Podlahové kúrenie pomocou slnečných kolektorov

Chceme vykurovať cca 200m2 aj pomocou slnečných kolektorov. Viete mi niekto poradiť koľko sa dá takto ročne ušetriť??? A podľa čoho sa určuje kvalita kolektorov??? Rsp. nejaké konkrétne značky???
Odpovedať
simca... ... ... kuk IP...
Odpovedať
;-) ;-) ;-) vďaka...
Odpovedať
ahojte. Tiez uvazujeme na prikurovanie pomocou slnecnych kolektorov. Ale stale ma tu niekto odradza ze je treba velky bojler na vodu a co s tolkou vodou v lete? A zohnat odbornika je staly boj.
Odpovedať
tak, ja si myslím, že prikurovanie pomocou kolektorov asi nebude veľmi dobrý spôsob šetrenia, sú veľmi drahé a návratnosť je v nenávratne. Kolektory sú dobré v krajine, kde dostaneš dotáciu na ich zriadenie a zároveň úľavu za odber iných energií, zato že používaš kolektory a neničíš živ.prostredie. Kolektory vyhrievajú hlavne v lete, keď ani tak nepotrebuješ toľko nadmieru horúcej vody a hlavne v konečnom dôsledku nevieš čo s ňou /ale aby si sa jej zbavila, možeš vyhrievať napr. bazén, ale to sú ďaľšie náklady na vybudovanie bazéna a v posledných rokoch nie je toľko teplých dní na kúpanie, takže bazén, ak nie je krytý v dnešnej dobe veľmi neužiješ/ , v zime je horúcej vody pomenej, lebo nie je toľko slnka a vtedy by si ju najviac viac potrebovala. To je môj názor a hovorím z vlastnej skúsenosti, kolektory sme mali a bazén tiež-našťastie krytý.
Odpovedať
Profilova fotka
stanislava - presne to mi vraví veľa ľudí, medziiným aj známy, ktorý je vlastníkom stavebnej firmy..návratnosť je príliš dlhá.. ak by bola vyššia dotácia od štátu, uvažovali by sme o tom..
Odpovedať
neoplatia sa kolektory ani ked treba platit zalohovo napr.11 000 energie? my sme mysleli,ze nam to pomoze dost s domacim energetickym rozpoctom. =-) tiez mame podlahove... a aj dost velku spotrebu teplej vody.
Odpovedať
ja si nemyslím že slnečné kolektory sú nezmysel.ideme tiež stavať dom a dáme si ich.Je to investície 100.000,- Sk a myslím že pri neustálom vzraste cien teplej vody sa to oplatí, a aj v lete sa potrebujete sprchovať večer teplou vodou a umývať riad.nehovoriac o tom že ti to vyrába teplú vodu zadarmo, šetríme aj našu matičku zem a globálne otepľovanie tiež funguje,tak ideme do toho.
Odpovedať
Tak podla mna su kolektory super vec. A kedze dom staviam mozno prvy a posledny krat v zivote, tak ta investicia sa oplati. Teplu vodu ti vyhreju aj v zime. Nemusis dohrievat vobec. My si ich urcite obstarame. Mne staci skusenost mojej kolegyne - ona ma take podomacky vyrobene kolektory - na stene domu ma radiatory natrete na cierno a vravi, ze teplu vodu nemusia dohrievat, iba ked je ozaj velka kosa. Su v dome 5-ti a staci im to. Takze ja verim, ze poriadny kolektor to zatiahne a uspora je velka..
