Podlahove kurenie/ chladenie klimatizaciou???

Zdravim. natrafil som na ceskom fore na zaujimavy napad kurenia ale aj chladenia v jednom. Kedze je tu plno diskusii ci kurit elektrinou, alebo rohozami, alebo plynom ci tepelnym cerpadlom, myslim, ze tento napad by mohol stat za zvazenie. Ked clovek nema na pozemku plynovu pripojku, kurit rohozami alebo samotnou elektrikou je drahe a cena tepelneho cerpadla je tiez niekde inde.. Zaujimalo by ma, co vy na to? @majkoj, @lubk0, @sysell, @gashtaan, @stowasser, @leonardom, @mgx, @blacksr, @jersi, @dominik_boksansky . Chlapik ma podlahovku a kuri klasickou klimatizaciou. Teda nie vnutornou jednotkou, ale priamo do podlahy pomocou vonkajsej jednotky a akehosi doskoveho vymenniku... Vonkajsia jednotka sa da zohnat v dnesnej dobe za malo penazi a jednou z vyhod je tak isto aj chladenie do podlahy v letnych mesiacoch.. Myslim, ze obstaravcia cena je velmi nizka a prevadzka takisto. Chlapik tam ma aj merania spotreby v jednotlivych obdobiach.Tu je link: http://topimklimatizaci.cz/schemata
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@lubomird klimatizacia je tepelne cerpadlo, takze to nie je nic zvlastneho :)
Odpovedať
@majkoj Dobre, ale preco potom klasicke tepelne cerpadlo stoji take horibilne sumy a toto by bolo v podstate cenovo ovela dostupnejsie pre viacero ludi. Mozno vela laikov o taktomto niecom nepoculo a bolo by to myslim si velmi zaujimave. Jasne ze aj tepelne cerpadla maju svoje obmedzenia, cize na oravu by som to ako jediny zdroj neodporucal...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird "velke" TC je robustnejsie, ma v sebe tie vymeniky, cerpadla ventily, elektrokotol atd, co ta klima nema. A hlavne ma stavany vyparnik na prevadzku v zime, je vacsi s vacsimi rozostupmi lamiel aby menej namrzal a lahsie sa rozmrazoval. V praxi to znamena, ze to velke TC bude mat vyssiu ucinnost a bude pracovat pri nizsich teplotach. Dalsia vec je zaruka a servis. Ale to neznamena, ze toto nie je alternativa na zvazenie.
Odpovedať
@majkoj Ved preto som to sem dal, zaujimaju ma vyhody, nevyhody, co by to obnasalo atd. K tej ucinnosti, urcite ju budu mat TC vacsiu, ale klimy sa dnes robia tiez s velkou ucinnostou. Navyse je klimatizacia alebo teda TC myslim celkom jednoduche zariadenie, nemalo by sa tam az tak co kazit, ale samozrejme, ze vsetko sa pokazi. ide o tu investiciu a dostupnost. Ked ti po 8 rokoch odide vonkajsia jednotka, kupis za par € dalsiu a ides.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird klimy sa sice robia s velkou ucinostou, ale nie ked je von pod nulou. A aby bolo jasne co myslim pod pojmom zaruka a servis, ty kupis klimu, niekto ju otvori prerobi, takze zaruka pada. Teoreticky sa tam pokazit nema co, lenze prave tou upravou to moze byt ine a ako vidis tu na modrej streche v temach o TC v aristone, zavisi aj od pouzitych materialov. To TC v aristone je po roku zhrdzavene a odchadza jedna vec za druhou. V klime za 600 € nemozes ocakavat nejaku nonplus ultra kvalitu.
Odpovedať
@majkoj Samozrejme som nemyslel klimu za 600€. Ale konkretne tomu cechovi na tej stranke prave taka sluzi :-D Ale ked stoji TC napr 5000€ a lepsia klima 1200€, stale je to zaujimave. Navyse ked kupim klimu za 500€ a vydrzi mi 5 rokov, kupim dalsiu za 500€. Tiez by som nezil v utopii, ze TC vydrzi 15 a viac rokov...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird porovnavas hrusky z jablakmi :) k tej klime musis dopocitat vsetky tie veci dookola, vymenik, prepojovacie medene potrubie, cerpadlo, nejaky regulator, chladivo a robotu.
