Podlahové kúrenie verzus rekuperátor

V poslednej dobe rozmyslam, co je lepsie(pri novostavbe-nizkoenerg.bungalov): podlahove kurenie s plynovym kondenzacnym kotlom, alebo rekuperator so zemnym vymenikom. Udajne cenovo je to rovnako, ale naroky na priestor a narocnost technologickeho postupu(hlavne svojpomocni stavitelia) je rozdielny. No zase mat prijemne teplu podlahu hmmm. Som zvedava na vase nazory, ktore dozaista mi pomozu sa rozhodnut.
Odpovedať
1
2
riesit zabezpecovanie tepelnej pohody teplovzdusnym vykurovanim vratane rekuperacie (asi toto mas na mysli) je mozne v pasivnom dome, nie v nizkoenergetickom, kde by toto zariadenie muselo byt dimenzovane na vysoke vykony, nakolko vzduch je zlym nositelom tepla a tym padom teplovzdusne vykurovanie by stalo vzhladom na vyssie tepelne straty neunosne vela penazi.. podlahove vykurovanie je vhodnejsie pre nizkoenergeticke domy, tu potrebujes dodavat trosku viac tepla ako v pasivnom dome.. ak chces hladiet trosku viac do buducnosti, hladal by som moznosti, ak sa co najviac koncepciou a materialovym riesenim domu dostal co najblizsie k parametrom pasivneho domu, s tym plynom je to v sucasnosti dost na figu.. nehovorim, ze elektriny bude vzdy dostatok, ale aspon nam nikto neodstrihne el. vedenie.. ;-) mas nejake obrazky domu??..
Odpovedať
Elektricka energia je obnovitelny zdroj energie, takze s tym nebude taky problem ako s plynom. S tou spotrebou mas zrejme pravdu. Planujeme stavat z ytongu lambda plus asi polystyren 8-10cm. Z dola 20cm a strop 30cm mineral.Okna 3komorove. Mam predstavu , ze v naj zimach by sme podporovali teplovzdusne vykurovanie krbom.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Mala som na mysli rekuperator a teplovzdusne kurenie dokopy, pri stene 25cm ytong plus 30cm polystyren. Mame trochu obavy ci to bude postacovat. V naj zimach prikurit krbom.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
máme podlahové topení bohužel jen na kondenzační kotel, jelikož topíne krbem tak teď už bysme to pěkně propojili, aby nám šlo i teplo do podlahy, bohužel jsem nad touhle možností nepřemýšleli
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ma niekto aj reane skusenosti s teplovzdusnym vykurovanim?
Odpovedať
Ano, ma to svagor a podla mna je to dobre, ale tazko regulovatelne. Teda je problem si nastavit inu teplotu v spalni a inu v obyvacke (prakticky je to nerealne). To bol dovod preco som do toho nesiel. Inak sa mi to "paci", resp. som nevnimal ziadnu inu nevyhodu. Pritom to nie je ani pasivny dom. Skor priemerny NED.
Odpovedať
@sisa79 ..tej izolácie je straśne málo, pri bungalove sa nedostanete ani na NED
Odpovedať
@landm Ja do toho idem...s tym ze je to tazko uregulovatelne to mas z casti aj pravdu ale da sa to riesit tak ze zakuris a pustis ventilator-vykuris si izbu a zavries tu klapku ktoru budes chciet v tej-ktorej izbe...ja to budem riesit takto...a ked mas NED tak to teplo ti vydrzi dlho....
Odpovedať
Profilova fotka
@pr kolko by bolo pri bungalove dost?
Odpovedať
@tiger16v na to aby ti vydrzalo dlho teplo potrebujes viacej ako len ohriat narazovo vzduch v miestnosti a nasledne zavriet klapku ako pises. Schopnost udrzat teplo sa da dosiahnut naakumulovanim tepla do stavby a to nie je tak rychle a jednoduche pri teplovzdusnom kureni
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sisa79 @yaninca kolko je pri bungalove dost? No najskor treba povedat ze stavat z Ytong Lamba (predpokladam ze 37 resp. 44cm) a na to 8-10cm EPS je hlupost uz sama o sebe. Rosny bod bude v murive a to nie je dobre. Ak sa da tak treba zmenit skladbu obvodovych stien na nieco rozumnejsie. Napr. 30cm murivo a 15-20cm izolacie EPS. Cenovo to nie je o nic drahsie, skor naopak a tepelno-izolacne vlastnosti su o poznanie lepsie. Dalsia vec je strop pri tom bungalove by sa mohol zateplit lepsie, este prihodit aspon 10cm izolacie. Malo ludi si totiz uvedomuje fakt, ze strechou unika najviac tepla.