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, ja sa priklanam k nazoru ze kolektory su super vec, ktora aspon trosku napomaha setrit zem a neposlednom rade aj nase penazenky ;-) ...aj ked je pravda, ze pociatocne naklady su vyssie, ale jednoznacne su to navratne investicie x-) ....takze mi pri stavbe domu s kolektormi ratame. Nam pomozu pri ohreve teplej vody a kedze budeme mat domcek orientovany na juznu stranu a vo svahu, tak nemame co riesit... 8-) PS: A co sa tyka dotacii, tak niekde v mudrych casopisochaj na nete moj drahy cital, ze je to uz aj u nas mozne od roku 2007 podat si ziadost o dotaciu z evniromentalnych fonfov...ale zial, vraj nie vzdy byva ziadatelom vyhovene.. :-p
Odpovedať
ahojte priklanam sa k nazoru, ze kolektory su super vec. my sme vyuzili dotaciu zo statu (neviem , ci je aktualna aj teraz, ale mala by byt, treba to pozriet). nemame ziadny problem s teplou vodou ani kurenim, a to co je najdolezitejsi - ten komfort, to vam ziadne ine kurenie neposkytne, najprv sme kurili elektrikou, ale ceny boli zavratne vysoke - 60 000Sk/rok pri 7-clennej rodine, potom sme presli na kurenie drevom, co bolo velmi nepohodlne a praca okolo toho ... tí, co to poznaju vedia, o com hovorim. Odkedy pouzivame solarne panely, nas zivot sa stal omnoho pohodlnejsi, uz nikto sa nemusi starat o to kedy treba ist prikurit do pece, a po navrate z prace nas caka teplucky vyhriaty domcek, proste supe. Celu zakazku robila firma medve z Liptovskeho Mikulasa, vrelo doporucam.
Odpovedať
Profilova fotka
Koloktory su co sa tyka alternativnych zdrojov ta najlepsia investicia. Na pripravu TUV stacia 2-3 zavysi od poctu ludi a spotreby. Ak je podlahove kurenie a samozrejme dom vopred navrhnuty na vyuzivanie alternativnych zdrojov, nie je problem. Avsak taky dom nemoze mat vykurovaciu plochu 200 m2, to je strasne vela - investicia do solarka by bola strasne vysoka ale takych 110 m2 - investovat nejakych 150 000 sk do systemu a je to v such a samozrejme dopomoct tomu vsetkemu krbom.
Odpovedať
Profilova fotka
no práve, my máme vykurovaciu plochu 220 m2 a keď sme si dávali robiť kalkulácie na solárne panely, tak to bola riadna paleta..po prerátaní nám vyšla príliš dlhá návratnosť..ozaj iba v prípade štátnej dotácie by sme o tom uvažovali - ale normálnej št.dotácie,ako napr. majú v rakúsku, nie tie drobné, čo ponúkal náš štát..a pokiaľ viem, tak dotácie napokon úplne stopli..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ahojte ja má tiež problém neviem,či je možné prepojiť podlahové kúrenie a solárne panely,staviame na Orave ,kde je 7 mesiacov zima a nevieme sa rozhodnút
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Thermical, toto aj mna zaujima. Tiez chceme aj solarka a ako som som uz pisal (si mi aj radil) aj krb. Len tie solarka az ked sa zabyvame (mozno o 3-4roky) Vraj treba na to special kotol. Chceme el.kurenie-kotol viesman alebo daco podobneho. Poradis prosim ta??? Vdaka... :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Solarne kolektory by som si na zohrievanie teplej vody nikdy nedal. Vysvetlim preco. Denne zohrejem vodu 160 litrovym bojlerom a staci mi na to 4,8 kWh elektriny na nocny prud.. Za rok je to 1296 kwh = 4121 Sk po dobu 9 mesiacov, pretoze 3 mesiace december, januar, februar kurim plynom a bojlerom obojzivelnikom. Pri cene celeho ohrevneho systemu cca 120 000 Sk je navratnost solarnych kolektorov 29 rokov !!! To je hroza a napiste mi niekto aka je zivotnost solarnych kolektorov.
Odpovedať
to lubos : a keď by si nemal plyn, len elektriku a TUV potrebuješ aj pre bazén ....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Daval si niekto solarne panely a potom ziadal o dotacie od statu? Prosim napiste mi do IP. Tie peniaze sa statu potom nemusia splacat?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?