Podlahové kúrenie vz "spiatočka"

Profilova fotka
Vedeli by ste mi poradiť čo je lepšie a výhodnejšie? Dať si do obývačka a kuchyne, predsiene a kúpeľne podlahové a do izieb radiátory alebo spiatočku z krbu aj radiátorov pre obývačku a kuchyňu a do zvyšku domu radiátory. Potrebovala by som zosumarizovať plusy a mínusy každej možnosti a aké sú finančné náklady. :-|
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@ladynaamah opýtam sa ťa narovinu - chceš mať v miestnostiach na stenách radiátory, ktoré ti budú zavadzať? Chceš aby ti v miestnosti dával teplo len jeden radiátor na jednom konci miestnosti? Nie nadarmo si ľudia totižto v dnešnej dobe dávajú podlahové kúrenie, pretože je to menej náročný typ kúrenia (cirkuluje tam menej teplá voda) a je teplo vyžaruje podlaha v celej miestnosti rovnako (oproti radiátoru). A už vôbec nie kombinovať radiátor s podlahovkou - to musí kotol vyrábať dva druhy teplej vody - do radiátorov teplejšiu ako do podlahovky.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo medzi výhody radím to, že je to bez radiátorov, no na druhej strane mám rôzne informácie o cenách, že na podlahové treba rôzne zmiešavadlá, termostaty a iné doplnky zatiaľ čo spiatočka je vlastne len rúra a vodu si berie sama...
Odpovedať
Profilova fotka
@ladynaamah ale ja neviem aké máš ty "rôzne" informácie o cenách, neviem aké rôzne zmiešavadlá máš na mysli ani neviem aké termostaty máš na mysli a iné doplnky už vôbec neviem. Skús sa prosím ťa ísť pozrieť k niekomu, kto má doma podlahové kúrenie ako to funguje a ako to je jednoduchý systém. Potom sa prosím ťa rozhoduj a pýtaj. Takto ti je škoda niečo vysvetľovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo Prepáčte, ak som Vás obťažovala,pýtala som sa normálne, ak ste sa k tomu vyjadrovať nechcel nemali ste to čítať. Bola som v dome aj a pre každého je najlepšie to čo má doma. Preto som chcela vedieť Objektívne zhodnotenie.
Odpovedať
@ladynaamah zdarec,spiatocku kurenia pouzit ako podlahovku nie je az tak dobre riesenie. Pri kombinacii podlahovky a radiatorov je treba zmiesavace,lebo su to vlastne dva teplotne okruhy. Akj date vsade podlahovku,mate len jeden teplotny okruh na nizsie teploty.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladynaamah ja som to nemyslel zle, len sa ťažko odpovedá niekomu, kto má predsudky a aj to nevie aké a odkiaľ... čo mám odpovedať na toto: "no na druhej strane mám rôzne informácie o cenách, že na podlahové treba rôzne zmiešavadlá, termostaty a iné doplnky zatiaľ čo spiatočka je vlastne len rúra a vodu si berie sama..." Každý systém je jednoducho iný a každý má svoje výhody a nevýhody - treba si to naštudovať a nepliesť jablká s hruškami - ináč radiátory nemajú termostaty? Spiatočke je vlastne len rúra - a podlahové kúrenie ide v čom - tiež len v rúre... Podľa mňa má určite viac výhod podlahové kúrenie ako radiátory - hlavné výhody som napísal. Aj keby bolo podlahové kúrenie drahšie ako radiátory (čo ani nemusí byť), tak je to vždy rozumnejšie riešenie. Na porovnanie - aký máš telefón? Smartphone alebo starú Nokiu 3310? Volať sa dá aj so starou Nokiou a stojí 10Eur, tak prečo si ľudia kupujú drahé smartphony za 300Eur a viac? Jednoducho aj keby radiátory vyšli lacnejšie, tak si normálne uvažujúci človek, ktorý stavia dom radšej priplatí za pohodlnejšie, príjemnejšie podlahové kúrenie a nešpatí si novostavbu s radiátormi na stene - chápeš?
Odpovedať
Koly comu chces niekde polahovku a niekde radiatori? Ak mas info ze podlahovka je draha? Potom daj vsade radiatori. Doelzite je vedet aky dom chces postavit a potom sa rozhodovat ake kurenie.
