prebiehajúcich diskusií sa môžete zapojiť cez nasledujúci link: http://bit.ly/Tmxrq9 Mário Šmýkal Asmira Team
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?