Odpovedať
@tiger16v Ano, akurat prichadzas o akykolvek komfort pouzivania. Co nato manzelka? :-)
Odpovedať
@ferre1 Ano, taketo teoreticke vypocty som uz cital (a nepopieram ich), a tiez ma od toho odhovarali niektori ludia ale prax ukazala to, ze to celkom spolahlivo funguje. Az na tu regulaciu, resp. komfort pri regulacii. Ziadny prievan, ziadny pocit chladu a pod...
Odpovedať
@landm A čo suchý vzduch, pokiaľ nie je rekup. jednotka s recirkuláciou? Ak sa vykuruje a zároveň vetrá, nie je zriedkavé, že RV klesá veľmi nízko. Lebo na kúrenie treba preháňať väčšie objemy vduchu ako na vetranie - vyplýva to z tepelnej kapacity vzduchu. Práve v najväčších mrazoch, kedy treba najviac kúriť, čiže aj vetrať, je vonkajší vzduch najsuchší. Tí známi teda asi majú recirkulačné jednotky, ak je RV v pohode, však?
Odpovedať
@yaninca ..z hlavy ťažko povedať, resp. ľahko, ale treba spravit teplotný výpočet a ten povie
Odpovedať
@blacksr no, tak to neviem čo tou recirkuláciou myslis. Majú v podstate standardnu pasivnu rekuperáciu od atrey.
Odpovedať
@landm recirkulácia znamená, že jednotka berie vzduch v dome napr. na chodbe, znova ho ohreje a vráti do izby. Lebo keby ťahala nový vzduch na ohrev stále zvonku, tak RV klesne na 20%. Takže vo výhľade je zrejme s recirkuláciou - Atrea také robí. :-)
Odpovedať
@blacksr jaaj recirkulácia.... už viem.Vďaka. No zistim ako je to s tou RV. To ma zaujima.
Odpovedať
Dobrý den. Tady se mluví o volbě topení a nevychází se z tepelných ztrát domu. Já bych jenom připomenul, že tepelné ztráty jsou nějaké číslo, které nám udává, jaký výkon zdroje musíme mít. Čili při TZ 5 kW musí být zdroj min. 5 kW. Ale současně se musí brát v úvahu, že TZ se počítá na výpočtovou teplotu -12 °C,-15°C a nebo i na nižší teplotu. Dále současně musíme brát v úvahu, že je to sice mininální venkovní teplota, čili maximální TZ, ale ta je v rpůběhu topné sezóny pouze tu kratší dobu. Delší dobu topné sezóny je venkovní teplota vyšší a to podstatně vyšší, čili tepelné ztráty Vašich domů jsou nižší a to tak, že velmi. Existují tabulky teplot pro různé lokality a z nich vyplývá, že průměrná venkovní teplota v topné sezóně je třeba +4°C a to je celkem gigantický rozdíl proti výpočtové teplotě -12°C. A to nám teplotní rozdíl interiér - exteriér, kteý je rozhodující pro výpořet TZ sníží na polovinu ( z 32°C na 16°C ). No a z toho nám opět vyplývá, že převážnou část topné sezóny budeme do systému dodávat polovinu výpočtové potřeby tepla na topení. A čím máme lépe zaizolovaný dům, tím se více dostáváme do problémů, jak zajistit takový zdroj, aby efekfivně topil a byl investičně a provozně úsporný. Je také naprosto jasné, že délka topné sezóny ja závislá na TZ, čili zateplení a čím je TZ menší, tím je i topná sezóna kratší. A zde v úvahách o volbě topné systému by se každý stavebník a projektant měl zamyslet, jestli není nevýhodnější rovnou postavit dům s velmi nízkou potřebou tepla na topení, čili izolace na úrovni pasivního domu. Pro mě ja nepřijatelná instalace krbu, nebo krbové vložky s výkonem 8 kW do domu s teplenými ztrátami 2 - 5 kW. Ale obecně i jiného zdroje, který bude mít podstatně vyšší tepelný výkon, jak je potřeba. A nebo se to musí řešit jako teplovodní systém a momentální přebytky ukládat do akumulační nádrže. Co nakonec bude pro každého výhodnější, je na konkrétním posouzení na základě přesných výpočtů. Z tohoto hlediska já