Odpovedať
ja som sa stretla s názormi čo majú podlahovku,že ked prídu na návštevu kde kúria iba rádiatormi že im je zima,podľa mňa ?! najlepšie teplo je od spodu,načo si to komplikovať,ale?to už je na každom čo si zvolí. @ladynaamah
Odpovedať
Poradime krasnej zene z Krasna nad Kysucou. nieje dobre miesat radiatory a podlahovku ale da sa ale cez hydrostaticku vyhybku s dvoma cerpadlovymi skupinami kde jeden pracuje s teplotou media 60-70 A druhy pre podlahovku 30-50 nevyhoda je obstaravacia cena pri jednopodlaznych domoch ale pri 2 podlaznych je to priam idealne ked je na prizemi podlahovka a hore v spalnach .podkrovnych izbach radiatory. v pripade ak mate jednopodlazny dom a mate napriklad 6 okruhov podlahovky a 4 radiatory staci zvolit jednoduchsi system a to pouzit rozdelovac s cerpadlom a s integrovanym zmiesavacom ktory vam oddeli od 70 C tych 40 pre dodlahove kurenie. nevyhoda je ze kotol pojde casto v mimokondenzacnom rezime teda nad 55 C co nieje ekonomicke vzhladom na cenu plynu. mozete to vyriesit hrubsimi radiatormi s vacsou plochou pre ktore staci 55C voda
Odpovedať
@ladynaamah My sme do novovstavby dávali všade podlahové kúrenie a kondenzačný kotol pričom investícia nebola vyššia ako pri rádiátoroch. V systéme je menej vody, je to nízkoteplotné vykurovanie, takže kotol môže fungovať plnohodnotne. O rádiátoroch som ani neuvažovala, pretože máme väčšinu okien až po zem a tie by mi interiér len špatili. Bývame 6 rokov a som s týmto riešením nadmieru spokojná. Krb máme ako plnohodnotnú alternatívu k plyn. vykurovaniu s prieduchmi v celom dome, tak podlahovku zapína len keď nie sme doma. Je to veľmi príjemný pocit keď je podlaha teplá a nevadí mi ak sa dcérka sedí a hrá sa na dlažbe. Spiatočkou by som to určite neriešila, okrem toho sa dá použiť len na obmedzený priestor.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek @atlaska @robo28w Ideme stavať dvojpodlažný dom , s tým , že dolu je kuchyňa s obývačkou, technická miestnosť, kúpeľňa, predsieň, garáž a izba a na poschodí sú 4 izby a kúpeľňa. Je mi jasné, že podlahové vykurovanie by bolo najvýhodnejšie a majster hovoril, že cenovo porovnateľné s radiátormi. Na druhej strane architekt povedal, že by neveril ničomu čo nevidí (keby praskli rúry). Včera zas chlapi medzi sebou, keď som im spomenula podlahové tak vybuchli, že aké je to drahé , že spiatočka je lepšia , pretože na podlahové treba nejaké regulátory, zmiešavače, veľa okruhov. Stavať chceme na konci mája a riešim to sama a na koľko nie som asi dosť stará aby som to vedela zo skúseností a krčmových rečí "stavbárov" :-)
Odpovedať
na konci maja a uz mas projekt? Ak mas projekt mas mat v nom uvedene kurenie. najdi si tu temy o podlahovom kureni a studuj. Nikto uceny z neba nespadol. Architekt ma kolko rokov? kde studoval?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@atlaska projekt bude behom budúceho týždňa. Celé je to akési rýchle-vo februári sme sa rozhodli, že ideme stavať. Keď som s projektantom a na úradoch (SPP, SSE, vodári) všade sa ma pýtajú ako chcem, čo chcem , kam to chcem, či chcem elektriku na stĺp alebo na konzolu k domu a ja nemám ani šajnu o tom a najlepší majster- z čoho strechu, aké murivo, atď. Možno som naivná ale myslela som, že keď si za to platím tak dostanem nejaký návrh a odporúčania čo je najvýhodnejšie a najlepšie riešenie. Architekt má okolo 60 8-) .
Odpovedať
co aako chces ma byt v projekte. Ak nieje,architekt je neschopny. Bud.tyzden bude projekt a to ti niekto urobi za tyzden projekt kurenia? vypocita tep.straty domu.......fuha klobuk dolu. Jeho zdovodnenie preco nie podlahove kurenie je uzasne. To snad ani nemoze byt pravda. Elektrika na stlp? To tiez nakreslil ten architekt?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladynaamah ak nemáš o tom ani šajnu, tak to nerob prosím ťa takto narýchlo!!! Ľudia čo o tom majú šajnu riešia projekt domu 0,5roka až rok a nie mesiac. A to myslím vážne, spravíte tam zbytočne veľa nepremyslených chýb a potom sa to už zmeniť nedá. Choď za iným projektantom, ktorý sa rozumie novým a moderným veciam (a vyskúšaným veciam) aby ti netvrdil také drísty a s tými rečami nejakých chlapov už vôbec nie. Treba to riešiť s ľuďmi čo sa tomu rozumejú. Budeš mať dovedený plyn? Ak áno, tak najjednoduchšie a najpraktickejšie riešenie je plynový kondenzačný kotol a podlahové kúrenie do celého domu - aj prízemie aj poschodie. Takto si to zadaj projektantovi na kúrenie a rieš ďalšie veci. Elektriku si na stĺp nedávaj - ak to ide dať do zeme, tak to treba spraviť tak. Fakt ti nezávidím, že si na to sama - ja to už mám za sebou a boli to najhektickejšie 3 roky môjho života.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladynaamah ten vek architekta naznacuje, ze je asi konzervativny...ale zasa poznam aj starsich, ktori su nakloneni inovaciam a novym rieseniam. Architekt by mal poradit a mala by si mu doverovat,ze navrhol dom ozaj dobry pre tvoju rodinu. Mame tiez 2-podlazny dom, vsade podlahovka...naco to komplikovat?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska nieee, to je zas iný problém. Písala som-časové rekordy stíhame :)
Odpovedať
Podlahove kurenie je , bolo a bude drahsie ako radiatorove. predrazuje sa systemovou doskou , rozdelovacom a vpripade zonovej regulacie aj nim. ale ma omnoho viac +++++ ako ------- oproti radiatorom.
