Podlahové kúrenie - koľko je podlaha do dňa teplá?

Ahojte, ako je to v domoch ktoré sú zateplené na terajšie pomery a kúria podlahovým kúrením? Koľko zo dňa je podlaha teplá? Nie je to tak, že v nútri je teplo a podlaha stále studená? Aké máte reálne skúsenosti? Oplatí sa dať teda naozaj dlažba? Či sa bude kúriť len 2 hodiny do dňa a zvyšok bude studená? Máme anhydridový poter a rozhodujeme sa akú dať podlahu do obývačko kuchyne (drevo / dlažba). Zateplené 20cm podlaha, 20cm steny, 40cm vata / eps na žb. povale.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ja idem davat vinylovu podlahu, Ma lepsi prestup tepla ako drevo a je na dotyk teplejsi ako dlazba. Tiez si myslim, ze v zateplenom dome, bude menej casto tepla podlaha! Mam podobne zateplenu novostavbu.
Odpovedať
U mňa je teplá cca hodinu po zapnutí kúrenia, keď sa vypne tak drzi ešte dve tri hodiny tepla.
Odpovedať
@peto125 vo vseobecnosti kurit podlahovkou a radiatormi je trochu rozdielna vec, nakolko v podlahe je menej tepla voda, radovo o polovicu zakonite sa musi vykurovat podlahovkou dlhsiu dobu aby sa docielit rovnaky teplotny efekt ako pri radiatoroch. Ked radiatorom nakuris 22`C v dome, podlahovkou to dosiahnes za 2.5 nasobok casu. Takze je lepsie kurit podlahu skoro cely den a nevypinat ju. Akurat nabeh bude zase zdlhavy... takze mal by ste kurit podlahovku nonstop , trochu to upravit na denny a nocny rezim povedzme a podlaha bude tepla vzdy :) problem vyrieseny
Odpovedať
Podlaha bude "tepla" podla mna cely den (nezavisle od toho ako dlho sa bude kurit). Tepelna kapacita podlahy je velka, cize v priebehu dna rozdiel teploty ked sa "kuri" a "nekuri" bude mozno 1 stupen. Co je ina vec ze podlaha je stale pri rozumnej teplote vykurovacej vody na pocit chladna (povedzme 25-29 stupnov) Osobne by som podlahu vyberal na zaklade inych kriterii (vzhlad, pocit, v kuchyni odolnost voci vlhkosti)....
Odpovedať
@e1ement vzhlad, pocit, v kuchyni odolnost voci vlhkosti - to sú varianty ktoré si odporujú :-) najlepšie vyzerá pre mňa drevo, je najútulnejšie, ale neodolné. To je výhoda dlažby + tá teplota počas kúrenia. Preto sa pýtam či bude aspoň teplá väčšinu dňa, nie len keď zapne kotol na hodinu - dve.
Odpovedať
nebude. Bude studená keď kúriť nebudeš. Keď nakúri tak ok vydrží teplejšia 2-3h ale pak znova ochladne.. Dlažbu max do kuchyne kde sa kadečo vyleje a do kupeliek + vstupnej chodby kde budeš cez zimu mať boty plné snehu, ostatok plávačka/vinil podľa toho čo peňaženka pustí.
Odpovedať
@peto125 Podla mojho nazoru ani ked kotol kuri by nemala ist do podlahy tak tepla voda, aby bola podlaha na pocit tepla. Cize podla mna na pocit bude dlazba vzdy chladnejsia ako drevo.
Odpovedať
@peto125 keď kúrim, tak má 24-25 stupňov a keď nekúrim tak má 21-22 . V ponožkách nepoznám rozdiel. Deti mi kdesi založili teplomer. Urobil by som ti fotku :-/ EDIT: na dlažbe v kúpeľni to samozrejme rozoznám.
Odpovedať
Našiel som niečo staršie.
Odpovedať
Na pocit nebude extra tepla nikdy, kedze tam ide voda s teplotou okolo 33°C. Rukou alebo bosou nohou to rozoznas, inak len tazko.
