Podlahove versus radiatory ?

Prosim radu. Ake kurenie by ste zvolili do dobre zatepleneho domu, ked bude sluzit ako vikendovy dom a o mozno 10r. ako byvanie na niekolko mesiacov v roku. Je to podhorska oblast. Planuje sa krb s vlozkou. Ked si uz poviem, ze rozhodnute, tak pridu pochybnosti :-| .
Odpovedať
1
2
@maya170 Radiatory su trocha lacnejsie, ale zaberaju miesto. Preto som ja osobne nad radiatormi ani neuvazoval do RD. Dalsia polemika je len strielanie naslepo, pretoze ste vlastne nic nenapisali. Ale ak to chystate len na obcasne byvanie, treba zvazit aj financie, usetrit sa da aj s pouzitim radiatorov. Krb je napriklad zbytocne draha investicia. Do dobre zatepleneho domu je jeho vykon priserne vysoky a bude prekurovat miestnost. Ak ale budu vzdusne rozvody, tak je s ohladom na frekvenciu vyuzivania otazny zmysel este aj dalsieho centralneho kurenia do radiatorov. A vlastne, ked tam budete len obcas, bude cas chystat pre krb drevo? A to centralne kurenie je na plyn ci elektrinu? Je to novostavba ci rekonstrukcia - ergo, plynova pripojka uz je? Komin/y uz su? Aka bude vlastne tepelna strata? Kolko miestnosti? Ako usporiadanych? Atd atd.. Priklad, ak je to rekonstrukcia nejakeho klasickeho maleho 2i domu, kde su existujuce kominy a su vyuzitelne, zvazil by som napriklad aj nejake zakladne peletove pece - vykuri to rychlo a kuri to lokalne. Rychly nabeh je pri sporadickych zimnych navstevach to najlepsie, podlahovka v betonovom poteri sa moze rozkurovat niekolko hodin, co velmi zneprijemni piatkove vecerne prichody na chatu..
Odpovedať
v tomto pripade asi podlahovku nie
Odpovedať
@maya170 asi by som ten krb napojil na radiatory. Ale ak je dom ozaj dobre zatepleny a splna parametre pasivneho domu, tak ziadny krb ale vsade podlahovku a zdroj podla moznosti... elektrokotol, kondenzacny ...
Odpovedať
@maya170 samozrejme treba napisat co je u Vas dobre zatepleny dom lebo u mna je to 20cm EPS na fasade 15-20cm EPS v podlahe a 40cm vaty v strope
Odpovedať
@maya170 S akým zdrojom tepla uvažujete?
Odpovedať
Neviem či je to možné, fyzika hovorí že áno, vykurovať aj dobre zaizolovaný dom radiátormi zohriatymi na nižšiu teplotu. Sám s touto možnosťou počítam. Minimálne na druhom podlaží. Podlahovka sa mi vôbec nepáči! Prečo? Dám tam dlažbu a 9 mesiacov z 12 budem chodiť po studenom. Dám tam parkety a efektivita ide do .... :-S Naviac by som musel mať všetok nábytok na nožičkách = všetok by som musel prerobiť zo soklov na nožičky , alebo kúpiť nový, úložné priestory pod posteľami by som musel zrušiť a podlahovka má pomaaaaaalý náááábeeeeh. Vykúriť si dopredu cez mobil a internet bez mojej prítomnosti .... možno som staromódny, ale NIE!
Odpovedať
@alfonz_n V dobre izolovanom dome (a je jedno ci sa kuri podlahou, alebo radiatorom) nema zmysel nastavovat nocny utlm, alebo sa hrat s nastavenim teploty pocas dna. Proste ten dom chladne pomaly a kurenie pri teplotach okolo 0 pojde mozno 2-3 hodiny niekedy nad ranom a cely den nic.
Odpovedať
Dik za info. Takže opravujem, keď by mi podlahovka kúrila 2-3 hodiny v noci, chodil by som 12 z dvanástich mesiacov po studenej dlažbe :-( :-( :-( Tak to FAKT NIE !!!
