Podlahové kúrenie a teplota média 85 stupňov

Dobrý deň. Máme podlahové kúrenie do ktorého cca 2 mesiace šla voda ktorá mala viac ako 45 stupňov. Chybou alebo nevedomosťou oficiálneho servisáka sme vykurovali v podlahe teplotou média ako keby to šlo do radiátorov cca 85*. Niekoľko krát som ho na to upozorňoval telefonicky a popisoval som mu problém, stále ma ale uisťoval že je všetko v poriadku a teplota ktorá je na obrazovke kotla je len teplota na výstupe, ale že do systému ide taká teplota ako má ísť. Chyba lávky. Kotol po dvoch mesiacoch napísal chybovú hlášku err 27 ktorá znamená problém s tlakom v systéme. Následne som po opätovnej telefonickej konzultácie so servisákom a google samoštúdium ( v opačnom poradí ) našiel že sa asi upchal filter. Ten som vyčistil. Problémy s hláškou prešli a kotol nabehol a fungoval normálne. Na druhý deň začal akokeby strielať. Servisáka som urgoval keďže bola sobota a vianočný čas, tak sme sa dohodli na pondelok t.j. na dnes. Kotol fungoval len občas si zastrielaľ asi 1x za deň. Dnes servisák prišiel tvrdil že sa asi vytvoril kameň, nejaká špina ktorá upchala bojler alebo že sa zavždušnil systém. Keďže to nerobí stále, jeho rada bola nech si kotol poradí sám resp. keď sa ešte viac poodlupuje kameň/ špina tak ho prepláchne kyselinou citrónovou. Ale prvý krát pripustil že tam asi ide príliš teplé médium a cca 15 min hľadal kde sa dá asi nastaviť max. teplota vstupnej vody do systému. To že to nenašiel a až ja som sa začal hrabať s ovládaním a prišiel som na to ako nastaviť max. teplotu a teplotnú inerciu pre podlahové kúrenie, ( niečo čo mal on nastaviť prvý krát keď spojazdňoval kotol a inštaloval čidlo a čo som si myslel že spravil) je síce k zlosti ale nič stým nespravím. Zaujímalo by ma či sa môhlo niečo stať s trubkami - systémom keďže tam šla príliš horúca voda? A je to pravda čo vraví servisák, že príliš horúca voda nič nepoškodila a následné strieľanie spôsobilo zavzdušnenie/špina? Ďakujem za Vaše názory.
Odpovedať
Nepíšete, ale predpokladám novostavbu... Rúrkam, v podlahovke, dnes bežne používaným, táto teplota nevadí. Horšie (možno, neviem...) to asi bude s poterom, ak bol čerstvý, resp. nebol úplne suchý. Ale to budú vedieť povedať skôr stavbári. A ešte... aký je to kotol?
Odpovedať
Rurky v podlahe budu stavane na 90st, cize im by sa nemalo co stat. Tym ze kotol kuril na 85st tiez jeho zivotnost nijako neovplivnuje (je na to stavany - nevie totiz ci hreje podlahovku,alebo radiatory...) Doporucujem vymenit servisaka. Este je otazne ci fakt voda z kotla isla priamo do do podlahovky,alebo do nejake zmesavaca. Ide totiz o to, ze keby ste dali do podlahy hoc len 75-80st vodu, tak by ste po tej podlahe nevedeli chodit. Ved si treba vyskusat pomerat teploty na rozdelovaci.
Odpovedať
@bkj11 Ahoj. I když jste toho napsal dost, tak chybí základní informace. Jaký máte kotel a jaký máte rozdělovač a jek se to celé reguluje. Při teplotě topné vody 85°C by se při trvalém chodu kotle podlaha zahřála na stejnou teplotu a Vy byste se upekli. Čili, něco muselo vypnout kotel, aby se teplota vzduchu nešplhala nad požadovanou pokojovou teplotu. Jinak jestli kotel umí topit na 85 °C, tak se mu nemůže nic stát. Trubky takovou teplotu také bez pohromy přežijí. Horší je to s potěrem, ten sice vydrží také vysoké teploty, ale musí se celá plocha rovnoměrně nahřívat a pokud možno dlouhou dobu. To střílení je pravděpodobně přehřívání kotle, kdy se voda dostane do varu a není odběr tepla. Tím se tam vytvoří parní bubliny, které se protlačují do topného systému. Že by to střílení nebylo pro kotel škodlivé pochybuji. Nicméně, pokud pod kotlem není louže, tak to evidentně přežil bez úhony. Toho servisáka již nikdy nevolejte.
Odpovedať
Napiste uz o ak. Znacku kotla ide som zvedavy ktora znacka da takemuto servisakovi opravnenie na kotle!!!
Odpovedať
Ďakujem za odpovede. Kotol je immergas hercules solar 26. Rozdelovače sú štyri - všetky značky COMAP BIOFLOOR ( teda ak je to značka ) 1. rozdelovač má 6 okruhov, 2. má 5 okruhov a 3. má 12 okruhov a 4. má 2 okruhy. Toto je druhá zima čo je zapojený. Minulú zimu ale fungoval bez riadenia CAR, len po vyliatí podlahovky ( anhydrid ) postupné zohrievanie po troch stupňoch až po opätovné ochladenie. Následné temperovanie. Všetko to šlo na priamo ovládanie z kotla. Takže do 45*. Zmena nastala až pred touto vykurovacou sezónou. Bola pripojená riadiaca jednotka CAR s napojením na vonkajšiu sondu. Od novembra bývame, takže aj vykurujeme. Občas boli počuť buchnutia/rany asi tak 2-3 krát. Neboli silné, pripisoval som ich nahrievaniu systému takže som nič neriešil. Podlaha sa mi zdala horúca preto som aj volal servisákovi ale ten ma uistil všetko je ok. Tak som to nechal tak. Žiadna voda pod boilerom nebola ani nie je. Teraz po nastavení aj teplotnej inercie aj max. teploty cirkulačné čerpadlo beži, čo predtým a to bolo asi šťastie, nebežalo len počas kúrenia kotla a potom prestalo. Zatiaľ (klop,klop,klop) žiadne rany z kotla. Snáď to bude v poriadku bez následkov.
Odpovedať
25 okruhov? :-o Je to klasicky rodinny dom? Nejaky Imergas (zavesny s bojlerom) maju moji rodicia a tiez mali problem s "buchanim". Robila to klapka na trojcestnom ventile. Bol to kovovy zvuk , ktory sa siril v radiatoroch.
Odpovedať
Je to možno trošku väčší, ale je to rodinný dom - jeden okruh pivnica, dva okruhy prízemie ( mimoúrovňové ), jeden okruh poschodie (2/5+6/12).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?