Podlahové kúrenie - plastohlinik, alebo PEXa

Dobrý deň, prosím o radu. Na podlahové kurenie som do poteru vybral rúrky PEXa. Kurenar má presviedča na plastohlinik z dôvodu, že na poschodí mám hrúbku polystyrénu 4 cm a tvrdí, že s PEXa sa ťažšie pracuje, horšie sa robia oblúky z dôvodu zalamovania rúrky, ale hlavne že môže v rohoch zdvihnúť polystyrén. S plastohlinikom už vraj robia roky a pri kladení drží tvar a jedna sa o kvalitný materiál Naproti tomu som čítal, že plastohlinik by sa do podlahový dávať nemal nakoľko vplyvom roztaznosti postupne praská, resp. degraduje. Nájde sa odborník, ktorý poradí? Ďakujem.
Odpovedať
@richardius plasthlinik je slangovy výraz pre pex-al-pex. Čiže o čo ide?
Odpovedať
OK, už som si to doštudoval. Existuje aj PEX bez AL, len som o Tom nepočul.
Odpovedať
Tiez som daval na poschodí 4cm polystyrén (samozrejme kročajový) a trubky som dával PEX. Do 4cm polytsyrenu sa tie tŕne na zachytávanie trubky davaju uplne v pohode a držia. Tŕne idu do polystyrenu cca 3cm, Cize to je s rezervou. Ziaden problem nebol a vsetko držalo, len to treba poriadne prisponkoat a nie ze jedna spona na 1m. K zdvihaniu rohov sa vyjadrit neviem. Ja som polystyrén radšej lepil pur penou čiže som žiaden problém nemal ani s týmto.
Odpovedať
@roboza PEXa je bez hliníkového jadra, tam je oxidačná bariéra riešená inak.
Odpovedať
Ja by som siel do Rehau PEXa. Kurenar ta bude presviedcat, co je najlepsie pre neho, nie pre teba. Keby zrovna miestami zdvihlo polystyren, hned ako zacnu kydat stovky kil poteru to urcite klesne ;-)
Odpovedať
Pex-Al-Pex má výhodu že drží tvar ako ju ohneš. Z nej som robil rozvody vody. Na väčšie uhly je potrebné použiť ohýbaciu pružinu. Ak trubku zlomíš, nedá sa opraviť. Na kúrenie som použil Pex A od Ivaru. Táto trubka je pružná, nedrží tvar ohnutia, ale pri ohýbaní si sama vyformuje oblúk, je ju nutné v oblúkoch hustejšie prispinkovať alebo použiť systémovú dosku. Na 90 C ohyb do steny alebo k rozdeľovaču je potrebné použiť vodiaci oblúk. Zlomená trubka by sa mala dať opraviť nahriatím. Podľa môjho názoru je táto trubka odolnejšia voči vonkajšiemu poškodeniu ako Pex Al Pex.
Odpovedať
A ono záleží aj od lokality kde bývaš. Napr. u nás tiež všetci robia podlahovky z Pex Al Pex. Ja som chcel Pex A a všetok materiál som mal len na objednávku, tak že čo som mal navyše, nedalo sa vrátiť.
Odpovedať
Mne sa s alpexom robi teda o dost horsie ako s pexa. Pexa sice nedrzi tvar a pruzi, ale zaroven je ovela tazsie ju zalomit. Ja som rozhodne za pexa rurku.
Odpovedať
Pri alpex je este riziko, ze ju nejaky "majster" pri robeni poteru zasliapne.
Odpovedať
@richardius teoria hovori v prospech prave PEX A- su ohybnejsie, obluky teda idu lahsie urobit a to ze dviha rohy to je normalna vec, treba to dodatocne pritlacit k podlahe... o pracu asi vobec nejde v tomto pripade, ide to dobre i s tym i s tym... ja sebe budem ale davat pex al pex mam v tento system vacsiu doveru z dlhodobeho hladiska a zivotnosti . Teda myslim ze hlinik prezije urcite viac ako priesvitny plast pex A. ale to je cisto moj nazor a pocit. Myslim, ze pex al pex prezije v betone dlhsie ako plastova rurka pex A - nech je vyrobena z cohokolvek... sumar- pex A lacnejsie a viac ohybnejsie, pex al pex drzi tvar pri pokladke a pravdepodobne dlhsia zivotnost na co si ale musime z praxe este pockat :)
Odpovedať
zober si polybutylen od univenty alebo od gabothermu 15x1,5 (cena gabotherm cca 1E/1m,) a máš svätý pokoj. Asi momentálne topka na trhu + veľmi dobre sa s tým robí. Naťahali mi 220m2 za 1 necelý deň.
Odpovedať
Rozhodujem sa medzi Ivarom PEXa , Uponorom PEXa a Ivarom Pert Al Pex. V prospech Ivaru hovorí cena, rozdiel medzi Uponorom a Ivarom na celom dome cca 400€.. cenový rozdiel medzi Ivar PEXa a PErt nie je žiaden. čo vy na to odborníci? Jan45 a ostatný?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@richardius - a co tak PEXb s kyslikovou? o kolko to vychadza rozdiel oproti PEXa? nepozeral si?
