Plynový kotol do 45 ročného domu

Ahojte potrebujem poradiť s vyberom kotla: dom 1 posch. podpivničený z 1/2, 10 x 10 m, cca 160 m2 - 400 m3, nezateplený - 40 cm dierovane tehly + omietka, zvonka brizolit, povala - keramicky strop + cca 10 cm beton. okná nové plastové 2 ročné. Vykurovacia sustava + ohrev vody: kotol asi 25 ročný LEIBER 24 kW zo vstavaným zasobnikom vody 40 l, radiátory nové 2 ročné korado (dimenzovane podla kurenara) + nove potrubie pex-al-pex. Obývany 3 dospelý + 1 vnúčik 1,5 rok Spotreba plynu za rok 3 600 m3 – 1750 € Spotreba vody za rok 160 m3 – neviem kolko na teplu vodu - tip 70 m3 Otázky: 1. kondenzačný alebo turbo kotol ? 2. s prietokovým ohrevom TUV, so vstavaným zasobníkom (aký objem) alebo zásobnik zvlašť (aký objem) Po prečítaní značného počtu tém tu na fórume ohľadne výberu kotlu som ostal v tomto smere totalne bezradný. Poprosil by som o pomooooc.
Odpovedať
ešte doplní spotreba plynu mimo vykurovacieho obdobia na ohrev TUV 50 až 60 m3
Odpovedať
Profilova fotka
@dark32 protherm medveď condens
Odpovedať
Profilova fotka
@dark32 Akou teplotou kurite do radiatorov a aka tepla sa vracia do kotla ?
Odpovedať
to neviem nemam na kotli funkcny merac, co som meral teplotu radiatoru to bolo okolo 60 stupnov zalezi kolko som pridal na kotli
Odpovedať
@dark32 Najprv sa vyjadrím k domu. Podľa výšky spotreby usudzujujem, že to ešte nie je spravené. Po povale by som rozroloval 2x20 cm mäkkej vaty a na strop pivnice by som nalepil 10-15 cm polystyrénu. Je to investícia do 1000€ a ušetrí ročne určite viac plynu, ako nový kotol. Následne by som ešte rok kúril súčasným kotlom, aby bolo jasné, koľko sa ušetrilo zateplením. Až potom by som vymenil kotol, ale za 12 kW kondenzačný
Odpovedať
Profilova fotka
kúri sa tu nad 60°C, aj bude, kotol nemeňte, kondenzačný je účinný len pri podlahovom kúrení,držete sa jakino
Odpovedať
@jan45 > Prepac, kecas blbosti. Pokial urobia to co navrhuje jakino, co sa stane. Znizia sa tepelne straty. To znamena, ze pri rovnakej teplote vody im kotol zacne viacej cyklovat. Takze aby dosiahli menej cyklov, znizia teplotu vody. A zrazu z teplotneho spadu napr. 65 - 55 budu potrebovat teplotny spad napr. na 55 - 45 stupnov. Pri kondenzacnom kotli ta zaujima teplota spiatocky a ta bude 45 stupnov. Ten teplotny spad 55 - 45 je potrebny pre vonkajsiu teplotu -15 stupnov. Ako casto v zime priemerna denna teplota -15 stupnov ? Co ked bude denna teplota len -5 stupnov. V tom pripade teplotny spad moze byt napr len 50 - 40 a zase je to vyhodnejsie pre kondenzacny kotol.
Odpovedať
@dark32 ja by som volil podobný postup ak by som mal taký dom ... tak to robíme aj na rodičovskom 1. aku sú peniaze zatepliť ako bolo spomenuté jakino 2. ak sú dalšie peniaze zatepliť steny. 3 ak sú dalšie peniaze vymeniť kotol ... Ale ak máš kotol na konci životnosti a chceš meniť tak to chápem že to možno preferuješ ako prvé ... ale už by som to urobil aspoň aj so stropom a podlahou.
Odpovedať
Profilova fotka
@asdfb ano, za určitých podmienok,ktoré nrpoznáme Ak plocha radiatorov nebude dostatočná, potrebuje vyššiu teplotu
Odpovedať
@jan45 > Suhlasim, za urcitych podmienok. Takze treba zvazit plochu radiatorov, vypocitat straty miestnosti po zatepleni na zaklade toho urcit potrebny teplotny spad a potom uvazovat o kondenzacnom kotli. Neda sa smahom ruky ako ty povedat, ze kondenzacny kotol je ucinny len pri podlahovom kureni, pokial nepoznas podmienky. Mam nezatepleny dom, tam su straty jednej miestnosti 3.8 kW. Ked by som urobil komplexne zateplenie vratane vymeny okien, tak som sa dostal na straty priblizne 1 kW v tejto miestnosti. Na 3.8 kW potrebujem radiator Radik VK 22 2300 x 600 mm. Ten mi dava pri teplotnom spade 75-65 tych 3.8 kW. Ten radik tam mam namontovany, lebo som potreboval vykryt tych 3.8 kW. Ten radik mi dava pri teplotnom spade 45 -35 este stale 1.1 kW. Co vpohode pokriva straty v pripade plneho zateplenia. Tie straty su pocitane pre vonkajsiu teplotu -15 stupnov. Vecsina vykurovacieho obdobia nie je teplota -15 stupnov. Co viem, tak priemerna teplota pocas vykurovacieho obdobia kde byvam sa pohybuje okolo 3,4 stupnov. Takze potrebujem pokrivat este nizsie tepelne straty, takze vo vetsine sa dostanem mozno na spad 40 - 30 a to je vpohode pre kondenzacny kotol. Dalsia vec. Mam dojem, ze vyroba obycajnych atmosferickych kotlov je uz zakazana, takze je otazka ak by chcel menit kotol, ci vobec zozenie atmosfericky kotol.