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n kto ti povedal ze nabytok musis mat na nozickach?? a nechapem tu poznamku o dlazbe... 9 mesiacov vs. 12.. ked budes mat radiator budes chodit 12 po studenej dlazbe... a aky problem s parketami??? jediny rozumnejsi argument je nabeh, ale urcite netrva dni (aspon u mna) a poadlahovka ma urcite viac kladov ako negativ.... A vykurovat si dopredu dom nie je otazka podlahovky ale systemu..mozes si tak ovladat aj radiatory... ;-)
Odpovedať
@richard71 Keď mám sokel, ktorý mi teplý vzduch uzavrie pod skriňou z troch strán a zo štvrtej bude stena, to asi nebude moc efektívne kúrenie. :-| Keď budem mať radiátor, dám všade drevené parkety, ako to mám teraz a je vybavené. Aký mám problém s parketami? Drevo považujem za izolant a keď by som ho dal nad podlahovku, znižujem jej účinnosť. Dá sa to, robí sa to, ale tým sa odstraňuje jedna z mála výhod podlahovky - efektivita. Keď pustím teplú vodu do oceľového radiátoru, okamžite zohrievam vzduch. Keď pustím teplú vodu do podlahovky z plastových trubiek (plast=izolant, slabý ale je) musím teplo dostať skrz plastovú trubku cez betón a cez dlažbu alebo inú podlahovinu až potom mi pomaaaaaaaličky začne zohrievať vzduch. Takže radiátor nemusím zohrievať 2 hodiny pred príchodom domov. Ja zase nechápem argument, že radiátor zaberá miesto v miestnosti.... je pod oknom, kde sa aj tak nedá nič moc umiestniť. Tento argument, ktorý vymysleli výrobcovia podlahového kúrenia nechápem. Je to taký argument z teleshopingu... :-D Podlahovka naviac znamená x násobne viac metrov tečúcej vody, čo môže a nemusí vytvárať umelú geopatogénnu zónu. Nemám na to vyhranený názor, verím väčšinou len tomu čo vidím, ale načo to riskovať? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n podlahovka aj s tymi parketami bude stale ucinejsia ako tie radiatory :). To ze radiatormi zohrievas rychlo vzduch ti prd pomoze, ked budes mat studene steny. A doma teda ziaden mobil, mikrovlnka ani WIFI ? Lebo vies, naco riskovat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n vidim ze mas svojho "boha" to mame asi vsetci.. ja som mal moznost skusit oba systemy,, radiator vs podlahovke..a pre mna osobne neni o com... a co myslis ze spravi ten "uzavrety teply vzduch" po skrinou... mysli ze sa tam nahromadi teplo? :) alebo ti teplo pohltia parkety? (to by si asi objavil zazracny izolacny material ) okem toho distribucia tepla pri podlahovke je uplne ina ako pri radiatoroch.. to uz nie je o pocite ale to su fakty... samozrejme kazdy ma ine priority... a mne veru pohlad na radiator pod oknom veru nechyba... :-D a geopatogenne zony..to je uz tazky kaliber 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Moderny alebo novy dom - podlahovka.. Vsetko ine je socik. Radiator - perfektna vec na rozbijanie detskych hlav, usadzanie prachu a zvysenie naroku na teplotu vykurovacieho media. Na druhej strane za radiatorom nemusis malovat stenu a mozes on priviazat neposlusnu manzelku :-)
Odpovedať
Radiator zavadzia jednoznacne :) lebo pod oknom nemozes mat napr. sedacku. Ani nic v blyzkom okoli. Za radiatorom musis mat nieco, co zabrani prehrievaniu steny. Radiator je zaprasena ozruta, ktoru dokaze vycistit len moja chorobne cistotna svokra. A pri tom dokaze polamat tie platove kruzky, ktore drzia horny kryt (ale k tomu sa nepriznala :-D). Ja som jednoznacne za podlahovku. Aj ked mozno v tomto konkretnom pripade - vikendovy dom - je to na zvazenie. Nabeh je tak maximalne 5 hodin u nas. A to mame obycajny betonovy poter.
Odpovedať
@brandy12 nie nemusis, ale nevies :-D ja som aj chcel, ale nemal som na to nervy
Odpovedať
S víkendovým domom bude problém v zime aj keď tam budú radiátory aj podlahovka. V zime vám to može zamrznúť, ak bude v systéme voda.
