Podlahové kurenie alebo radiátory ?

Kúriť budeme prioritne plynovým kotlom, druhotne krbom. Zvažujeme či podlahové kúrenie alebo radiátory. Aké sú obstarávacie vs. prevádzkové náklady? Dom má užitkovú plochu 83 m2, 4 izby. Čo by ste volili vy? Za každú jednu odpoveď ďakujeme :-)
Odpovedať
1
2
@kuukii Tuto otazku ste mali riesit prioritne vo faze projektovania, a nie teraz. Odvija sa od toho totiz nemalo veci suvisiacich s hrubou stavbou (vyska podlahy, zateplenie podlahy, vyska okien ...), projektom vykurovania, EHB. Ide totiz o dva rozdielne typy vykurovania. Nizko a vysoko tepelne. Dolezite je poznat tepelne straty budovy. ...
Odpovedať
@kuukii Podlahove isto
Odpovedať
Profilova fotka
@kuukii podlahove
Odpovedať
Profilova fotka
@kuukii podlahovka... je tu vela tem staci pohladat, precitat... ;-)
Odpovedať
@kuukii my sme mali kombinovane (podlahove a spalne radiatory) a nakoniec sme to cele zmenili na podlahove. Myslim, ze sme sa tozhodli spravne
Odpovedať
Profilova fotka
@kuukii co sa tyka investicie dnes je to uz v podstate narovnako. prevadzkove naklady pri dobre spravenom systeme su pri podlahovom kureni nizsie (cca do 30%) (http://kureniepresov.sk/kurenie/podla...) Co Vas vlastne vedie k radiatorom? Len cena?
Odpovedať
podlahove,ale rozhodujete sa dost neskoro. Toto sa riesi v projektovej faze domu.
Odpovedať
@pemix ty si jej teda skutocne poradil :-D @kuukii ja budem mat aj aj, teda primarne podlahovku a ked nebudem spokojny osadim radiatory, alebo v pripade havarie podlahovky mam rezervu vo forme predpripravy. Ono spravit si predpripravu rozvodov na radiatory nie je taka polozka, rozdelovac nech prezenem 100e a trubka prislusenstvo 100e v mojom pripade je to cca 80m v rozvodoch k radiatorom, nech prezeniem 250e :) a mas moznost volby v buducnosti, ak ti podlahovka nebude vyhovovat (napr. zdravotnych dovodov).
Odpovedať
@nataksakja zabudla na nieco, na co mala mysliet dopredu, a nie vo faze, ked ma mat jasno. Povedat jednoznacne "podlahove" je rada "odbornika" ,,, nepoznat podmienky a jasne sa vyjadrit to je take nase, slovenske. Podlahove ... kolko izolacie bude pod kurenim, poterom ... bla bla bla Ja radim zamysliet sa. My sme tuto otazku (kurenia) riesili pred projektom a aj pocas HS relativne dlhu dobu, presli sme roznymi scenarmi. To nie je povedat si ked rano vstanem, ze si dam zlte ponozky, modre sortky a zelene tricko i ked v skutocnosti by som si mal dat hrube fusakle, baranicu a pol deci na zahriatie. @kuukii
Odpovedať
@nataksakja nezabudni na krb s prieduchmi,ak by nesla elektrina a zlyhaju aj radiatori. Ked neveris podlahovke, nedavaj si ju a mas vystarano. Zbytocna investicia,to nieje o tebou vyratanych 250e.
Odpovedať
@atlaska & @pemix: skuste si este raz precitat co som napisal a skuste si to dat aj do suvislosti... trochu chochmesu a ono to pojde :-D
Odpovedať
@nataksakja.... ak ti podlahovka nebude vyhovovat (napr. zdravotnych dovodov). Aké to môžu byť zdrav.dôvody?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nataksakja citam, v pripade havarie podlahovky ju opravis,lebo kym kupis a nahodis radiatory bude ti zima.