Odpovedať
Teplotný spád je pre mna spanielska dedina, Laicky vysvetlim princíp ako vykurujem: Používam izbovy termostat na dialkove ovladanie, kde mam nastavenú teplotu aku vyzadujem - 5 casovych pasiem za den v rozpeti + - 2 stupne. Termostat zapina kotol len ak klesne teplota oproti nastavenej alebo vynutim ja sam. Na kotli mám termostat na ktorom nastavujem teplotu vody - vykurovanie (neviem ci tu na aku sa ma zohriat voda v radiatoroch alebo aka sa vracia do kotla) teplotu nastavujem na kotli podla toho ako je vonku zima od 45 do 70 stupnov. + mam dalsi termostat na ohrev vody v zasobniku 40 litr. ešte otázka nie je veľká spotreba na ohrev vody v mojom pripade mi to vychadza na 1m3 teplej vody - 10 m3 plynu
Odpovedať
doplnam: neviem či správne kurim - vid vyssie uvedene , mohol by mi niekto poradit ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@asdfb Maš zlý dojem.
Odpovedať
@yuri66 nepochopil som co si tym myslel
Odpovedať
@dark32 na ohrev 1m3 vody z 10°C na 40°C treba 4m3 plynu. Zvyšných 6m3 plynu ide na dohrievanie strát cez obal bojlera. Záleží za aké časové obdobie to je. Zrejme si už prestal kúriť, tak zmeraj spotrebu plynu na ohrev vody za 24 hod. Ak varíte plynom, tak počas tých 24 hod nevarte. Napíš sem potom výsledok
Odpovedať
Profilova fotka
@dark32 Reagoval som na asdfb - "Mam dojem, ze vyroba obycajnych atmosferickych kotlov je uz zakazana, takze je otazka ak by chcel menit kotol, ci vobec zozenie atmosfericky kotol." Ze okrem inych bludov je aj toto.
Odpovedať
@yuri66 > Mas lepsie info ako toto, tak sem s nim http://hobby.idnes.cz/levny-plynovy-k... https://byvanie.pravda.sk/interier-a-... http://www.penize.cz/spotrebitel/3021... http://www.ceskestavby.cz/clanky/az-v... V tych clankoch mas aj cislo smernice EU. Ak maz lepse info, tak odkaz. Ak nemas nic insie, tak zales do kuta a tam suchaj nohami. Zatial co si tu predviedol, tak su len tvoje vykriky nicim nepodlozene.
Odpovedať
@dark32 > Poviem realnu skusenost. Dom mam necela 2 roky. Byvame v nom 3. Po prvej vykurovacej sezone SPP nastavili zalohove platby na 166 eur mesacne. Minuly rok cez leto som urobil to co radil jakino. Zatial som dal na povalu 40 cm vaty a vymenil som 2 okna za trojsklo. Ostatne su stare drevene. Zatial som pivnicu nezateploval, ale tiez sa na to chystam. Po tohtorocnej zime som mal vratku plynu 450 eur a SPP nastavilo zalohove platby na 120 eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@asdfb Nerob tu zo seba debilka. len tak namatkovo - http://www.kupelne-sanita.sk/predaj/p... Ako by si v panelaku s 12 poschodiami vymenil atmosfery ktore idu do jedneho komina za kondenzacne. Na toto je vynimka v EU, takze padaj do kuta a suchaj nohami. https://www.protherm.sk/pre-nasich-za...
Odpovedať
@yuri66 > Citujem presne znenie na tej stranke. "V dôsledku novej smernice Európskej únie o energetickej účinnosti výrobkov bola od septembra 2015 zakázaná výroba nekondenzačných kotlov. Existuje len jedna výnimka, ktorá dočasne povoľuje výrobu jedného typu závesných plynových nekondenzačných kotlov na vykurovanie s prípravou teplej vody prietokovým spôsobom a s odvodom spalín do komína. Tento typ kotlov je primárne určený pre výmenu kotlov zapojených do spoločného komína." Tak je zakazana vyroba nekondenzacnych kotlov alebo nie ? Vyrobca protherm si to tiez vycucal s prsta. Odkaz na predajcu. Je niekde povedane, ze je zakazane predavat uz vyrobenie. Nikde.
Odpovedať
@yuri66 > Este jedna drobnost. Toto je ten kotol, ktory je na tvojom odkaze z eshopu https://www.immergas.sk/produkty/trad... Citujem " Podľa nového Nariadenia Komisie (EÚ) č. 813/2013, pre kotly typu B1 od 26. septembra 2015 platí: „Tento kotol s prirodzeným ťahom je určený na pripojenie len na dymovod, ktorý je spoločný pre viaceré byty v existujúcich budovách a ktorý odvádza spaliny von z miestnosti, v ktorej sa nachádza kotol. Spaľovací vzduch čerpá priamo z miestnosti a obsahuje stabilizačnú komínovú klapku. " Ako chces tento kotol pouzit v rodinnom dome, a neporusit smernicu EU, tak to som zvedavy.
Odpovedať
@yuri66 > Este jeden odkaz http://www.nazeleno.cz/aktualne/plyno... Takze tie kotle so vyvodom spalin do komina pre viacej bytov, ktore je mozne jedine vyrobat, je mozne po septembry 2015 montovat len ako nahrada existujucich budov a nie je mozne ich montovat do novo postavenych budov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?