Podlahove vykurovanie

Profilova fotka
Ahojte viete mi dat zopar rad pri zhotoveni podlahoveho kurenia? Mozno nejake typy, skusenosti....aky druh dilatacie pouzit pri cementovom potere? Ako sa ta dilatacia vlastne pripevnuje. Je neziaduce ak na podklade pod polystyrenom bude par mm nerovnost. Ako postupovat pri takejto nerovnosti? Je pravda ze moze poter vplyvom tych nerovnosti prasknut/sadnut? Je potrebne zohladnit hrubku systemovej dosky do celkovej hrubky podlahy, lebo v projekte to pri skladbe podlahy nemam. Vopred dakujem za postrehy.
Odpovedať
@piti255 toto vsetko ma riesit kurenar☺
Odpovedať
@gkrivanek a modra strecha to moze zabalit, staci odkaz na zlate stranky, sekcia kurenari.
Odpovedať
@piti255 Co sa poteru tyka to ti spravia poterari, ak si poter nechces robit sam co podla mojho nazoru sa neoplati. Zvacsa sa dava dilatacia z penovych pasov. Dilatacia sa nemusi pripevnovat. Ti sikovnejsi to robia tak, ze to rovno prisypuju betonom-poterom. Co su to "male" nerovnosti? Pokial par mm, tak to nevadi. Poter sadne uz ked ho vysypu a po zatvrdnuti ma urcitu pevnost. Systemovu dosku neodporucam davat je to zbytocne drahe a bezvyznamne riesenie. @gkrivanek podlahove kurenie pri dnesnych novostavbach s velmi nizkymi tepelnymi stratami nie je ziadna jadrova veda. Kurenari si za to zvyknu pytat az moc vela na to aka je pracnost. Nehovoriac o chytrych navrhoch poniektorych a to napr. minimalna vzdialenost potrubi 10 cm :) bez ohladu na tepelnu stratu objektu.
Odpovedať
@piti255 ahoj, práve sme dokončili podlahové a včera aj potery...ak sa rozhodneš pre systémovú dosku, určite ju treba zohľadniť.. tá býva 1 cm, ale 3 cm + pupáky... Je potrebné, aby si vedel koľko máš na celkovú skladbu cm...my, aby sme predišli problémom... tak po omietkach mi poterári zamerali výšku...podľa toho sme uložili najväčšiu možnú hrúbku polystyrénu (dávali sme aj systémovú dosku).., poter by mal byť aspoň 5 cm.. ideálne od 6 do 7 to hovorím o klasickom betónovom.. ak máš ešte dotazy, napíš.. prípadne ti dám číslo na našich a myslím, že pomôžu.
Odpovedať
Väčšie nerovnosti pod podlahovym EPS su nežiadúce. Možno je na to nejaká norma. Ber to ale prakticky. Ak je vrstva EPS tenšia, váha poteru ho ešte vo fáze liatia pritlačí k podkladu a je to OK. Otestuj opatrným pochodením po EPS. Ale ak je hrúbka EPS silná a pod ním je väčšia nerovnosť, hrozí, že sa prehne až po zaťažení hotovej podlahy a tak poter praskne. Takže premerať latou a pred pokládkou EPS stačí dorovnať najlacnejším stavebným lepidlom, alebo hoc aj pieskom. Systémové dosky sú rôzne a zbytočne predražujú výslednú cenu. Dôležitá je hrúbka poteru nad trubkami.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinamartina2 Dakujem za odpoved. Cize ak mi pridu poterari robit poter premeraju mi najprv vysku kde pojde kolko poteru? Asi sa moze stat ze niekde bude +/- 1cm rozdiel vo vyske poteru? V zavislosti od nerovnosti na platni. Ci nemalo by? Ja som sa zatial drzal vysky vchodovych dveri a vysky terasovych dveri. Tam mam 21cm. Chcel som dat 14cm EPS, 6cm poter a 1cm dlazba/plavajuca. Moze sa stat ze na niektorych miestach bude namiesto 6cm poteru aj 7cm...pripade len 5cm.....Ja by som chcel vychadzat od tych spominanych dveri.
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk Dik za rady. Takze pri polozeni kazdeho jedneho kusku EPS ak bude nejaka nerovnost radsej cele miesto vyrovnat, aj ked tam bude 2-3mm? Este som taketo veci nepremeriaval, ale ked som lepil hydroizolaciu tak na miestach kde sa mi prekryvaju jednotlive "platy" izolacie mi vznikli mensie odskoky. Mam niektore miesta kde mam aj 3 vrstvy izolacie prelepene. Aj to by mohlo do buducna sposobit problem? To s tym lepidlom si myslel ze ho rozrobit do tekutej formy a vyliat ako nivelacku? Ak by som sa rozhodol pre piesok asi by bolo lepsie vysypat ho priamo na hydroizolaciu a tak dat foliu. Opacne by to asi nebolo realizovatelne nie?
Odpovedať
@piti255 Piesok je v pohode, ale treba dať suchý. Fólia medzi asfaltovú HI a EPS neni potrebná. Je potrebná len vtedy, ak sa použije HI na báze mäkčeného PVC čiže mPVC (napr. Fatrafol). Zhora na EPS treba dať ihneď parozábranu, aby sa nestalo, že vzdušná vlhkosť skondenzuje na chladnej podlahe pod EPS.
Odpovedať
@piti255 poter môže mať podklad kľudne aj 2cm vyspádovaný na veľkej ploche, skok 1cm vadí, 2-3mm nevadí ten piesok môže ísť na hocičo, len už po ňom nebehať len zrovnať latou a klásť EPS lepidlo moc zriedené nebude ok, radšej ho tiež zrovnať v trošku redšej konzistencii - ale potom čakať na doschutie - to je nevýhoda
Odpovedať
@piti255 Ahoj. Ty máš, stejně jako každý, na rovné podlaze místa, kde je přez sebe ve spojích lepenky hrbol. Nejjednodušší je horkovzdušnou pistolí v deskách EPS vypálit drážku. Tím se deska místně ztenčí a když ji položíš na podlahu, tak se ten spoj lepenek schová v té drážce a deska bude celou plochou ležet na rovné podlaze. Akorát se to budeš muset naučit, protože EPS je na teplo celkem alergický a mizí a mizí a mizí, až zmizí. :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?