Podlahové kúrenie - prehýbanie polystyrénu

Dobrý deň, je normálny prehyb pochôdzneho polystyrénu pod poter? Mám položených 16cm (5+6+5cm tri vrstvy) polystyrénu, ktorý ide pod cementový poter do ktorého ide podlahové vykurovanie. Polystyrén je na dvoch miestach menej pevný, akoby sa viac prehýbal, akoby pružil cca o 1-2 cm? Je to normálne? Polystyrén je 5 a 6 cm vrsta z pochôdzneho polystyrénu 100S a vrchná vrstva zo 150S.
Odpovedať
@richardius Už tam máš poter? Lebo ak nie, tak je to v poriadku. NA ten EPS prídu stoky kíl poteru, ktoré ho pritlačia k deke a potom sa už nebude prehýbať. Bude to jednoliata rovná vrstva betónu, pod ktorou bude vrstva izolácie. Ale treba rátať s tým, že časom celá tá podlaha klesne cca o 1-4 mm - záleží od toho, ako sa ten EPS stlačí. Mne to najviac kleslo v technickej, kde sú samé ťažké veci - práčka, sušička, zásobník vody atď.
Odpovedať
Nie, ešte ho tam nemám, hýbe sa to na miestach, kde bola križovatka médií a musel som rezať až do druhej vrstvy polystyrénu. Inde sa to tiež podáva tlaku nohy, ale menej. Netreba to spevniť karisietou?
Odpovedať
@richardius Neries.... Polys bude vzdy plavat, ked sa zatazi, bude po probleme. Maximalne par mm po roku-dvoch podlaha sadne.
Odpovedať
@richardius ak ta to otravuje, tak tam pichni pistol na purpenu strekni a zataz.
Odpovedať
Vám sa to tiež tak prehybalo?
Odpovedať
Prehybalo sa mi to na miestach kde boli zarezane trubky a viac sa tadial chodilo. Osobne som mal polystyren od Isoveru a bol poprehybany ako luk, tak sme ho museli klast vystupenim hote nech ho vaha poteru zatlaci tam kam patri :-) Keby som mal taky fasadny tak ho vratim.
Odpovedať
pruzi v tom mieste alebo sa len stlaci v nejakom rohu a ostane? ak pruzi tak to nie je dobre, zalezi este aku podlahu chces mat na vrchu, ak dlazbu tak polystyren musi byt ulozeny bez akehokolvek pruzenia, riskujes prasknutie dlazby, ak tam ide nejaky laminat alebo drevena podlaha tak to az tak nevadi. radim kazdopadne radsej to miesto opravit ak je to mozne, je na betonovej doske diera alebo vycnelok, prisobobit tomu polystyren. kazdopadne by som nepocuval rady ze sa to zatazi 100 vkami kg. tak hruby polystyren nieco znesie, 6-7 cm poter mu nerobi az taky problem. hlavne ked pri hrubke 7 cm poteru polosucheho je mensia objemova hmotnost a pri prepocte na m3 je to okolo 150kg na m2.
Odpovedať
@jozefsv Pruzi to, ak sa na to postavím jednou nohou, su to také lokalne miesta. Ešte jednu vec priatelia, na aký tlak treba natlakovat hlavne potrubie kúrenia (myslím potrubie k rozvadzacu)? Mám natlakovane na 3 bary, kurenar tvrdí, že to tak má byť, je to ok?
Odpovedať
@richardius nerieš, poter roznesie váhu na veľkú plochu a už pružiť nebude.. u nás to bolo rovnako. Robíš tlakovú skúšku? Ak áno, môžeš kľudne natlakovať na 6 barov
Odpovedať
Profilova fotka
@richardius = bezny prevadzkovy tlak je 1.5 bar, takze 3 Bar je viac ako dostacujuce. Teraz robim podobny EPS (20cm) nikde sa nic neprehyba, ale rataj s tym ze 20cm EPS 100-1500 kludne stlacis 1-2cm (10%) po vyliati poteru (1m3=2000kg). Ak to niekde pruzi este pred poterom, treba to opravit, napr. liaporom.
Odpovedať
Nám podlaha klesla cca o 5mm.je to vidno na lepenych soklov dlažby kde je viac zaťažená (skriňa .práčka) a všetko sa ukázalo po roku a hlavne po vykurovacom obdobii.. inak pohodka
Odpovedať
@majko1989 a preto budem lepit sokliky po nastahovani zatazeni a rocnom byvani ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@richardius Jednoznačne, keď sa ti polystyrén prehýba treba to opraviť. Nepočúvaj také dristy od psevdoodborníkov, že to je v poriadku.
Odpovedať
@richardius servus, v takej kupelni kde nie je 1m2 polystyrenu v celosti sa tazko nejak ten polystyren ustali. :) Ale k tebe. Mohol si to vyskladat 10 polyst. + 5 sistemova doska. Cim menej deliacich rovin tym menej pohybu. Do 10 cm polystyrenu sa okrem toho lepsie skryju rozvody a stale je polystyren v celosti lebo staci len urobit drazku 5cm hlboku v polystyrene pre rury a z vrchu je stale cely. Na to ked sa polozi poriadna systemova doska vysokopevnostna nic sa nebude prehybat. Ked pri sistemovej doske dviha rohy ,,napnuty,, rozvod podlahovky zvykne sa to ukotvit kotviacimi hmozdinkami s tanierikom urcenych pre zateplovanie, alebo zatazit niecim kym sa nenaleje na to poter. Ale to je iny pripad. Vam to prepada a nedviha...
