Podlahové kúrenie a regulácia teploty (TČ)

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, chcel by som sa poradiť ohľadom regulácie kúrenia. Diskusie som prečítal, jasno v tom rozhodne nemám. Priblížim našu situáciu - staviame jednopodlažný RD - obytná plocha 140m2. NED, všetko poriadne zateplené. Dom je do L a rozdelený na dennú a nočnú časť. Kúriť budeme tepelným čerpadlom. A budeme mať podlahové kúrenie. Rád by som ho riadil ekvitermikou (ak je to lepšie). Nebudeme mať rkb ani iný zdroj tepla. Budeme mať rekuperáciu. Poter bude pravdepodobne anhydrid. Viem ,že nábeh podlahovky je pomalý a má dlhšiu zotrvačnosť. Je možné vôbec regulovať teplotu? oplatí sa kúpiť vôbec nejaký termostat (prípadne viac termostatov?) Orientácie domu je taká, že na dennú časť bude celý deň svietiť slnko a spálňa bude v najchladnejšom kúte, kde okno smeruje na severo-západ. Máme radi, keď nie je tak teplo. Ale deťom do izieb by sme chceli kúriť viac, aby im nebolo zima. Je to vôbec možné termostatmi docieliť? Alebo stačí úplne obyčajné priškrtenie okruhu pre spálňu / vonkajšiu chodbu, / špajzu (tu možno ani podlahovku ano v jedinej miestnosti nedáme). Uvažujem aj nad loxone...tam sa všade chvália, že netreba kupovať drahé termostaty a podobne, ale aj tka sa znova pýtam, je to možné vôbec korigovať? Neviem ako presne fungujú tie termo hlavice, ale viem ,že sú také, ktoré sú všeobecne otvorené a je možné ich impulzol priškrtiť. Pri tom priškrtenom stave to berie elektrinu? Nerád by som sa dostal do tej situácie, že termostat bude napríklad len v obývačke, ktorú vykúri dajme tomu na nastavených 22C, ale napríklad v detskej izbe bude 21C a budem tam chcieť 23C, čo potom? Pomôže viac zónová regulácia, teda termostat zvlášť do každej izby? (prípadne ovládanie cez loxone,...?) Ďakujem pekne
Odpovedať
1
2
@gkrivanek hmm moje TČ takúto možnosť nemá a fakt by som ju uvítal aby cez deň zbytočne nenahrievalo TUV .
Odpovedať
@peter_83 ake TUV ja sa bavim o akumulacke. To co mas za system hod foto kotolne
Odpovedať
@gkrivanek ja som sa zle vyjadril, hovoril som o nabíjaní zásobníka na TUV, akumulačku nemám :)
Odpovedať
@peter_83 no dobre a to nemas casovy interval kedy ma robit teplu vodu? To mas 24h vyrabanu teplu vodu?
Odpovedať
@gkrivanek pokiaľ viem tak časový to nemá, je tam pár parametrov že pri akom poklese má začať nabíjať zásobník, ale to je také riešenie že aj keď nastavím veľký rozdiel tak v lete nahrieva skoro každé 3 hod, aj keď je pokles len 4-5 st napr . TČ je Carrier XP Energy 80AWX.
Odpovedať
@gkrivanek prosím ťa, ako ovplyvňuje počet štartov TČ či ručne priškrtím ventil v rozdelovači kúrenia a či priškrtí elektronika termoventil v prípade riadenia cez dajme tomu loxone? Či tam ide aj o niečo iné?
Odpovedať
@peto125 tak ze elektroventil ti nic nepriskrti ale uplne ho zavre:)
Odpovedať
@gkrivanek ale veď sú aj hlavice, ktoré sa regulujú 0-10. Keď by sa dali tie, tak je všetko ok? :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
@gkrivanek chcel by som od teba radu alebo zhodnotenie môjho systému. Zdroj vykurovania mam TC ktoré ohrieva vodu v podlahovke. Riadenie teploty vody mám pomocou ekvitermiky ale len podla vonkajšej teploty vnútornú neberie do úvahy. Jednotlivé miestosnti regulujem zonovou regulaciou od Loxon ktorá vie jednotlive zony nie len otvorit a zatovoriť ale vie ich aj jemne skrtit podla toho ako je naucená na danú zonu. Myslíš že takéto riesenie je rozumné? Ešte musím dodať že loxon vie zapnúť a aj vypnúť TC podla toho aká je veľká požiadavka na jednotlivé zony - to som nastavil na 1% aby TC islo stále a zapínalo sa podla vonkajšej teploty a teploty v systéme.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasko300 gkrivanek tu uz asi 5 rokov nechodi...pri TC je zonova regulacia vacsinou kontraproduktivna, znizuje SCOP a zvysuje pravdepodobnost chyb s nedostatkom pretoku. Zaroven nerozumiem potrebe zon v 1 priestorovych domoch do 200m2 kde su dvere do jednotlivych miestnosti stale otvorene, ale ak chce niekto vyhodit len tak 200-500e aby sa potom vytesoval ze ma teplotu v izbe A presne 21.1C (aj ked termostat ma presnost 0.5C) tak to urcite za to stoji.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@tomasko300 gkrivanek tu uz asi 5 rokov nechodi..…
@mgx beriem no už zonovu regulaciu mám preto hladám niekoho s reálnou skúsenosťou ako to nakoniec doladil
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasko300 v zasade sa pouzivaju 2 moznosti (uz som to tu pisal asi 10x, ale opakovanie matka mudrosti) 1) inteligentna regulacia vyhodnoti potrebu tepla pre jednotlive miestnosti, zrata a posle "pokyn" TC, aby teplo dodalo. Ak mas TC riaditelne signalom 0-10V, tak je to vec na 20 riadkov kodu. AJ pre loxone. Ak nemas, musis nejako povedat TC modbusom/CANBUSom aky SetTemp si ma nastavit a respektovat nejake zasady. Je to popisane, tona videi. 2) vlecna regulacia "hlupa", ktora s TC nijak nekomunikuje. Asi tvoj pripad. TC si ide svoje podla ekvitermiky, pripadne ma nejaky on-off spinac kde vies ovladat cez rele/SSR ci ma/nema dodavat. Zonovka si otvara jednotlive zony, pricom respektuje podmienku, ze nemoze vsetko skrtit, lebo TC spadne do chyby Su aj dalsie moznosti, ale to je na regulacne skolenie. Dalsia moznost, ze si to nechas pre loxone a prislusne TC niekym spravit. Zacal by som moznostou 2.
Odpovedať

