Podlahove kurenie v starom dome

Ahojte Idem prerábať dom z 69roku uvažujem nad podlahovým kúrením. Na dome mám v pláne vymeniť okná zatepliť povalu, ale na vonkajšie zateplenie asi nebudú peniaze. Otázka znie či mi podlahové kúrenie vykúri dom bez vonkajšieho zateplenia. Obvodové múri domu sú z kvádri asi 30tka. Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Vykuri s tym problem nebude no spotreba bude vyssia, urcite co najskor zateplit.
Odpovedať
ahoj aj my prerabame dom zo 70 rokov a múry mame z plnej tehly 30-ky. dom sme cely podrezali, potom sme podlahy napenetrakovali, ipu v dvoch vrstvach sme spojili s pozdrazaním-mam na mysli s tou tvrdenou foliou s ktorou bol podrezaný dom. potom sme dali ciernu foliu na ipu, lebo niekedy sa neznesie ipa s polystyrenom. potom tvrdený polystyren, cierna folia, kari rohoz a podlahove kurenie. zatial sme zateplili iba sokle z vonka. este nekurime, lebo cakame kym nam vytvrdne betonovy poter a kym nam pride kurenar nahodit plynovu pec :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@andreaticha kúriť môžete hneď, len nie na vysokú teplotu, aby sa neprehriali a nevysušili rohy skôr ako stred. Treba polievať, aj kraje, urýchli to ztvrdnutie.
Odpovedať
gkrivanek čo znamená vyššia ??? Pokiaľ by som sa vošiel do 130 eur záloh na plyn + prikurenie v krbe bolo by to OK
Odpovedať
@andreaticha aky hruby ste davali polystyrenom???
Odpovedať
@jan45 nemozme kurit, lebo este nemame kotol :-D betonove potery nam robili teraz v piatok. vsetko to pojde postupne ;-)
Odpovedať
@pepo823 to je tazke povedat. vysky v izbach sme mali, ako TATRY :-D ale väčšinou sme dávali 5 tvrdený polystyrén. ale niekde aj viac, aby sme mali rovnaké výšky ;-)
Odpovedať
@pepo823 neviem kolko m2 má dom no v dome so 120 m2 kondenzacným kotlom podlahovka by mohlo byt cca okolo 80EUR
Odpovedať
@pepo823 my sme radsej zateplili sokel z vonka a poval az neskor tiez kvoli financiam.
Odpovedať
@gkrivanek dom je 10x11 metrov
Odpovedať
@andreaticha podla mna teplo uteka hore tak plafon, alebo povalu bude treba zateplit cim skor
Odpovedať
@pepo823 tak ono sa neda vsetko urobit na jeden šup. dom sme zacali prerabat v aprili. a uz sme tolko urobili, ze sa z toho tesime. dali sme ho cely podpilit, pristavali sme kotolnu a novy vchod, novucicka strecha, okna, dvere, zaizolovanie, vonkajsie sokle, novy plot od susedov, odpady, voda rury, podlahove kurenie a dalsie veci a v piatok nam robili betonove potery. tento rok urcite nebudeme izolovat povalu, lebo musime ine dorobit aby sa dalo kurit. a ked v prvy rok nejake to teplo aj unikne von cez stropy tak to nevadi. nech nie je ten dom hned uplne zaizolovany. aby ta vlhkost co tam bude mala z kadial unikat. tak nech sa vetra cez stropy :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andreaticha Super toho ste uz dost urobili ja len zacinam. Ale ked som sa pytal kolegu o podlahovom kureni tak mi vravel, ze jeho kamarad ma podlahove kurenie, ale nezateplit strop a zevraj cez zimu im bolo zima, ze nemohli vykurit dom. Az ked zateplili plafon tak sa konecne zohriali. Preto som zalozil temu o podlahovom kureni na starom dome ci snim vykurim starsi dom. :-)
Odpovedať
@pepo823 ano to je jasne, ze cez strop unika teplo. ale ked v jeden rok zaizolujes vsetko od podlahy, múry, nove okna tak potom musis nechat aj nejake to vetranie v prvy rok. lebo vsetko to betonovanie, stierky a ine muraske prace musia vyzriet. tym padom ti strop neprepusti nic, okna ti tiez nic neprepustia. v tychto materialoch je voda a ta sa musi z niekadial vyparit a najlepsie je cez strop. to je nasa uvaha. necham to na teba aky das postup ;-)
Odpovedať
@pepo823 teraz ti presne napisem o tom polystyrene. zacali sme od 5 cm tvrdeneho polystyrenu a potom sme uz davali viac, lebo ako som pisala. v kazdej izbe bola inaksia vysla podlahy TATRY :-D stary dom :-)
Odpovedať
@pepo823 Dobrý den. Základem je znalost tepelných ztrát Vašeho domu a ne zkušenosti ostatních, kteří mají jiné domy s jinými tepelnými ztrátami ( TZ ). Podlahové topení umí přenést cca 90 W/m2. Výpočet je jednoduchý - vytápěná podlahová plocha v m2 x 90 W a vyjde, jaký výkon je schopna podlahovka dodat. Jestli tento výkon pokryje TZ Vašeho domu musíte porovnat právě s TZ Vašeho domu. Teoreticky se dá zvýšit výkon podlahovky tím, že se zvýší teplota topné vody, ale bude to pouze při porušení hygienických norem na teplotu podlahy. Nicméně, jednu zimu by se dalo přežít. Ale následující zimu byste měl barák zateplit, aby se to vrátilo do normálu. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?