Podlahové kúrenie vodné-Problém

Profilova fotka
Ahojte máme problém s nastavením podlahového kurenia, kupily sme stary dom ktory sme na komplet rekunstrovaly no došlo už chladné obdobie ked už kúrime neaky ten mesiac, no stale sme neprisly na spravne nastavenie revizny technik tu bol 2x a povedal ze vsetko mame v kinizke od kotla a temostatu slovensky navod vsetko sa docitame neak nema snahu nam to vysvetlit, tak sa obraciam na vás kotol aj s termostatom máme Vailant , aj zasobnik na vodu máme presnjšie mut by vedel aky objed atd. ale ide oto ze termorat mame umiesteny v ibivacke s kuchinov ktora je spojená , potom mame podlhovast chodu kde mame 3 izby kupelnu a wc, no ked nastavim na termostate 22,5 stupna tu v obivacke s kuchinou je OK, no v predných dvoch izbách cize v detských je upná zima ked som to merala 2 stupne je rozdiel co je dost vela lebo ked sme v obivacke je nam dobre no ked prejdeme do detskych izbiem tam je nám už zima , zas ked som nastavila 23 - 23,5 ked bolo v izbach akurat dobre tu v obivacke s kuchinou sa doslava dalo zdochnut ,,a dokonca niekedy mam pocit ked u tu uz aj moc teplo znizim na 20 stupnov vo vnutri pise je je 25 aj tak pocitujem cely den teplo neviem to vyvetrat vsetkych izbach pootvarane a neak stale teplo , moja otazka dalo by sa neak vykurovat 3 predne izby inak ? to by som mala kupit len neaky drahši temostat kde viem nastavit viac miestnosti na vykurovanie alebo ako ?
Odpovedať
Profilova fotka
@alexa507 To je tak ked si nedate do izieb termostaty tak teraz budete krutit prietokomermi pol roka
Odpovedať
@13kovi13 :D Tak keď toto trvá niekomu pol roka, tak klobúk dole :) @alexa507 Neviem kto Vám robil podlahové kúrenie, ale dúfam, že okruhy v jednotlivých izbách sú samostatné ... Niekde máte v dome rozvádzač s ventilmi ktorými "škrtíte" alebo úplne otvárate prietok do jednotlivých vetiev. V podstate stačí trocha privrieť obvod kuchyne a obývačky (o koľko zistíte len tak, že budete skúšať) ... Aby ste to pochopili, docielite s tým to, že okruh v ktorom máte termostat bude mať nižší prietok teplej vody a tak Vám danú miestnosť vyhreje "neskôr" a ostatné izby majú šancu sa pri plnom prietoku vyhriať :) Nie je to nič strašné, ak to človek raz nastaví nemusí s tým väčšinou už nič robiť ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 to som strelil samozrejme :-D ale v dnesnej dobe jeden termostat to je rarita :-D
Odpovedať
Ahojte. Možno tu budem za blbca, ale nie je možné, že im to nejaký "majster" spravil tak, že majú vlastne len ten jeden okruh a než im tá ohriata voda príde do tých izieb, tak jednoducho vychladne? Aspoň mi to tak podľa toho popisu vychádza, keďže, ako píše alexa507, ak zvýši teplotu v obývačke, tak v izbách má akurát teplotu ale v tej obývačke už moc. Či sa mýlim? Je vôbec možné, aby to niekto takto dos.al?
Odpovedať
@13kovi13 vsetci kurenari tu na okoli davaju jeden termostat, mozek im to neberie aby pouzili viac termostatov.
Odpovedať
Profilova fotka
@13kovi13 prečo rarita? ak sa okruhy dobre navrhnú / podľa TS miestnosti / a vyregulujú, úplne stačí jeden termostat. Máme predprípravu na zónovú reguláciu v spálni, hosťovskej a detských, lebo "pre istotu" a doteraz používame iba jeden centrálny, v obývačke. Všade v dome je rovnaká teplota....Proste sa to na začiatku nastavilo a funguje to.... @alexa507 ako ti už poradil @lubk0 , prišktriť okruh, ktorý sa rýchlo nahreje- u vás obývačka a kuchyňa, aby sa zlepšil prietok do detských izieb. To nastavíš v rozvádzači. Ak nemáte označené okruhy, tak potom musíte skúšať, ktorý je ktorý.....
Odpovedať
Profilova fotka
@alexa507 Zkuste v rozvaděči škrtit ty ventily, jejichž zpátečka je nejteplejší. Zpátečky mívají teplotu hodně blízkou skutečné teplotě podlahy, ze které přicházejí. Jinak nezbývá, než doporučit výpočet (v mém profilu) a v případě nesrovnalostí hledat chyby. Optimální změna je průtok uškrtit na půlku a pak tak 3 hodiny počkat na změnu. To už by měla být výrazná.
Odpovedať
@13kovi13 Nechápem prečo by to bola rarita ... A nevidím v tom osobne ani žiadny diskomfort, ale možno som málo rozmaznaný ... Proste som tomu na začiatku venoval asi neskutočných 6 minút (2 min. denne asi 3 dni za sebou) a už mám všade rovnako teplo okrem spálne, ktorú chceme mať pocitovo chladnejšiu ... Dokonca, neuveríš, som tak za opicami, že nemám ani termostat ktorý sa dá ovládať cez internet ... Pretože to považujem tak ako tak za zbytočné. @pochabel Dúfam, že kúrenár nebol opitý :) Ja to vidím skorej tak, že termostat je v najteplejšom mieste v dome (kuchyňa) a keď sa v dome varí a väčšinou dňa sa tam zdržujú ľudia, tak sa zvykne táto miestnosť ohriať skorej a termostat vypne kúrenie ... Tým pádom sa ostatné miestnosti nestihnú dostatočne rýchlo ohriať.