Odpovedať
@petermu ono práve to je, že človek nevie, čo ešte je normálny prehyb a čo už nie.. Penu som striekal poctivo, tam kde išli rozvody..
Odpovedať
@ruren čo nepovieš :-D
Odpovedať
@richardius 1-2 cm pri zatazeni nohou je v telerancii povedzme. Este takto, vhodne je aby bol polystyren zafixovany napevno medzi stenami. Normalne ho treba ,,natlacit,, Teda kazdu vrstvu kedze mate 3. Potom kazda vrstva je dobre ked sa kladie o 90' pootocena voci tej predoslej no a na vyrezavacky a diery sa najcastejsie pouziva jemnucky piesok. Treba to vzdy dobre vyzametal aby medzi polystyrenmi nebol ten piesok. Vsak su vselijake strategie. S purpenou sme to este my napr. neskusali :)
Odpovedať
@rkorba áno už aj ja.. :)
Odpovedať
@mgx "ale rataj s tym ze 20cm EPS 100-1500 kludne stlacis 1-2cm (10%) po vyliati poteru (1m3=2000kg)" - neblaaaaazni.... pri EPS100 10% stlacenie plati pre vahu cez 10 ton/m2, ten poter bude na meter len nieco cez 100kg.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan, neviem, mne to skratka dole 1-1.5cm ide (mozno medzery medzi 4 vrstvami, liapor podsyp (ale niekde nie je).EPS150 grafit austrotherm. Tiez som ratal s max 0.5cm, takze som musel nivelizovat :(. Pokladku aj poter som si robil sam, takze tam technicku chybu vylucujem.
Odpovedať
@mgx nuz, keby sa mal EPS150 preborit o 1.5cm pri 100kg zatazeni na m2, pri tvojej vahe a velkosti tvojej nohy by si sa do neho pri chodzi prebaral ako do blata. Ja teda zase vylucujem tvoje stlacenie EPS po zatazi :)
Odpovedať
@petermu tak tak, je to narvaté ako sa len dalo, tam kde bola diera, tak som vypenil.
Odpovedať
@mgx chyba pri merani pravdepodobne. Neexistuje aby sa to pohlo o 1.5 cm. Neviem ako pri EPS150, ale EPS100S ma podla normy mat deformaciu <2% pri zatazeni 2000kg/m2.
Odpovedať
@xaxaxaxa nie je to nahodou 1000kg/m2? Pri zatazeni 1000kg a 2% stlaceni ti 20cm eps100 klesne o 4mm teoreticky, ale ludom to pri minimalnom zatazeni klesa i viac :-) Co znaci ako vo vsetkom, s certifikatom vyrobcu si mozes akurat...
Odpovedať
@xaxaxaxa Tak ja neviem kde berieš tie údaje ale EPS100 isover aj iný výrobcovia ma 10% a 100kPa tak ako písal gashtaan. Potom 100kPa je 10 000kg/m2 To klesnutie 1,5cm by som skôr povedal že je počtom zle položených vrstiev a vzduchových medzier
Odpovedať
@jumt Tych 100kPa je miera pevnosti, vyjadruje len aky je pevny neda sa to prepocitat na hmotnost, resp zatazitelnost alebo deformovatelnost. Mimochodom max zatazitelnost 100S je 2000kg/m2 . Pri tych 2t by sa mal stlacit max o 2% Ak sa skladba stlaci o viac, tak tam boli asi vzduchove medzery, piesok atd. alebo ma vyrobca normy na haku a nareze ti do balika aj h*vna. Viac info tu (mozno tam maju parametre aj pre ine EPS): https://www.isover.sk/produkty/isover...
Odpovedať
@rkorba @xaxaxaxa nezavadzajte, ze tie certifikaty su hovadiny... ako som pisal, keby vyrobca polystyrenu daval do balika take ho*na, ktore sa pri 100kg vahy preboria o 1.5cm, tak by sa po tom logicky nedalo ani chodit... ci tam mgx levitoval, ked na to daval poter?
Odpovedať
@xaxaxaxa ako konštruktér ti poviem že sa bežne musím prepočítať tlak z kPa n kg/cm2 je to ako keby si nemohol iné veličiny použiť. A stále neviem kde berieš tie 2% ja tam vidím 10% a berie sa to nie tak že zaťažíš a potom klesne ale najskôr klesne a potom máš odpovedajúcu pevnosť aspoň keď sú v vztyku rôzne formy tak sa počíta ta tak že najskôr dôjde k poklesu a potom k odpovedajúce pevnosti nikde nemáš že pri zaťažení 100kg je pokles 1mm a pri 200kg 2mm ale pri materiáloch je to tak že keď klesne 2mm udrží 200kg
Odpovedať
@jumt Prave to ti hovorim, ze uvazujes nespravne o uvedenych velicinach. Nikoho nezaujima pevnost v tlaku, ze ci po klesnuti o 10% udrzi 10 ton/m2. Ked maximalna zatazitelnost je 2000kg/m2. Ked tam nevidis 2%, tak zle vidis. Je to tam jasne uvedene.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?