@tomasko300 v zasade sa pouzivaju 2 moznosti (uz …
@mgx dakujem za sumár. Z toho co píses mi to príde ze to mám akutálne ako bod 2. TC ide len na ekvitermiku podla vonkajsej teploty a zonova si reguluje samostatne izby, s tým že ak je požiadavka zonovej regulacie nižsia ako 5% tak loxon pošle signál na rele a to vypne TC ak to znova stupne tak zapne TC a zase si TC ide same podla ekvitermiky a zonovka si to reguluje podla seba.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasko300 technicka otazka. Kolko krat takto za den zapnes cerpadlo? Aky mas najkratsiu dobu behu v priebehu dna? Lebo mozno usetris 5.50e na nakladoch na vypnutu zonu, aby si za 5 rokov kupil novy kompresor za 1000e+robota.
Odpovedať

@tomasko300 technicka otazka. Kolko krat takto za…
@mgx toto este nemám odsledované a nakoľko sa oteplilo tak je to tazsie zistit, skúsam to posledných 15 dní, potreboval by som celú zimu. Ak som to dobre pozeral tak to je 10 startov za den. Ale pár krát sa stalo že TC zaplo slo chvílu potom ho vyplo a po krátkom case znova zaplo. Samozrejme sa chcem takýmto startom vyhnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasko300 ries to anticyklovacou podmienkou, povedzme ze minimalna doba behu cerpadla je 30 minut. Ak mas malu potrebu tepla, staci tocit dookola vodu bez startu cerpadla.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@tomasko300 ries to anticyklovacou podmienkou, po…
@mgx pozriem nastavenia a osetrim to podla odporucania. Velka vdaka za rady.
Odpovedať

