Podlahové kúrenie s dvoma rozdeľovačmi.

Dobry den, Mam nasledovny problem. Mam kotol kondenzacny wiessmann vitodens 100, vykurovana plocha na dvoch poschodiach cca 220 m2. Spodna poschodie jednoduchy rozdelovac s 11okruhmi, vrchne poschodie s 12 okruhmi. Vsetko je podlahovka a dva radiatory v kupelniach. Ide o to ze na dolnom poschodi je dlazba a preto sa vykuri rychlejsie ako na vrchnom kde je plavajuca podlaha. Dal som namontovat do rozdelovaca na spodnom poschodi elektroventil ktory mi pri pozadovanej teplote prostredia odstavi spodne poschodie. problem je v tom ze ked to urobi tak kotol zohrieva vodu do horneho poschodia ale len asi pol hodinu a potom ide len obehove cerpadlo a zase za nejaky cas sa zapne na chvilu. Kdezto ked je pusteny aj spodok tak zohrieva vodu neustale a toci ju do oboch poschodi . V com moze byt problem. Dakujem
Odpovedať
@bombarderik prečo by to mal byť problém, kotol kúri tak ako má. Po dosiahnutí teploty vypne.
Odpovedať
Problem vidim v tom ze ked ide kotol a tlaci vodu len do horneho poschodia tak vodu zohrieva len chvilu a potom pusti len cerpadlo ktore toci vodu s teplototou 32 stupnov, kdezto ked ide aj spodne poschodie tak ju zohrieva skoro neustale.
Odpovedať
@bombarderik je tam diferencia preto len točí vodu. Je rozdiel medzi vrchol a spodnom ten spodok má omnoho viac strát myslím podlahovka.
Odpovedať
Na vrchu je plavajuca podlaha a je tam citelne chladnejsie a na spodku je dlazba. Prave preto by som cakal ze ked vypnam spodok tak by mal tu vodu hriat skoro stale lebo sa podlaha skor ochladzuje.
Odpovedať
Moja úvaha: pri vypnutom spodku je "vyžarovací" výkon kúrenia na hornom poschodí menší, ako je najnižší výkon kotla - voda v kúrení sa cez plávajúcu podlahu neochladzuje tak rýchlo - neodovzdáva tak veľa tepla aby musel ísť kotol neustále. Preto sa kotol vypne a točí vodu, kým voda neochladne a opätovne ju dohreje. Keď je spustený aj spodok, dlažba rýchlejšie odvádza teplo z vykurovacej vody a teda ju rýchlejšie ochladzuje a kotol môže ísť neustále bez vypnutia. Dodaný výkon z kotla sa stíha vyžarovať do miestností.
Odpovedať
@bombarderik Podla mna: podlaha moze byt na dotyk - pocit, chladnejsia, ale vratna voda sa vracia do kotla tepla. A to tak tepla, ze rozdiel medzi vystupnou a vratnou vodou je velmi maly. Preto kotol vypina a ide len obehovka. Az ked sa kotlu vrati na vratke chladnejsia voda /vacsi rozdiel vystup vs. vratka/, zapne kotol. Riesenie by podla mna bolo take, ze dole jeden termostat, hore duhy. Ak je hore aj dole teplota nizka, otvorene oba rozdelovace - kuri prizemie aj poschodie. Ak je na prizemi dosiahnuta teplota skor, ako na poschodi /co som z textu pochopil, ze je aktualny stav/, odstavi spodny rozdelovac - elmag ventil napr. ktory mate instalovany, ale zaroven zabezpecit to,aby sa kotol riadil termostatom pre poschodie, nie pre prizemie.... Na poschodi nadstavit vyssiu pozadovanu teplotu.
Odpovedať
Presne tak to mam urobene len neslo mi do hlavy preco sa to tak rozdielne sprava. Tejto teorii som bol nakolneny aj ja ale nebol som si isty. Ten termostat na vrchnom poschodi mam a ten zapina a vypina kotol. Dakujem za vysvetlenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?