Podlahove kurenie v poschodovom dome

Ahojte, sme vo faze projektovania poschodoveho domu. Budeme mat plynove podlahove kurenie plus krb, len nemame este doriesene, ci na poschodi dat tiez podlahovku alebo radiatory, V com su vyhody a nevyhody radiatorov na poschodi a takisto podlahovky? Za kazdu radu budem vdacna.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@ivanula nechajte všade nízkoteplotné v celom dome. Ak sa bojíte podlahovky v spálniach alebo máte nejaké predsudky takmdo podkrovia môžte zvoliť stenové alebo stropné kúrenie.
Odpovedať
Profilova fotka
radiatory: - mozes operativne menit teplotu v izbach, v kazdej ako chces (aj ked to nie je uplne pravda, kotol v zateplenom dome nejde cely den, a tak ked je vypnuty, mozes si nastavovat na hlaviciach co chces, nic sa nebude diat. Teda, da sa to nastavit aj tak, ze nebudes mat len 1 alebo dva snimace, ktore budu hovorit kotlu, ci ma kurit alebo nie, ale pochybujem, ze to budes mat tak spravene, vacsinou sa da 1 regulator do referencnej miestnosti a kuri sa podla toho) - mozes na nich susit pradlo podlahovka vsade: - jednoduchsi a tym aj lacnejsi kotol (staci jednookruhovy, nepotrebujes kurit na 2 odlisne teploty do radiatorov a do podlahovky) - pradlo mozes susit na susiaku, takze ze nemas radiatory, nevadi. Skor moze byt problem, ako vyriesit suchy vzduch, nemas kam dat odparovace, teda ak budete mat suchy vzduch v zime. - lacnejsia prevadzka (na rovnaku teplotnu pohodu staci kurit na teplotu o cca 2 stupne nizsiu) - neobmedzuju ta radiatorove telesa pri rozmiestnovani nabytku - ludia maju proti podlahovke predsudky, ze vysusuje kosti, a ze nie je dobre chodit po teplej podlahe... to prve neviem, nerozumiem tomu. To druhe, ano, je to tak, ak je zle zatepleny dom a kuris podlahu napriklad na 40 stupnov, tak to sa vydrzat neda, je to neprijemne. Ak to navrhnete dobre, nemala by teplota podlahy ist nad 28 - 29 stupnov a to je prijemne, na podlahe sa da aj lezat a chodit bosy.... my mame podlahovku vsade, a navstevy, co k nam pridu viackrat, si uz nepytaju papuce, nechcu ich, ze je prijemne chodit po podlahe bosy. - nemali by ste mat nabytok polozeny celou plochou na podlahe - co sa tyka krytin, to Ta neobmedzuje, ak sa na to mysli pri navrhu, mozte dat cokolvek... laminat, dlazbu, drevo aj koberec. Snad len korok nie. Cenovo to vychadza podobne. Inak, na Slovensku je dost oblubeny model na prizemi podlahovka, hore na poschodi radiatory, netusim preco....
Odpovedať
Profilova fotka
my máme patrový dům - v přízemí i patře je podlahovka (topenáři nám nedoporučili kombinovat 2 systémy, které pracují na odlišných teplotách). Je to určitě i tím, že máme TČ :-) Jinak spousta lidí nám říkala, že do patra a pod střešní okna musí jít radiátory...
Odpovedať
Ak je mozne tak urcite aj na poschodie podlahovku!!! Ale s poriadnou regulaciou!!! Bud termostat do kazdej izby alebo 2 termostaty a to jeden na poschodie a jeden na prizemie pricim su oba napojene na cerpadlove skupiny a riadia system nezavazne s jednym kotlom napr viessman vitopend 200! Je nato dokonalý.
Odpovedať
@gkrivanek viete mi prosim vas orientacne odhadnut, kolko moze stat jedna taka zostava, resp 3, kedze riesime zvlast regulaciu v 3 bytovych jednotkach. Kurenar mi to do svojej prvej cenovejkalkulacie akosi "pozabudol" zahrnut. Podlahovka je uz zaplatena+hotova a zaliata poterom, kotol a boiler taktiez vyplatene, este to caka na montaz a dnes som sa dozvedel, ze este sa maju kupovat 3 regulacne sety, ale ziadnu cenu nepovedal, tak my skuste odhadnut cenu takeho niecoho. Vopred vam dakujem.
Odpovedať
Ked to ma byt tip top tak potrebujete na 1 riadenie cca 500 eur. To je rychlomontazna sada s cerpadlom, zmiesavacom servopohonom na zmiesavanie a termostatom + zbernica k-bus ktora komunikuje s kotlom a riadi cerpadlovu skupinu. Tymto systemom dosiahnete to ako keby ste mali 3 kotle no v podstate bude len jeden jediny!
Odpovedať
@gkrivanek ano, presne tak to ma byt urobene. No pekne, 3x500€ teraz pred Vianocami..hmm, len dufam, ze taketo obrovske nekalkulovane vydavky ma uz viac nepostrehnu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek Vitopend 200 nepoznam. Nemalo tam byt nahodou VITODENS 200?