Odpovedať
@majkoj Ale ved to mi jasne, ze nekupim klimu na nete a bude mi hned kurit do podlahy ked mi ju kurier donesie :-D Sikovny chladiar spravi rychlo a nie draho...
Odpovedať
@lubomird Nic moc tym neusetris, zhanaj si vymeniky,, regulacie k tomu, cepradla hopvadiny, samozrejme bezne klimy maju kolko 2 kw prikon? TC bude asi vykonnejsie. A cele to potom zmontuj amatersky dokopy bude to otrasne. Dalej je to vzduch voda - slabsia ucinnost ako ked mas vrt, zem a pod. Cele zle obetujes navyse dake 2 litre a mas to eno nuno a nie dorobenu mrdku.
Odpovedať
@sysell Tys to zabeu uplne :-D Na tej stranke sa da kupit vsetko.. Vymennik a cepradlo a par veci k tomu.
Odpovedať
@sysell a co když právě nepotřebuješ větší výkon? Přečti si ten odkaz pořádně. Celé ho to stálo 1.200,- Eur, to je docela rozdíl proti třeba 5, ne? A topilo to 5 let. Já du taky do předělaný klimy. http://topimklimatizaci.cz/
Odpovedať
@rabies Aky mas dom a ako budes vykurovat? Podlahovkou ci radiatory? Aku klimu ides prerobit?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubomird Absolutne by som sa toho nebal. O zaruku sice prides, ale odservisovat ti to bude vediet chladiar, co ti bude menit kondenzator. COP mozno ani nemusi byt nizsie, ako origo TC. Ten pan s prerobenou klimou pred par mesiacmi menil klimu a COP ma po novom okolo 3,6 (podla zverejnenych udajov). Vacsie COP s origo TC vzduch/voda je tazko dosiahnutelne. Vykonovo su aj silnejsie a aj slabsie klimy. Treba ale kupit klimu priamo tu, co ma aj on. Pri inom type je riziko, ze bude potrebne upravovat elektroniku, alebo ju uplne nahradit, lebo moze mat ochrany, ktore zabrania cinnosti v pripade, ze klima nebude funkovat standardne ako "klima". Alebo je tu este ine riesenie a to rozkopat pozemok, natiahnut slinky a TC zem/voda poskladat na kolene suciastku po suciaske. Kuk http://www.modrastrecha.sk/blog/supii...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Videl som takúto jednotku s "doskovým výmenníkom" na výstave... - asi pred 4 rokmi. No... . zdá sa mi´to akoby "krok späť" - zavkvačiť takúto železnú opachu na fasádu. A mám taký dojem, že regulácia tiež nebola bohvieako doriešená... 8-(
Odpovedať
@leonardom Tak moze byt na zemi alebo aj na streche, nie? Ide mi o dobru cenu investicie a prevadzkovych nakladov..
Odpovedať
@lubomird zatím čekám na SP, ale je to bungalow, TZ vč. větrání 4.5kW při -17 a topit budu podlahovkou. Ještě rozmýšlím nějakou levnou variantu větrání, asi plastové rozvody a k tomu obyčejnou reku. Tu klimu asi tuhle http://levnetopeni.info/klimatizace/s.... Stejně budu systém doplňovat o el. kotel, takže počítám, že od -10 pojedu na kotel, abych šetřil klimu.
Odpovedať
@lubomird já jí budu dávat normálně na zem. Jinak chci tu nejmenší, protože je i nejmíň hlučná.
Odpovedať
Ja si len neviem celkom predstaviť, ako to bude vykurovať, keď udrú také dobré mrazy ja neviem -15 alebo - 20 stupnov ... Vtedy ide účinnosť celej klimatizácie do prdele ... Na druhej strane je tu "príslovie" : "Nikdy nehovor, že sa to nedá, lebo vždy sa nájde iniciatívny blbec, ktorý nevie, že sa to nedá a urobí to" Z môjho pohľadu sú na dome veci, na ktorých by som do takéhoto "samodomo" amatérskeho systému neišiel ... Ten rozdiel v cene medzi plnohodnotným TČ vzduch - voda za to podľa mňa nestojí ... V každom prípade, ak by si sa do toho aj pustil, tak to rád budem sledovať ... Na druhej strane by som ale určite riešil pre prípad zimy nejaké záložné riešenie, napríklad normálny elektrokotol ... No tam sa už cena bude predražovať ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird Hej, môže, ale mne to zariadenie pripomína svojou "vyspelosťou" ako keď má niekto solár bez regulácie - dokonca má v systéme iba vodu.