Odpovedať
Profilova fotka
@anica Ďakujem, aj to je veľmi dobrá možnosť. Keď sa už bude robiť dole tak nech je to jedným vrzom.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek drahšie pri obstarávaní alebo potom aj pri mesačných nákladoch?
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo vie ze sa to moze zdat narychlo no nevenujem sa nicomu inemu len stavbe takze mam dost casu. Pisala som tu preto aby som mala relevantne info. Na strankach predajcov je to len jednosmerne zamerane. Budeme mat plyn a chcela som to kombinovat s krbom. Dom je rieseny tak, ze v buducnosti to budu 2 samostatne jednotky.
Odpovedať
@gkrivanek systémová deska není nezbytné nutná!
Odpovedať
Daj podlahove vsade, mam dole podlahove a hore radiatory a uz by som to asi tak nedal. Kuril som sice asi iba 2 dni ale bol som prijemne prekvapeny z podlahoveho, teplo bolo vsade tak rovnomerne, v dome bolo cca 8° a podlahovka nabehla ozaj dost rychlo, cakal som ze ten beton sa bude dlhsie zohrievat. Do jedneho dna bolo vsetko pekne vyhriate. Ohladom ceny, mam 2 rozdelovace z ktoreho idu vetvy a jednotlive radiatory, radiator plus termostaticka hlavice plus armatura na radiator je asi aj drahsia ako blba rura poozena na zemi. Tazke o cenu tu nejde. A na podlahove netreba nic extra oproti radiatorom, je to blbost.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell a ako by som potom vedela poriesit aby bolo bore samostatne kurenie? ( dve bytove jednotky v buducnosti )
Odpovedať
Profilova fotka
A aku podlahovu krytinu ste davali na podlahove?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladynaamah na podlahové kúrenie môže ísť ako betón, tak aj anhydrit. Anhydrit má rýchlejší prestup tepla, betón sa dlhšie ohrieva, ale potom aj dlhšie vydrží teplý, keď už podlahovka dokúri.
Odpovedať
@ladynaamah Hocico. Hlavne nie dlazbu! Pol roka sice tepla, ale pol roka totalne hnusna studena jaskyna. Dnes existuju dokonca drevene plavacky, ci koberce vhodne na podlahovku, cize bez obav.
Odpovedať
@ladynaamah 2 bytove jednotky .. hmm ja neviem, si pisala ze chces plynovy kotol, neviem ci ti ide o delenie nakladov alebo regulaciu. Ak cjhces delit spotrebu plynu to asi tazko ak ches regulaciu alebo odpojit povedzme vrch moze sa dat samostatne nejaky zmiesavac, su to peniaze navyse, ak by si chcela len odpojit vrch neni problem dat eln vventil, neviem naco by si to potrebovala... Na podlahe nemam este nic, je to novy dom, je tam beton a v kupelnach dlazby, budem davat plavacku, ludia co maju su spokojni, moc som im neveril ked chvalili podlahovku ale uz asi verim. Plavacka neni problem..
Odpovedať
@matorado My máme dole všade dlažbu a hore laminátovú podlahu a už by som najradšej dala dlažbu všade. Dlažba je príjemne teplá a na tej plávačke to moc cítiť nie je. Čo sa týka leta, tak veľmi rada behám po dlažbe bosá keď je vonku na skapanie. Čo sa týka životnosti zvlášť v namáhaných priestoroch ako je chodba alebo kuchyňa, tam by som nad iným ako nad dlažbou ani neuvažovala. Predajcovia presviedčajú, že to či ono je vhodné na podlahovku, ale prestup tepla ti aj tak najlepšie zabezpečí dlažba. @ladynaamah Ja by som sa do takej obrovskej investície určite nehnala tak narýchlo. Je veľmi dôležité dobre všetko vopred premyslieť a potom znalá ísť do toho. Ja som viac-menej riešila všetko ohľadne projektu, pýtala sa, vybavovala cca rok dopredu. Projekt bol do bodky realizačný a žiadne alternatívy sa už nekonali. Oveľa kľudnejšie sa stavia dom keď presne vieš čo a ako.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 to je dobrý návod ako stavať.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?