Odpovedať
Profilova fotka
@margarita a preco nie korok pri podlahovke? Mame v dome - v 4 izbach a je to to najlepsie, co sme mohli dat. S laminatom sa komfort v zime i v lete neda porovnat. Dlazbu mame v kupelniach a ano, kym sa kuri, je tepla, ale len vtedy. Korok je teply stale. A laminat sa mi zda studeny vzdy, aj ked sa kuri.
Odpovedať
@rastiik jasne poplietol som si to so 100 vitopend Dik
Odpovedať
podlahovka v celom dome, alebo radiator v celokm dome, neviem prečo to každý kombinuje. Záťaž na kotol úplne zbytočný. Máme celý dom podlahovku a to že mi nezavadzajú radiátory, je super. Vyveďte si jeden prieduch na poschodie a máš vybavené...
Odpovedať
Profilova fotka
vitopend je nizkoteplotny vykurovaci kotol. ten by som do novostavby v ziadnom pripade neodporucal, ku podlahovke uz vobec nie. Ak tam malo byt Vitodens 200 (kondenzacny kotol) tak ten ma velmi dobry modulacny vykon, je na neho 5 rocna zaruka, obsahuje kvalitne komponenty. K podlahovke ako usity :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivanula ahoj...urcite dolu a aj hore len jeden druh kurenia...bud podlahovka alebo radiatory. Svagor ma na prizemi podlahovku, hore ma radiatory a ma este aj vodnika...moze robit cokolvek, vyregulovat to je pre neho takmer nemozne. Bud ma dolu velmi teplo a hore teplo akurat, alebo ma dolu akurat a hore chlad... Nechapem preco niekto kombinuje takto kurenia. Mame doma podlahovku na oboch poschodiach a mozem to len odporucit, ale nie preto, ze to mam ja, ale preto, ze to je velmi konfortne a hlavne bezproblemove mat len jeden druh kurenia v dome.
Odpovedať
Ja by som sa na vasom mieste rozhodoval aj podla toho, z coho by ste chceli mat v dome podlahy. Ci dlazbu, laminat, vinyl, korok, pripadne ciste drevo. V pripade podlahovky do celeho domu urcite nesliapnete vedla. Bude to komfortne a ucelne a na potrebny rychly nabeh, ci rychle zakurenie budete mat krb. Akurat tomu budete musiet prisposobit vsade podlahy. Ja kurim pevnym palivom a kurenie mam kombinovane. Hlavne kvoli druhom podlah. Kde je dlazba je podlahovka, kde ciste drevo/dlazkovica, tam su radiatory. So spravne zapojenou kotolnou a termostatmi nemam s vyregulovanim teploty, ci kurenia ani najmensi problem. Vlastne ja uz sa o tom ani nestaram. Nastavil som to raz a teraz uz len kurim v kotli.
Odpovedať
@margarita Zaujalo ma ze pises ze pri podlahovke nezalezi na tom aku si das krytinu - moj manzel trva na tom ze chce mat v izbach koberce a o tom som citala ze nie je vhodne pod to davat podlahovku, tak ako to je? Uz sme sa zmierili s tym ze ked dame do obyvky drevo (bambus) budeme si musiet za kurenie trochu priplatit oproti dlazbe. Ale co s nami ked nemame radi dlazbu? Najradsej by som dala samozrejme podlahovku do celeho domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim tak super, obavala som sa velkeho tepelneho odporu pri korku, a najma som nevedela o nikom, kto to ma a je spokojny (korok a podlahovku), ale ked to mas a funguje to OK, tak potom uz pri podlahovke nie su asi ziadne vyrazne obmedzenia na krytinu
Odpovedať
Profilova fotka
@luck4 na krytine zalezi - musis na tu krytinu dimenzovat hustotu trubiek pri podlahovke. My mame na poschodi koberce a podlahovku, a ide to OK. Treba sa ale poobzerat v predajni kobercov, nie vsetky koberce su na to vhodne. Vacsina bezne predavanych ale je, maju to oznacene v specifikacii. Dole mame drevene parkety (urcene na pouzitie na podlahovom kureni, to treba tiez overit, nie vsetky typy su na to vhodne) a podlahove kurenie a tiez bez problemov. Ani my nemame radi dlazbu :-)
Odpovedať
@luck4 Zalezi. Sice starsi clanok, ale opat ho sem davam, lebo orientacne posluzi. http://vytapeni.tzb-info.cz/podlahove... Ako vidno, plavajuci laminat je este menej efektivny, ako bezny koberec..
Odpovedať
Profilova fotka
@cache pri všetkej úcte k tomuto fóru, chodím tam čerpať info, ale táto časť vychádza z nesprávnych predpokladov. Tým ale nevyvraciam, že druh podlahovej krytiny nemá vplyv na rýchlosť prenosu tepla.