Odpovedať
@lubk0 tak obyčejný elektrokotel + 700 EUR. Právě, že ten rozdíl mezi klimou a "plnohodnotným TČ", je propastný! Ten se ti nikdy nevrátí, protože to TČ víc než 15 let taky nevydrží. Bavíme se samozřejmě o systému vzduch-voda.
Odpovedať
@leonardom u podlahovky snad krom teploty vody nic regulovat nemusíš, ne. Právě že ty sofistikovaný regulace hrozně prodražujou TČ.
Odpovedať
@lubomird zmysel celeho je obist teplovzdusne kurenie a chladenie. 1. Ak nie je priprava na stropne chladenie, chladit podlahou moze byt malo ucinne v porovnani s klimou 2. Kurit podlahou je prijemne a ucinne, ale kurenie klimou je znesitelnejsie ako chladenie Podla mna je financne znesitelne kurit ekotlom v mrazoch (alebo inokedy, ked chcem mat teplu podlahu) a obycajnou klimou zvysok roka (u mna 5 MWh za cely minuly rok. Alternativa je slabe 4 kW (a preto lacnejsie) znackove TC do podlahovky na kurenie a chladenie, a kurit v mrazoch ekotlom. Pricom chladenie podlahou (vratane TUV) by ani slabym TC nemal byt problem.
Odpovedať
@peto99 jaký je rozdíl mezi slabým značkovým 4kW TČ a předělanou 4kW značkovou klimou? Podle mě akorát cca. 3.000,- EUR ;-) .
Odpovedať
@rabies mozes pouzit originalnu vonkajsiu jednotku, a zostavit lacny hydrobox http://teplozima.sk/new-ehs-vonkajsia... Tato je vykonovo a cenovo rovnaka, ako znackova klima. Cele to inak dava zmysel iba prerobenim velmi lacnych klimatizacii, vsak mu vydrzala iba 5 rokov. Ako stoji Zubadan 9 kW 4500 E, minus dotacia 2500?
Odpovedať
Profilova fotka
@rabies priepastny ako priepastny, zase nemozes porovnavat daciu z mercedesom :) http://www.revel-pex.com/e-shop/tepel... http://www.nosreti-cerpadla.cz/ceniky...
Odpovedať
@peto99 tak při započtení dotace je to už zajímavý. Jinak odešel po 5 letech kompresor a to se může stát i i dražších značek.
Odpovedať
Profilova fotka
@rabies taketo reci som tu pocuval, ked vsetci obhajovali Ariston TC na TUV, presiel rok a pomaly sa nenajde nikto kto by nan dobre slovko utratil :). To, ze odide kompresor sa stat sice moze, ale nestava. Npr, ak si dobre pamatam, tak jeden moj znamy v Nemecku ma TC uz asi 20ty rok.
Odpovedať
@majkoj a v tech odkazech je co dacia a co mercedes :-) ? Jinak na nákup a kolem komína mě obě auta svezou úplně stejně. Každopádně to srovnání s autama trochu kulhá a když se budem bavit o spolehlivosti, tak ta dacie na tom bude dneska možná líp, nehledě na cenu servisu. Mě u tč nejde primárně o pohodlí, ale hlavně aby to topilo za co nejnižší cenu. Dyť je to trochu lepší elektrokotel.
Odpovedať
Profilova fotka
@rabies v tych odkazoch je len dacia :). A teraz trochu uprimnosti jazdis na dacii, ked vravis ze ti uplne staci ? :) . Pokial ti ide len o tu prvotnu cenu tak ano, je to moznost.
Odpovedať
@majkoj upřímně dacii nemám, ale vím, co od auta očekávám a to by mi splnila na 100%, dokonce o ní uvažuju ;-) . Ale auto je přeci jenom složitější mix různých vlastností a technických řešení než tepelné čerpadlo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?