Odpovedať
@zuzimia @roboza vždy keď som bol na návšteve u niekoho kto mal podlahovku a dlažbu v zime, tak podlaha vola výrazne teplá od nôh aj s ponožkami. Takže to poznať musí byť. Aj vlani som bol u jedného pána čo kúri s TČ s minimálnymi nákladmi, pričom chalupa 3 poschodová. A dlažbu mal naozaj na dotyk teplú. Tam kde mal laminát ani nebolo poznať skoro či sa kúri.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 pozri ide o to ze to mas rozlozene na celkej ploche, aspon takto to vecsina robi, comu vobec nechapem, cim chces teplejsiu podlahu, pri nizkych tepelnych stratach, tak musis dat menej rurok, takze dat rurky fakt len tam kde sa chodi a kde sa mozn deti budu hrat na zemi a tak, vtedy bud pojde podlahovka dlhsie, alebo pridas zopar stupnov a malo by to fungovat, ja to tak idem robit a volam to podlahove radiatori, lebo inac by tepla podlaha bola mozno ak by bolo vonku tyzden -10 a vietor ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peto125 to ze si bol u niekoho komu bolo citit teplu podlahu v zime neznamena ze to tak je dobre. Ako pisali nado mnou pri dobre zateplenej podlahe , stenach a strope podlahovku jednoducho necitis. Nevravim sem tam kde rurka vybehne blizsie k podlahe mozno ano ale urcite nie vo vseobecnosti. To ze to tak niekto ma je jednoducho sposobene tym ze ma velke tepelne straty (zvycajne chabo zatepleny podkladny beton) potom musi "dohanat" zvysenou teplotou vody v podlahovke. Ak chces mat pocit tepla od noh chod do welnesu do tapidaria... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ked je v dome teplo (zateplena novostavba), tak sa mi kurenie ani nezapne (el. podlahove vykurovanie). To znamena, ze bude mat podlaha taku istu teplotu ako vzduch, steny, nabytok. Skus si v byte polozit na koberec kusok dlazby, kusok dreva a kusok vinylu. Priloz si na vzorky ruky, nohy, co je na dotyk prijemnejsie... Urcite to bude ine, ked bude vonku -20 stupnov! To bude podlaha zarucene tepla. Ale v prechodnom jarnom a jesennom obdobi bude podlaha prevazne studena (21-24 stupnov).
Odpovedať
@peto125 treba ist do toho pocitovo. A podla toho co je u Vás zvykom. Či chodíte bosí či v papučiach. Pri súčasných izoláciách a nízkoteplotnom kúrení je podlaha taká teplá ako teplo je v dome. Za mňa pôsobí dlažba chladnejším dojmom, keďže chodím na boso aj ja aj deti. Máme drevené podlahy. Zober si, že väčšinu topnej sezóny (napr. ako táto jeseň či v jari) je prechodné obdobie, kedy ti pôjde do okruhu teplá voda len v noci. Cez deň budú tepelné zisky zo slnka. (Samozrejme záleži od okien, tienenia atd). Ale aspon u nás to dokáže slniečko pekne vyhriať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte,trosku obnovim temu...mame novy domcek,v celom dome mame dlazbu (Lebo sme sa tak rozhodli ) ale teda ide mi o to ze tiez neviem docielit aby bola podlaha vyslovene tepla,mame plynove teplovodne kurenie..kurenie sme zapli v pondelok na vecer...graf mi ukazuje ze kuril od 18.15hod do 22.45 hod...na druhy den mi zapol tiez o 18.15 a kuril do 19.45 ,vcera vecer (v stredu) sme prikurili v kachliach lebo nam robili dekoracnu omietku tak nech lepsie schne..a teraz otazka..je lepsie kurit akoby nonstop aby som citila ze bude podlaha stale tepla???aj ked teda ani ked kurilo nebola tepla iba bola taka ze nebola studena,alebo ohrievat vodu na viac stupnoch a kurit do dna iba chvilku?mame wifi termostat migo a teda ze 2 tydne sa bude ucit co a ako..zatial mame krivku nastavenu na 0,9...za pondelok spalilo 30kWh plynu,za utorok 12kWh plynu...je to ok??pripadne co by sa stalo ak by som krivnu znizila na 0,4 zeby kurilo dlhsie,ale asi by teda ohrievalo vodu v podlahovke na menej stupnov cize zas by som nemala len pocit teplej podlahy.. Mama ma stary dom a dlazbu a vzdy ked k nej pridem tak ma podlahu teplu.
Odpovedať
@karmenocka aku značku kotla máte? Treba tak nastaviť aby kotol išiel stále na najmenší výkon a nie že večer zapne a pustia teplejšie vodu do podlahy.
Odpovedať
protherm tiger so vstavanym zasobnikom 42l
Odpovedať
@1gugu cize mam znizit krivku? ci to mam nechat na automatiku nech si to reguluje samo..od spustenia by som ho mala nechat 2 tyzdne ucit sa co a ako vraj..podla grafu ked kuril tak vodu v podlahovke ohrieval na 27 stupnov...
Odpovedať
Tu sú znazornene 2 dni
Odpovedať
@karmenocka Voda do podlahovky 27-30°C je ok, povedal by som, ze ju mate dobre spravenu (efektivne odovzdava teplo). Ja to mam podobne, kurim na 4kW kondenzacnym kotlom, par hodin rano, par podvecer. Z ekonomickeho pohladu (efektivnost kondenzacneho kotla) je lepsie kurit dlhsie s nizsim vykonom a nizsou teplotou. Ja taktiez podlahu na pocit nemavam teplu, ale vlaznu. Kurime na 21-22°C (sme tak zvyknuti, vadi nam teplejsie) a ked necham bezat kotol tak, aby bola podlaha na pocit tepla, tak uz sa v dome pre nas neda vydrzat (23-25°C). Podlahu mame lepeny vinyl priamo na nivelacku, ziadne podlozky. Co sa tyka krivky - ja som ekvitermiku uplne zrusil a po debate s viacerymi (riesilo sa to aj tu) zastavam nazor, ze pri dobre zateplenej stavbe je to nezmysel. Horny vykon kotla natvrdo zarazit a regulovat len cas behu izbovou regulaciou.