Odpovedať
Dakujem Vam velmi pekne za vsetky nazory, priznam, nie som rozhodnutejsia ako pred odpovedami ]-( :-) Dom je novostavba, monolit -drevostiepka, beton, polystyren(asi 15cm), drevostiepka. Nejake foto v albume. Podlaha bude 15-20 EPS, strecha zateplena bude tiez, isto nie 5cm vata ale 10-15cm plus vsetky tie folie a zabrany. Kotol kondenzacny na plyn. Krb tam proste bude, evokuje detstvo a pohodu, som zvyknuta rubat drevo, aj ked je to cim dalej tazsie :-D . Prieduchy na poschodie ani vodnik nebude - keby to bolo na denne byvanie tak ano. Na podlahovke ma odradza ten nabeh a cely vodny okruh na ploche domu a riadiace jednotky na kazdom poschodi s okruhmi v kazdej miestnosti. Mozno hlupe, ale ked sa jeden "nahodou pobabre", vsetky sa rozladia a prestane kurenie fungovat? A na radiatoroch to zastavanie vsetkych volnych stien. Na chodbu a do kupelne vedia kurenari spravit vyhrievanie spiatockou. Niekto spiatocku neuznava a hovori, ze fyzika nepusti a je to zbytocna strata energie a blbost na N-tu.
Odpovedať
@mamkaeva1 aby nezamrzlo dava sa nemrznuca zmes a v tom dome v zime bolo vonku cca -5 a v hrubej stavbe bez zateplenej strechy +8°C.
Odpovedať
@richard71 Tak ťažký kaliber??? A čo keď o tom hovorí jeden z najprogresívnejších architektov??? Myslíš že dostal titul na prvej bosoráckej univerzite??? :-p Berie to z nadhľadom, ale že sa o tom vôbec zmieňuje, je zaujímavé. čítaj? http://clanky.zdravydom.sk/c6892/?q=6892
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n no vsak citame " Do akej miery to je vážne problém som ale zatiaľ nezistiť, a škodlivosť tohto vplyvu je ťažko nejako vyhodnodiť." :-D . Podlahovka je tu nejak 40 rokov a zatial neviem o tom, zeby na to niekto umrel :-p
Odpovedať
Po stvrtstoroci montovania podlahovky na Slovensku este stale myty myty myty-ach jo. Do vikendoveho domu, dobre zateplenoho, kvalitne postaveneho,ak je krb, musia staci elektricke male radiatoriky,pre istotu a inak kurit krbom.
Odpovedať
@maya170 ak to budete mať ako víkendovi domček dal by som tam radiátory,rýchly nábeh kúrenia,možnosť ovládať cez net,v zime pri neprítomnosti kúrit aspoň na cca 10 st.Nižšie náklady na montáž ,reguláciu atď.Dá sa samozrejme dať aj podlahovka,ale ako píšu ostatní,dlhší nábeh kúrenia,čo pri ovládaní cez net vyriešite.Musíte rátať s vyššími nákladmi na montáž a reguláciu a samozrejme jej návratnosť,aj keď zase budú nižšie náklady na prevádzku.Pri zvážení.že tam budete v budúcnosti trvale bývať,zvážil by som druhú možnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n no neviem aku vidis spojitost medzi architektom a geopatogennymi zonami
Odpovedať
@richard71 Asi takú, že to nepovedala jedna pani na ceste z kostola k svojej obľúbenej argentínskej telenovele. Je to človek rozhľadený a progresívny. Keby ľudia čítali články pána architekta Lehockého (nepoznám sa s ním) vyhli by sa 95% problémov pri stavbe domu. ;-) Majkoj, spi si pre mňa za mňa aj so zapnutou wifinou pod hlavou, ja si ju na noc vypínam. Vy elektrikári tieto veci radi podceňujete.... mám v robote takých 10 elektro projektantov :-p Pokiaľ je človek zdravý, nevníma takéto veci. Mal som kamaráta, ktorý to mal tiež v paži, žil životom bohatého spotrebiteľa.... Argentínske steaky, kopa elektronických hračiek 24 hodín denne pri sebe a stále to synchronizoval. Keď ochorel, zahodil aj mikrovlnku. Nech si každý s informáciou o možnom vplyve stoviek metrov tečúcej vody pod nohami na vznik geopatogénnych zón naloží podľa svojho vedomia a svedomia. Nikoho do nič nenútim, nepresviedčam.... takže pohoda .... slniečko svieti, trávička sa zelená 8-) :-D V časopisoch o stavebníctve som kedysi čítal, ako stavali naši predkovia. Boli tam dokonca niečo o tom, že trhavinou dobývaný kameň má v sebe akési pnutia, ktoré negatívne vyžarujú.... oproti riečnemu štrku, ktorý je omieľaný vodou pomalým prirodzeným spôsobom.... niektoré veci existujú, či tomu veríme alebo nie. Treba len vnímať .... Kto má psa, možno pochopí .... aj ten sa niektorým miestam vyhýba a niektoré má rád, čo si my nevieme vysvetliť.
