Plynový kotol so zabudovaným alebo externým zásobníkom?

Dobrý deň , zvažujeme kúpu plynového kotla no nevieme si rady s tým aký by bol pre nás najvhodnejší. Ak máme dostatok miesta je lepsie kupit plynovy kondenzacny kotol so zabudovanym zasobnikom alebo kotol s externým zasobnikom? / solar ani krbovy ohrev vody momentálne neuvazujeme / Jedna sa mi o rozdiel v spotrebe alebo nejake mozne straty jednoducho co sa mi viac ekonomicky oplati je uspornejsie ak beriem do uvahy aj cenu samotného kotla a cenový rozdiel medzi týmito moznostami. Uvazovali sme nad ponukou do Prothermu . dakujem za nazory
Odpovedať
Odľahčím to. Toto je také zlaté :-), že čo je ekonomickejšie? A potom príde revizák a za to, že pochváli kotol poklepká po ňom šraubovákom a potvrdí "záručák" mu vyplatíš cash 150 EUR. :-) Podotýkam, že to nebol ten, čo ti kotol montoval, ten už dostal zaplatené predtým :-). Lebo toho revizáka treba ku kolaudácii malého zdroja znečistenia :-(. Podľa mňa si prestante lámať hlavu nad ekonomikou a rozhodnite sa pre takú variantu, ktorá najviac vyhovuje vašim potrebám. Ak si chceš napúšťať vaňu a je vás takých po sebe viac, ber kotol + väčší zásobník. Ak sa jeden ide kúpať a 4 sa v druhej kúpelni jeden po druhom osprchujú pokiaľ sa tamten čvachce vo vani stačí aj vstavaný zásobník. A ekonomika? Všetka voda sa ohrieva plynom, či ho spáliš predtým pri ohreve v zásobníku, alebo počas sprchovania ti môže byť je šuma fuk. Plynári svoje dostanú a čo im bude chýbať na novú vlajkovú loď mercedesov pre management im navýši vo výmere regulačný úrad. :-.)
Odpovedať
@mapeka neverím, že toto bude mať niekto spočítané aký je v tom rozdiel. Asi budeš počúvať len názory. Keby som to mal počítať ako nás to v škole učili, tak by som musel uvažovať so zásobníkom..., ale roky používam plynový kotol s prietokovým ohrevom TUV (aj ten má asi 6, alebo 12l nádobu v sebe) a či sa sprchujeme viacerí po sebe alebo napúšťam 140l vaňu stále tečie teplá voda ako má. Či je nutné ohriať a celý deň udržiavať 120l horúcej vody aj keď z nej častokrát nepotrebujem ani polovicu je na pováženie a či je to ekonomické... to by ma len výpočtom o tom presvedčil.
Odpovedať
@mapeka Ak máš miesto voľ kotol s externým zásobníkom, ak nie tak so vstavaným. Rozdiel v prevádzkových nákladoch sú v rádoch jednotkách percent a počiatočná zvýšená investícia do kotla so vstavaným zás. sa ti nevráti. a @pripad001 s 24 kW kotlom napustíš aj bazén a je jedno či má vstavaný 20l alebo externý 120l zásobník (zohreje cca 900l vody/hod pri ohreve o 30°)
Odpovedať
@luxy007 @mapeka ... ďakujem, mám 20kW a dávam ti za pravdu. Asi aj pre toto mal môj kotol Wolf 20 so zabudovaným zásobníkom a prietokovým ohrevom časovo neregulovateľnú cirkulačku. Tak som si pripojil externý časovač (kúpiš za 4 EUR) s navoliteľnými časmi len kedy krúti. So zapnutou mám teplú vodu v max vzdialenom bode RD cca 13m okamžite, bez nej za cca 3 s. Mapeka, to je info k rozhodovaniu skôr pre teba, luxy iste vedel o čom točím. Ja som kupoval so zabudovaným hlavne z dôvodu úspory miesta.
Odpovedať
ahoj uz sme to tu raz preberali pozri si http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Ďakujem páni za názory je to naozaj asi o presvedčení a tom koľko da penazenka a priestor
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?