preferuji teplovodní podlahové topení, protože je jednak cenově srovnatelné s radiátory, naprosto kvalitně vytopí dům, regace je snadná, dá se udělat téměř celé svépomocně a umožňuje kdykoliv v budoucnu přechod na jakýkolv jiný zdroj tepla. Ještě se musím vrátit ke skladbě obvodových stěn. Nemohu pochopit, proč takové kvantum stavebníků volí Ytomg Lambda a zatepluje ho 10 cm EPS, když naprosto lepší a lacinější je postavit z obyčejného Ytongu a použít silnější vrstvu izolace. Už to zde na fóru včetně cen prezentovala celá řada abonentů - blacksr, mio23, pr atd. Já jenom dodám, že největší úspory dosáhnete na energie, které nespotřebujete. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva tu poslednu vetu odnekial poznam. Myslim, ze ju dost casto uvadza aj Smola vo svojej knihe :-) ale mate pravdu a)"že největší úspory dosáhnete na energie, které nespotřebujete" b)bez energetickej bilancie je volba zdroja tepla iba priblizne triafanie(ja momentalne cakam na toto cislo aby som vedel kam to bude smerovat) chcel by som sa opytat ci pri tom ako preferujete teplovodne podlahove vykurovanie Ste brali do uvahy aj cenu alebo iba fakt o efektivnosti? cena za 1m2 podlahovky je predsa navisenie rozpoctu oproti napr. teplovzdusnemu.
Odpovedať
@martinpapo Dobrý den. Neznám pana Smolu a jeho knihu jsem nečetl. Ale taková obecně platná fráze, navíc dlouhodobě ověřena a modifikována v nekonečném počtu výskytů ( např. kde nic není, ani čert nebere ) není ani jeho, ani můj výmysl. Ale to jen tak pro zábavu. Teplovodní vytápění preferuji z mnoha dobrých důvodů. A mimochodem neznám žádný špatný, čili záporný důvod. Když začnu u ceny, tak je jasné, že cena podlahovky je pouze cena toho hadicového systému, a rozvaděčů. Všechno ostatní jako betonový potěr a nějaký tepelný zdroj je společný pro jakýkoliv systém vytápění. Když vezmu v ůvahu, že středně zručný svépomocný stavitel je schopen si ten hadicový systém sám natáhnout a sám i zapojit rozvaděče, tak to ve finále dává předpoklad i velmi malých investičních nákladů. Takže nevím co tím navýšením rozpočtu máte na mysli. Nějak prostě topit musíte. Takže musí být zdroj tepla, a systém distribuce a předávání tepla. A cenové srovnání vychází zhruba stejně podlahovka verzus radiátory, včetně stejných zdrojů. Když ale u jednoho systému použijete třeba TČ za 200.000 Kč a u druhého plynový kotel za 15.000 Kč, tak se rozdíly najdou. Čili srovnávat pouze srovnatelné. A teplovzduch z praxe já osobně neznám, ale to chce profiřešení se systémovými prvky a cena rozhodně bude vyšší. Ale určitě to firmy umí spočítat, navrhnout a realizovat a fungovat to bude. Takže je to individuální otázka, jako někdo rád holky a někdo zase vdolky. Já bych teplovzduch nechtěl. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva este k tomu krbu, viem ze nie ste jeho zastancom a uz asi vobec nie ak by slo o dom s TZ 5kw a 8 kw krb.. (to je totiz nasa situacia, na 5kw mame vyratanu tz a kedze chceme krb so zadnym plnenim, jedina vlozka ktoru som zatial nasla ma tych 8kw). Od teplovodneho kurenia nas jednak odradzaju (ze je to investicne narocne a tazko regulovatelne) a jednak tym neplanujeme vyslovene kurit - ide nam skor o prilezitostne prikurenie, rekuperacia by mala odsavanie aj pri krbe a cast tepla by sa tak rozniesla aj do zvysku domu). aby sa dom neprehrieval, pomohla by akumulacna obostavba? vdaka za nazor(y),..