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n pozri nechcem sa priet s tebou... len to vnimam tak ako to vnimam... v dome sa citim (a nie len ja) dobre dokonca navstevy ktore spali u nas a maju problemy so spankom spali u nas ako v "oleji" mame madarsku vyzlu ktorej sa tiez dobre spi :) mikrovlnku nepouzivam, varime na plyne.. je pravda ze wifi mam a na noc nevypinam.. hore v spalni cez ZB strop moc toho neprenikne... prajem pekny (aj ked horuci) den.. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonz_n super WIFI vypinas, aj susedom a aj vsetky BTS na okoli ? aj elektrinu v celom dome ? :) Argumentujes architektom, ktory sam otvorene pise, ze nema paru ci je to pravda. Argumentujes predkami, ale ti sa dozivali priemerneho veku okolo 40 -50 rokov, kdezto my sa dozivame okolo 70. Vela ludi o geopatgenych zonach pise, ale ked zavolas 10 odbornikov, kazdy s nich najde ine a na inom mieste. Ked sa robili testy ci tito profesionali rozlisia hrnce s vodou a bez vody, tak ako v Cechach aj v Nemecku nenasli. Teba nikto nepresviedca, ze si mas dat to alebo ono, kludne si daj co povazujes za rozumne pre teba. Ale tvoje argumenty su scestne. Timto vonkoncom nechcem dokazat, ze nieco neexistuje, alebo nema vplyv. Jedine co som povedal, je, ze zatial nikto nic nepreukazal. Co ma zaraza u najvacsich bojovnikov proti zonam a elektrosmogu najdes doma elektrokurenie a infrapanely. Co na tom, ze je to v podstate velka antena, staci, ze vyrobca napise, ze to nesposobuje elektrosmog :)
Odpovedať
@alfonz_n ty si cital ten clanok, co davas link? ved tam nepise ze je cirkulujuca voda skodliva, ale prave to zname "jedna baba povedala" = nejake clanky o tom pisali. Zvlastne ze pri elektrickom priamovyhreve sa nezmienil o moznych negativnych vplyvoch na zdravie vobec. ten clanok je uplne zbytocny pre akehokolvek stavebnika. Nic konkretne tam neradi.
Odpovedať
@majkoj S tebou ešte nikto hádku nevyhral, takže sa do toho nebudem púšťať ani ja...... Len keď uvádzaš argumenty, najskôr rozmýšľaj..... koľko dnešných ľudí by prežilo čo len 40 rokov bez antibiotík, a iných liekov, preventívnych prehliadok, operácií a pod... a ešte 12 hodín denne ťažko fyzicky pracovať. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@maya170 trochu nechapem, naco tato tema... je ich tu totiz uzz tolko a vsetky o tom istom... skusila si hladat vo fore???????? neviem, ci nie dokonca aj tento isty nazov by si tu uz nasla...
Odpovedať
@alfonz_n ja som antibiotika bral naposledy pred 35 rokmi. U lekara som bol, naposledy pred 25 rokmi - po 2 hodinach zakania som to vdal a siel som domov a teplotu som vylezal :). A cuduj sa svete, zijem. Dokonca som detstvo prezil v dome postavenom zo starych sedych vraj radioaktivnych kvadrov. Ja nechapem, ako je mozne. ze zijem. A moj o 6 rokov starsi brat je na tom podobne, on bez antibiotik prezil uz viac ako 40 rokov :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?