Odpovedať
Hej hej len teda ak znizim tu teplotu tak uz asi vebec nebude tepla pohlaha..ach jaj..hotova matematika toto 🙂 ak by som zrusila tu ekvitermiku nemoze sa stat ze ked bude zima ale ozaj zima tak mi nebude stihat kurit?? na kolko by som mala potom nastavit tu krivku..pripadne ak necham automatiku urobim tym zle??nemam termostaty v kazdej izbe.mam iba jeden a je na severo vychodnej strane v spalni a mam tam nastavene 20stupnov..
Odpovedať
@karmenocka musí vas sklamať , ak máte nový ,dobre uteplený dom, ktorý nepotrebuje veľa tepla, tak vaša podlaha bude vždy len letná, jednoducho, podlahovka nie je ohievač, ak chcete mat podlahu teplu na dotyk, musí mať aspoň 34°C - teplejšia ako noha, v tom prípade by ste mali v dome teplo asi 28°C vstarých domoch, kde sú tepelné straty dosť veľké sa kúri (v podlahe ) defacto nonstop a podlaha je teplá , ale to sa nedá dosiahnuť v nových tepelne úsporných domoch. Bohužiaľ. budete odkázaný na papuče, lebo dlažba má velmi nízku pocitovú teplotu, . Lepsiše je na tom laminát, kompozit a drevo, resp korok žiadnym nastavením kotla nedosiahnete teplú podlahu na pocit (kedža máte dlažbu) Iba ak budete veľmi často vetrať a znižovať tak teplotu v miestnosti, co je zase neekonomické. Do nových domov doporučujem vyberať podlahu nie podľa koeficientu prestupu tepla, ale aj podľa pocitovej teploty materiálu na podlahe.
Odpovedať
@fural my mame v dome dlazbu aj laminat podlahu a teda pri kureni je dlazba pocitovo teplejsia ako laminat, tak teda neviem...
Odpovedať
@karmenocka @fural To zhrnul este lepsie, nez som to chcel napisat ja. Ked zrusite ekvitermiku, nebudete mat ziadnu krivku. Krivka je o tom, akym koeficientom sa dviha teplota vykurovacej vody voci teplote v exterieri (velmi zjednodusene povedane). Ked nebude kotol v najvacsich zimach stihat, tak mu zdvihnete vykon. Ja som to zatial robit nemusel a -20 v mojich podmienkach nieje nic neobvykle. Ked je velka zima, natiahne sa cas kurenia kotla - podla povelu z izbovej regulacie.
Odpovedať
@karmenocka chápem o čo Ti ide. Riešila som minulú zimu to isté. Nový domček, vodné podlahové kúrenie, v dome teplo, ale podlaha na pocit studená. Nuž nič lepšie ako papuče sme nevymysleli. Určite je to lacnejšie riešenie ako zbytočne prekurovať a vetrať to von. Máme vinyl click s podložkou. Podlaha zvykne byť teplá, keď celý deň nezasvieti slnko a vonku mrzne, taktiež neskoro večer, prípadne ráno.
Odpovedať
@hockto však tak to máme aj my...pri kúrení je dlažba v kúpeľni na pocit teplejšia. Ale pravdou je, že dlažba je drvivú väčšinu roka studená, aj počas vykurovacej sezóny.
Odpovedať
@zltalienka no ak kotol ide par hodin aspon raz denne, nepamatam si ze by dlazba uplne vychladla a bola studena, je to +- na urovni laminatu pocitovo. Ale ked sa kuri a aj x hodin po kureni je dlazba proste teplejsia ako laminat. Cize ak by som chcel mat vyslovene teplotnu pohodu na dlazbe, nastavil by som kurenie urcity cas v noci pred tym ako vstanem a nasledne urcity cas predtym ako prichadzam z prace a malo by to byt ok
Odpovedať
@hockto ale ja som bola minulú zimu doma celý čas, však lock down. Aj teraz sme vďaka korone doma stále minimálne 3. Mimo vykurovacej sezóny je pre mňa dlažba na pocit veľmi studená, bežný laminát (plávajúcu podlahu) považujem tiež za studený.
Odpovedať
účel podlahového vykurovania je vykúriť daný objekt čo najnižšou teplotou vody, tepelné čerpadlo je vtedy najúčinnejšie, tak isto KK tam sa musí ešte znížiť teplota alebo čo najnižším výkonom pri el, naviac na podlahe môžeš mať rôznu plochu hadíc káblov či folií, tým môže byť i rozna teplota podlahy na vykúrenie priestoru, takže podlaha sa nevykuruje pre bosé nohy ale pre teplotu vzduchu v miestnosti, ked je malý rozdiel teploty von -dnu stačí chladnejšia podlaha, no pri väčšej zime je rozdiel väčší a to už citiť, podlaha sa musí ohriať na vyššiu teplotu,ked je radiátor tiež je podlaha ešte studenšia no vzduch najteplejší nad radiátorom
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?