@tomasko300 ries to anticyklovacou podmienkou, po…
@mgx dovolim si nesuhlasit ze zonova v bumgalove do 200m nema pri TC zmysel. Po zavedeni zonovky sa markantne znizil pocet startov, predlzila sa doba jednotlivych startov a le celkova doba v ramci dna klesla. Aj spotreba el. klesla. Problem s prietokom som za rok a pol nemal ani raz... Treba to len spravne vyladit a samozrejme prietok kontrolovat. Ked klesa prietok pod nejaku hodnotu otvorim ventil kde je klesajuca teplota (gradient). Za mna velka spokojnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino zaujimave, ako kontrolujes prietok a ako merias gradient? Zonovku, ktora by merala prietok v jednotlivych vetvach aj s tepl.spadom som za poslednych 20 rokov nevidel....
Odpovedať

@neutrino zaujimave, ako kontrolujes prietok a ak…
@mgx teplotny spad v jednotlivych zonach nie vetvach. Celkovy teplotny spad a celkovy prietok meriam priamo na tepelku cez Modbus. Ked sa blizi k minimalnemu prietoku tak otvaram dalsi okruh podla toho kde je podla gradientu najstrmsi pokles teplot (ale priestorovej teploty), aj ked to este nedosiahlo spodnu hodnotu hysterezie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@mgx dovolim si nesuhlasit ze zonova v bumgalove …
@neutrino ako sa da pomocou zonovej regulacie znizit pocet startov na TČ? :)) jedine tak ze najprv mas tepelne cerpadlo nastavene zle a potom ho prestavis.. NIJAK INAK!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od imiket:

@neutrino ako sa da pomocou zonovej regulacie zni…
@imiket no jednoducho, pred tym bol termostat v jednej izbe a startovalo sa to od toho pri zonovej kontrolujem vacsie priestor a nezopinam kurenie okamzite ale az pri poziadavke aspon z dvoch miestnosti.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@imiket no jednoducho, pred tym bol termostat v j…
@neutrino ty ovladas TC kazdym termostatom v izbe? Alebo mas mas ovladane TC celkovym prietokom a vnutornym termostatom?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@neutrino ty ovladas TC kazdym termostatom v izbe…
@rkorba je za tym hlbsia logika ale ano beru sa do uvahy vsetky termostaty
Odpovedať
Ja mam tiez otazku. Bude fungovat tento setup ? Tč, podlahovka, 10 okruhov na cely bungalov. Tvar domu L, jedno kridlo denna cast (spojena obyvacko kuchyna , 3 okruhy) termostat bude iba v tomto priestore. Ostatne miestnosti sa nastavia priskrtenim v rozvadzaci, iba tieto 3 okruhy napojene na hlavice, ktore budu otvarat / zatvarat prietok. Jedna akumulacka 100l kvoli objemu vody. Planujem to tak kvoli tomu ze denna cast je od rana do vecera pod slnkom, aby tam nezmyselne nestupala teplota. Bude to tak fungovat ? Alebo to nema zmysel
Odpovedať
Profilova fotka
@aen bude to fungovat zle, termostat v najteplejsej miestnosti TC vypne a miestnosti ktore nie su teple budu nedokurene....
Odpovedať

@aen bude to fungovat zle, termostat v najteplejs…
@mgx Ja som to pochopil ináč - že termostat bude zónovo na tieto tri okruhy a TČ si "pôjde svoje" do zvyšku...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aen:

Ja mam tiez otazku. Bude fungovat tento setup ? T…
@aen aka bude rozloha toho domceka? Ja mam do L 200m2 a mam tam 12 okruhov (kazdy +- 100m trubky), 8 izbovych termostatov a jeden termostat pre TC. Pouzivam to na kurenie i chladenie (steny).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@aen aka bude rozloha toho domceka? Ja mam do L 2…
@rkorba rozloha je 130m², povodne som aj ja chcel termostat na kazdy okruh, len ma ludia odhovarali ze pri tc to nema taky zmysel, ze to som mal radsej dat elektricke vykurovanie. Preto hladam nejaky kompromis, nech v tej hlavnej miestnosti ktora je pod slnkom nemam v zime fakt ze teplo ( som skor clovek co ma rad chladnejsie ) @mgx tak ako dedo hovori o prispevok nizsie :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aen:

@rkorba rozloha je 130m², povodne som aj ja chcel…
@aen Kludne si daj zonovku vsade, ja mam i v satniku co ma 6m2. Neviem si co sa tyka komfortu predstavit hrajkat sa s prietokomermi.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?