Odpovedať
@mirec1 nepozeral som väčšinou ju nemajú skladom
Odpovedať
natiahol som PeXa Ivar 17x2..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
clanok ktory ti odpovie (alebo tym co tiez hladaju odpoved na tuto otazku) https://www.gekotech.sk/teplovodne-po... v skratke ak zamurovat/zaliat tak PEX (bez hlinikovej folie)
Odpovedať
Profilova fotka
@kojack clanok, ktory je znoska polopravd somarin a uplnych vymyslov :) Ked uz, aspon seriozny portal ASB alebo PIPELINE.cz, pripadne skusenosti vyrobcov, ktori to sekaju ako bata cvicky. Najstarsia podlahovka ktoru som videl ma PE rury z plastiky nitra z roku 1986 zaliate v betone. dodnes je nic neni a verim, ze tych 100 rokov da. Citujem splechy z tvojho clanku :) Tieto materiály neboli pre tieto účely konštruované a vplyvom vnútorných síl vyvolaných teplotnými zmenami (uvažovanú od teploty pri stuhnutí betónu až po najvyššiu teplotu v rúrke) a pevným zovretím povrchu rúrky, vznikajú trhliny kolmé na hliníkovú vložku. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o päťvrstvový kompozit, stačí trhline prekonať len 0,8 mm plastového materiálu, a ak sa dostane k hliníkovej medzivrstve voda, životnosť rúrky končí. Kompozitná stena je taktiež namáhaná nevhodne tak, že sa pri snahe o rozšírenie steny rúrky snaží rozlepiť od seba jednotlivé vrstvy kompozitu. - teplotne zmeny v betone? Pri podlahovke ma ta trubka medzi 20-40C, z jej pohladu nic. aj keby do 70c (co nema-nic). - pevne zovretie povrchu -> ale vsak na inom mieste tvrdi ze Pex je flexibilne :). - ak nastane trhlina (preco kolko?) preco by mala koncit zivotnost? Konci, ale u obycajnej PEX rurky, pretoze pokracuje dalej. Pri PexAlPex sa vacsinou zastavi na Al vrstve a trhlina dalej nepokracuje. - rozlepit? Neviem, este som rozlepenu pexAlpex rurku nevidel. ani cinsku :) https://www.topin.cz/clanky/jsou-leps...
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx a ja som si myslel, ze ALPEX je extrudovany a prave som sa v clanku dozvedel ze je zvarany :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Či PEx-Al-PEx alebo PE-xa je jedno (v tomto prípade, keď sa bavíme o poruchovosti inštalácie pri mokrom podlahovom vykurovaní), POKIAĽ je to potrubie od výrobcu, ktorý spĺňa potrebné štandardy a normy. Iba pre zaujímavosť prvá podlahovka, ktorú bývalý šéf môjho kolegu inštaloval, bola z medi. Funguje do dnešného dňa. 30 rokov. My používame pre podlahové vykurovanie PExu aj ALpex. ALpex používame do podlahoviek 15 rokov a nikdy sme nemali problém. Samozrejme používame kvalitu, Ivar a teda potrubie Frankische. Zváraný hliník (nie ohýbaný), špičkové lepidlo a rovnako aj plastové vrstvy. Záťažové laboratórne skúšky a cykly. Spĺňa nemecké normy, dovolím si tvrdiť násobne. Kto vie s kým, čím a čo robí, vie sa pýtať a zamyslieť, ten nemá sa čoho báť.
Odpovedať
@richardius ja som dal pexa kôli tomu že som sa bál že mi alpex roboti poterari zoslapu pri robení poteru. A je pravda že na pexa ti treba viac a dlhsie sponky. Ja som to kotvil do 2 cm XPS a držalo to v pohode.aj s krátkymi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@heatitcoolit Ahoj, prosím ťa a čo pri suchom podlahovom vykurovaní? Rozhodujeme sa medzi PEXa a ALpexom, pretože sme našli na viacerých miestach info, že Pe-X nie je vhodné pre suché systémy, pretože má vysoký tepelný koeficient expanzie a pri rozširovaní/ sťahovaní môže vŕzgať . Že v mokrom systéme poter to potrubie uchytí, takže tam ten problém nie je. Nemáš (nemáte niekto) s tým skúsenosť náhodou? Frankische sa nám pozdáva, oni robia ten tupý zvar (butt weld), že? Musíme si ešte naštudovať čo ponúkajú, ale hladáme ideálne pexa-al-pexa s tupým zvarom. Ideme do suchej podlahovky kvôli tomu, že je to rekonštrukcia na poschodí a nechceme to tam zalievať.
Odpovedať
@loan9 Ahoj, priznám sa suchý systém sme naposledy robili ani nepamätám ale argument čo sa dĺžkovej rozťažnosti týka je určite na mieste. Stačí si pozrieť TL pre potrubia od Ivaru a nájdeš info, že pre potrubie Pe-xa je to 0,14 mm/m.K a pre AL-pex je to 0,026 mm/m.K. Čiže je pravdepodobné, že pri suchom systéme bude potrubie pracovať až do tej miery, že to budete vnímať ako rušivý element. Aj z hľadiska inštalácie (pnutie a tuhosť potrubia, držanie tvaru) mi príde AL-pex do suchého systému rozumnejšia alternatíva. Áno, je to tak. Za mňa potrubia a fitingy od Frankische kvalita, pomer cena/výkon top. Tým samozrejme nechcem povedať, že je to jediný kvalitný výrobca dostupný na našom trhu 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@loan9 aj v suchom systeme sa trubka uchyti a to do systemovej dosky a roznasacieho plechu. Dlzkova roztaznost je pri oboch z pohladu systemu nezaujimava, ak tam prudi kurenarska voda v rozmedzi 20-40C. Za systemy suchych podlahoviek ktore som robil ja (IVAR PexAlPex, Sanha, Rehau) na doske s cetris alebo fermacellom nevrzgala ziadna. Sam mam doma lacny IVAR na cetrise v WC/kupelni a je to v pohode, nic nevrzga.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?