Odpovedať
@ladajaskva dakujem. co sa tyka toho navysenia ceny za podlahovku myslel som cenu na kluc.(pride firma, doniesie material a realizuje). Ak by som si to vsak robil sam co asi budem ak to bude podlahovka mate pravdu aj ja tam vidim miesto kde sa da znizit cena a potom cena nieje navysenim. otazka je volba vhodnej podlahy.(s cim mensim R kvoli efektivnosti)
Odpovedať
Dobrý den. Já o krbech nevím vůbec nic. Mám akorát zkušenost, že u švagra se z jedné strany peču a z druhé mě omrzají záda. Jak by se dal distrubuavat teplý vzduch pomocí rekuperace to nevím, vlastně vím, ale je to naprosto nestandartní řešení, kdy velkou část teplého vzduchu vypustíte ven a s tím i velkou část vlhkosti., Tím, že budete nasávat v podstatě suchý vzduch, tak je otázka krátkého času, kdy budete muset řešit, jak tu vlhkost zase zvýšíte. Takže zde by pomohl pouze cirkulační systém, který bude pořád dokola honit ten samý vzduch s tou samou vlhkostí. No a co se týká teplovodního topení, tak jsem to už mnohokrát psal, že není pravda, že by byl inveastičně náročnější a že by se nedal regulovat. Je ale pravda, že u podlahovky nedosáhnete takových rozdílů jako u přímotopu - hned topí a hned netopí. Tam je určitá, a to podstatné akumulace, takže v podstatě se nastaví teploty seřízením průtoků jednou pro vždy a ámen. Nebudete mít potřebu něco pořád regulovat, měnit, zvyšovat, snižovat a pořád se v tom rýpat. Já to mám stejně jako drtivá většina svépomocných stavebníků nastaveno trvale už 20 roků a je to OK. A všechno, kromě připojení kotle a svařování rozvodů jsem si dělal sám. Takže v tomto mám jasno, i když nevylučuji, že se dají udělat podstatně složitější, ale i dražší systémy, ale ten rozdíl se pozná především v ceně. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva na upresnenie - co sa tyka teplovodnej podlahovky, tu budeme mat, len ju budeme mat napojenu na plyn nie na krb. ten problem s regulaciou bol mysleny pri prepojeni s krbom.
Odpovedať
@martinpapo Cena za podlahovku do takto dobre izolovaného domu sa nevyrovná cenovému navýšeniu za jednotku, ktorá je určená na kúrenie, čiže tej s tou recirkuláciou. Podlahovkové rúrky Vás vyjdú napr. 400 €, podlahu robíte tak či tak. RJ s recirkuláciou je od obyčajnejšej vetracej drahšia o podstatne viac než 400 €. Je drahšia o 2000 €. Plus treba naviac rozvody pre recirk. okruh a nemôžu byť plastové kvôli náboju (veľké trenie, lebo väčšie objemy!) a kvôli požiarnemu hľadisku. Zdrojom pre podlahovku môže byť kombi bojler, doplnený len o obehové čerpadlo a termostat a samozrejme treba aj rozdeľovač. Takže ten rozdiel je menší než 1600 €. Alebo ak dáte el. konvektory do každej miestnosti, vyjde to ešte lacnejšie. Každopádne, ak bude dom perfektne tepelne izolovaný, aj teplovzduch je možnosť. Je to Vaša voľba, Vy máte určité priority.
Odpovedať
@blacksr idealne by bolo keby sme mali pasivnu RJ a nic viac. ziadny dodatocny zdroj tepla. Avsak mam pocit, ze to tak na zaklade bilancie nebude (ak to vobec bude PD). Nebol by som rad ak by som mal rozvody v dome co je este ok + centralnu aktivnu RJ, ktora by mi zohrievala okrem TUV+podlahovku (cize vacsi objem vody) a zapnem ju 10x do roka pocas najvacsej zimy.
Odpovedať
@ladajaskva Lado, kde ste boli ked som na TZB zadaval otazku kde by mi takato odpoved stacila na rozhodnutie "Ako na kurenie". A vidim ze uz aj na Modrej streche sa zvysuje uroven rad :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?