Odpovedať
Profilova fotka
@avantime zo zdravotnych dovodov je to napriklad, REumaticke ochorenie, ktorí nim trpia, neodporuca sa podlahovka, to by sme hadam mohli vediet :)
Odpovedať
@marienka1703 pri reumatickom ochoreni sa nedoporucuje chodit a stat na studenej dlazbe. Mat ruky polozene na sklenenom stole, na stole kde je polozene sklo. Podlaha pri podlahovom kureni je uplne vlazna, vobec nie tepla. Ziadne teplo z nej bezne necitit. To nieje ako radiator.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska tak neviem, aku vlaznu podlahu mas ty ale zvykne byt tepla :))))) samozrejme je rozdiel medzi radiatormi, tam je teplota omnoho vysssia, ale nesnaz sa ma presvedcit ze pri podlahovke je vlazna, lebo puknem od smiechu, a co sa tyka reumatickych tazkosti a ochorení, este raz si zagooogli a poriadne precitaj, co sa smie a co nie, na zapalove ochorenie
Odpovedať
@kuukii aj my sme si lamali hlavu ale mame podlahové kúrenie a je to super .... nebudeš banovať, navyše je to iné teplo ako z radiatorov
Odpovedať
@marienka1703 teplota podlahy je pri zapnutom kureni a teplote v izbe 23st cca 27 ,max.29 st./v zle zateplenom dome/ teplota ludskeho tela bezne 36-37 stupnov. A preto je poddlaha na pocit skor chladna ako tepla. Tak pukaj od smiechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska pukááám :) ale nazor ti neberiem:)
Odpovedať
@marienka1703 to nieje nazor to su 20 rocne skusennosti s podhavovym kurenim.
Odpovedať
@kuukii podalhove jednoznacne...
Odpovedať
@avantime: a co tak napr. srdcovo cievne dovody, ono sa to prejavi neskor :) ale co myslis preco ty co sa zacinaju otuzovat sa otuzuju od noh ? kazdy jedinec je individaulny, niekomu to moze proste vadit, zdravotne, mentalne, vselijak :)
Odpovedať
@nataksakja podlahu necitis teplu pri podlahovom kureni. ma 27-28st, v lete je ovela teplejsi asfalt,ci terasa.
Odpovedať
@atlaska: tebe matematika asi moc nejde ze :-D ale len tak si skus zratat co ta bude stat rozsekanie podlahy a jej oprava, myslim, ze za ten cenovy rozdiel ti este ostane par radiatorov do foroty :-D Jo a mimochodom neodhovaram od podlahovky ale odporucam si spravit aj predpripravu na radiatory, tot vsio, zvolis nahovno krytinu z fasa odporom dajme tomu za 50e/m2 daku fasa drevenu mnamku, uz to vidim ako niekto bude trhat 100m2 * 50 = .... : ))) a kurit s tym v krbe :-D ale ... 1000 chuti 1000 oviec ...
Odpovedať
@atlaska tak to by si mala navstivit neurologa :-D ak necitis 28stp od noh :-D
Odpovedať
@nataksakja viem co obnasa opravit priamovyhrevnu aj vodnu podlahovku. Matematiku a fyziku ovladam na urovni strednej skoly. Dalej som tieto predmety nestudovala. Poniektori tu neovladaju ani fyziku ZS ako citam. Mal si v zivote niekedy podlahove kurenie? Podlaha je uplne vlazna, nie chladna ale vobec nie tepla.
Odpovedať
@atlaska mno skus to brat tak ze niekto ma rad hodnotnejsie materialy na podlahe ako linoleum kde vazne ta oprava nie je taka draha, toto sa neda zovseobecnovat : )
Odpovedať
viem ako funguje a ako ma fungovat podlahovka a zatial ju nemam nakolko byvam este stale v panelaku : ) ale napisem ti ked ju dorobim, a vyladim jej chod ak ta to potesi :)
Odpovedať
@nataksakja Ahoj. Co chceš opravovat na pořádně udělané podlahovce ? Já mám podlahovku 26 roků z obyčejných polypropylenových trubek a vydrží to dalších 100 roků. Kamarád má podlahovku z měkčených polyetylenových hadiček již 35 roků a předpokládá, že to dalších 35 roků bude fungovat. Takže, při dnešních materiálech si na podlahu můžeš dát cokoliv a opravovat nebudeš nikdy nic. Leda, že bys to hned na začátku zmršil. :-D
Odpovedať
@praoteccech a o tom to prave je, su frajery co to nadpajaju :) a tam to moze pustit proste hold nie kazda firma je dobra a co si nespravis sam nemas : )
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?