Odpovedať
@alexa507 tak ako pise @lubk0 nevhodne zvolene umiestnenie termostatu. Ak je bezdrotovy presunut ho do chladnejsich miestnosti. A az potom sa hrat s prietokmi.
Odpovedať
Ja som kupil 6 lacnych izbovych teplomerov, dal na hodinku vedla termostatu a oznacil na nich rovnaku teplotu ako mal termostat.Potom som ich rozlozil po izbach a kazdy den priskrcoval...az po dosiahnutie I.O. stavu. Trvalo to cca tyzden. Raz to treba spravit a potom to roky posluzi
Odpovedať
@alexa507 nemá kotol exterierový teplotný snímač kvôli ekvitermike? Nastavte kotol na kuúrenie podľa ekvitermiky. Kúrte na takú teplotu ako vám je pocitovo pohodlné nie na to čo ukazuje termostat. Kotol vám bude podľa ekvitermiky púštať vodu do podlahy a vy len vyregulujete jednotlivé okruhy. Keď som pochopil z vášho popisu "predné izby" asi budete mať nejaký obdĺžnikový dom a odhadujem že obyvačka bude niekde na južnej strane a izby budú niekde zo severu resp. západu. Zasvieti slnko v obývačke je teplo vypne termostat a dokúrilo. Keď je ekvitermika a sleduje sa teplota na spiatočke tak bude kúriť podľa toho aká teplota sa vracia. Priškrtíte kuchyňu a v izbách bude kúriť viacej.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 ja tiez nemam smart termostaty ale je prijemne si vedet regulovat izby zvlast niekto ma rad teplejsie niekto chladnejsie... A ak nahodou mas aj krb v obyvacke kde je aj termostat tak uz je problem... Ale kym nezazijes nepochopis
Odpovedať
Článok sa načítava...
@13kovi13 Ja som bol v tom ze jeden "master" termostat je v izbe kde ma byt najvyssia teplota a zvysne mozu byt uz len chladnejsie lebo termostat priskrti dany okruh. Ako to mas ty ?
Odpovedať
Profilova fotka
@panak ja som si spravil kupelnu obyvacku a izby extra a kde si aku teplotu nastavim taku tam budem mat a kazdy termostat dokaze zopnut kotol. Termostaty otvaraju servoventily podla potreby. Myslim si ze tento system je ovela konfortnejsi
Odpovedať
@panak termostat ma byt v najchladnejsej miestnosti v obyvanom interieri. Povacsine chodba.
Odpovedať
@13kovi13 Mozes mi prezradit konkretny kotol, termostaty a zapojenie ? Znie to super len doteraz mi kazdy tvrdil ze ovladanie zapinania kurenia je mozne iba jednym termostatom, popripade pri ekvitermickej regulacii to je podla vonkajsej teploty a teploty vracajucej sa vody. Ovladanie cez viac termostatov som nepocul. Som akurat v stadiu vyberania kotla a regulacie.
Odpovedať
@megdesign tento sposob sa mi moc nepozdava aj ked je to zauzivane. Moja chodba bude za dvoma zavretymi dverami a nejak nechapem preco pri vstupnych dverach som nastavoval teplotu na kurenie ked potrebujem regulovat teplotu v obyvacke kde ma byt najvyssia. Skor sa mi pozdava hlavnym termostatom regulovat v izbe kde ma byt najteplejsie a tam kde ma byt chladnejsie, priskrcovat ventil na zaklade termostatov v izbach. Ale je mozne ze tomu len nerozumiem. Moj mozog to proste takto vyjodnotil ako spravne.
Odpovedať
@panak je to tak preto, aby si danu najchladnejsiu miestnost dostal na nadstavenu teplotu na termostate. Ostatne izby s nizsimi TS priskrtis, aby neprekurovali.
Odpovedať
Profilova fotka
@panak to je uplne jedno aky mas kotol aj termostaty dolezite je aby boli pripravene kable z kazdej izby k rozvadzacu kurenia a v rozvadzaci ti to prepoji bud cez relatka co je lacnejsia varianta alebo existuje original taky modul podla poctu okruhov. My davame uplne najobycajnejsie ROTH analogove na 230V a funguje to perfektne. Ale doma som si dal Salus digitalne
Odpovedať
@13kovi13 Čo kým nezažijem ? Kým nezažijem to, že si niekdo dá termostat na hlúpe miesto v ktorom ešte kúri krbom ? Nie, to žiaľ naozaj nezažijem :) U mňa v dome nežije X cudzích ľudí, ktorý by sa tam striedali ... S manželkou máme radi rovnakú teplotu, navyše obývame "rovnaké" izby, preto netuším v čom by mi zvlášť termostat napríklad v spálni pomohol. V detských izbách spia poväčšinou zase len tie isté deti, takže opäť neviem, prečo by mali potrebu si teplotu meniť ... Ak by aj niektoré z nich požadovalo konštantne vyššiu teplotu v izbe, tak to spravíš raz pomocou "priškrcovania" a opäť máš vystarané ... Moje požiadavky na teplotu sa nemenia každý týždeň. Sú už roky rovnaké, je nám príjemných cca 22 stupnov a proste naozaj nevidím dôvod, aby som si to musel prenastavovať počas "rokov" :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 100ludi 100chuti ale som rad ze si spokojny a prajem ti pekny vikend :-)
Odpovedať
@13kovi13 Super, tak to treba tak prezentovať hneď od začiatku diskusie :) Pekný víkend aj tebe
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?