Odpovedať
@ivanula Ja mam podlahovku hore aj dole a som maximalne spokojny. Radiatory uz nechcem ani vidiet. Podlahovka v zateplenom dome je to najlepsie co mozete mat. V kombinacii s plynovym kondenzacnym kotlom su prevadzkove naklady blizke nule a nie je potrebna ziadna zlozita regulacia ani dalsie vykurovacie systemy. Ziaden krb, ziaden komin, nic uz nie je potrebne. Ja jednoducho kurim v celom dome, v kazdej izbe, kotol mi bezi tak 1-2 hodiny denne. A spotrebu som mal posledny rok iba 600kubikov plynu vratane ohrevu TUV a varenia. To su prosim pekne mesacne naklady asi 30eur. Ak sa dom rozumne zatepli (v mojom pripade 15cm biely eps), tak uz nie je potrebne takmer vobec kurit. Teplota v dome ma velku zotrvacnost, aj bez kurenia klesa len tak o 1C za den. A vykurovaci zdroj bezi len obcas na udrziavanie teploty. A co sa tyka podlahovej krytiny na podlahovku, tak to je prosim pekne uuuuuuplne jedno. Ak sa nejedna o stary dom, alebo zle postaveny dom so slabym zateplenim, tak je uuuuuuuuplne jedno co mate na podlahe. Ci je to laminat, ci je to koberec je to jedno. Ja mam dokonca skladbu obycajny mirelon, obycajny lacny 8mm laminat a na tom hruby koberec a niektori tu asi budu prekvapeni, ale aj v tej izbe mame teplo. Akonahle zateplite dom, podlahu, strop, tak uz je vsetko jedno a treba zvolit uz len tie najjednoduchsie a najlacnejsie riesenia a aj tak bude v dome dostatok tepla ...
Odpovedať
@ivanula ja by som dala do celého domu podlahovku,kamarát dal do chodby aj obyvačky dlažbu a tiež povedal že v najbližšom čase ju musí vymeniť studená.My sme mali v kúpeľni dlažbu na to sme dali vinylovú -livyn click clak a je to omnoho lepšie je teplejšia a hlavne sa na nej nešmýka,do kuchyne sme ju dali tiež ale tam sa nalepovala,ináč ona je dokonale dobrý tep.vodič hodí sa pre podlahové kúrenie,údržba veľmi dobrá,ale podľa mňa veľa záleží na odtieni.
Odpovedať
@cache Ten clanok je dobry, ale treba sa na to pozriet realne. Aj ta najhorsia kombinacia dokaze dodavat 40W/m2. To je, pri takom beznom dome s plochou asi 120m2, tepelny vykon na urovni 4.8kW, A to prosim pekne ak niekto postavil dom, alebo stavia dom o podlahovej ploche 120m2 s tepelnymi stratami viac ako tych 5kW, tak je blbec. Taky dom by nemal mat tepelne straty viac ako 3.5kW a to ta podlahovka musi s prehladom pokryt vratane toho, ze na tu laminatku polozim este aj koberce .... Samozrejme ten vykon sa da v kritickych dnoch (ked je vonku pod -10C) este zvysit tym, ze sa zvysi vstupna teplota vody do podlahovky. Dobre clanky su napriklad aj tieto http://vytapeni.tzb-info.cz/teorie-a-... http://vytapeni.tzb-info.cz/podlahove... http://vytapeni.tzb-info.cz/podlahove...
Odpovedať
Dakujem za rady, rozhodli sme sa dat podlahovku aj na horne poschodie. Teraz este poriesit tu krytinu. Tu sa nazory rozchadzaju. My dlazbu velmi nemusime, jednine do zadveria a kupelni.
Odpovedať
jednoznačne podlahovku do celého domu ja dávam aj do suterénu.
Odpovedať
@ivanula Na podlahovku môže ísť aj lamino alebo drevené parkety. Len treba na to dimenzovať podlahovku, aby bol nábeh rýchly. Projektantovi kúrenia povedzte, že chcete lamino / drevo a nech to zohľadní vo výpočte.
Odpovedať
V pripade laminatu treba rozostup rur na 10 cm! A hotovo. Vyhoda laminatu je ze v lete nieje studena ako dlazba!
Odpovedať
@gkrivanek Ahoj. Výhoda koberce je, že v létě není studený jak laminát. :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@blacksr Ahoj. K čemu je dobrý rychlý náběh teploty podlahového topení ? Podle mě k ničemu. Na to je dobré velké ohniště uprostřed pokoje. To naběhne hned. A za chvíli i s hasičema. :-D :-D :-D :-D :-D Rychlý náběh je potřeba třeba u rekreačních objektů, kde přijedu několikrát za zimu a potřebuji vytopit barák z mínusových teplot na teplotu vhodnou pro přežití. :-) :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
@luck4 existuju aj koberce vhodne na podlahove kurenie. Kamoska ma a je spokojna. Makke chodenie a teple :-)
Odpovedať
@ivanula nedavajte dlazbu. Je veeelmi studena ked sa vypne kurenie. Uplne ako lad. Najviac do kupelne a wecka. Ani do kuchyne nedavajte. Mali sme, nikdy viac. Clenky a pistaly ma tak boleli! Preluskala som web a znamych. Dlazba je studena, drevo je drahe. Laminat je akurat. Vraj dlhsie trva kym sa nahreje (doteraz som neprisla na to, ze kolko to je :-D )
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?